Monthly Makers februari: muminlampa i återbruksmaterial

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, moomin, mumin, mumintroll, mumintrollet, muminpappan, muminmamman, sniff, mymlan, snorkfröken, snorkmaiden, snusmumriken, hattifnattar, tove jansson, lampa, lamp, diy, loppis, klä om lampskärm, do it yourself, monthly makers, skapa, återbruk, upcycle, remake, textil, fanart, fan art
Vi verkar vara flera som fått kämpa med våra månadsbidrag till Monthly Makers återbrukstema. Och kanske är det inte så konstigt, för åtminstone för mig är februari den allra svåraste månaden för kreativitet. Jag har varit så trött och oinspirerad och inte haft så mycket tid på sistone, men i lördags kväll satte jag i alla fall igång – kanske mer på grund av stress än av lust. Och det var bra!

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, moomin, mumin, mumintroll, mumintrollet, muminpappan, muminmamman, sniff, mymlan, snorkfröken, snorkmaiden, snusmumriken, hattifnattar, tove jansson, lampa, lamp, diy, loppis, klä om lampskärm, do it yourself, monthly makers, skapa, återbruk, upcycle, remake, textil, fanart, fan art
Jag har länge velat prova att klä om lampskärmar och nu letade jag fram en grön ful skärm jag hittat på loppis och tänkte använda som bas. Jag strippade den på tyg och fick en metallstomme bestående av en övre ring som satt ihop med lampfästet, och en lös, lite större, nedre ring.

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, moomin, mumin, mumintroll, mumintrollet, muminpappan, muminmamman, sniff, mymlan, snorkfröken, snorkmaiden, snusmumriken, hattifnattar, tove jansson, lampa, lamp, diy, loppis, klä om lampskärm, do it yourself, skapa, återbruk, upcycle, remake, textil, fanart, fan art
Först tänkte jag att jag skulle brodera skärmen, men det var ett lite för stort projekt för månaden, så jag ritade istället. Egentligen skulle jag väl använt en textilpenna, men det hade jag ingen hemma så det fick bli en vanlig permanent marker. En tager vad en haver när en återbrukar. Referensbilden är den här av älskade Tove Jansson.

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, moomin, mumin, mumintroll, mumintrollet, muminpappan, muminmamman, sniff, mymlan, snorkfröken, snorkmaiden, snusmumriken, hattifnattar, tove jansson, lampa, lamp, diy, loppis, klä om lampskärm, do it yourself, skapa, återbruk, upcycle, remake, textil, fanart, fan art
Tyget jag använde var naturligtvis också återbruk, en gammal gardinstuv från Erikshjälpen. Jag nålade och nålade och ändrade och nålade igen och hade så himla svårt att få till fallet i tyget eftersom de två ringarna var lösa och det inte gick att spänna tyget emellan dem, om ni förstår hur jag menar. Det här hade nog gått att lösa mycket mer smärtfritt om jag mätt och planerat lite innan jag satte igång men sån är jag inte, så när gröna tyget väl var avrivet var det inte mycket annat att göra än att testa och sen testa igen. Puh.

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, moomin, mumin, mumintroll, mumintrollet, muminpappan, muminmamman, sniff, mymlan, snorkfröken, snorkmaiden, snusmumriken, hattifnattar, tove jansson, lampa, lamp, diy, loppis, klä om lampskärm, do it yourself, skapa, återbruk, upcycle, remake, textil, fanart, fan art
När jag fått det något sånär jämnt sydde jag för hand längsmed ovan- och nederkanten

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, moomin, mumin, mumintroll, mumintrollet, muminpappan, muminmamman, sniff, mymlan, snorkfröken, snorkmaiden, snusmumriken, hattifnattar, tove jansson, lampa, lamp, diy, loppis, klä om lampskärm, do it yourself, monthly makers, skapa, återbruk, upcycle, remake, textil, fanart, fan art, stärka tyg med tapetklister
Men det blev ändå buckligt och eländigt, så jag kom på att stärka hela konstruktionen med ett par lager tapetklister. Tur att jag använde permanent penna, hörreni!

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, moomin, mumin, mumintroll, mumintrollet, muminpappan, muminmamman, sniff, mymlan, snorkfröken, snorkmaiden, snusmumriken, hattifnattar, tove jansson, lampa, lamp, diy, loppis, klä om lampskärm, do it yourself, skapa, monthly makers, återbruk, upcycle, remake, textil, fanart, fan art
Och såhär blev det. Lite buckligt, lite ojämnt, inte särskilt proffsigt men ändå rätt underbart. En muminlampa att komplettera hattifnatten.

