Little Creek River, West Elizabeth, RDR2 – gouache på helark

Det senaste året har jag spelat Red Dead Redemption 2 som en dåre. Spelet utgår från en enorm karta över träskmark, stäpper, canyons och bergskedjor i gammal västernstil vid sekelskiftet 18-1900-tal. Historien och grafiken är bland det mest gripande jag upplevt. Och det här spelet har verkligen bidragit med vila, läkedom, lust och glädje sen jag blev sjuk. Min absoluta favoritplats är Little Creek River i West Elizabeth.

Little Creek River, West Elizabeth, gouache av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se // gouachemålning målning painting red dead redemption 2 rdr2 big valley tv-spel fan art old west hanging dog ranch o'driscolls colm o'driscoll boys

När min kreativitet dog ut i samband med utmattningen har jag kunnat få liknande kickar och glädje från spelet som jag brukade från skapandet. Samma tröst och utlopp. På sex månader har jag varit oförmögen att måla, inte orkat planera för en bild eller kunnat fatta alla de beslut som behöver tas under arbetets gång. Det känns på något vis naturligt att det är RDR2 som till slut lockar mig till att försöka igen.

Härom dagen doppade jag nämligen penslarna för första gången på ett halvår. Försiktigt och sökande, utan förväntningar eller förhoppningar. Jag valde ett outforskat material (gouache), ett alldeles för stort papper (helark) och en alldeles för dålig referensbild: ett foto av tv-skärmen med utsikt över Little Creek River. Och så målade jag.

Little Creek River, West Elizabeth, gouache av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se // gouachemålning målning painting red dead redemption 2 rdr2 big valley tv-spel fan art old west hanging dog ranch o'driscolls colm o'driscoll boys

Little Creek River, gouache 2020, 51 x 72 cm på IB Wahlströms akvarellpapper.

Little Creek River rinner genom en dal omgärdad av höga berg och glesa barrskogar. Här betar gaffelantiloper, älgar och rådjur. Jag fångade min bästa vildhäst här i story mode, sköt en grizzlybjörn som kom ner för att dricka. Vid det döda gamla trädet kan man hitta nedgrävda skatter online. Här slår jag alltid upp mitt camp om jag kan. I de västra delarna av dalen blommar blålila lupiner som lyser magiskt i solnedgången.

Little Creek River, West Elizabeth, gouache av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se // gouachemålning målning painting red dead redemption 2 rdr2 big valley tv-spel fan art old west hanging dog ranch o'driscolls colm o'driscoll boys

I bakgrunden syns Mount Hagen.

Little Creek River, West Elizabeth, gouache av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se // gouachemålning målning painting red dead redemption 2 rdr2 big valley tv-spel fan art old west hanging dog ranch o'driscolls colm o'driscoll boys

Intill floden ligger Hanging Dog Ranch. Det ser kanske fridfullt och gulligt ut på håll men är fiendebandet, The O’Driscoll Boys, förfallna tillhåll. Helt nedlusat med fähundar.

Little Creek River, West Elizabeth, gouache av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se // gouachemålning målning painting red dead redemption 2 rdr2 big valley tv-spel fan art old west hanging dog ranch o'driscolls colm o'driscoll boys

Jag valde att måla med gouache för att jag fortfarande håller på att lära mig mediet. Med akvarellen skulle jag ha förväntat mig samma resultat som ”vanligt”, medan jag med gouachen kunde experimentera mycket friare. Tillåta mig att måla sökande och helt utan förväntan på resultat. Detta är långt ifrån min bästa målning och jag känner att jag har mycket att lära om färgen. Hur jag kan jobba med den i täckande lager utan att förlora ljuset till exempel. Som det nu är tycker jag mycket mer om de akvarellistiska, lösare formerna i bakgrunden än den detaljerade bilden av gård och flod.

Little Creek River, West Elizabeth, gouache av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se // gouachemålning målning painting red dead redemption 2 rdr2 big valley tv-spel fan art old west hanging dog ranch o'driscolls colm o'driscoll boys

Men det var roligt att måla en massa pill. Så roligt att över huvud taget måla igen.

