mina mål 2016

Jag tycker det är viktigt att ha mål med sin tillvaro, något att orientera sig efter och sträva mot. Jag ogillar formuleringen ”nyårslöften” dels eftersom de är konstanta och inte går att utveckla, dels för att när man brutit ett löfte har man misslyckats och ger gärna upp, medan misslyckande är en del av vägen till ett mål. Mål kan en ju sätta upp för månaden, veckan eller bara dagen, och de behöver såklart varken inledas eller fullföljas inom ramverket för ett år, men så har jag valt att göra den här gången. Så, utan vidare babbel, målen för åt 2016 är, just nu och till att börja med:

1. Starta företag och börja producera mer organiserat.
Jag har velat starta företag i nästan två år nu, det är inte klokt vad ens hjärnspöken kan begränsa en. Men nu är det hög tid att jag gör det – så jag kan ta beställningar, hålla kurser och producera på riktigt (+ fakturera skurkar som knycker mina grejer!). Jag längtar så mycket!

2. Medvetet minska mitt intag av mjölk- och äggprodukter.
Jag har varit vegetarian i drygt tre år och känner ett obehag över att fortsätta konsumera bröstmjölk och ägg från andra djurarter. Jag kan inte rättfärdiga den industriella djurhållningen och jag vill inte vara en del av eller stötta den. Under 2016 ska jag medvetet välja och experimentera med växtbaserade alternativ och vara frågvis och störig på restauranger.

3. Fortsätta att bara göra saker jag vill göra.
Mitt fjolårsmål var att bara göra saker jag vill göra, alltså att fokusera på det som får mitt hjärta att klappa och min kropp att må bra. Jag har blivit bättre på att tacka nej, men jag behöver verkligen fortsätta öva på att prioritera så att mitt liv blir innehållsrikt och värdefullt, snarare än så att jag framstår som duktig. Jag tar med mig den målsättningen in i det nya året.

4. Försöka måla eller rita någonting varje vecka.
Men samtidigt som jag ska fokusera på det som känns kul vill jag utmana mig själv lite. Därför ska jag sträva efter att måla eller rita någonting varje vecka – helt fritt, utan prestationskrav eller mål om att redovisa allt på bloggen. För min egen skull och för att ge mig bättre chans att utvecklas. Sen är det såklart en jättebonus om det blir något intressant resultat jag kan dela med er ibland! Inspiration fick jag från Elin.

5. Ta Sakmakarutmaningen på större allvar.
I februari 2014 avlade jag ett löfte att inte hoarda skaparmaterial och spara på fina garner, tyger, bjällror, knappar, stenar, pärlor, pappersklipp, sidenband, fransar, nycklar, brädor, benknotor, prismor, armeringsjärn och spånskivor utan använda mitt finaste material och på så vis alltid ge mina alster bästa möjliga förutsättning. Alltså att: Inte köpa material som kan-vara-bra-att-ha, inte snåla, inte spara, inte vara rädd om, inte vara rädd, utan tömma, rensa, länsa, rasera, revoltera, experimentera. Det har varit megasvårt och så oerhört givande och utvecklande. Jag har emellertid fortsatt att köpa material så även om jag blivit bättre på att använda det har förråden knappast minskat. Det vill jag att de gör under 2016!

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, gotland, semesterlivet, semester, stickning, knitting, wool yarn, garn, yllegarn, rosévin, chips

Så går mina tankar inför det nya året och livet i allmänhet. Jag har även en handfull bloggmål som jag ska verka för att uppfylla eller åtminstone undersöka:

A. Starta inläggsserien ”Den kreativa veckan” med work in progress-bilder på vad jag skapar – så att denna blogg ska bli ännu mindre finputsat resultat och ännu mer grisig process. Att bjuda på de första tveksamma lagren, mikroskopiska framgångar och reflektioner kring prestationsångest och finhetsideal ser jag som en viktig del i att inspirera andra och utveckla sin egen kreativitet. Första och andra inlägget är redan publicerat och du hittar dem HÄR och HÄR!

B. Skriva det där förjordade inlägget med allt du behöver för att börja brodera som jag gått och tuggat på och ni frågat efter i flera år. Och i allmänhet försöka ha lite bättre framförhållning men det är mer ett ~*livsmål*~ än årsmål.

C. Kommentera mera! Jag älskar att läsa om era tankar och titta på vad ni jobbar med, jag älskar att få reflektera vidare i era kommentarsfält och jag älskar när ni lämnar era avtryck i den här bloggen. Men när tiden tryter är det den funktionen jag prioriterar bort vilket är så himla dumt. Skärpning Alicia!

Är det någonting annat ni saknar, längtar efter eller skulle vilja se mer av i den här bloggen? Och vad har ni för egna mål inför det nya året, veckan eller dagen?