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, moomin, mumin, mumintroll, mumintrollet, muminpappan, muminmamman, sniff, mymlan, snorkfröken, snorkmaiden, snusmumriken, hattifnattar, tove jansson, lampa, lamp, diy, loppis, klä om lampskärm, do it yourself, skapa, återbruk, upcycle, monthly makers, remake, textil, fanart, fan art

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, moomin, mumin, mumintroll, mumintrollet, muminpappan, muminmamman, sniff, mymlan, snorkfröken, snorkmaiden, snusmumriken, hattifnattar, tove jansson, lampa, lamp, diy, loppis, klä om lampskärm, do it yourself, skapa, återbruk, upcycle, remake, textil, fanart, fan art, monthly makers

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, moomin, mumin, mumintroll, mumintrollet, muminpappan, muminmamman, sniff, mymlan, snorkfröken, snorkmaiden, snusmumriken, hattifnattar, tove jansson, lampa, lamp, diy, loppis, klä om lampskärm, do it yourself, skapa, återbruk, monthly makers, upcycle, remake, textil, fanart, fan art
För fotograferingen fick skärmen sitta på en alldeles för stor lampfot (den ska få flytta till någon mindre i framtiden), som även den är loppisfyndad, men med alla sladdar utbytta. Jag råder er som köper lampor begagnade att lämna in dem hos en elektriker för jag har hört ruskiga historier om loppisfyndare som fått såna stötar så de trott att de ska gå av på mitten. Hu!

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, moomin, mumin, mumintroll, mumintrollet, muminpappan, muminmamman, sniff, mymlan, snorkfröken, snorkmaiden, snusmumriken, hattifnattar, tove jansson, lampa, lamp, diy, loppis, klä om lampskärm, do it yourself, skapa, återbruk, upcycle, monthly makers, remake, textil, fanart, fan art
Det finns en stor sannolikhet att jag gör om projektet muminlampa i framtiden, men då tar jag mig nog tid att hitta en vit skärm och ritar/broderar direkt på den istället.

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, moomin, mumin, mumintroll, mumintrollet, muminpappan, muminmamman, sniff, mymlan, snorkfröken, snorkmaiden, snusmumriken, hattifnattar, tove jansson, lampa, lamp, diy, loppis, klä om lampskärm, do it yourself, skapa, återbruk, upcycle, remake, textil, fanart, fan art, monthly makers

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, moomin, mumin, mumintroll, mumintrollet, muminpappan, muminmamman, sniff, mymlan, snorkfröken, snorkmaiden, snusmumriken, hattifnattar, tove jansson, lampa, lamp, diy, loppis, klä om lampskärm, do it yourself, skapa, monthly makers, återbruk, upcycle, remake, textil, fanart, fan art
Tills vidare duger denna fint!

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, moomin, mumin, mumintroll, mumintrollet, muminpappan, muminmamman, sniff, mymlan, snorkfröken, snorkmaiden, snusmumriken, hattifnattar, tove jansson, lampa, lamp, diy, loppis, klä om lampskärm, do it yourself, skapa, återbruk, upcycle, remake, textil, monthly makers, fanart, fan art, symaskin, sewing machine
Lampskärmen är också mitt bidrag till Fredrikapåvindens sypepp #33.

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, moomin, mumin, mumintroll, mumintrollet, muminpappan, muminmamman, sniff, mymlan, snorkfröken, snorkmaiden, snusmumriken, hattifnattar, tove jansson, lampa, lamp, diy, loppis, klä om lampskärm, do it yourself, skapa, återbruk, upcycle, remake, textil, fanart, fan art, monthly makers
Vad har ni skapat?

42 Comments
 • Annica

  4 mars, 2015 at 10:58 Svara

  Så himla fin! Jag har tänkt att klä om flera lampskärmar jag har och funderat på det där med den lösa ringen och styrseln, men så smart att stärka den med tapetklister!

  • Alicia Sivert

   4 mars, 2015 at 11:04 Svara

   Tack Annica! Ja, det var ett lite knixigt första-projekt men sen tror jag att det är fullt genomförbart om en är lite mer strukturerad än vad jag är. Tapetklister funkade utmärkt, men även intressant med sockervatten som Elsa använde!

 • Alviti

  28 februari, 2015 at 09:20 Svara

  Ååå så fin den blev!

 • x-handarbete-pyssel

  26 februari, 2015 at 12:55 Svara

  Tjusigt värre!
  Imponerad!
  Jag tänkte först att det var ett färdigt tryck, men nej, inte hos Alicia!
  Fram med penna och måla sig sitt eget! Häftigt!

