Monthly Makers december: halsband av havsglas

God morgon och god fortsättning! Det har blivit dags för mig att dela med mig av mitt bidrag på Monthly Makers-temat glas! Det är också detta inlägg ni kommenterar med länkar till era egna alster för att vara med i sammanställningen – mer info hittar ni längst ner i inlägget.

Sea glass jewellry by Alicia Sivertsson, 2015. Alicia Sivert, aliciasivert, monthly makers, december, glas, havsglas, borra i, smycke, smycken, halsband, hänge, hängen, skapa, skapande, kreativitet, creativity, create, diy, do it yourself, bloggkollektiv, bloggutmaning, blogg, bloggande, jewelry, necklace
Tolv alster på tolv olika teman har jag nu gjort med Monthly Makers – vilket år! Inspirerande, utmanande och så otroligt utvecklande. Detta det sista decembertemat, som jag också är värd för, är glas och kanske en av våra största utmaningarna hittills (i alla fall näst efter tändstickor!), men jag hade redan från början klart för mig vad jag ville göra.

I alla mitt livs somrar har jag strövat längs Gotlands sand- och stenstränder med ögonen riktade mot vattenbrynet. Fossiler, släta stenar och små slipade glasbitar har jag gömt i fickan och släpat mellan ö och fastland. År efter år. Sen jag var liten har jag fantiserat om att göra ett halsband av de där vackra smaragdgröna glasbitarna, men fram tills nu har det varit för svårt att genomföra, rent tekniskt.


Men så köpte mamma en glasborr, precis lagom till december, och jag ägnade en dryg timme i hennes kök åt att långsamt, långsamt tränga igenom varje liten skärva jag samlat.

Sea glass jewellry by Alicia Sivertsson, 2015. Alicia Sivert, aliciasivert, monthly makers, december, glas, havsglas, borra i, smycke, smycken, halsband, hänge, hängen, skapa, skapande, kreativitet, creativity, create, diy, do it yourself, bloggkollektiv, bloggutmaning, blogg, bloggande, jewelry, necklace
En minut tog det att borra varje hål i de tunna bitarna, ännu längre för de tjockare. Och en hel del hål blev det!

Sea glass jewellry by Alicia Sivertsson, 2015. Alicia Sivert, aliciasivert, monthly makers, december, glas, havsglas, borra i, smycke, smycken, halsband, hänge, hängen, skapa, skapande, kreativitet, creativity, create, diy, do it yourself, bloggkollektiv, bloggutmaning, blogg, bloggande, jewelry, necklace
Jag tycker så mycket om dessa skimrande små ädelstenar. Jag tycker om de oändliga variationerna av gröna och turkosa toner, och mötet mellan mjukt och hårt, vasst och lent. Det är märkligt att föreställa sig att alla en gång varit del av en flaska som någon druckit ur, och som därefter hamnat i havet. Hur länge har skärvorna sen vilat där i sandbankarna, vaggade av vågor och strömmar?
Detta är också ett återbruksprojekt som innebär att jag rensar upp lite skräp ur naturen, vilket känns som en bra bonus!

Sea glass jewellry by Alicia Sivertsson, 2015. Alicia Sivert, aliciasivert, monthly makers, december, glas, havsglas, borra i, smycke, smycken, halsband, hänge, hängen, skapa, skapande, kreativitet, creativity, create, diy, do it yourself, bloggkollektiv, bloggutmaning, blogg, bloggande, jewelry, necklace
En handfull glasbitar trädde jag på silverkedja, och även om det inte riktigt var så här jag tänkt från början blev det en rackarns bra prototyp!

Sea glass jewellry by Alicia Sivertsson, 2015. Alicia Sivert, aliciasivert, monthly makers, december, glas, havsglas, borra i, smycke, smycken, halsband, hänge, hängen, skapa, skapande, kreativitet, creativity, create, diy, do it yourself, bloggkollektiv, bloggutmaning, blogg, bloggande, jewelry, necklace
Eller vad säger ni?

