Monthly Makers juli/något jag aldrig testat: blå kruka och kaninfat i mosaik

aliciasivert alicia sivert sivertsson monthly makers mosaik mosaic återbruk remake diy do it yourself gör det själv skapa skapande kreativitet utmaning bloggutmaning hantverk keramik porslin återanvända återanvändning loppisfynd loppis begagnat krossat krossad keramikskärvor skärvor skärva kakelfog kakellim kakel fog lim kruka krukväxt citronträd lemon tree flower pot fat tallrik kanin plate bunny rabbit
Jag tror att julis Monthly Makers-tema, något jag aldrig testat, har potential att verkligen få oss att växa som kreatörer, eller totalt sopa undan mattan för oss. För mig höll det verkligen på att bli pannkaka, och såhär mycket har jag aldrig fått kämpa med ett bidrag, men alla motgångarna fick mig att inse hur oerhört tacksam jag är för Monthly Makers, och för alla er som läser den här bloggen, för utan er och utmaningen hade jag aldrig färdigställt projektet, aldrig lärt mig tekniken och aldrig fått skapa den allra finaste kruka jag äger.

Något jag aldrig testat

Det första som dök upp i mitt huvud när jag tänkte på temat var betonggjutning, blyinfattat glas och mosaik, varav det senare kändes mest genomförbart i en lägenhet. Nackdelen med temat är att jag inte kunde gå till min stora kunskapsbank och plocka fram instruktioner åt mig själv, utan att jag var tvungen att söka reda på sådana på nätet, och där blev jag påmind om hur viktigt det är att vara noga, tydlig och utförlig när en skriver och delar med sig av en DIY-guide.

aliciasivert alicia sivert sivertsson monthly makers mosaik mosaic återbruk remake diy do it yourself gör det själv skapa skapande kreativitet utmaning bloggutmaning hantverk keramik porslin återanvända återanvändning loppisfynd loppis begagnat krossat krossad keramikskärvor skärvor skärva kakelfog kakellim kakel fog lim

Dag 1

En ledig dag for jag till stan med ryggsäck och inköpslista. Jag hittade ett brunt keramikfat på Myrorna vid Odenplan (som jag sen aldrig använde), fortsatte till Clas Ohlson och köpte en tub av vad som både var kakellim och kakelfog (två flugor i en smäll, tänkte jag och betalade extra mycket för att slippa köpa två produkter). Jag passade på att införskaffa skrivarpapper, gick till Slöjd-detaljer och köpte en mosaiktång, fortsatte till Myrorna vid Adolf Fredriks Kyrka och fyndade ytterligare ett fat samt plockade upp en liter bokbindarlim på IB Wahlströms konstnärshandel som ändå låg på vägen. Innan jag for hem (med en rätt tung ryggsäck) tryckte jag ner ett paket morötter och gick sen sköldpaddegång till tunnelbanan.

Väl hemma avlastade jag mina trötta axlar, tog bilden ovan i ett övermodigt ”detta material använde jag”-tänk och började banka småbitar av några trasiga fat jag sparat. En halvtimme senare hade jag spänningshuvudvärk och hela köket fullt med keramikflisor. Jag började med det vita fatet och några skärvor från en brittisk assiett med rött motiv samt en ljusblå kaninskål som jag hann äta en måltid på innan katterna rev den i golvet. Jag la ut alltsammans i en någorlunda sammanhängande komposition, klippte änden av kakellimfogflaskan och insåg att den såklart inte var handdriven. ”Andreas baby snälla kan du gå förbi Clas Ohlson och köpa en sprutpatron åt mig på vägen hem pretty please?” och det kunde han som tur var.

