Monthly Makers inspiration: kläder

Monthly Makers augustitema kläder är verkligen gott och väl inom ramarna för min bekvämlighetszon – rätt skönt ändå efter förra månadens utmaning! Men jag kan tänka mig att du inte känner likadant alls, och att traumatiska minnen av undertrådstuggande symaskiner och pedantiska textilslöjdslärare gör sig påminda när du tänker på kläder. Därför vill jag idag visa lite olika sätt på vilka det går att tolka temat, på en lagom bekväm och lagom utmanande nivå!

Det första som slår en är säkert just att skapa kläder, alltså genom sömnad, stickning, virkning och andra textila tekniker.

aliciasivert alicia sivert sivertsson monthly makers skapa skapande utmaning bloggutmaning blogg kreativitet tema kläder augusti 2017 återbruk sy sömnad
Jag har tidigare sytt flera plagg, tex senapsgula Flipendo-byxor, jättelika pösbrallor, blommiga byxor, semesterbyxor, en kjol av prickigt loppistyg samt en kjol av en gardin.

aliciasivert alicia sivert sivertsson monthly makers skapa skapande utmaning bloggutmaning blogg kreativitet tema kläder augusti 2017 sticka stickning
Stickat en Weasley-tröja, en Gryffindorhalsduk, en gul basker, en turkos tubhalsduk, en randig Too-tikki-tröja och en multifärgad halsduk.

Men det går också att göra om kläder, till exempel med tryck eller broderi!

aliciasivert alicia sivert sivertsson monthly makers skapa skapande utmaning bloggutmaning blogg kreativitet tema kläder augusti 2017 återbruk sy sömnad brodera broderi
Jag har tidigare broderat en ren på min vandringsskjorta, en koltrast på en tröja, svartstick på ett förkläde, Kaizers Orchestras skivomslag på en halsduk, blommor på en tröja samt målat på en Harry Potter-tshirt.

aliciasivert alicia sivert sivertsson monthly makers skapa skapande utmaning bloggutmaning blogg kreativitet tema kläder augusti 2017 återbruk sy sömnad brodera broderi applikation jul ful jultröja snögubbe
Den som vill vara ute i riktigt god tid inför julen kan inspireras av eller följa min guide till hur en skapar en jultröja med snögubbe-applikation!

Om det ändå känns olustigt kan du tänka på kläder som material och göra någonting helt nytt av gamla avlagda paltor! Variationen av grejer som kan sys av klädtyg är oändlig, och spontant tänker jag på servetter, pennskrin, förvaringspåsar, stolsdynor, vimplar, bröstnäsdukar, och för den som är sugen på att sammanfoga de små bitarna en kan utvinna från kläder går det att göra större grejer i lapptäckesteknik. Du kan också virka eller väva av trasor.

aliciasivert alicia sivert sivertsson monthly makers skapa skapande utmaning bloggutmaning blogg kreativitet tema kläder augusti 2017 återbruk
Jag har även bundit in en anteckningsbok i tyg från en kjol, nåltovat ullfåglar på en gammal tröja, virkat mattor i trasor av t-shirttyg, sytt en kudde av en skjorta och klätt om en lampskärm med en spetsstrumpbyxa.

Du kan göra tillbehör till kläder.

aliciasivert alicia sivert sivertsson monthly makers skapa skapande utmaning bloggutmaning blogg kreativitet tema kläder augusti 2017 återbruk sy sömnad brodera broderi lavendelpåse lavendelpåsar knutsöm franska knutar
T.ex. sy lavendelpåsar. Eller snickra en garderob, bygga en tvättkorg eller snida en galge om du inte alls vill jobba i textil.

Bunny cut-out doll printable by Alicia Sivertsson. aliciasivert alicia sivert rabbit kanin klippdocka klipp docka skriva ut skriv ut färglägg färglägga print colour color book pyjamas snickarbyxor rosett bow tie gryffindorhalsduk halsduk blommor krans blomsterkrans mössa monthly makers oktober 2016 leksaker akvarell målning måla diy skapa skapande kreat hare jacka jacket
Och det sista jag kan tänka på är att skapa med kläder som motiv. Det har jag nog bara gjort en gång och det var till Monthly Makerstemat leksaker. Då gjorde jag nämligen en klippdocka av en liten kanin med olika kostymer.

Jag hoppas du känner dig inspirerad till temat och ser många möjligheter utöver den att faktiskt skapa kläder! Har du någon idé redan nu?