  Själv vet jag inte om jag hinner med mitt tänkta bidrag till den 2:a, då jag just nu är på resande fot och före jag åkte så hittade jag inte några av delarna till det jag skulle göra… …och när jag kommer hem så är det inte lång tid att göra på.
  Men, det viktigaste är att jag blivit inspirerad att äntligen ta tag i detta projekt som legat och skvalpat runt i idé-hamnen! :)

  • Alicia Sivert

   26 februari, 2015 at 13:21 Svara

   Haha, naturligtvis! ;) Jag hade nog kunnat göra av ett tryckt tyg också men mumintyger är ganska dyra och med snabb åtgång på Tradera och loppis så detta var faktiskt enklast. Drömmen är att kunna sy en klänning – men då får jag köpa några lakan eller så :P

   Aschdå, så trist tajming! Men det är som du så klokt säger – även om du inte får ihop ett bidrag till deadline kanske inspirationen får dig att göra något som annars inte hade blivit av, på en tid som passar dig. Och det är ju fantastiskt i sig!

 • Silje

  26 februari, 2015 at 11:48 Svara

  Mummitrollet! For en fantastisk kul lampe! Digger den :)

 • Vajb

  25 februari, 2015 at 23:01 Svara

  Otroligt fin den blev! Och smart idé det där med tapetklistret! Det måste jag testa nångång. Har råkat ut för samma sak, att det blivit bubbligt och det är inte så kul, men du löste det snyggt :)

  • Alicia Sivert

   26 februari, 2015 at 13:18 Svara

   Tack så mycket! Ja, det ska funka med sockervatten också, men det har jag inte testat. Tapetklister vet jag andra som använt när de stärkt virkade dukar och liknande så jag körde på det och det funkar utmärkt! Skulle dock behövt någon rejäl tyngd i nederkant om jag skulle fått skärmen helt rak, men det får duga för den här gången med lite bucklor!

 • Linda Herrlin

  25 februari, 2015 at 19:53 Svara

  Toppenfin! men vilket jobb, du måste ha supertålamod.

  • Alicia Sivert

   25 februari, 2015 at 20:07 Svara

   Tack! Ja, när det kommer till skapande har jag allt tålamod i världen! I ungefär alla andra sammanhang biter jag på naglarna, vickar på stolen, stampar i golvet och kan inte sitta still :P

 • Johanna Malin

  25 februari, 2015 at 18:31 Svara

  Mumin slår aldrig fel! Så himla mysigt lampa det blev :)

 • Ninette

  25 februari, 2015 at 13:55 Svara

  Den blev jättefin! Jag älskar att göra om lampskärmar, men jag gör oftast en latmansvariant och bara klipper och klistrar – din är superfin och verkligen slät och rak, gillar massor!

  • Alicia Sivert

   25 februari, 2015 at 14:03 Svara

   Tack! :D Ja, det blir det för mig också nästa gång… Dra att den ser någorlunda slät ut ändå!

 • Anna

  25 februari, 2015 at 11:50 Svara

  Och jag som har två lampskärmar att klä om (syns lite under mina amplar). Får se hur jag ska få till det bara.

  Haha! Önskar verkligen att jag kunde lite knopar. Jättesugen på att lära mig fler nu. Det är helt klart beroendeframkallande. :)

  • Alicia Sivert

   25 februari, 2015 at 12:28 Svara

   Ja alltså, låt det ta någon minut innan du klipper sönder och slänger tyget som är på nu, haha! Men de ser lite enklare ut, eftersom de är raka och inte koniska. Är den nedre ringen "lös" på dem med eller sitter den ihop med den övre? Det var nog det svåraste med min faktiskt, att delarna inte satt ihop och tyget därför inte kunde spännas utan bara "hängde". Men jag tror en kan lösa det genom att stärka insidan med ett lager självhäftande tape eller nåt!

 • Helga

  25 februari, 2015 at 05:28 Svara

  Så himla najs! Kul att vi gjort samma (återbruk med lampskärm) :)

  • Alicia Sivert

   25 februari, 2015 at 12:25 Svara

   Namen! Great minds osv! När får jag beskåda ditt resultat?

 • Coco Centaur - Konst, Design och Styling

  24 februari, 2015 at 21:09 Svara

  Åhå, så söt lampa! :D

 • idreaido

  24 februari, 2015 at 20:28 Svara

  Åh, MUMIN, såklart blir det då inte annat än fantastiskt. Men jaaao, så fint! <3
  Int göre kanske så mycket om det är lite buckligt, syns inte på avstånd hur som.

  • Alicia Sivert

   25 februari, 2015 at 12:24 Svara

   Tack <3 Ja, haha, alltså jag tror det hela räddas lite av att det är Mumin. Köper vad som helst på det temat – buckligt, snett, uppochner, trasigt. BRING ALL THE MUMIN!

 • Fredrikapåvinden

  24 februari, 2015 at 18:40 Svara

  Åh! Den är helt fantastisk! Du borde börja sälja lampskärmar!

  • Alicia Sivert

   25 februari, 2015 at 12:23 Svara

   Tack käraste du! Då får jag nog göra som Jessica och köpa redan fräscha skärmar och måla direkt på dem. Samt använda egna motiv såklart :) Men det vore roligt, och tills vidare känns det finfint att ha den här vid syhörnan!