Sea glass jewellry by Alicia Sivertsson, 2015. Alicia Sivert, aliciasivert, monthly makers, december, glas, havsglas, borra i, smycke, smycken, halsband, hänge, hängen, skapa, skapande, kreativitet, creativity, create, diy, do it yourself, bloggkollektiv, bloggutmaning, blogg, bloggande, jewelry, necklace

Sea glass jewellry by Alicia Sivertsson, 2015. Alicia Sivert, aliciasivert, monthly makers, december, glas, havsglas, borra i, smycke, smycken, halsband, hänge, hängen, skapa, skapande, kreativitet, creativity, create, diy, do it yourself, bloggkollektiv, bloggutmaning, blogg, bloggande, jewelry, necklace

Sea glass jewellry by Alicia Sivertsson, 2015. Alicia Sivert, aliciasivert, monthly makers, december, glas, havsglas, borra i, smycke, smycken, halsband, hänge, hängen, skapa, skapande, kreativitet, creativity, create, diy, do it yourself, bloggkollektiv, bloggutmaning, blogg, bloggande, jewelry, necklace
Egentligen hade jag tänkt sätta silveröglor i alla glasbitar, men budgeten räckte inte riktigt den här gången. Istället blev det några enkla hängen av de större skärvorna.

Sea glass jewellry by Alicia Sivertsson, 2015. Alicia Sivert, aliciasivert, monthly makers, december, glas, havsglas, borra i, smycke, smycken, halsband, hänge, hängen, skapa, skapande, kreativitet, creativity, create, diy, do it yourself, bloggkollektiv, bloggutmaning, blogg, bloggande, jewelry, necklace

Sea glass jewellry by Alicia Sivertsson, 2015. Alicia Sivert, aliciasivert, monthly makers, december, glas, havsglas, borra i, smycke, smycken, halsband, hänge, hängen, skapa, skapande, kreativitet, creativity, create, diy, do it yourself, bloggkollektiv, bloggutmaning, blogg, bloggande, jewelry, necklace
Men som ni förstår planerar jag att jobba vidare med projektet..!

Sea glass jewellry by Alicia Sivertsson, 2015. Alicia Sivert, aliciasivert, monthly makers, december, glas, havsglas, borra i, smycke, smycken, halsband, hänge, hängen, skapa, skapande, kreativitet, creativity, create, diy, do it yourself, bloggkollektiv, bloggutmaning, blogg, bloggande, jewelry, necklace
Monthly Makers är en kreativ utmaning som bygger på att alla som vill skapar på ett givet månadstema och sen bloggar eller instagrammar (#monthlymakers) om det. Därför att det kan underlätta med ett inspirationsord att utgå ifrån, därför att det är roligare med gemenskap, och därför att det finns ett reflekterande värde i att visa upp, knyta samman och utvärdera i grupp.

Kommentera detta inlägg med en länk till ditt eget bidrag, senast den 29 december, så sammanställer jag allt vi gemensamt gjort på tema glas! I och med detta godkänner du att vi återpublicerar din bild i relevanta sammanhang på våra bloggar, Facebooksidan och på Pinterest – självklart med hänvisning till ditt eget inlägg.

Vi som ligger bakom Monthly Makers är Jessica, Mikaela, SandraBeatrice, Jess, Anna María, Annica, Emelie, AgnesBeata, Elsa och så jag. Följ oss på Facebook för uppdateringar om allt kul kreativt som händer!

37 Comments
 • Kristina

  27 mars, 2020 at 08:47 Svara

  Fantastisk vackert. Har själv letat efter en borr som kan göra hål i strand slipade glasbitar och i sten men kan inte hitta borr som klarar av detta. Lycka till. Mycket fint arbete.

  • Alicia Sivert

   12 april, 2020 at 13:46 Svara

   Tack Kristina! Jag tror det var diamantborr i Dremel jag använde :) Och så glasbitarna försänkta i vatten. Lycka till!

   • Andrea

    8 juli, 2020 at 12:42 Svara

    Jeg lurer på det samme:) Jeg har dremel, men finner bare diamantbor for sliping som har så liten diameter. Er det det du har kjøpt? Vet du hvilke butikk du kjøpte det på? Nydelig smykke!

    • Alicia Sivert

     9 juli, 2020 at 11:48 Svara

     Åh, attans! Det var en lånad Dremel och borr så jag vet tyvärr inte inköpsställe.

 • LisaMarie

  15 augusti, 2017 at 07:46 Svara

  Så troligt vackert! Jag samlar också på havsglas och stenar. Och snäckor och drivved ^^ Jag har inte så många glasbitar än så de jag har ligger i en skattgömma med lite andra saker, men någon gång kanske det blir ett halsband för mig med, eller något annat! Fantastiskt vackert blev ditt halsband i alla fall!