27 Comments
 • lopplisa

  25 januari, 2016 at 22:51 Svara

  Wow! Jag tror på dej!! :)
  Hahaha rätt inställning till de som knycker dina idéer. Det jag själv är rätt trött på, även om jag själv inte är drabbad, är att det verkar legitimt att göra en egen tutorial och lägga upp efter att man följt någon annans idé och dennes tutorial. Varför kan man inte bara länka tillbaka?? Ofta nämner man inte ens varifrån idéen eller idéerna kommer från, utan tar själv åt sig äran för någon annans idé. Hur vanligt som helst!! :( Många idéer har ju blivit allmängods, så mycket som de figurerar i alla möjliga olika tutorials! Nä, slut på gnället! Lycka till med alla målen :)

  • Alicia Sivert

   29 januari, 2016 at 10:44 Svara

   TACK snälla!
   Ja, det där är ett gissel. Nu är det nästan ännu värre i mitt fall då det är en målning som är tagen från min blogg, utskriven och upphängd ut mot gatan i en verksamhet som inte bett om lov eller betalat. Väldigt nedbrytande och jobbig process att behöva ta sig för, men jag tycker det är viktigt att stå upp för sig själv här!

 • Helga

  24 januari, 2016 at 11:57 Svara

  Ska bli kul att se vad du hitta på i år :) (säger jag kanske varje år haha :)) Jag är i en matsvacka just nu men har också försökt äta mer helvegetariskt. Tycker om nästan allt från Oatly så det är ett tips om du inte ätit så mkt sånt. Jag tycker också det är kul att titta på "what I eat in a day (vegan)" på youtube för att få matinspiration.

  • Alicia Sivert

   25 januari, 2016 at 09:17 Svara

   Jaaa! Tack för tipset om youtube! Vore kul med lite nya maträtter och inte bara att göra om dem jag redan kan :)

 • Mikaela

  21 januari, 2016 at 10:43 Svara

  Superbra mål! Jag måste ta efter det där med att måla/teckna minst en gång i veckan, även om det bara blir en ful skiss så måste jag få igång den sidan av mitt skapande igen! Saknar det! Men saknar ingenting på din blogg, tycker den är fantastisk som den är! Uppskattar verkligen att du visar mer processbilder och sånt, det är kul att följa vägen fram till ett färdigt alster! Tänkte försöka göra det mer själv när det funkar :)

  • Alicia Sivert

   25 januari, 2016 at 09:15 Svara

   Ja, JA, JAA! Det har givit mig mycket redan! Kör! Vore kul att göra det ihop :)
   Tack snälla du <3

 • Boryana Åberg

  20 januari, 2016 at 21:21 Svara

  Jag kan bara lyckönskningar dig. Det är verkligen tid att starta din egna firma. Det kommer säkert att utveckla dig. Du har verkligen talang och vilja så det är bara att fortsätta framåt.

 • Lili

  20 januari, 2016 at 20:52 Svara

  Bra att sätta mål istället för löften, det blir för ödesmättat och pressat med löften. Dessutom, som du skriver: misslyckas man med ett löfte tappar man lätt sugen totalt. Jag gillar dina mål, vilka bra! Du är också väldigt duktig på att måla!

 • Jess

  19 januari, 2016 at 19:40 Svara

  Riktigt bra mål du satt upp. Jag har varit vegetarian i ca 13 år och har det senaste året funderat på att drastiskt dra ner på mjölk- och äggprodukter, men har svårt att verkligen göra det. Ska helt klart tänka lite mer kring det och bli bättre på att välja andra alternativ. Är redan helt frälst i den kreativa veckan som inläggsserie och ser fram emot inlägget om broderi, när det än kommer :)

  • Alicia Sivert

   20 januari, 2016 at 21:09 Svara

   Ja! Heja!! :D
   Och TACK för all pepp! Vad kul allt känns nu! :)

 • LisaMarie

  19 januari, 2016 at 18:56 Svara

  Håller med dig om nyårslöften vs mål. Jag har ett dokument i datorn med mål och delmål som jag försöker uppdatera vid varje årsskifte och utvärdera minst en gång i halvåret. Har snott idén från en kompis och tycker att den funkar ganska bra för mig. Jag vet inte om jag nödvändigtvis får mer avbockat, däremot tycker jag att jag "lär känna mig själv" bättre på det viset, eftersom det får mig att tänka till kring vad jag tror mig vilja göra, varför jag vill göra dem, och sedan vid utvärderingen förhoppningsvis komma fram till orsaken till att vissa saker inte funkar. Gillar skarpt ditt mål om minskat animaliskt intag, precis så känner jag med! Heja oss, 2016 är vegosarnas och djurens år!