 • Sabina Westlin

  24 februari, 2015 at 17:59 Svara

  Åh vad fin den blev! Jag vill också prova klä om en lampskärm nu på studs! :)

  • Alicia Sivert

   25 februari, 2015 at 12:21 Svara

   Haha, bra att du blev inspirerad av min frustrerande kamp! Hoppas du kommer på nån enklare konstruktion :)

 • Katarina

  24 februari, 2015 at 14:18 Svara

  Vilken rolig idé att måla själv. Det ska jag nog härma för jag vill dekorera en hissgardin men tror det blir för bylsigt med applikationer.

  Låter f.ö svårt att klä om en tvådelad lampskärm. Jag har klätt om hela stommar, verkar mycket enklare. Smart räddning mrd tapetklistret.

  • Alicia Sivert

   25 februari, 2015 at 12:20 Svara

   Gör det! Det var inte så värst svårt, men jag kan tänka mig att färgen flyter ut och sprider sig lite i vissa tyger så prova på nåt hörn först!

   Ja, haha, jag hade kunnat förbereda mig mycket bättre också, titta upp lite instruktioner (som jag är säker finns på nätet) och så, samt mäta och greja innan men nu blev det vad det blev! Nästa gång försöker jag hålla in mina hästar lite innan hindret :P Och jag använder en stomme som är i ett stycke! Puh.

 • Tyg och otyg

  24 februari, 2015 at 11:56 Svara

  Jättefin! Jag har inte heller något bidrag klart, så himla typiskt när det var mitt favorittema liksom. Nåväl, vi får väl se om det blir nåt.
  Jag har förresten försökt ett par gånger att lämna in loppislampor till elektriker, men de brukar inte tycka att det är någon idé eftersom det varit så pass tidsödande jobb (det har handlat om trearmad lampa och adventsljusstake bl a) att det skulle bli apdyrt. Så jag tänker som jag oftast gör "hur svårt kan det vara?" och byter själv. Har som tur är en lite elkunnig bror att fråga om jag känner mig ute på alltför hal is.

  • Alicia Sivert

   25 februari, 2015 at 12:17 Svara

   Haha, varför är det så? Det höll på att bli inget alls för mig om jag ska vara ärlig. Hade närapå givit upp! Men jag tror på dig. 2:a mars har du på dig till :)

   Oj, vad trist! Jag har också kontakter som gjort det billigt för mig vilket jag hör är tur. Värre är att jag har uppfattat det som att en kan hållas ansvarig om det skulle hända någonting pga en eldragning en gjort själv. Alltså att försäkringen inte täcker om det skulle börja brinna ifall du utan elektriker mekat med el, även i så liten form som en lampa. Jag vet inte exakt hur det ser ut, men det är värt att kolla upp!

 • Anonym

  24 februari, 2015 at 08:49 Svara

  Otroligt fint! Sjukt imponerande, först trodde jag att du använt dig av ett tryckt tyg, inte målat själv!

  • Alicia Sivert

   25 februari, 2015 at 12:12 Svara

   Tack! :) Jag utgick ju ganska strikt från en av Toves illustrationer så det var lätt att få bra balans – hon har ju redan gjort jobbet åt mig!

 • Mikaela

  24 februari, 2015 at 08:34 Svara

  Jag tycker den är fantastisk! Motivet <3

 • Louie

  24 februari, 2015 at 07:49 Svara

  Va fint det blev! :)

 • Beatrice

  24 februari, 2015 at 07:35 Svara

  Det här är makalöst fint! Och den galna skillnaden oss emellan vad man gör för att göra något, inte alls som mina pyttesmå skapelser "för att ha gjort något", utan rena konstverk och allt!

  • Alicia Sivert

   25 februari, 2015 at 12:10 Svara

   Men det är ju det som är det fenomenala! Samlingen med bidrag blir ett spann från två minuter till tolv timmars jobb och en kan inspireras både av det uttryck som en gillar och utifrån den tid en har för stunden! Jag är fullt övertygad om att du kommer göra "rena konstverk och allt" och jag "pyttesmå skapelser" innan det här året är över ;)

 • Sandra

  24 februari, 2015 at 07:20 Svara

  Så fiiint!
  Du kunde inte valt ett finare motiv till det här projektet ju och shit, vad stadig du är på handen! Superroligt att få se ditt bidrag :)

  • Alicia Sivert

   25 februari, 2015 at 12:08 Svara

   Stadig på handen är en sak jag stolt kan säga mig vara! Älskar att jobba petnoga för hand, men har mycket svårare för det på maskin (ex dator eller symaskin). Litar mer på mina händers förmåga än på min hjärnas, haha.
   Och tack snälla du! Mumin är bäst!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.