mina första krokiteckningar

Nu blir det rumpor!


Trots att jag har studerat bild i olika former i hela mitt liv hade jag fram tills för en vecka sen aldrig tecknat kroki. Antingen blev modellen sjuk eller så föll det mellan stolarna i planeringen eller så var jag borta den gången.


Men så bjöd Folkuniversitetet in till gratis prova-på-dag. Perfekt! (Förresten, missa inte att Elsa, Beata och Agnes kör en kurs där med Monthly Makers i vår!)


Syftet med kroki är dels att lära sig hur muskler och benstruktur formar kroppen och hur olika positioner påverkar tyngdpunkten. Den nakna människokroppen är både välbekant och samtidigt superstigmatiserad/sexualiserad. Att lära sig teckna av den som den ser ut på riktigt istället för som den framställs i reklamannonser och film bygger mer trovärdiga bilder.


Vidare finns det en poäng i att teckna från verklighet istället för från fotografier eftersom optiken i en kamera alltid förskjuter och omvandlar bilden något. En av mina lärare i gymnasiet sa alltid att det syns om en målning är gjord utifrån ett foto eller levande modell. Jag begrep inte riktigt vad han menade då, men jag har börjat förstå.


Att teckna kroki var både roligt och mycket mycket svårare än jag tänkt mig. Nu kan vi snacka grisig process på riktigt – två till fem minuter för varje bild, kol och ingen möjlighet att sudda. Ibland blev det så himla fel men då var det bara att fortsätta!


I en dryg timme tecknade vi intensivt och det kändes som ingen tid alls – jag var helt i flow.


Det var först i slutet av övningen jag kom på att skriva ut hur lång tid jag haft på mig för varje skiss. Synd i efterhand men en bra lärdom inför nästa gång.


För jag behöver definitivt göra detta oftare!


Har du provat kroki? Vad tyckte du?

Glöm inte att idag är sista dagen att skicka in bidrag till Monthly Makers januaritema avtryck! Kommentera detta inlägg hos Beatrice med en länk till ditt eget för att vara med i sammanställningen.

22 Comments
 • Anonym

  18 februari, 2016 at 17:12 Svara

  Fina! Jag har testat kroki och tyckte det var så kul, svårt men väldigt lärorikt!

  • Alicia Sivert

   19 februari, 2016 at 09:19 Svara

   Tack! Eller hur! Jag ska börja skissa mer folk på stan tror jag.. ;)

 • Hanna

  31 januari, 2016 at 10:47 Svara

  Åh, vad duktig du är! Själv tecknar jag kroki en gång i veckan, nu i två år på folkhögskolan jag läser på. Men teckning och måleri i huvudtaget är något jag saknar talang för, så mina kroki-tekningar är inte speciellt bra. Men tycker att kroki kan vara väldigt roligt just för att det går så fort, att en bara har några minuter på sig.

  • Alicia Sivert

   1 februari, 2016 at 09:32 Svara

   Åh, tack! Vilken utmaning att teckna varje vecka! Det skulle jag nog gärna göra i perioder, men kanske inte i två år. Kul att se resultat i alla fall :)
   Och ja, jag håller helt klart med! Väldigt bra och inte så prestationskrävande övning :)

 • Borgmästaren

  30 januari, 2016 at 18:25 Svara

  Jättefina! Har gått med en kompis några gånger för länge sedan och fick låna kol och kritor av henne. Blev supermycket bättre än jag tänkt mig. Alltså jag tänkte mig att jag inte kunde alls och det visade sig att jag kunde lite ändå. Men bara lite. Blev så nöjd över detta! Varför har jag inte gått på länge? Oklart. Borde göra det.

  • Alicia Sivert

   1 februari, 2016 at 09:31 Svara

   Åh, men vad roligt att höra!!! Ja, iväg med dig! Och jag med, bums!

 • Jessica

  30 januari, 2016 at 16:21 Svara

  ALLTSÅ SÅ JÄKLA BRA DE BLEV?? Du är så himla duktig!!!!!!!