  • Alicia Sivert

   15 augusti, 2017 at 15:19 Svara

   Vad roligt att du hittade hit nu, LisaMarie! Tack för dina ord <3 Fint med bara enstaka bitar som hängen också – tips tips!

 • Alicia Sivert

  30 december, 2015 at 22:09 Svara

  Wow vilka fina ord, och magiska bidrag, ni lämnat! Tack för denna månad <3

 • Elsa

  30 december, 2015 at 17:41 Svara

  Här kommer mitt sena bidrag. Så himla fint du gjort! Kram!

  http://elsalisalarson.se/2015/december/monthly-makers-glas.html#h3

 • iHanna

  30 december, 2015 at 13:40 Svara

  Men åh så fint. Har också en liten samling fina glasbitar liggandes… så otroligt mjuka när de slipats av havet!

 • Ruth | HungryHeart.se

  29 december, 2015 at 13:59 Svara

  Så sjukt himla snyggt halsband! Älskar att du samlat på glasbitarna under så många somrar och nu kan hänga dem runt din hals. Och halsbandet ser helt smashing ut till din hårfärg! För övrigt tar du grymt fina bilder på halsbandet (alltså färgerna och ljuset… wow!)

 • SOFIAMILK

  29 december, 2015 at 01:26 Svara

  Vad fint det blev, älskar den gröna färgen!
  Här kommer mitt bidrag till månadens tema. Jag gjorde glasnaglar!
  http://sofiamilk.se/2015/december/broken-glass-nails-2.html

 • Sanna

  28 december, 2015 at 17:02 Svara

  Åh så fint det blev! Nu vet jag vad jag skall göra i sommar, ut och plocka skatter efter havsstränderna ;)

 • LisaMarie

  27 december, 2015 at 18:12 Svara

  ÅÅh men vad fint det blev! Helt magiskt med havsglas för en havsälskare som jag! Och vad kul att hitta användning för alla skatter du samlat genom åren, jag klurar fortfarande på det perfekta användningsområdet för alla mina snäckor jag samlat.. :p

 • Anni

  27 december, 2015 at 12:07 Svara

  Det blev så fint, så fint, halsbandet ditt! Vad kul!
  Och jag har både lyckats och misslyckats med mina Star Wars-figurer i glas:

  http://vardagsnjutning.blogspot.se/2015/12/ett-delvis-lyckat-glasexperiment.html

 • Jess

  26 december, 2015 at 12:06 Svara

  Wow så fint! Fint att bära med sig minnen från tidigare somrar. Mitt bidrag blev målade glaskoppar: http://jesskarlsson.blogg.se/2015/december/monthly-makers-glas.html

 • Jessica

  26 december, 2015 at 11:43 Svara

  Det är verkligen helt fantastiskt!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • med nål och tråd

  26 december, 2015 at 10:03 Svara

  Hurra, jag hann skapa en enkel mobil strandglas. Här är mitt bidrag http://mednalochtrad.blogspot.se/2015/12/mobil-av-strandglas.html

 • Anna

  25 december, 2015 at 23:11 Svara

  Jag hade så gärna varit med.. Det var ett fruktansvärt utmanande tema för mig och min tid och ork har inte räckt. Fram till den 18:de var det fokus på skolan och efter det har jag haft dels varit ganska trött och dels haft så mycket andra projekt; bl.a julklappar, sy färdigt en klänning som påbörjades i somras och bygga ett muminpepparkakshus! Roligt (och utmanande) har det varit, även om det känns tråkigt att missa sista månaden

  • Kristina

   27 mars, 2020 at 09:06 Svara

   Underrbart!!!

 • beata

  25 december, 2015 at 20:06 Svara

  så fint vill också ha en sån borr ju!!!!
  Här är mitt bidrag!

