lär känna mig på min födelsedag!

Hej! Under det här året är ni lite nya personer som hittat till den här bloggen, och eftersom jag inte kört något lär-känna-mig-inlägg på sju år som bloggare + dessutom fyller år idag tänkte jag att det kan vara läge nu! Så, here it goes:


Jag heter Alicia Sivertsson och fyller 26 år idag! Jag förkortar ofta efternamnet till Sivert, vilket är ett släktnamn från min farfars far. Alicia fick jag heta bara för att det var fint, och för att pappa inte gick med på Aurora (tack och lov!). Jag är en rastlös själ som finner sinnesro i att arbeta med händerna, och jag skapar i stort sett varje dag. Helst håller jag på med broderi eller måleri men jag använder mig av alla typer av material och tekniker för att hantera och uttrycka det som finns omkring och inuti mig.

Jag håller ihop med Andreas som jag är så fruktansvärt jävla kär i, och dessutom förlovad med sedan en gyllene julikväll förra sommaren! På bilden är vi på vandring i Italienska alperna. Friluftsliv och fågelskådning är två av våra gemensamma intressen.


Till vår familj hör också katterna Tofslan (vänster) och Vifslan (höger). De är tre och ett halvt år gamla och vi adopterade dem våren 2015. De är någon slags blandras och vi tror hälften sibirisk katt och hälften grådvärg. Tofslan är betydligt större, har extra tår på alla tassar och Vifslan har lejonman och en vit fläck på ena läppen.

Vi bor tillsammans i Stockholm där jag också är uppvuxen. Mitt föräldrahem är en röd drömvilla i en förort som jag på bloggen kallar för Törnrosdalen. Jag är storasyster till tre yngre bröder och när jag var ung red jag och spelade gitarr fast jag är helt omusikalisk. Jag har också varit scout sen 1998 och ledare i åtta år. Just nu sitter jag med i kårens arrangemangskommitté.


Jag älskar Harry Potter, Mumintroll och Tom Waits. Jag lyssnar nästan bara på samma musik, ser samma filmer och läser om samma böcker. Jag blir trygg och lycklig av att återvända till platser jag tycker om och gillar jag något lär jag mig snabbt allt som finns att veta om saken.

Jag har ganska nyligen startat egen firma och så jobbar jag extra i en hantverksbutik i Gamla Stan som specialiserar sig på handbundna borstar. Jag läser också en helgkurs i konstsömnad (broderi) på Handarbetets Vänners skola på Djurgården.


I grunden är jag Levande Verkstadspedagog, utbildad vid Södra Stockholms Folkhögskola 2012-2014. Det är en form av bildpedagogutbildning fast med Extra Allt och stort fokus på experimenterande, prestationsfria ingångar i nya material och tekniker. Jag har även pluggat Textil formgivning vid Eskilstuna Folkhögskola, psykologi vid Stockholms Universitet, jobbat tre år på en biograf och innan dess harvade jag runt på en restaurang på Skansen. På gymnasiet läste jag bild och formgivning – måla och rita är något jag alltid har gjort.

Mitt drömjobb vore att kunna hålla på halvtid med det egna skapandet och halvtid som pedagog inom konst och hantverk. I den bästa av världar skulle jag driva en kursgård på södra Gotland, där jag velat bo sen jag var liten och där min mormor och morfar har ett sommarhus.


Men jag är också pessimist med ganska lite hopp för mänskligheten/framtiden, vilket innebär att jag ibland gör deppiga motiv och praktiserar en rätt morbid humor. Men jag är mycket lyckligare nu än för några år sen och det tror jag beror mycket på katterna. Jag älskar djur och i synnerhet kaniner, kor, hästar, hundar, fåglar, myskoxar, alpackor, bin, humlor och igelkottar. Jag mår bäst när jag får komma bort från staden.


Mitt mål med livet och syfte med den här bloggen är att sprida kreativitet och skapandets kraft, krossa patriarkatet, det snäva konstnärsidealet och den ännu snävare bilden av kvinnor som ”pysslar”. Jag tror på varje människas behov av, förmåga och rätt till kreativt utlopp och att det är på den vägen vi kan förändra världen. Jag skriver också om återbruk, DIY som livsstil, balkongodling, utfärder, loppisfynd, och så är jag en av de tolv som driver bloggutmaningen Monthly Makers.

