Monthly Makers inspiration: bokstäver och ord


Monthly Makers septembertema är Bokstäver och ord, och Stina är värd! Äntligen, säger jag, som tycker det här är ett toppentema. Bokstäver är så estetiskt tilltalande för mig, både i sig själva och i kombination, och jag tycker också september med sitt kyliga vemod är en perfekt månad för att skapa en liten uppmuntrande påminnelse att hänga på väggen, om halsen eller vad ni nu kommer på.

Jag är en sån som samlar favoritcitat på små lappar, i anteckningsböcker, i dokument i datorn och inristade djupt i hjärtat och som gärna gör mina egna tolkningar av dem med kalligrafipenna eller tråd. När jag var ung fyllde jag hela min sovrumsdörr med Thåströmcitat, och när jag startade den här bloggen bar både den och vartenda inlägg titel ur någon Tom Waits-låt. Jag känner mig alltså redo för tema Bokstäver och ord!

För dig som inte känner dig fullt lika säker på vad du ska göra tänkte jag visa lite tidigare grejer jag skapat som går in under temat, med förhoppning om att det kan föda nya idéer!


Förra hösten broderade jag en bit av Tove Janssons Höstvisa för att påminna mig om vad som är viktigt i världen (hjärtats lust + att få vara samman med varandra), och det var så meditativt att arbeta med, och gör mig glad och lugn att titta på idag. Ett kortare motto eller mantra funkar också bra!


Du kan inspireras av musik, böcker, filmer och klokheter vänner eller du själv sagt. På förra årets magitema broderade jag Harry Potter-citat.


Och vill du inte tolka temat i plural så är det alltid effektfullt med en enda bokstav. Här är min Ron Weasley-tröja jag stickade under 2012-2013. En får sticka snabbt om det ska bli klart inom loppet av den här månaden, men det går ju alltid att brodera ovanpå en befintlig tröja!


Eller brodera en elevhemsknapp. Jag har gjort korsstygnsmönster för Gryffindor, Slytherin, Ravenclaw och Hufflepuff och du hittar dem allihop här! Kanske vill du ta fram ett eget korsstygnsalfabet eller brodera dina initialer på kökshanddukarna?


En annan av mina favoritgrejer i världen är så kallade blackout poems. Du stryker helt enkelt över delar av en boksida med en bred tuschpenna och får på så vis fram en ny historia, eller dikt. Jag tycker blackout poems är så vackert och ödesmättat estetiskt och gjorde massor av såna i min olyckliga ungdom. Jessica har förresten gjort en helt fantastisk egen version där hon använt tråd istället för svart färg.


Du kan kombinera målningar med små anteckningar.


Eller gör ett kollage. Hitta ett vackert ord eller en spännande rubrik i en tidning och utgå ifrån det! Jag anser fortfarande att Bitterkuken Charles Bukowski från 2012 är ett av mina främsta verk.


Kontaktannonser är en annan, ständig källa för inspiration, om man nu får lov att vältra sig i folks dåliga raggningsförmåga (det får man – allt är tillåtet inom konsten, nästan).


Eller kombinera måleri med kollageteknik! Här kan ni förresten gå in och skriva egna kontaktannonser, eller svara på andras, om ni önskar träffa kreativa kompisar i era närorter!


Detta är också ett ypperligt tema för dig som vill skriva en sång eller novell, leka loss med stämplar, korsstygnsalfabet eller kylskåpspoesi, skriva rim eller kalligrafi.


Och jag, jag tänkte börja med de här mässingsbokstäverna som jag hittade på Stadsmissionen!

Var börjar du?

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I september är temat bokstäver och ord och Stina är värd. Skicka in ditt bidrag senast den 28/9 för att vara med! Mer inspiration hittar du i temats egen Pinterestboard.

Vi som driver Monthly Makers är Anna María, Annica, Beata, Beatrice, Elsa, Jessica, Mikaela, Ruth, Sandra, StinaWilda och jag. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!

15 Comments
 • Wilda

  17 september, 2016 at 07:48 Svara

  Tänk så mycket det går att göra på detta tema! och wow så häftiga saker du skapat! Älskar kontaktannonsen för MM mer för varje gång jag ser den <3

 • Jess

  14 september, 2016 at 19:37 Svara

  Din Weasley-tröja alltså, smäller av varje gång. Vill. ha.

  Har inte kommit så långt i tankarna på temat än men har faktiskt gjort några blackout poems och är helt frälst, sitter i överstrykningspennans ångor och letar ord efter ord som blir till något mer. Känner att jag vill fortsätta i evigheter med det, kan inte sluta!

  • Alicia Sivert

   15 september, 2016 at 07:00 Svara

   ÅH vad kul!! Känner så väl igen det, var helt hooked när jag höll på! Har börjat med ett annat bidrag till temat, men kanske hinner jag stryka fram några poem också. Blev svårt sugen!

 • Lina

  14 september, 2016 at 13:29 Svara

  Älskar och är sjukt avundsjuk på ditt hår i R-tröjan! Önskar att jag kunde få till en lika maffig frisyr men vet inte om jag någonsin kommer att våga klippa lugg igen efter de senaste gångernas misslyckanden…

  Själva tröjan är förresten underbar också men det är ju nästan överflödigt att säga

  • Alicia Sivert

   15 september, 2016 at 06:58 Svara

   Åh, om det är till någon tröst så var det en extremt bra hårdag! Jag har själv dålig erfarenhet av lugg och får den aldrig att ligga som jag vill (vid minsta luftfuktighet far den iväg a la Lilla Sjöjungfrun). På de här bilderna hade jag nog tuktat den i en halvtimme innan och lika långt senare var den åter på avvägar. Har lovat mig själv att aldrig klippa lugg igen, fast när jag ser de här bilderna blir jag så lätt lockad mot fördärvet :P

  • Lina

   15 september, 2016 at 12:24 Svara

   Klen tröst för mig då :)

 • Linnéa Elisabeth

  13 september, 2016 at 09:49 Svara

  ÄLSKAR alla Harry Potter-konstverk!! (från en nörd till en annan ;) ) Ska NOG illustrera något kul/klokt citat till denna månaden. Kanske inte jätteavancerat eller *nytänkande* men det är ju inte heller poängen med det hela, poängen är ju att SKAPA!

  • Alicia Sivert

   15 september, 2016 at 06:56 Svara

   Exakt!! Och en väldigt enkel text kan ha stor inverkan nog när den hänger på väggen sen :) Tack förresten <3

 • Christin

  13 september, 2016 at 06:48 Svara

  Bokstäver!! Hjärnan snurrar och som vanligt undrar jag om jag kommer hinna, men hoppas och tror!! Dessutom vill jag lägga till att du är helt jäkla pangsnygg på den bilden!

  • Alicia Sivert

   15 september, 2016 at 06:55 Svara

   Tack :D Jag hoppas du hittar en lucka, Christin!!

 • Fredrikapåvinden

  13 september, 2016 at 06:10 Svara

  Åh den här månaden ska jag verkligen försöka va med! Måste bara klura ut vad jag vill göra först… Och alltså jag älskar alla dina citat! Så bitterljuva <3

  • Alicia Sivert

   15 september, 2016 at 06:55 Svara

   Ja, det vore så roligt! Du är ju drottning av korsstygns-aktivism!

 • Mikaela

  13 september, 2016 at 05:36 Svara

  Hahahaha älskar Frankenstein-annonsen!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.