mitt nya jobb

Tänk att jag alltid gör såhär mot mig själv, och mot er! När det händer något som kastar min vardag över ända så skriker jag ut i stjärnrymden att ”Hallå, det har hänt nåt fantastiskt! Jag berättar mer när jag hittat min plats i omloppsbanan!”. Sen går veckorna, eller månaderna, och för varje dag blir det bara svårare och svårare att ringa in och förklara allt som sker, samtidigt som prestationsångesten ökar och jag inser att det kommer ta mycket längre tid än jag trott att hitta min plats och komma upp i fart, och för hjärnan att processa allt som händer och producera en någorlunda sammanhängande sammanfattning. Hur ska jag nu skriva så det väger upp för en två månader lång cliff-hanger?

För nu har det gått två månader sen jag började på mitt nya jobb, och jag har inte sagt ett knyst om saken sen jag nämnde att jag skulle inleda ett nytt kapitel, och ”berätta mer sen”. Sen har en väldigt flytande innebörd i min värld. Men jag tänker att sen får vara nu och det får bli vad det blir, vad det är just nu. Jag utvecklas hela tiden i min nya roll, upptäcker saker om mig själv och hur jag fungerar, hur andra människor fungerar och hur världen fungerar, saker jag vill dela och diskutera med er och som nu hopas i ett nästan oöverstigligt berg för att jag inte vet var jag ska börja. Vi kan väl konstatera att jag har blogguppslag för en hel livstid (utöver mina 250 påbörjade utkast då, hehe).

Jag har lärt mig så fruktansvärt mycket under de här månaderna, fortsätter utmana min fantasi och problemlösningsförmåga varje dag, samtidigt som jag upptäcker hur bra jag faktiskt är på det jag gör.

För jag har fått jobb som bildpedagog.

När jag höll på att kapsejsa under stressen i december så var det inte bara standard servicejobbstress och allmän julstress, utan också den totala panik som uppstod när mitt drömjobb annonserades ut och jag kom att ifrågasätta hela min vardag så som den såg ut. Flera nätter i rad satt jag uppe sent och kämpade med mitt personliga brev, kämpade med prestationsångesten, kämpade med oron över min bristande erfarenhet och den totala skräck det kan innebära att få snudda vid sina drömmar. När möjligheten presenterats fanns liksom ingen återvändo, inga alternativ, ingen möjlighet att vänta på nästa chans. Jag bara måste göra det här.

Att jag skulle kallas till intervju var så fantastiskt att jag darrade i en vecka, att jag ett par dagar innan julafton skulle åka tillbaka för att skriva kontrakt och sen säga upp mig från butiken var rent overkligt. ”Vilken himla julklapp” sa Anna María, och precis så var det. Vilken himla julklapp!

Den 16:e januari började jag jobba, och det var som att klamra sig fast utanpå den där rymdfarkosten och försöka hänga med (förlåt, jag har fastnat i den här metaforen nu). Jag har nog aldrig varit så trött i hela mitt liv som under den här tiden, heller aldrig så nyfiken på morgondagen. För jag jobbar alltså heltid med inspiration, hur fantastiskt är inte det? Varje dag får jag visa och berätta, hjälpa, lyfta och se människor hamna i flow, övervinna problem och utvecklas i sitt kreativa uttryck. Jag vill gråta när jag skriver det här för att det är så bra, varje litet ögonblick av det – även när de retar gallfeber på mig, tröttnar, ger upp, stökar, slarvar, inte vill eller bara inte orkar, för varje dipp följs av en så hög våg.

Just nu händer det saker med mig i stort sett varje dag, för jag är så ny på det här. Efter varje lektion jag genomför får jag reflektera och omformulera, förbättra och anpassa uppgifterna efter olika grupper, olika åldrar, olika individer. Men det går bra. Det går så himla bra! Jag har fått så mycket inspiration tillbaka av de här två månaderna och jag önskar dygnet vore dubbelt så långt så jag kunde förvalta den ännu bättre. Nu däckar jag mest framför en serie när jag kommer hem om kvällarna.