Jag tycker om kaffe, oxblodsrött, buteljgrönt och senapsgult, doften av jasminblom, solvarma kattmagar, och vore jag ett djur var jag nog en kanin eller hare med för långa öron. Jag tycker inte om att sitta stilla, koriander, melon, folk som går på tunnelbanan innan alla hunnit av, att prata i telefon, att få matkladd på händerna, älgar eller färger som limegrönt och citrongult. Min favoriträtt är pannkakor och när jag var liten var min största önskan att bli sjöjungfru!

Mer av mig hittar ni på Facebook, Instagram, Bloglovin och Pinterest!

Nu vet ni ungefär vad ni har att göra med! Vill ni kanske berätta lite om er själva?

Alla bilder på mig  (utom selfien med sybågen och kossan) är fotade av Andreas Fagerström
55 Comments
 • Jenny

  26 november, 2016 at 14:35 Svara

  Grattis i efterskott!! Så himla kul att få lära känna dig lite bättre, särskilt med ditt fantastiska skrivspråk som får hela inlägget att kännas som en spännande resa. Man är hela tiden nyfiken på vad för äventyr som gömmer sig i nästa mening. Blir riktigt sugen på att göra ett liknande inlägg själv faktiskt! Och förresten, blir så himla nyfiken, VARFÖR gillar du inte älgar?!

  • Alicia Sivert

   5 december, 2016 at 09:34 Svara

   Men tack Jenny, vad himla glad jag blir :'D
   Jag blev nosad på av en älg när jag var väldigt liten, så nu får jag kräkskänslor bara jag tänker på dem! Är samma med kräftdjur eftersom jag trampade på ett hummerskal på stranden när jag badade som barn. USCH NU KAN JAG INTE SKRIVA MER OM SAKEN PGA BLÄÄÄÄÄRRGH

 • Grahnslöjd

  26 november, 2016 at 06:28 Svara

  Vilken fin presentation!!:) Och stort grattis i efterskott!!!

 • Jess

  24 november, 2016 at 21:00 Svara

  Supermycket grattis i efterskott! Vilket underbart inlägg för övrigt, tänker ofta att jag inspireras av dig för din målarkonst, dina broderier (och allmänna kreativitet/finurlighet) men nu slår det mig att jisses vilket härligt skriftspråk du har också. Det vet jag ju egentligen, men det här inlägget bevisar det på nytt. Så tacksam för dig, din blogg och att få ta del av det som finns här. Återigen, stort grattis och hurra för dig!

  • Alicia Sivert

   25 november, 2016 at 09:05 Svara

   Åh, tack snälla Jess! Det är flera som anmärkt på just skriftspråket i det här inlägget och det gör mig så himla glad! Tack tack tack för dina magiskt fina ord! <3

 • Boryana Åberg

  24 november, 2016 at 20:39 Svara

  Du skulle nog också kunna bli en bra berättare. Du skulle skriva världens bästa barnböcker. Väntar otåligt att läsa dem.

  • Alicia Sivert

   25 november, 2016 at 09:03 Svara

   Tack Boryana, det är inte helt omöjligt att jag har en sån idé också ;)

 • BySiri

  24 november, 2016 at 12:29 Svara

  Grattis i efterskott (igen) Vilket härligt inlägg!
  Och en riktig pangpresentation för mig som nyligen hittade till din blogg och definitivt stannar kvar.

  Själv bor jag i Stavanger i Norge men bodde tidigare i Stockholm, i en förort där bilarna brann och det var farligt att gå ute på kvällarna. Nu bor jag med sambo i en andrahandstvåa vid vattnet, gå ute kan man göra vilken tid som helst på dygnet för det är tryggt här och inga bilar brinner.