Så började jag limma. Fan vad kletigt och ojämnt och pilligt. Rättade till lite med fingrarna. Oj, det ska man nog inte göra. Eh, det går inte bort, oj nu smetade jag ut det över hela händerna, hjälp!

aliciasivert alicia sivert sivertsson monthly makers mosaik mosaic återbruk remake diy do it yourself gör det själv skapa skapande kreativitet utmaning bloggutmaning hantverk keramik porslin återanvända återanvändning loppisfynd loppis begagnat krossat krossad keramikskärvor skärvor skärva kakelfog kakellim kakel fog lim fat tallrik kanin plate bunny rabbit

Jag insåg snart att:

1. Skyddhandskar är bra när en hanterar polymerbaserat lim.
2. Det går bort med jättemycket matolja. Fett löser fett ni vet.
3. Gaffeln jag använt för att jämna ur och räffla limytan med skulle inte gå att bruka till matlagning igen.
4. Det skulle INTE gå att foga mosaik med den kombinerade lim/fogmassan jag köpt. Det behöver vara cementbaserad fog, inte polymerbaserad, när en lägger mosaik, men det hade inte framgått av guiderna jag läst.
5. Fatet skulle bli extremt ojämnt och därtill ganska fult – om det gick att rädda vill säga.
6. Kostnaden för projektet skulle överstiga värdet av resultatet.

En del av de här punkterna är säkert självklarhet för den som en gång renoverat ett kök, men för oss som sitter fast i andrahandsmarknaden fanns det mycket att lära genom att misslyckas.

aliciasivert alicia sivert sivertsson monthly makers mosaik mosaic återbruk remake diy do it yourself gör det själv skapa skapande kreativitet utmaning bloggutmaning hantverk keramik porslin återanvända återanvändning loppisfynd loppis begagnat krossat krossad keramikskärvor skärvor skärva kakelfog kakellim kakel fog lim kruka krukväxt flower pot

Dag 2

Dagen efter gick jag ner till den lokala färghandeln i jakt på cementbaserad kakelfog – det hade de inte. Jag fortsatte till kakelbutiken men fick samma svar. Så gick jag och hämtade cykelhjälmen och tog den dryga halvmilen till Bauhaus. Där fick jag engagera hela personalstyrkan i frågan om cementbaserad fog var kompatibel med det polymerbaserade lim jag redan använt och till slut fick vi svaret ”ja” via telefon, eller så fejkade kundservice bara samtalet för att bli kvitt mig. I vart fall köpte jag foghinken och cyklade tillbaka.

Jag var rätt säker på att fatet skulle bli dåligt och beslöt påbörja ett nytt alster. Förra året köpte jag ett par helt fantastiska blåglaserade terrakottakrukor på Tradera som kom fram i tusen bitar. Fortfarande sorgesam över detta har jag sparat skärvorna i hopp om att kunna återanvända dem, och nu var tiden kommen! Jag letade fram en kruka som var lite kantstött och ful och som jag vågade mig på att experimentera med.

aliciasivert alicia sivert sivertsson monthly makers mosaik mosaic återbruk remake diy do it yourself gör det själv skapa skapande kreativitet utmaning bloggutmaning hantverk keramik porslin återanvända återanvändning loppisfynd loppis begagnat krossat krossad keramikskärvor skärvor skärva kakelfog kakellim kakel fog lim kruka krukväxt flower pot
Lim lim lim. Inga fingrar emellan den här gången.

aliciasivert alicia sivert sivertsson monthly makers mosaik mosaic återbruk remake diy do it yourself gör det själv skapa skapande kreativitet utmaning bloggutmaning hantverk keramik porslin återanvända återanvändning loppisfynd loppis begagnat krossat krossad keramikskärvor skärvor skärva kakelfog kakellim kakel fog lim kruka krukväxt flower pot
Pussel pussel pussel. Ett dygns härdning och sen blandade jag ihop kakelfogen och började stryka in den i sprickorna.

aliciasivert alicia sivert sivertsson monthly makers mosaik mosaic återbruk remake diy do it yourself gör det själv skapa skapande kreativitet utmaning bloggutmaning hantverk keramik porslin återanvända återanvändning loppisfynd loppis begagnat krossat krossad keramikskärvor skärvor skärva kakelfog kakellim kakel fog lim fat tallrik kanin plate bunny rabbit