 • Fanny

  25 december, 2015 at 20:01 Svara

  Fint halsband och de olika nyanserna av grönt! Jag fixade bland annat en ljuskrona och en ampel: http://florainterior.blogg.se/2015/december/monthly-makers-glas.html

 • Annica

  25 december, 2015 at 19:55 Svara

  Allså, shit vad fint!! jag vill också ha ett! Jag undrar om jag inte har lite havsglas liggande nånstans, måste kolla upp det :)

  Här är mitt bidrag:
  http://inspirami.blogg.se/2015/december/monthly-makers-december-diy-etsa-glas.html

 • Louise Lindberg

  25 december, 2015 at 18:58 Svara

  Den här månadens tema var riktigt klurigt, men jag tycker du har lyckats riktigt bra! Superfint, skulle själv vilja göra nåt liknande! Jag valde att göra det lite enklare för mig, här är mitt bidrag: https://louilind.wordpress.com/2015/12/25/hostiga-dekorationer/

 • Mary Sane

  25 december, 2015 at 13:13 Svara

  Orkar inte, så vackert!! Älskar havsglas, samlar på mig allt möjligt som havet spolar upp när jag har möjlighet.

 • ethel

  25 december, 2015 at 11:55 Svara

  Å vad kul att få genomföra ett sånt efterlängtat projekt! Och vilket fint resultat!

 • sandra

  25 december, 2015 at 11:08 Svara

  Superfint halsband, Alicia! Jag har massa sjöglas i den turkosa tonen som jag faktiskt funderade på att göra något liknande av eftersom min kompis Mats också har en glasborr. Nu blev det ju inte så till just det här temat men jag måste nog testa att göra det en annan dag :)

  Här är mitt bidrag: http://atilio.metromode.se/2015/12/21/monthly-makers-glas/

 • Mikaela

  25 december, 2015 at 10:29 Svara

  Åh, jag äääälskar havsglas, det är så otroligt vackert att de från att ha haft alldeles vassa kanter blivit så mjuka efter att ha kastats omkring i vågorna vem vet hur länge. Och så fina nyanser i halsbandet, så himla fint! Ska bli spännande att se vad du gör av resten av bitarna!

  Mitt bidrag kommer här igen! http://bympv.blogg.se/2015/december/monthly-makers-glas-2.html

 • Katarina

  25 december, 2015 at 10:07 Svara

  Känner precis som du en fascination för just mötet mellan hårt/vasst och mjukt som blir i av naturen slipade glasbitar. Jag har länge velat göra en fönstermobil men fastnat på att jag inte kan göra hål. Vacker med dem i halsband.

 • Tyg och otyg

  25 december, 2015 at 09:58 Svara

  Så snyggt! Jag gillar nog halsbandet med många glasbutar allra bäst. Håller med om att det är något speciellt med sådana där strandfyndsskärvor, de är svåra att låta ligga kvar.

 • med nål och tråd

  25 december, 2015 at 09:51 Svara

  Vilken känsla att ha sparat glasbitar i en halv evighet och nu gör du så vackra smycken, vackra så det förslår!
  Tänk att jag råkade plocka strandglas jag med.

 • Louie

  25 december, 2015 at 09:17 Svara

  Men åh så vackert!

 • Silje

  25 december, 2015 at 09:13 Svara

  Har så mye av disse glassbitene selv, og til desembertemaet hadde jeg lyst til å lage noe med disse. Rakk det ikke, men vil bare si takk for tolv kjekke og utfordrende temaer, og smykket ditt ble jo helt nydelig! :D

 • Pernilla

  25 december, 2015 at 08:38 Svara

  Wow vad fint!!
  Mitt bidrag blir en "In case of emegency"-tavla http://sandydowns.blogg.se/2015/december/in-case-of-emergency.html

 • Anna María

  25 december, 2015 at 08:31 Svara

  Så himla fint Alicia! Extra plus för städning av natur och återbruk.
  Jag förgyllde julgranskulor i glas med bladguld. Här hittar du mitt bidrag: http://annamarialarsson.se/blogg/2015/12/monthly-makers-glas/

 • lopplisa

  25 december, 2015 at 08:26 Svara

  Så ljuvligt vackert!! Vilka rara juveler! Passar dej som hand i handske!

  Mitt bidrag blev ett fönsterhänge av åkerbrukare ting:
  https://lopplisa.wordpress.com/2015/12/19/glas-monthly-makers/

 • Wilda

  25 december, 2015 at 08:05 Svara

  Vilka vackra färger! De klär dig så bra. Och imponerad över allt jobb med detta. Så häftigt! Det är verkligen något alldeles speciellt med att de har slipats av havet, av vågor och sand. Naturens själ.

  Mitt bidrag blev en liten vas: https://reaktionista.wordpress.com/2015/12/23/monthly-makers-glas/

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.