  Älskar också att vara ute i naturen och åker helst upp och vandrar i bergen på andra sidan vattnet när jag har tid över, det har dock inte varit möjligt på en stund pga sjukskrivning. Men skogen välkomnar mig fortfarande och hjälper mig att sänka pulsen och betrakta naturen på sitt vackraste, där går jag runt med kameran som följeslagare och fotar allt som är vackert.

  Sen är jag vegetarian och älskar att experimentera i köket, med både bakning, matlagning och drycker :)

  Har du några tips på hur man skapar prestationsfritt? Jag är egentligen väldigt kreativ men rädd för att göra "fel" och allt jag gör är prestationsbaserat, tillochmed färgläggning i målarböcker blir en slags prestation och jag kämpar så för att komma ur det. Tänkte på att du skrev att du utbildats i det :)

  • Alicia Sivert

   24 november, 2016 at 14:52 Svara

   Men vad fint, tack snälla :)

   Det låter som att du hittat rätt i världen, och det gör mig både glad och hoppfull! Hoppas hälsan snart är tillbaka också så du kan få komma ut på fjället! Där mår man verkligen som bäst alltså.

   Och vad gäller övervinnandet av de där prestationsdjävlarna så är det ju ett helt livsprojekt och något jag fortfarande jobbar väldigt intensivt på. Nån quick fix tror jag inte finns, men jag ska verkligen försöka bli bättre på att skriva om ämnet och vilka knep och tankar jag själv har. En bra början tror jag är att tillåta sig experimentera och lära känna materialet innan det måste "bli" någonting, att börja tillsammans (tex måla på samma papper, skicka runt eller liknande) och att döda den vita ytan som så ofta ger en massa ångest. Det första jag gör när jag målar akryl är att täcka duken med en färg, för det vita hämmar mig väldigt. Lycka till, och som sagt, jag återkommer!!

 • Sandra Leone

  24 november, 2016 at 09:35 Svara

  Grattis! (i efterskott)

  Vilket megahärligt inlägg och fin presentation av dig själv.

 • Anonym

  23 november, 2016 at 21:49 Svara

  Glöm inte att du tänkte byta namn till Karin så snart du fyllde 18 :-)

  Grattis min fina goa vackra kloka finurliga självständiga kärleksfulla dotter <3

  Mymlans mamma

 • Lindah

  23 november, 2016 at 20:59 Svara

  GRATTIS på födelsedagen så här sent på kvällskvisten!
  Hoppas du har haft en fin dag! :)
  Och, tack för intressant presentation!

 • Anonym

  23 november, 2016 at 18:57 Svara

  Et STORT tillykke med fødselsdagen, Alicia! Den er forhåbentlig fuld af dét, der gør dig allermest glad!
  Tak for den fine beskrivelse af dig og dét, du synes er vigtigt – både i dit personlige liv og i dit arbejdsliv. Jeg har fulgt din blog i et stykke tid, men er ikke flink til at skrive kommentarer… men du skal vide, at din blog er meget inspirerende i forhold til kreative projekter, overvejelser omkring egen praksis og i forhold til at række ud og skabe fællesskaber! Så tak fordi du er netop dig, og fordi du kan række så langt, at du også kan inspirere en dansker, der næsten er gammel nok til at kunne være din bedstemor :-)
  Mange hilsener fra Grete, der ikke selv har en blog

  • Anonym

   23 november, 2016 at 19:14 Svara

   PS Hvis du skal have et par ord med om mig: Jeg er mor til 3 dejlige voksne børn. Jeg arbejder inden for sundhedssektoren, med rehabilitering af bl.a. senhjerneskadede mennesker. For 3 år siden begyndte jeg at male med akryl i min fritid – egentlig ville jeg helst tegne (det gjorde jeg en del, da jeg var helt ung), men jeg kunne ikke komme i gang, jeg var "bange" for papiret. Nu både maler og tegner jeg, og jeg har givet det lov til at fylde rigtig meget i mit liv – så meget, at jeg nu kun arbejder på halv tid for at få tid og energi til de kreative udfoldelser (og for at få dét til at hænge sammen økonomisk er jeg flyttet i en mindre lejlighed og har skåret ned på mit forbrug/mine udgifter… men genbrug og fokus på ressourcerne ser jeg i øvrigt også som en positiv nødvendighed). Grete

