att söka till konstskola: min portfolio 2022

Ska du söka konstskola till hösten 2023? Känner du dig lamslagen inför portfolio och antagningsprover?

Tidigare i veckan öppnade årets ansökan till heltidsutbildningarna på HV och det har blivit dags för mig att söka till de två påbyggnadsåren. Jag minns hur det kändes som att jag famlade runt i total förvirring för ett år sen och jag tänkte därför att vi kunde snacka lite ansökan ihop.

För hur sammanfattar man egentligen sin kreativitet? Hur samlar man sitt skapande i en PDF utan att det blir för stelt eller spretigt?

Olika utbildningar har olika ramar för hur ansökan ska presenteras. Antal sidor, antal bilder per sida, specifika tekniker som ska vara med och liknande. På just HV var och är ramen ”fyra A4-sidor och minst ett tecknat verk”. Fyra A4-sidor är försvinnande lite utrymme i stående format, upptäckte jag lätt panikslagen när jag labbade runt med layouten förra året. Medan jag grubblar över årets ansökan tänkte jag visa hur just jag löste det 2022.

min portfolio 2022

Jag upptäckte att i liggande format och med ganska smala marginaler fick jag plats med en hel del bilder per sida. Jag valde att dela upp sidorna efter olika tekniker för att kunna presentera en bredd av vad jag håller på med utan att bli alltför spretig. Många tror att det är en fördel att vara supernischad och expert på en viss grej när man söker skolor men personligen och som (tjänstledig) bildpedagog tycker jag det är en enorm fördel att visa hur ens kreativa formspråk tar sig uttryck i olika material och att man bemästrar flera tekniker.

Den allra första sidan i min portfolio valde jag emellertid att ägna åt ett enda projekt: Gula västernjackan. Eftersom det var en textil utbildning jag sökte ville jag börja med att visa just broderi, som väl är min nisch om jag nu har någon. Jag valde västernjackan som är ett stort och påkostat arbete där jag använder den klassiska tekniken broderi på ett litet annorlunda sätt – inspirerad av fängelsetatueringar och 1800-talets Amerika istället för den mer prydliga blekingesöm som jag också broderat mycket.

På sida två samlade jag några av mina akvareller med Värmdömotiv. Jag har gjort andra, individuella, målningar som är ”bättre” men att dessa är målade under ungefär samma tid och i närliggande färgskalor gör att både färgintryck och motiv passar bra ihop. På ett stående A4 hade jag fått plats med kanske 2×2 bilder, men liggande rymdes det sju stycken utan att se för plottrigt ut. Hade jag inte haft såhär många exemplar hade några av ytorna kunnat visa detaljbilder istället.

Ett tips när ni samlar flera motiv på samma sida är att försöka få dem att ”vända sig in i bilden”. Om jag hade bytt plats på de två faluröda stugorna nederst och ytterst i bild hade kompositionen inte känts lika sammanhållen. Det är för att fasaderna liksom pekar från vänster in mot mitten respektive från höger och in mot mitten.

På sida tre blev det mer traditionellt broderi: Fyra motiv i blekingesöm och så Tula Vall som demonstrerar lite applikationsteknik. Verken passar ihop eftersom de är broderade på neutral bakgrund och alla motiven känns allmänt allmoge. Det hade varit mycket svårare för mig att passa in gula västernjackan som en del i den här kompositionen.

Notera att även här ”tittar” fålarna och fjällkon mot mitten av sidan.

På fjärde sidan var jag tvungen att ha med en blyertsteckning. Jag skissar mycket i blyerts men tecknar sällan något som är tänkt att ”bli något” i sig själv om ni förstår hur jag menar. Jag hade svårt att hitta en teckning som representerade min teknik eller mitt uttryck och därför valde jag att göra ett kollage av flera mindre skisser. Det blev Tofslan och Vifslan som fick stå modell för det verkar som att jag ofta ritar av dem.

Här ville jag även presentera någonting i 3D. Det stod mellan zebraskulpturen i papier-maché och mina miniatyrbyggen. Jag valde att visa några av de senare eftersom de knöt an till de målade byggnaderna på sida tre och jag redan hade visat flera djur (pga ❤ djur). Då det fanns mycket lite utrymme till beskrivande text fotade jag modellerna ihop med en tändsticksask för att illustrera skalan. Här blev det några närbilder istället för många olika byggen.

Antagningsprov

Det fanns faktiskt en femte sida i min portfolio där den obligatoriska uppgiften skulle presenteras, förra året en fri tolkning av temat ”utopi”. Jag tänker att jag kan visa den separat så inte detta blir för långt. Årets tema är ”Siden-sammet-trasa-lump” för basåren i sömnad respektive väv och högre textil hantverksutbildning som jag ska söka.

Grafik och layout

Med många motiv och mycket färger i innehållet av min portfolio fick bakgrunden bli enkel och vit. Jobbar ni mycket i svartvitt eller en mer sammanhängande färgskala kan det vara fint att istället låta bakgrunden anta en lite nedtonad kontrastfärg. Med färre bilder och mer luft går det också att jobba med formen på bildelementen, detaljer i marginalerna och liknande. Se mitt CV ovan som ett exempel. Där får inscannade färgfläckar och ett runt porträtt skapa liv i en annars ganska stel layout.

Det var några tankar och tips kring att formge sin portfolio, men fråga gärna om ni grubblar på något annat! Vilka utbildningar drömmer ni om att gå?

3 Comments
 • Frida L

  13 februari, 2023 at 21:29 Svara

  Jättefint sammanställt och kul att få läsa dina tankar kring de olika sidorna. Håller tummarna för att du blir antagen!

 • Katarina

  13 februari, 2023 at 10:19 Svara

  Vad jag har längtat efter att få ta del av detta. Ser fram emot fortsättningen.

 • Stina

  12 februari, 2023 at 11:56 Svara

  De kan inte ha behövt tveka länge efter att de sett din portfolio. 😊

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.