När jag skissar föremål på tid, gör heraldiska sköldar, grundmålar 40 stuvbitar duk och provmålar budgetfärger är det alltså inte bara min experimentlusta som fått frispel, utan jag som utformar och testar nya uppgifter. För så ser min arbetsdag ut: Experimentera, planera, inspirera, reflektera. Måndag till fredag. Lyckligast på jorden är jag nog faktiskt, och så tacksam att få göra detta till min vardag.

Det är inte vilket bildlärarjobb som helst heller, kurserna är förlagda efter skoltid så till mig kommer elever med ett eget intresse, som vill skapa mer än de hinner i skolan och kan göra hemma. Jag möter 130 elever i veckan, i åldrarna 6 till 20 år och på alla möjliga olika stadium av sin process. Varje problemformulering jag ställs inför är unik och kräver stora delar av min fantasi och egna erfarenhet för att hjälpa till att reda ut, varje överkommet hinder är lika mycket en seger för mig som för eleven.

Jag har vikariatet fram till sommaren, och förhoppningsvis får jag förlänga året ut. Men även om det skulle ta slut prick nu har dessa två månader nog varit mina mest utvecklande någonsin. Tack livet (och himlens alla stjärnor), för att jag får ha det såhär precis just nu!

28 Comments
 • Jess

  27 mars, 2017 at 19:40 Svara

  Men åh, så himla roligt! Sitter och ler från öra till öra när jag läser din text, så välförtjänt och fantastiskt! Heja dig :D

 • Lindah

  26 mars, 2017 at 15:43 Svara

  Men gud, låter som det perfekta jobbet för dig ju! GRATTIS att du fick det och att du får jobba med något som du älskar att göra! Så himla fint! :)

 • Jenny

  25 mars, 2017 at 16:40 Svara

  Grattis till drömjobbet! Det märks verkligen genom hela texten att du hittat rätt och att du trivs, blir så himla glad för din skull! Och så kul att all stress ändå ledde till något så bra :D

 • Wilda

  25 mars, 2017 at 06:16 Svara

  Åh sitter här och är så rörd och glad. Tänk att du kammade hem det! Och åh vad du är rätt på den platsen. Jag hoppas att du inte behöver sluta någonsin. Bästa du <3 Och ja, inlägget levde helt upp till förväntningarna. <3

 • Linnéa

  24 mars, 2017 at 14:28 Svara

  Åh vad roligt! Låter verkligen som det är ett jobb som passar dig :)

 • Katarina

  24 mars, 2017 at 02:40 Svara

  Vad lustigt att du skrev om detta just nu för bara dagen innan tänkte jag att jag måste ha missat ditt inlägg. Någon vecka efter att du skrev att du hade skrivit att du hade börjat ett nytt jobb trodde jag att jag visste vad det var för jag såg från bussen en reklamtavla som vid första anblicken påminde mig om dina målningar, de starka färgerna och din speciella stil på porträtt. Sedan insåg jag att det var en superhjälte från unionens kampanj men en stund där var jag helt övertygad om att du hade börjat som illustratör någonstans. Det hade ju varit coolt kan jag tycka men det här du gör nu är ju tusen gånger coolare och jag vill också börja i den där gruppen :-D

  Gillar för övrigt din triangel, kontrasterna i den strama svarta konturen och det färgglada inre. Tycker att vi har landat i lite samma känsla av kombinationen av det strikta och det böljande i våra respektive tematolkningar.

  • Alicia Sivert

   24 mars, 2017 at 09:49 Svara

   Hahaha ja det hade också varit kul! Håller med om att det är mina färger på Unionens reklamhjältar, vad lustigt :) Men ja, verkligheten känns ännu lite bättre :)
   Det är 15 olika grupper men ingen för åldern 22+ än, jag får verka för en framtida sådan ;)

 • Cecilia N

  23 mars, 2017 at 21:38 Svara

  Jättegrattis!
  Säg till om du hittar det där förrådet med extratimmar till dygnet.

 • Julia Glasberg

  23 mars, 2017 at 17:54 Svara

  Blir så glad och pirrig att få läsa denna text! Så underbart att du fått ditt drömjobb och känns verkligen som att du är på rätt ställe! hejahejaheja!

