men muminmamman sa med kraft: vi dricker hädanefter saft

aliciasivert, alicia sivertsson, tove jansson, mumin, moomin, mymlan, mymla, porslin, arabia, opto design, muminmugg, mugg, kopp, bullar, kanna, saftkanna, karaff, saftkaraff
Det är väl ingen rikshemlighet att jag älskar mumintrollen och deras dal. Jag läser om Tove Janssons böcker ungefär varje år (just nu Solstaden från 1974) och sorterar gärna in folk i facken filifjonka, hemul, knytt, homsa, primadonna, mumrik och skrutt (med flera). Jag har gjort det till en hemtrevlig liten ritual att välja kopp till morgonkaffet beroende på dagsform. Somliga dagar krävs ett moderligt sinnelag och då väljer jag mamman i rosenrabatten, är jag av det mer mystiska slaget (det händer – man försöker) får Snusmumriken vakta mitt svarta morgonguld och behöver någon sättas på plats under en fika brukar jag ta polismästaren. Sniff, hemulen, hattifnattarna och Tofslan/Vifslan skulle jag aldrig befatta mig med. Muminpappan tycker jag hemskt mycket om, men han står mest orörd i väntan på en värdig, beskyddande och äventyrlig men lite barnslig och slarvig herreperson att dela kaffepanna med.

Men oftast faller koppvalet på den vinbärsrosa med mymlan. Denna drömmande, romantiserande men också sakliga och egensinniga storasyster till den förfärliga (tillika beundransvärda) Lilla My är den karaktär jag förlikar mig själv mest med. Koppen har jag haft länge, men de senaste veckorna har mymmelsamlingen byggts på till fulländning:

aliciasivert, alicia sivertsson, tove jansson, mumin, moomin, mymlan, mymla, lilla my, bricka, tray, saftkalas, opto design, saft
Brickan från Opto Design har jag letat efter i evigheter. Jag såg den i ett skyltfönster för jag vet inte hur länge sen men när jag kom tillbaka var den försvunnen och personalen ville inte kännas vid att den någonsin funnits. ”Du förväxlar den med den gula av Lilla My”, sas det, och på ingen annan butik eller internethandel kunde jag hitta någonting liknande. Under Formexmässan träffade jag kvinnan som ligger bakom valet av muminmotiv på Opto och fick höra att den inte existerade, så jag accepterade att jag måtte drömt ihop brickan med min favoritillustration (från Hur gick det sen?) och slutade leta. Tills jag bara härom veckan sprang förbi Krabat på Kungsgatan och åter blev den treåring som för 19 år sen tog mikrofonen från stativet på Stigs 50-årskalas och deklarerade hela Vem ska trösta knyttet? för fullsatt festlokal. För där stod den ju, och kvinnan i kassan (min favorit!) sa att den visst funnits – i minst ett år. Snurrigt!

aliciasivert, alicia sivertsson, tove jansson, mumin, moomin, mymlan, mymla, opto design, saftkalas, saft, bricka, tray, lilla my
Tove är min bästa människa. Jag älskar karaktärerna, formuleringarna, vemodet, ironin, humorn, poesin, förnuftet, illustrationerna, handstilen och resten också.

aliciasivert, alicia sivertsson, tove jansson, mumin, moomin, mymlan, mymla, porslin, arabia, opto design, muminmugg, mugg, kopp, bullar, kanna, saftkanna, karaff, saftkaraff
Som om inte det vore salighet nog med tre muminbrickor, två Beatlesbrickor, en Elvisbricka och en med Union Jack (samt diverse små plåtbrickor med bondgårdsmotiv från min barndom) (Vad gör man med alla dessa brickor? Sätter sig ovanpå och åker utför Ensliga Bergen iklädd broderad tehuva om vintrarna?) lanserade Arabia en serie saftkalasattiraljer med motiv från dalen, bland annat en sinnlig karaff.

aliciasivert, alicia sivertsson, tove jansson, mumin, moomin, mymlan, mymla, porslin, arabia, opto design, muminmugg, mugg, kopp, bullar, kanna, saftkanna, karaff, saftkaraff
Med måttstock.