  • Alicia Sivert

   20 januari, 2016 at 21:08 Svara

   Men åh vilket bra sätt att jobba på! Det ska jag också klura lite runt. Viktigt att formulera målen är det ju i alla fall, men jag har såklart flera som kanske inte är så himla intressanta att ta på bloggen. Dem borde man ju ändå också ta på allvar. Tack för tips!! :)

 • Anna María

  19 januari, 2016 at 18:51 Svara

  Kul att läsa om dina mål. Gillar att du tänker visa mer process och kladd. Det tycker jag är väldigt kul att se. Och så ser jag fram emot ditt broderi-inlägg, när det än kommer. Jag kommer vänta på det :)

 • Ruth | HungryHeart.se

  19 januari, 2016 at 18:11 Svara

  Du är så himmelens klok! Så himla fina och vettiga strävanden för året.
  Jag saknar då inget med din blogg, för den är fantastisk precis som den är. =)

 • Katarina

  19 januari, 2016 at 16:28 Svara

  Jag vet inte om jag har missat inlägget om att du skulle stå på Spånga julmarknad, har ibland läst flera inlägg i klump. Men om det inte stod tydligt så skulle jag önska att du med framförhållning och med påminnelser verkligen talar om var du ska vara och sälja dina saker. Promota dig mer. Och jättekul att du tar tag i och starta eget. Men vad då folk som snor dina alster?? Illa!

  Jag gillar att du tänker visa mer processer för det är en av de sakerna som jag gillar med din blogg, att det kan vara både succé och misslyckanden och galenskap. Som livet ty :-)

  • Alicia Sivert

   19 januari, 2016 at 16:39 Svara

   Tack för konstruktiv kritik! Jag försöker hitta ett bra sätt att tipsa bloggläsare om event jag är med på utan att det blir för tjatigt för dem som inte bor i närheten. Jag har uppenbarligen inte varit tydlig nog och ska fundera mer på det inför framtiden :) Om du använder Facebook skulle jag tipsa om att gå in och följa min sida – där är jag aktiv och påminner om just såna här saker. Du hittar den här: https://www.facebook.com/aliciasivertofficial/

   Jag vill också passa på att svara på ditt fina erbjudande om att låna mig veckotidningar till collage. Tack! Det lockar väldigt mycket, men i och med mål nummer 5 ovan måste jag verka för att först göra av med alla de bilder jag själv samlat på mig… Hoppas du får egen inspiration eller hittar någon annan som har nytta av dem :)

  • Katarina

   19 januari, 2016 at 16:48 Svara

   Har ju själv blogspot men har inte koll på hur det fungerar med delade fönster och sådant men… Skulle det gå att ha en lista i kanten med löpande info om när du ska vara någonstans och sälja dina alster, hålla föredrag, workshops och sådant?

  • Alicia Sivert

   19 januari, 2016 at 16:55 Svara

   Absolut! Jag fixar en "Aktuellt"-ruta. Jag glömmer bort menyn i och med att så många läser i mobilen numera, där den inte syns, men det är bättre att vara övertydlig! :)

  • Boryana Åberg

   20 januari, 2016 at 21:17 Svara

   Ett bra och uttömmande svar. Du kommenterar som jag skulle vilja skriva.

 • Wilda

  19 januari, 2016 at 13:40 Svara

  Så fina mål och inspirerande! Känner att jag också behöver måla/teckna mer och ska tänka på det. Tycker jättemycket om "kreativa veckan" och ser fram emot att följa ditt skapande ännu mer i år.

  • Alicia Sivert

   19 januari, 2016 at 16:56 Svara

   Åh vad kul! Du är ju min målsättningsguru alla gånger ;) Är så himla impad av din kraft!

 • Borgmästaren

  19 januari, 2016 at 06:12 Svara

  Så kul att läsa dina planer för det kommande året och att du faktiskt formulerat dem för dig själv. Jag kommer på mig själv att ha en massa planer för det kommande året även om jag inte formulerat dem så, ens för mig själv. Nog en god idé att göra det. Tack för inspirationen!

  Har varit bortrest i dryga tre veckor (gud, så underbart!) och läser ikapp på din blogg nu och du visar så mycket fint! Gillar dina broderier och broderar rätt mycket själv, även om jag inte visar just det på bloggen. Tycker det är så kul att se dina broderiinlägg. Ett varmt tack också till att ni håller igång MOnthly Makers. Var lite orolig för att det inte skulle fortsätta in på det nya året men där hade jag som tur var fel. Nu gäller det att ladda inför Avtryck… Hrm..

  • Alicia Sivert

   19 januari, 2016 at 16:57 Svara

   Det är bra att skriva ner dem, annars glömmer man så lätt.

   Åh vad härligt att höra! Både att du fått vara på lite semester och din fina beröm. Jag är väldigt nyfiken på dina broderier så hojta gärna om du visar något! Och så ses vi i avtrycks-sammanställningen ;)

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.