Little Creek River, West Elizabeth, gouache av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se // gouachemålning målning painting red dead redemption 2 rdr2 big valley tv-spel fan art old west hanging dog ranch o'driscolls colm o'driscoll boys

Jag har inte spelat spel sen Harry Potter och Hemligheternas Kammare på PC för nästan 18 år sen. Att jag började med RDR2 är helt och hållet för att det utspelar sig i the old west och Andreas köpte det med hopp om att även jag skulle vilja prova. Jag är väldigt tacksam för det idag, för det har givit mig så mycket glädje detta år. Online har jag dessutom fått en chans att umgås och spela tillsammans med vänner utan att behöva orka vara ”social” eller ”träffas”. Yaya, detta är en shout out till dig och resten av the Pistol Annies. Ni är bäst, tack för allt!

Little Creek River, West Elizabeth, gouache av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se // gouachemålning målning painting red dead redemption 2 rdr2 big valley tv-spel fan art old west hanging dog ranch o'driscolls colm o'driscoll boys

Jag sa ju ”för stort papper” och skrev måtten ovan men förstår ni hur stort ett helark egentligen är? Jag har aldrig målat så stort med vattenfärg förut. Bara en sån sak. Det kan vara flera stigar som öppnar sig när man väl har kraft, tid och mod att hoppa över ett staket. Kanske dröjer det ännu ett halvår tills jag orkar måla igen. Kanske går det lite lättare efter detta. Vi får se. Men nu ska jag spela!

Tags:
27 Comments
 • Jennie Jakobsson

  26 april, 2020 at 10:32 Svara

  Alltså, vilken blogg!
  Jag letade efter tips på hur man odlar smultron på balkong och hamnade här … Internet är fantastiskt. Jag fastnade direkt för den vackra målningen överst på sidan. Inlägget om smultron var från 2018, så jag tänkte att nu har jag säkert hamnat på ännu en nedlagd blogg, där jag kommer grotta ner mig i allt som skrivits och vara lite sorgsen över att det inte kommer mer. Men nej, du är ju aktiv! Jag har läst inlägg här hela morgonen och fascineras av dina intressen, dina målningar, ditt pysslande, ditt språk, ditt sätt att ta dig an tillvaron … Hela känslan här är magisk. Här kommer jag att stanna.

  • Alicia Sivert

   2 maj, 2020 at 11:14 Svara

   Åh Jennie. Dina ord har jag LEVT på de senaste dagarna! Bloggvärlden har blivit väldigt ensam de senaste åren, för som du säger har många slutat. Jag kämpar själv med att få det att funka och känner mig ibland så fånig som nödvändigt ska sitta och skriva eller ta bilder på allt. Att en omnämning av smultron i ampel för två år sen kan få dig att hitta hit och stanna kvar gör mig helt varm i själen. Tack för att du tog dig tid att läsa, och dessutom berätta att du gör det! Det känns så betydelsefullt och nära i dessa ensamtider. Nästan som att ha någon över på kaffe igen.
   Hur har det gått med dina smultronplaner?

   • Jennie

    10 maj, 2020 at 13:30 Svara

    Vad härligt att höra! Mina smultron växer på för fullt i sin ampel på balkongen! Vi ses i något annat inlägg! :)

 • Frida L

  21 april, 2020 at 20:15 Svara

  Otroligt fint! Förstår det där med att välja en annan teknik än den du målat mycket med förut. Bra sätt att ta sig tillbaka tror jag, i små, små steg.

  • Alicia Sivert

   2 maj, 2020 at 11:11 Svara

   Tack så mycket Frida!!
   Det tror jag också! Man kan måla med ett annat syfte liksom, för att testa och lära sig materialet :)

 • Mikaela

  13 april, 2020 at 22:17 Svara

  Magisk målning och verkligen gigantisk! Impad! Och spel 💕 just nu spelar jag assasins creed!

  • Alicia Sivert

   2 maj, 2020 at 11:10 Svara

   Tack snälla och åh så roligt! Jag måste prova något annat. Nån gång….! ;P

 • johanna

  13 april, 2020 at 10:51 Svara

  Wow så fint!!

 • Emilie

  12 april, 2020 at 19:23 Svara

  Såå fint! Är väldigt imponerad! Och vilken fin text. Jag har ju aldrig spelat tv-spel själv men nu är det nästan så att man blir lite sugen när du beskriver miljöerna så fint :)

  • Alicia Sivert

   2 maj, 2020 at 11:09 Svara

   Det var därför jag började och nu gör jag det varje dag, så akta dig ;) Eller ge dig hän! Puss och tack för så himla fin beröm!