  • Alicia Sivert

   24 november, 2016 at 14:48 Svara

   Men Grete, så fint att höra ifrån dig! Det är alltid en överraskning när någon kommenterar för första gången och du gör mig så hemskt glad med allt du säger och berättar. Vilken glädje att höra att du gått ner i tid och utgifter för att kunna skapa, det tror jag många skulle må bra av! Så spännande och inspirerande, och tack för all beröm och uppmuntran! Detta gjorde mig fantastiskt glad :)

 • Helga

  23 november, 2016 at 18:50 Svara

  Grattis grattis kära du! Fnissade lite åt Aurora för jag ville faktiskt ha det i mellannamn till min dotter men så blev det inte. Det finns en färja här som heter det så min sambo tyckte bara det påminde honom om Helsingör haha.

 • Anki

  23 november, 2016 at 18:33 Svara

  Grattis på din födelsedag!! och tack för din presentation, väl skrivet! :)

 • Wilda

  23 november, 2016 at 15:39 Svara

  Detta måste vara den finaste texten någon har skrivit om sig själv. Varje ord är så precist och allt är så jäkla intressant. Sen är du ju en otroligt intressant person, men herregud vad du skriver bra <3 Grattis finaste Alicia. Mitt liv vore så himla tråkigt utan dig. Jag visste inte att jag kunde stimuleras så mycket både kreativt, intellektuellt och känslomässigt av en enda människa men du har det. Alltihop. Tack för att jag får lära känna dig lite mer hela tiden. Du är så värdefull för mig. Och dina föräldrar valde ett jäkla fint namn alltså. Kram på dig, solstråle!

  • Alicia Sivert

   24 november, 2016 at 14:37 Svara

   MEN ÅH! Bästa Wilda! Känner dito detsamma på allt du skriver men försöker också bara insupa all kärlek du ger mig i denna kommentar och landa i den. TACK! För att du finns, för att du är min vän, för att du är med och påverkar mig så mycket och tar dig tid att lämna spår i kommentarsfält och framför allt i mitt jävla hjärta!! <3

 • Linda

  23 november, 2016 at 15:36 Svara

  Åh stort grattis på din dag!!! :D <3
  Så roligt att läsa om dig, lärde mig lite nytt ;)

  Själv är jag Linda, 25 år gammal, bor med min fästman Fredrik i Malmö i en alldeles lagom stor lägenhet som just nu är väldigt stökig. Men vem har tid att städa, det kan jag göra när jag blir gammal. Jobbar på Panduro Hobby och det är det roligaste på jorden just nu! Älskar mina växter (är nog lite av en crazy plant lady), glitter (vilket Fredrik hatar) och pandor (de är ju sötast med sina tjocka magar och mjuka öron)! Är en riktig hemmaperson, dricker för mycket juice för mina tänders bästa, har världens roligaste syskonbarn och en väldigt dyr kamera jag använder alldeles för sällan.

  Har precis läst alla Harry Potter-böckerna och även om jag alltid gillat filmerna och de tre första böckerna som jag läst, så är jag alldeles kär nu. Och jag blev så ledsen och tom när jag var klar med den sista, ville aldrig att det skulle ta slut. Så nu har jag bestämt mig för att läsa dem på engelska om inte allt för länge!

  Jag tänker på kreativa saker och DIY ungefär varenda vaken minut och får nya idéer hela tiden och känner att tiden inte räcker till! Mellan de tankarna tänker jag på den ständigt återkommande frågan "vad ska jag bli när jag blir stor?".
  Och just det, jag ska gifta mig nästa år så jag har faktiskt plats med lite bröllopstankar också!
  Puh! Det blev lite mer än jag tänkte mig, hoppas du tyckte det var kul att läsa! :D

  • Alicia Sivert

   24 november, 2016 at 14:28 Svara

   Men ÅH vad fint att få höra om dig Linda! Har tyckt så mycket om alla dina Monthly Makers-bidrag men nu tycker jag ännu mer om dig sen jag fått lära känna dig lite mer. Tack för att du bjuder på dig själv! Min tandläkare är inte heller nöjd med min apelsinkonsumtion ^^ Din blogg är en av mina favoriter och det vore himla roligt att få läsa ännu mer om dig själv och kanske lite bröllops-DIYs framöver. Inte som nån press men bara så att du vet! Blir lika glad varje gång du uppdaterar och det känns som världens lyx att ha fått ett eget litet inlägg såhär som kommentar :) Tack!!