Dag 3

Jag startade med fatet, för det hade nu fått den officiella rollen som experimentmaterial, men döm av min förvåning när resultatet blev riktigt bra! De ljusblå bitarna är betydligt tjockare än de röda, så det är buckligt som en puckelpist, och den dubbla keramiken gör det oerhört tungt, så jag vet inte vad jag ska använda det till. Dessutom syns polymerlimmet som pluppar i fogen på vissa ställen men det blev betydligt bättre än jag förfarat. Nu vågade jag mig på krukan också.

aliciasivert alicia sivert sivertsson monthly makers mosaik mosaic återbruk remake diy do it yourself gör det själv skapa skapande kreativitet utmaning bloggutmaning hantverk keramik porslin återanvända återanvändning loppisfynd loppis begagnat krossat krossad keramikskärvor skärvor skärva kakelfog kakellim kakel fog lim kruka krukväxt flower pot

Mitt bästa Monthly Makers-bidrag i år

Och vet ni vad? Det blev mitt bästa Monthly Makers-bidrag hittills i år. Och garanterat min finaste kruka, om än även dyraste sedd till allt material och all nedlagd tid. Kolla hur snygg den är liksom? Tack Tradera-försäljaren som packade dåligt, det blev mycket bättre såhär!

aliciasivert alicia sivert sivertsson monthly makers mosaik mosaic återbruk remake diy do it yourself gör det själv skapa skapande kreativitet utmaning bloggutmaning hantverk keramik porslin återanvända återanvändning loppisfynd loppis begagnat krossat krossad keramikskärvor skärvor skärva kakelfog kakellim kakel fog lim kruka krukväxt flower pot
Jag som tänkte att ”jag ska aldrig lägga mosaik igen” lärde mig inte bara tekniken och teorin bakom materialet utan hade dessutom riktigt kul på sluttampen.

aliciasivert alicia sivert sivertsson monthly makers mosaik mosaic återbruk remake diy do it yourself gör det själv skapa skapande kreativitet utmaning bloggutmaning hantverk keramik porslin återanvända återanvändning loppisfynd loppis begagnat krossat krossad keramikskärvor skärvor skärva kakelfog kakellim kakel fog lim kruka krukväxt citronträd lemon tree flower pot

aliciasivert alicia sivert sivertsson monthly makers mosaik mosaic återbruk remake diy do it yourself gör det själv skapa skapande kreativitet utmaning bloggutmaning hantverk keramik porslin återanvända återanvändning loppisfynd loppis begagnat krossat krossad keramikskärvor skärvor skärva kakelfog kakellim kakel fog lim kruka krukväxt citronträd lemon tree flower pot
Nu när jag vet vad jag behöver, hur jag går till väga och vad jag ska tänka på känns det inte omöjligt att att det kommer skapas fler mosaikalster här hemma. Jag har blå skärvor så det räcker till ännu en kruka, och ett helt soffbord jag faktiskt köpte med syftet att lägga mosaik på för flera år sen.

aliciasivert alicia sivert sivertsson monthly makers mosaik mosaic återbruk remake diy do it yourself gör det själv skapa skapande kreativitet utmaning bloggutmaning hantverk keramik porslin återanvända återanvändning loppisfynd loppis begagnat krossat krossad keramikskärvor skärvor skärva kakelfog kakellim kakel fog lim kruka krukväxt citronträd lemon tree flower pot
Jag passade på att ge mina citronplantor ny medelhavsjord och jisses vad jag tycker de är fina i sina blåa krus. Den lille tanige till vänster är en stickling från min Dr. Westerlund-pelargon som jag ska prova att stamma upp. Citronträden är sådda ur kärnor förra våren.

aliciasivert alicia sivert sivertsson monthly makers mosaik mosaic återbruk remake diy do it yourself gör det själv skapa skapande kreativitet utmaning bloggutmaning hantverk keramik porslin återanvända återanvändning loppisfynd loppis begagnat krossat krossad keramikskärvor skärvor skärva kakelfog kakellim kakel fog lim kruka krukväxt citronträd lemon tree flower pot fat tallrik kanin plate bunny rabbit
Vad det blir av fatet får vi se – kanske hittar det en plats på balkongen, eller har ni några idéer? Vad provar ni för nytt på temat?