 • Jenny

  12 april, 2020 at 14:22 Svara

  <3

 • Josefin

  10 april, 2020 at 12:14 Svara

  Ååh, va coolt! Har inte spelat RDR2, men tack vare dig har jag blivit sugen på det. Och miljön är ju superfin.
  Det var en stor målning du gjorde! :o Men värsta coolt! Om man bortser från farmen med fähundarna, så förstår jag att man vill campa där i dalen. Tycker du har gjort en jättefin målning!
  Och så roligt att du målade igen och hade kul medan! <3

  • Alicia Sivert

   12 april, 2020 at 14:41 Svara

   Nää vad roligt att du blir spelsugen! Hoppas du får chans att prova, det är helt outstanding.

 • Julia

  10 april, 2020 at 11:49 Svara

  Detta gör mig sugen på att testa RDR, var BESATT av Skyrim när det kom ut och har hört av många att Red Dead Redemption borde passa mig då det också är en öppen värld och fin natur… Nu har Skyrim några år på nacken så grafiken är inte tiptop men vill ändå tipsa om det :) Ett annat spel jag och min kille spelar så fort vi kan är Divinity 2, suuuuuperkul och fint är det.

  • Alicia Sivert

   12 april, 2020 at 14:40 Svara

   Tack för speltips Julia! Andreas hintar ganska ocensurerat om att det är dags för mig att prova något annat spel också 😂 Hoppas vi möts i RDR2 online nån dag!

 • Linnéa

  10 april, 2020 at 10:15 Svara

  Vilken fantastisk målning!! Det är verkligen ett mästerverk!
  Du har ju verkligen lyckats fånga in den fantastiska miljön från spelet. Jag har ju själv inte spelat det men stickat bredvid maken när han har spelat. Men blir lite sugen på att spela nu.

  • Alicia Sivert

   12 april, 2020 at 14:38 Svara

   Åh TACK Linnéa! Visste inte att ni hade RDR2 i hushållet. Hoppas du provar att spela, det är så förbannat fint <3

 • Silje

  9 april, 2020 at 19:47 Svara

  Så stilig, Alicia! Blir glad når eg les dette :) Alle dei detaljane du har fått med deg, kjempefint! Håper du får ei god påske ♥

 • Louise Stigell

  9 april, 2020 at 19:25 Svara

  Jösses! Du gör mig sjukt sugen både på att måla och på att spela RDR2. Har änsålänge bara myst bredvid när sambon spelat det.
  För övrigt är din målning ett mästerverk i mina ögon. Kontrasterna mellan det skira, akvarelliga och den mer färgstarka gouache… Så vackert! Vill också våga måla nåt så stort!

  • Alicia Sivert

   12 april, 2020 at 14:37 Svara

   Åh Louise! Har ej ord riktigt att beskriva hur fint det känns att höra ifrån dig! Tänker ofta på mitt obesvarade brev och har fortfarande ambitionen att besvara det. Hoppas att du har det bra och att du börjar spela Red Dead BUMS för det är så fantastiskt. <3

   • Louise

    13 april, 2020 at 09:46 Svara

    Jamen just ja, brevet. =D Det behöver du inte ens svara på ju. Vet hur sånt där kan hänga över en tills det känns oöverstigligt…

    Det har varit perfekt att börja spela under påsken. Är på chapter 2 nu och äntligen börjar jag få kläm på kontrollerna. Det är så roligt och avkopplande. =)

    Stor kram! <3

    • Alicia Sivert

     2 maj, 2020 at 11:08 Svara

     Tack för att du säger det! Känns så ironiskt när jag verkligen vill, men det blev en sån där grej jag ville göra så bra och därför inte gjorde alls. Suck. Men då skriver jag ett nytt istället!

     MEN ÅH! Hur långt har du kommit nu?? Jag tyckte det var såå svårt i början och sköt alla jag försökte prata med haha, men till slut så ;) Gud vad glad jag är att du kör!

 • Cecilia N

  9 april, 2020 at 19:07 Svara

  Jag blir glad med dig när jag läser. Glad åt det lekande prestigelösa, glädjesökande – tillfredsställelsen.

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.