 • Ruth | HungryHeart.se

  23 november, 2016 at 14:31 Svara

  Först och främst: grattis på födelsedagen! Hurra hurra huraaaaaa för dig!
  Och vilket roligt inlägg att läsa. Du är en så otroligt fin person och jag tycker att du med råge lyckas med ditt syfte. <3

  • Alicia Sivert

   24 november, 2016 at 14:25 Svara

   Tack snälla Ruth <3 Del två kommer i framtiden och är inspirerad av ditt inlägg om Isbjörnen ;)

 • Linnéa

  23 november, 2016 at 14:27 Svara

  Grattis! Känner igen mig lite det du skrivit om dig själv, jag lyssnar gärna på samma musik och ser om samma filmer. Jag gillar inte heller koriander eller folk som går på bussen innan alla hunnit av (även om det händer att jag själv ibland råkar gå på innan alla har gått av ;P).

  • Alicia Sivert

   24 november, 2016 at 14:25 Svara

   Haha, vad roligt!! :D Blä för koriander!

 • Ida Larsson

  23 november, 2016 at 13:32 Svara

  Grattis på födelsedagen:)

 • hanna, förbanna

  23 november, 2016 at 12:27 Svara

  grattis! Vad roligt att få veta mer om dig – du verkar vara en himla fin prick! <3

  ("jag lyssnar nästan bara på samma musik, ser samma filmer och läser om samma böcker" – jag är exakt likadan. Dessutom ogillar jag älgar i alltför nära sammanhang)

  • Alicia Sivert

   24 november, 2016 at 14:24 Svara

   Tack Hanna! Och vad kul att vi har gemensamma personlighetsdrag! ;) Har aldrig förstått mig på människor som gillar lite av allt?

 • Sofia Brolin // Hildas.se

  23 november, 2016 at 10:50 Svara

  Det blev min gamla avsändare i kommentaren ovan, så jag tog bort den. Fast det ligger ändå kvar ser jag. :D

  Stort grattis på födelsedagen! Och vilket roligt inlägg. Jag gillar verkligen att jag fick chansen att lära mig lite mer om dig. På ett kul sätt dessutom. Och katterna alltså – jag smälter för katter med fler tår på tassarna! Jag hade en tidigare och det hördes alltid så tydligt när han kom och gick över trägolven.
  Det där med vandring gillar jag också. Fågelskådningen är jag lite nyfiken på. Kan egentligen inget om fåglar, har försökt lära mig några nya sorter vid fågelbordet i år. Men det är något jag skulle kunna tänka mig att lära mig mer om i framtiden. :)
  Kram med hopp om att du får en fin födelsedag!

  • Alicia Sivert

   24 november, 2016 at 14:23 Svara

   Jag tog bort den helt nu ;)

   Tack snälla Sofia, vad roligt att höra! Och visst är det nåt speciellt med skeppskatter? Så länge tårna sitter bra så de inte trampar runt på dem och gör sig illa förstås. Tofslans tummar är det raraste som finns och jag älskar när hon spretar med alla tårna och sen sluter dem runt ens finger. Det är min lyckligaste känsla – av kattrampdyna som kramar pekfinger, ojojoj.

   Vad kul att du undersöker fågellivet! Jag tycker det tillför så mycket till vandringen att spana på djur – och mycket till fågelskådningen att få vandra runt! ;)

 • Jessica

  23 november, 2016 at 10:41 Svara

  GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN FINASTE FINASTE DU. Alltså är så glad att det är din födelsedag, för då kan alla få fira dig en hel dag! Och det förtjänar du!!!! Och SÅ himla roligt inlägg!! Vill göra något liknande!!! Så kul ju! <333333

  Alla bilder på dig är så fina, men jag gillar framförallt den i växthuset!! Och den med kon för du ser så glad ut. :D

  Jag tänker inte presentera mig för du vet redan vem jag är!!