 • Daniella Chanelle

  23 mars, 2017 at 16:14 Svara

  Men gud vad roligt, jag hade verkligen velat ha dej som bild-lärare! xx

 • Borgmästaren

  23 mars, 2017 at 12:29 Svara

  Jättekul!!! Så spännande det låter! Håller tummar och tår för att det blir förlängning för dig.

 • Alicia Sivert

  23 mars, 2017 at 09:24 Svara

  Tack käraste bästaste finaste snällaste ni för all stöttning och kärlek! <3

 • hanna, förbanna

  22 mars, 2017 at 18:43 Svara

  åh, vad roligt! Det känns som att det passar dig perfekt – hoppas verkligen du får förlängning! Heja! :D <3

 • Annie Källén

  22 mars, 2017 at 16:56 Svara

  !!! (är allt jag har att säga)

 • Mia

  22 mars, 2017 at 16:54 Svara

  Grattis till din arbetsplats som fått just dig – och till dig som fått bästa jobbet��

  • Mia

   22 mars, 2017 at 16:57 Svara

   Symbolerna föreställer solar!

 • Linda Svanberg

  22 mars, 2017 at 14:52 Svara

  Vilken fantastisk nyhet! Bästa jobbet passar ,dig så bra!

 • Pernilla Einarsson

  22 mars, 2017 at 14:48 Svara

  Så underbart när man får göra något som är både kul och utvecklande! Grattis (:

 • Nyster

  22 mars, 2017 at 09:37 Svara

  Wow Alicia, så fantastiskt!!! Tusen grattis!!

 • Helga

  22 mars, 2017 at 09:15 Svara

  Woho! Heja dig och grattis 😊 blir så glad för din skull! (Och lite avis pga vill också hitta mitt drömjobb + få det😋)

 • Louise Stigell

  22 mars, 2017 at 09:10 Svara

  GRATTIS! Det är ju som klippt och skuret för dig. Vilken dröm att få ha dig som bildlärare. <3 <3 <3

 • Beatrice

  22 mars, 2017 at 08:41 Svara

  Alltså <3 <3 att du äntligen skriver om detta! Du är fan bäst, jäkla imponerande! Heja!!!

 • Erica Bessant

  22 mars, 2017 at 08:13 Svara

  Så himla roligt att du fått ett sånt fantastiskt jobb! Vilken lycka att älska sitt jobb alltså. =)

 • Ida Larsson

  22 mars, 2017 at 07:44 Svara

  Så fantastiskt! Blir så glad över att läsa att du har hittat rätt!!!

 • Anna María

  22 mars, 2017 at 07:43 Svara

  Jag är så sjukt glad för din skull Alicia! Vilken lycka för dig och alla elever som får ha dig. Du är grym!

 • Mikaela

  22 mars, 2017 at 06:59 Svara

  Så jävla glad för din skull ❤❤❤

 • Emilia

  22 mars, 2017 at 06:49 Svara

  Åh vad roligt!!! Hela din text liksom strålar av positivitet när man läser den, som om all denna energi och lycka du hållit på i två månader kommer ut genom fingrarna och genom skärmen för den som läser. Stort grattis! Och en liten fråga: skulle du kunna tänka dig att utbilda dig till lärare och ha bildlärare som profession? Själv har jag bara ett år kvar på lärarutbildningen och kikar lite på jobb av nyfikenhet och det finns alltid annonser inom de praktiska ämnena! Vilket i alla fall gör mig taggad på att läsa vidare till slöjdlärare. Oavsett, heja dig som tog drömjobbet!!

  • Alicia Sivert

   23 mars, 2017 at 09:24 Svara

   Tack Emilia!!!
   Himla bra fråga, som jag också funderat mycket på! Jag har alltid tänkt att jag gärna skulle vara lärare, men jag tycker inte om skolsystemet och tror inte jag skulle kunna utnyttja min fulla potential där. Vill liksom inte hålla på med betygsättning och svinstora grupper, men skulle gärna jobba på typ folkhögskola eller liknande!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.