aliciasivert, alicia sivertsson, tove jansson, mumin, moomin, mymlan, mymla, porslin, arabia, opto design, muminmugg, mugg, kopp, bullar, kanna, saftkanna, karaff, saftkaraff

aliciasivert, alicia sivertsson, tove jansson, mumin, moomin, mymlan, mymla, porslin, arabia, opto design, muminmugg, mugg, kopp, bullar, tallrik
Och när jag nu ändå la in en beställning kunde jag ju lika gärna ta en tallrik också.

aliciasivert, alicia sivertsson, tove jansson, mumin, moomin, mymlan, mymla, porslin, arabia, opto design, muminmugg, mugg, kopp, bullar, kanna, saftkanna, karaff, saftkaraff, bulle, bullar, bricka, tray, lilla my, saftkalas, saft
Ni är välkomna på saftkalas när ni vill.

På bland annat Designonline kan ni beställa kannan, koppen och tallriken. Brickan har jag fortfarande inte hittat på nätet, men den finns på lilla Krabat på Kungsgatan i Bullshit City och damen som jobbar där är bäst och tog in kannan bara för att jag tipsade om den och precis intill finns både en tehandel och mitt favoritfik Vete-katten, så gör en heldag, vettja!

Övrigt tips: Vid den här årstiden är det bäst att läsa Pappan och Havet.

rubrik ur HUR GICK DET SEN? av TOVE JANSSON
13 Comments
 • Jeanette

  25 oktober, 2012 at 06:37 Svara

  Aahh lilla my är bäst!

 • Josefi

  11 oktober, 2012 at 17:42 Svara

  Så himla fint alltsammans! Brukar alltid sukta efter allt med muminmotiv i porslinsväg när jag stöter på det, men har aldrig riktigt fått för mig att investera! Men det kommer väl! :)

 • Hanna

  16 september, 2012 at 10:31 Svara

  Åh, själv blir jag liknad vid lilla My. På gott och ont gissar jag och planen är faktiskt att nästa tatuering ska vara denna lilla dam. Har dock varken kunnat välja vilken bild eller var så det är bara i tanke stadiet ännu. Får nog ge mig hem till min kära moder (som för övrigt dras mest till Snusmumriken) och botanisera i hennes gamla muminserier.

 • saudade.ratata.fi

  15 september, 2012 at 21:15 Svara

  du är mer än välkommen! här finns en gästsäng bäddad enkom för dig närhelst du vill fly till landet en sväng.

 • Alicia Sivert

  10 september, 2012 at 10:30 Svara

  Julia: Ja! Hade tänkt be dig svänga förbi huvudstaden nu när du ändå är i landet, men inser att jag mycket hellre kommer till din hobbithåla. Får ta med mig kalasutrustningen.

  Samovaren: Den är en av mina favoriter också! Så ruskigt fin och välskriven.

  Anna: Himlen förbjude en trist koppsamling! På det får vi råda bot.
  Hahaha ja, jag vet inte om mamman har Mumin i ett oidipuskomplext järngrepp som får honom att ränna upp och ner utan att se efter om matsäcken håller standarden, eller om han bara gör det av kärlek och är ett förhållandevis dumt litet muminbarn. Jag har alltid förutsatt det senare, men nu när du säger det så. Fast hade han kommit hem i tid med mjölken hade ju vinbären inte varit färdigrensade och då hade de inte haft någon saft – så egentligen måtte mamman och pappan i tystnad försmäktat utan både saft och mjölk medan deras son var på vift. Sån tur att pappan har sin hembränningsapparat.

  Isabelle: Haha, ja! Jag har alltid beundrat mumriken för hans förmåga att njuta av ting på avstånd och jag önskar jag vore mer som han, men det bor ett litet samlande rådd-djur i mig jag aldrig kan bli av med. Jag. älskar. grejer.

  Vicky: Ja! Hösten är perfekt för att börja med Pappan och havet, fortsätta med Sent i november och avsluta med Trollvinter.

  Malin: Finfint med Tovedokumentärer! De bara måste vi ju se. Och javisst, hemulen har sina ljusa sidor – men det är få av dem jag delar. När jag behöver få arbete gjort brukar jag välja pappan för liksom han blir det lite omständligt krångligt när jag ska få ordning på saker, men plikttroget och helhjärtat (förvirrad tjej).
  My använder jag allt som oftast. Får helt psykosomatiskt mer självförtroende och större jävlar anamma genom att börja dagen med henne. Välbehövt!