  • Alicia Sivert

   24 november, 2016 at 14:20 Svara

   Hahahaha tack bästa du! Hoppas du har börjat skriva på ett utkast för jag kan knappt bärga mig innan jag får se ett liknande inlägg hos dig!

 • Pernilla Einarsson

  23 november, 2016 at 10:06 Svara

  Grattis på födelsedagen (:
  Och tack för ett fint personligt inlägg där man man får lära känna dig mer än bara genom dina fina skapelser!

  • Alicia Sivert

   24 november, 2016 at 14:19 Svara

   Tack själv, vad roligt att det var uppskattat! :D

 • Anna Back

  23 november, 2016 at 09:57 Svara

  Grattis på födelsedagen!!
  Vad kul att få lära känna dig lite närmare.
  Och du har förresten inspirerat, jag satt och sydde på korsstygnstext på en handduk i helgen. Hejja dig!!

 • Mikaela

  23 november, 2016 at 09:21 Svara

  Hipp hipp hurra, grattis!!! Ser fram emot att ses på söndag!

 • jennifer

  23 november, 2016 at 09:18 Svara

  Åh, åh, åh. Sitter här och svämmar över i "BLI MIN VÄN NU TACK"-känslor. Så himla fin presentation av en så himla fin person, och GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN, för bövelen. Hoppas den blir allt du önskar och lite till <3

  • Alicia Sivert

   24 november, 2016 at 14:18 Svara

   Haha men åh, jag har ett sånt bloggbekantcrush på dig också since forever så vi kanske bara kan anse oss vara kompisar nu istället eller!?!?

 • Christin

  23 november, 2016 at 08:45 Svara

  Grattis på födelsedagen!!!!! Och roligt att läsa mer om dig. Plus, tycker du kan lägga till "skicklig skribent" bland allt, för tycker du är otroligt skarp i ditt textarbete. Alltid så glasklara, men ändå enkla formuleringar, som gör att jag blir inspirerad och imponerad.

  • Alicia Sivert

   24 november, 2016 at 14:17 Svara

   Men vad fin du är, tack så jättemycket Christin! Betyder särskilt mycket när det kommer från dig, vars skriftspråk jag uppskattar så mycket. Ha världens finaste dag!!

 • Louie

  23 november, 2016 at 08:26 Svara

  Grattis på födelsedagen!Kul att få veta lite mer om dig:)

 • Magpie

  23 november, 2016 at 07:22 Svara

  Hej Alicia och Grattis på födelsedagen! Jag är en av dina rätt nya läsare, gissar att jag hittat hit genom någon annan Monthly Maker… Så kul att få veta lite mer om dig, det är alltid roligare att läsa bloggar där det känns som man känner skribenten, då blir bloggen mer ett samtal med en kompis än som en artikel i ett magasin. Själv bor jag också med en Andreas och två katter, fast i tropikerna på Borneo. Jag har tidigare jobbat som arkitekt/interiörarkitekt i flera år, men nu är jag student igen eftersom jag inte har arbetstillstånd här. Jag gillar att vara kreativ men just nu är det dåligt med inspiration och det blir mer Netflix än DIYs om man säger så.

  • Alicia Sivert

   24 november, 2016 at 14:16 Svara

   Vilken fin liknelse, vad glad jag blir att du känner så! Och så lustigt sammanträffande med dubbelkatter och varsin Andreas – så spännande likt och avlägset på samma gång. Tack för att du berättar och lycka till med att övervinna Netflix/skapar-balansen alltså! Någon borde skriva en steg-för-steg-guide om DET ;)

 • Miri

  23 november, 2016 at 06:17 Svara

  Tillykke med fødselsdagen :) Hvor har du nået langt og meget i dine år her på jorden ! Jeg følger dig og din blog med store glæde og bliver meget inspireret af din tilgang til det kreative univers.

  • Alicia Sivert

   24 november, 2016 at 14:13 Svara

   Åh så fint att höra, tack snälla Miri :D

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.