Monthly Makers

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2017 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I juli är temat något jag aldrig testat och Julia är värd. Kommentera hennes inlägg med en länk till ditt bidrag senast den 28/7 för att vara med. Mer inspiration hittar du på temats Pinterestboard!

Vi som driver Monthly Makers 2017 är Beatrice, Elsa, Emilia, Fredrika, Jessica, Johanna, Julia, Mikaela, Ruth, Stina, Wilda och jag. Mer av oss hittar du på Facebook, Instagram, Pinterest, webben och i inspirationsgruppen We Are Monthly Makers. Inspireras, skapa och utvecklas med oss hela året!

37 Comments
 • Jess

  4 augusti, 2017 at 17:11 Svara

  Krukan är helt underbar och citronen ser ut att passa perfekt! Det är så härligt att ta del av all din kreativitet Alicia :)

 • Hanna

  25 juli, 2017 at 20:20 Svara

  Wow vad fin krukan blev!! Har du toppat dina citroner något eller har dom grenat sig själva? :)

  • Alicia Sivert

   26 juli, 2017 at 11:39 Svara

   Tack, vad kul att du tycker det! :D De har förgrenat sig alldeles själva!

 • lopplisa

  23 juli, 2017 at 19:17 Svara

  Hjälp så fin krukan blev!! Färgskiftningarna i glasyren är ju magnifika! Och hipp, hipp för ditt tålamod och flit!! :)
  Jag har en del stötta och spruckna fat på lager. För fina för att bara kasseras och jo, nog har jag tänkt göra något mosaikprytt av dessa vad tiden lider :D Får väl komma tillbaka till dit inlägg då och lära

  • Alicia Sivert

   26 juli, 2017 at 11:39 Svara

   Tack så mycket :D Jag hoppas du får tid och inspiration, för det är nog nästan beroendeframkallande! Kommer spara allt porslin hädanefter…

 • Wilda

  23 juli, 2017 at 08:02 Svara

  Jäklar vilken kamp men åh vad värt det när en ser resultatet! Och så kul att du testade så att vi andra fick en bra genomgång och beskrivning för att lära av dina misstag <3 Vilken envishet! Så imponerad av dig. För mig ger det vibbar av grekiskt medelhav och jag kan höra vågorna från terassen där dina citronträd växer sig starka ;)

  • Alicia Sivert

   23 juli, 2017 at 16:37 Svara

   Visst skulle den passa bra ihop med lite olivträd och terrakotta på en stor soldränkt altan med havsutsikt? Kanske inte blir Grekland men hoppas på Gotland nån dag! Tack för ditt stöd genom hela processen Wilda, mycket enklare att tampar med motgångar när du skrattar åt eländet och håller en om ryggen samtidigt <3

 • Helga

  22 juli, 2017 at 17:36 Svara

  Den är verkligen såååååå snygg!

 • malin

  22 juli, 2017 at 15:18 Svara

  för 17 år sedan var jag i marocko, och med mig hem köpte jag bla en keramikskål. när jag kom fram, så var den i tusen bitar… jag gjorde ett stort keramikfat av en del av bitarna, tyvärr så fick det stå ute en vinter, och fatet smulade sönder… jag räddade mosaikbitarna, och har fortfarande kvar dom, och dom bitar jag aldrig använde till fatet, och nån gång ska jag hitta på något med dom. känns som aningens press på mig själv – när alla tusen skålbitar väntat i 17 år på att bli något, då måste det bli något bra! ^_^

  • Alicia Sivert

   23 juli, 2017 at 16:35 Svara

   Åh, jag förstår precis! Men vilken fantastisk berättelse och så najs med dubbelt återbruk! Hoppas du får tid och inspiration att återanvända dem igen snarast, utan prestationsångest, jag blir i alla fall väldigt nyfiken! ;)

 • Borgmästaren

  21 juli, 2017 at 21:55 Svara

  Kul att läsa din väg till slutmålet och visst känner man igen när saker inte får som de ska. Tycker du kämpat på bra och fick ju också lön för mödan. Snyggt!!