Vi som driver Monthly Makers 2017 är Beatrice, Elsa, Emilia, Fredrika, Jessica, Johanna, Julia, Mikaela, Ruth, Stina, Wilda och jag. Mer av oss hittar du på Facebook, Instagram, Pinterest, webben och i inspirationsgruppen We Are Monthly Makers. Inspireras, skapa och utvecklas med oss hela året!

14 Comments
 • thea

  14 augusti, 2017 at 19:02 Svara

  alltså åh så hilma mycket fint du gjort! och så inspirerande! jag hoppas verkligen jag hinner vara med och skapa den här månaden – är väldigt väldigt sugen på något harry potterigt textiltryck!

  ser förresten fram emot att få lite ledigt snart och läsa ikapp här inne, hoppas allt är bra med dig <3

  • Alicia Sivert

   14 augusti, 2017 at 19:28 Svara

   DU + HP = BÄSTA JAG KAN FÖRESTÄLLA MIG TÄNKER SKRIVA RESTEN AV DEN HÄR TEXTEN I VERSALER UTAN SKILJETECKEN FÖR JAG ÄR SÅ EXALTERAD HOPPAS DU HINNER OCH ATT OM DU INTE HINNER GENOMFÖR DU IDÉN ÄNDÅ I EFTERSKOTT

   ALLT ÄR FETT BRA MED MIG SER FRAM EMOT ATT HÖRA MER FRÅN DIG OCKSÅ HUR MÅR DUUUUU!!???

 • Beatrice

  10 augusti, 2017 at 18:31 Svara

  Job well done! Jag känner mig inspirerad som bara den!

  • Alicia Sivert

   14 augusti, 2017 at 18:54 Svara

   Åååh vad glad jag blir! Tack Bea och heja dig <3

 • Helga

  9 augusti, 2017 at 07:51 Svara

  Vilket underbart inlägg! Och så najs tema!!

 • Borgmästaren

  8 augusti, 2017 at 18:55 Svara

  Otroligt inspirerande och idérikt inlägg. Jag gillar verkligen inte temat men fick nya idéer av dig. Har dick redan påbörjat en stickning men bra att ha reservideer om jag inte hinner klart.

  • Alicia Sivert

   9 augusti, 2017 at 08:15 Svara

   Oj vad glad jag blir, tack snälla! Och så härligt med stickning, jag längtar verkligen efter garnnystan som rullar runt fötterna just nu. Blir du inte färdig går det ju bra att lämna in så långt som du kommit också! :)

 • Anki

  8 augusti, 2017 at 16:59 Svara

  Wo wo wo va många tips och ideér till temat! :D Och föresten shit vad mycket kläder du har gjort när man fick se allt så där! Superduktiga du!

  Jag har en idé på vad jag ska göra, virkat såklart ;) ! Får se om jag hinner denna gång också, varför ska jag alltid tänka så stort på senaste tiden!? haha. Men hinner jag inte med det jag tänkt så får det bli något litet, har en reservplan också!

  • Alicia Sivert

   9 augusti, 2017 at 08:15 Svara

   Haha ja, jag hade inte fattat det själv innan jag slog ihop det på det här viset! Tack för pepp och beröm :)

   Åh vad kul, jag gillar att du slår på stort! Och det måste ju inte bli färdigt heller, även om det såklart är roligare att visa då :)

 • lopplisa

  8 augusti, 2017 at 09:28 Svara

  Smarta tips!! Att alla tips sedan är sprungna ur eget hantverk, visar ju hur jäkla duktig du är, på så många olika områden!! Topptopp!!! :D

  • Alicia Sivert

   9 augusti, 2017 at 08:14 Svara

   Tack snälla! Jag tycker det är lättare att jobba med inspiration utifrån egen erfarenhet, att det blir mer tillgängligt för läsaren liksom :) Plus att det är roligt för mig att sammanställa såhär – jag visste inte att jag jobbat så mycket med kläder!

 • Linnéa

  8 augusti, 2017 at 06:08 Svara

  Vad många bra tips om man inte vill ge sig på att göra kläder. Kläder kan ju bli så mycket mer än bara kläder att ha på sig :)
  Jag satt och klippte ut delarna till mitt projekt igårkväll och skall förhoppningsvis göra klart projeket redan i eftermiddag.

  • Alicia Sivert

   9 augusti, 2017 at 08:13 Svara

   Tack! Eller hur! Bra material till nästan vad som helst ju :)

   Åh, bra jobbat! Jag skulle också vilja komma igång, men har ännu inte en aning om vad jag ska hitta på! Nåväl :P

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.