  Fredrika: Tack snälla du, och detsamma!

  Anahita: Välkommen till vad som kommer att förändra ditt liv lite (alltså inte min blogg, utan Mumin-läsandet naturligtvis)! Pappan och havet är en personlig favorit, så full av humor, poesi och förnuft. Lilla My kommer helt till sin rätt och sjöhästarna är underbara. Låt mig veta vad du tyckte sen!
  Du är också hemskt välkommen hit när du väl roamar internätet för du gör mig alltid oerhört glad med dina tillrop.

 • Tottinyon

  10 september, 2012 at 09:07 Svara

  Åh. Jag är en sån som ramlar in och ut ur bloggvärlden lite hipp som happ, men jag har besökt din blogg flera gånger i livet och jag slås alltid av hur mysigt och vackert här är.
  Jag är ganska ny med mumin, jag har just påbörjat Pappan och havet och jag fastnade ganska direkt för hela världsframmålningen. Men min kopp med Mymlans mamma dricker jag ur varje morgon :)

 • Fredrikapåvinden

  9 september, 2012 at 15:16 Svara

  Åh vilken fin blogg du har! Så mycket bra och fint!

 • Malin Ahlin

  7 september, 2012 at 19:08 Svara

  Urtjusig bricka!
  Tove är också min bästa människa. Titta vad jag har upptäckt! http://www.lumistore.net/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=product-1
  Hela två filmer med Tove! Om jag inte hade redan slösat flera hundra på en trave böcker så skulle jag köpa de meddetsamma!

  Jag brukar göra likadant med mina muggar/skålar, väljer efter dagsform. Ofta blir det Lilla My för jag behöver en spark i baken. Hemulen är faktiskt väldigt användbar! Jag använder honom dagar då jag vet att jag måste nörda ner mig rejält i mitt arbete för att hinna färdigt.

  Själv är jag nog en egendomlig blandning mellan Mymlan och Knyttet.

 • Vicky

  7 september, 2012 at 14:10 Svara

  men åååh vilka fina grejer! måste läsa mer mer mer.

 • Isabelle

  7 september, 2012 at 13:35 Svara

  Tove Jansson är så fantastisk att det finns inte.

  Jag har egentligen bestämt mig för att bli lite mer som Snusmumriken när det gäller ägodelar, att bli bättre på att titta på dem och bära dem i minnet istället för i kappsäckar. Men det är svårt när de är så här fina.

 • Anna

  7 september, 2012 at 12:34 Svara

  Jag är också Mymlan! Lillsyrran är såklart Lilla My, mamma är vinbärsrensande-muminmamma och brorsan är stinky… Hemma i Linköping alltså, här i Stockholm är min koppsamling rätt trist.

  Apropå rubriken så stod jag senast häromdagen och hällde ut sur mjölk och då dök just dessa meningar upp i huvudet (kommer inte ihåg riktigt, länge sedan jag läste boken)
  "men när mjölken skulle hällas ur, satt den fast ty den var sur, men muminmamman sa med kraft, vi dricker hädanefter saft!" och jag började tänka vidare där jag stod vid diskbänken. Går inte mumin typ och släpar på den där nedrans mjölkkannan genom hela boken? Tänkte först att det var ärkebitchigt av muminmamman att ba "äh vi kan lika gärna dricka saft" nu när han har slitit och släpat på mjölken. Fast nejdå, hon är ju bara en bra, tröstande och handlingskraftig moder. GRYM bok hur som haver.

 • Anonym

  7 september, 2012 at 10:54 Svara

  ååååå. jeg som elsker mummiverdenen, ELSKER brettet! et av de bildene jeg husker best fra "den store mummiboka". superfine!

 • saudade.ratata.fi

  7 september, 2012 at 06:35 Svara

  jag bokar mer än gärna in min på en saftkalas-lösa-mysterier-spela-quidditch-och-dricka-varm-choklad-med-firewhiskey-helkväll!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.