  • Alicia Sivert

   23 juli, 2017 at 16:34 Svara

   Tack ska du ha! Ja, det kan vara förödande med den där uppförsbacken, men tar man sig förbi den blir det istället dubbel belöning och man är lite starkare vid nästa utmaning :)

 • Cecilia N

  21 juli, 2017 at 17:12 Svara

  "Förra året köpte jag ett par helt fantastiska blåglaserade terrakottakrukor på Tradera som kom fram i tusen bitar. Fortfarande sorgesam över detta har jag sparat skärvorna i hopp om att kunna återanvända dem"

  Underbart! Alltså inte att de kom fram trasiga, utan att du inte bara kastade som så många av den där andra sortens människor skulle gjort. Antagligen skulle jag varit av den andra sorten eller övertalats att vara det.

  Bra å ha-saker är bra å ha!

  • Alicia Sivert

   23 juli, 2017 at 16:32 Svara

   Haha! Så fint att du ser det som ett fördelaktigt personlighetsdrag – när jag rensade garderoberna härom veckan och hittade högen kände jag kanske liiite tvärt om ;) Men så kom de till användning också! Tror huvudsaken är att inte spara för länge, utan se till att göra om så snart en kan – då blir lagret en skatt och inte en belastning :) Är du med och skapar på temat, Cecilia?

  • Cecilia N

   23 juli, 2017 at 21:31 Svara

   Nej. Jag ska inte "skriva upp mig på" något. Det leder nog till stress där jag är nu och det ska jag undvika. Jag tittar lite på sybingon, men satsar inte på att klara en rad utan ser om jag kan "strosa" dit några rutor.

   Tour de Fleece är just avslutad, men det blev inte många meter för mig. Men jag har en blomsterkorg full med fina mohairkardrullar. Men jag måste komma på hur de ska spinnas för att inte bli sticksigt garn. Och göra ännu fler kardrullar.

  • Alicia Sivert

   26 juli, 2017 at 11:42 Svara

   Jag förstår, allt har sin tid! Du kan ha samma inställning som till sybingon – vara med på nåt tema nån gång, inte alla i ett kör. Välkommen när tid och plats är rätt :)

   Det låter alldeles ljuvligt faktiskt! Spinna garn är något jag inte provat än.

 • Silje

  21 juli, 2017 at 15:01 Svara

  Å, har nesten ikkje ord! Så bra det blei, Alicia, og særskilt den blå krukka!!! For eit arbeid og prosjekt mtp. at dette er noko nytt for din del! Diggar det :D

  • Alicia Sivert

   23 juli, 2017 at 16:30 Svara

   Tack snälla Silje, vad glad jag blir! Är verkligen nöjd med krukan också, tittar till den flera gånger om dagen ;)

 • Josefine

  21 juli, 2017 at 14:47 Svara

  Den där krukan blev sååå fin! Jag har aldrig riktigt varit sugen på att jobba med mosaik innan, men nu fick jag ett starkt sug och är väldigt tacksam över att du skrivit ett så informativt inlägg. En sån kruka ska jag också försöka mig på!

  • Alicia Sivert

   23 juli, 2017 at 16:30 Svara

   Åh så roligt att du blev inspirerad och inte avskräckt av mina krumbukter, haha! Vore sååå kul att se vad du skulle göra av tekniken :)

 • lovisa

  21 juli, 2017 at 11:58 Svara

  eller köpa nått litet bord och lägga mosaik på. nu får jag idéer!!!!!!!!!

  • Alicia Sivert

   23 juli, 2017 at 16:29 Svara

   JAA! Mitt soffbord har en liten trälist runt själva skivan så det vore verkligen helt perfekt att limma mosaik på. Måste bara hitta en massa plattor i typ samma tjocklek!

 • lovisa

  21 juli, 2017 at 11:56 Svara

  jag fick en dödstung påse med småmosaik av mormor som hon ihttat i nått kyffe, det där ska jag fantammig testa på nått vis. kanske glasunderlägg eller nått.

  • Alicia Sivert

   23 juli, 2017 at 16:28 Svara

   Mormödrar och deras kyffen alltså! Bästa sponsorerna, kör!