 • Lili

  30 januari, 2016 at 14:47 Svara

  Jag har aldrig testat det tidigare men det verkar spännande och utmanande. Det blev riktigt snygga bilder!

  • Alicia Sivert

   1 februari, 2016 at 09:29 Svara

   Tack!! Ja, spännande och utmanande är helt rätt ord. Hoppas du får möjlighet att prova :)

 • jennifer

  29 januari, 2016 at 21:15 Svara

  Alltsåå, hinner typ inte läsa bloggar längre pga skolpress och skolstress, men blir så HIMLA GLAD varje gång jag klickar mig in här!! "Nu blir det rumpor!" liksom!! Bli min vän, tack!!

  • Alicia Sivert

   1 februari, 2016 at 09:29 Svara

   Hihihi åh så fint! Men jag ÄR ju din vän såklart!!!!!!

 • Jessica {blinkalilla}

  29 januari, 2016 at 14:28 Svara

  Spännande!! Jag har aldrig målat kroki, någon dag blir det nog… Men vad fint det blev, jag hade nog hunnit en arm på 3 min, typ ;)

  • Alicia Sivert

   1 februari, 2016 at 09:28 Svara

   Hehe ja, det gäller att inte haka upp sig vid detaljer utan springa runt över hela pappret. Det är en skissteknik som passar mig väldigt bra men det var många i gruppen som ville göra detaljer och fick kämpa med sig själva! Lurig teknik, men så kul :)

 • Jeanette

  29 januari, 2016 at 12:15 Svara

  sv: Ja jag känner likadant! Skulle iför sig kunna dekorerar halva mitt hem med alla fossiler och gamla skåp. Mammuten blir nog lite utrymmeskrävande :)

  Bra jobbat! Jag har velat testa väldigt länge, ska ta chansen nästa gång ett tillfälle dyker upp!

  • Alicia Sivert

   1 februari, 2016 at 09:27 Svara

   Haha ja, det är samma här ;) Men ett litet skelett kan en väl få in?

   Ja! Gör det!! Superkul!

 • Trådanten

  29 januari, 2016 at 07:33 Svara

  Åh, jag älskar verkligen att måla och rita men saknar både talang och framförallt teknik. Du däremot verkar besitta både och. Jättefina bilder!

  • Alicia Sivert

   29 januari, 2016 at 10:39 Svara

   Tack ska du ha! Just precis då är det bra med kroki – perfekt övning :)

 • Pernilla Einarsson

  28 januari, 2016 at 19:40 Svara

  Jag hade kroki 1 gång i veckan i ett år på folkhögskolan jag går på (: ibland var det jätte kul och ibland fanns ingen ork eller motivation alls till det. Men har 2 större favoriter som jag ramat in och hängt upp hemma (:

  • Alicia Sivert

   29 januari, 2016 at 10:38 Svara

   OJ! Jag förstår att det blev lite övermäktigt – men vad mycket du måste utvecklats och lärt dig! Riktigt så mycket kroki vill jag inte heller ha, men lite fler och frekventare tillfällen ska jag försöka komma över :) Vore kul att få se dem som hänger på din vägg!

  • Pernilla Einarsson

   1 februari, 2016 at 22:05 Svara

   Hann verkligen lära mig mycket, så var jätte kul men blev ofta samma övningar och då blev det för tråkigt! Men man blev förvånad över vad man kunde (:
   Ska försöka fota dem men jag är som alltid lite långsam med att plocka fram kameran när det gäller att fota saker jag skapat, haha (:

  • Alicia Sivert

   5 februari, 2016 at 06:52 Svara

   Jaa jag tänker att det nog är superbra att göra i perioder. Särskilt om det går att få tag på olika modeller med olika kroppsform och poser :)
   Jaa, gör gärna det! Haha jag har samma problem – såå många alster jag inte visat här än…

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.