 • Mikaela

  21 juli, 2017 at 10:37 Svara

  Alltså wow! Helt tagen av krukan, fantastiskt fin! Och vilken dramatisk process haha! Men så kul att det blev av och att det blev så himla bra!

  • Alicia Sivert

   23 juli, 2017 at 16:27 Svara

   Haha ja, det fanns några tillfällen då jag hade avbrutit projektet om jag inte haft publik ;) Så tacksam för att vi gör Monthly Makers ihop! OCH tror mosaik + betong vore en fantastisk kombo så tycker vi ska ha gemensam verkstad någon ledig helg!

 • Jessica Andersdotter

  21 juli, 2017 at 08:45 Svara

  Alltså fatet är så gulligt med kaninen men OJ vad fin krukan blev! Skiftningarna i det blå är verkligen magiska, och vad roligt att du fick användning för de trasiga krukorna. (Minns ju hur ledsen du var när de kom hem trasiga!!) Fantastiskt kul att det blev bra till slut, Alicia! Heja!

  • Alicia Sivert

   23 juli, 2017 at 16:25 Svara

   Haha ja, minns hur jag beklagade mig för dig! Så kul att de kom till användning till sist :) Tack Jessica!

 • johanna

  21 juli, 2017 at 07:49 Svara

  Både kruka och fat blev superfina! Är otroligt sugen på att göra egna krukor nu (när jag slipper allt experimenterande som du redan gått igenom, haha!) och kan följa din guide. Tycker fatet passar fint att ha lutande mot väggen som ett konstverk, som på bilden!

  • Alicia Sivert

   23 juli, 2017 at 16:25 Svara

   Åh vad roligt, tack snälla Johanna! Tycker absolut du ska prova – när en bara fått ihop rätt material är det inte alls svårt :)

 • Tyg och otyg

  21 juli, 2017 at 07:34 Svara

  Det här vill du väl kanske inte höra, men när jag var på slöjdläger förra året och gjorde mosaik, så fick jag lära mig att vanligt trälim funkar bra att limma med. När jag gjorde mitt mosaikbord för ett antal år sedan limmade jag med limpistol. (När jag berättade det för kursledaren tittade hon konstigt på mig och sade att det kunde man inte göra, men det kan man bevisligen visst, för det gick utmärkt och bordet håller då än.)
  I alla fall; kul att det i slutändan blev något som du känner dig nöjd med! Jag tycker det är jätteroligt med mosaik, som pussel och pärlplatta blandat liksom. Fast kladdigare.

  • Alicia Sivert

   23 juli, 2017 at 16:24 Svara

   Joo, jag vill höra ALLT! Skulle såklart ha frågat dig direkt, var inne och snokade i dina inlägg från Återbruksworkshopen. Superbra om det går med trälim ju, blir betydligt billigare om en ska göra en helt bordsskiva :) Håller verkligen med om att det är som pussel och pärlplatta – och kanske lite som collage? Väldigt meditativt att inte kunna påverka så mycket, utan försöka hitta lösningar med begränsade bitar och former. Kommer definitivt göra mer av detta!

 • Anki

  21 juli, 2017 at 07:01 Svara

  jaa så snyggt det blev tillslut! Tur att det gick vägen tillslut och älskar verkligen det blåa också :D

  • Alicia Sivert

   23 juli, 2017 at 16:18 Svara

   Tack snälla Anki! Hurra för ihärdighet! ;)

 • Anni

  21 juli, 2017 at 06:48 Svara

  De blev alldeles fantastiskt fina och vilken bra beskrivning du gjort av processen! Citron ska absolut växa i blåa krukor.
  Synd på kaninskålen, men nu fick den nytt liv.
  Jag har inte gjort något till MM än, får se om jag får till något bidrag denna gång.

  • Alicia Sivert

   23 juli, 2017 at 16:17 Svara

   Tack! Mest ett utlopp för min frustration kanske, men bra om det kan informera eller inspirera och inte bara avskräcka ;) Hoppas du hinner vara med!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.