Monthly Makers mars: lera

Bli inte avskräckta nu, vänner! Monthly Makers månadstema för mars är lera och jag kan riktigt känna hur paniken bubblar inom flera av er. Men måste det vara så himla svårt då? Nej, naturligtvis inte. Vi tittar på lite olika leror jag har jobbat med förr, så ska vi nog klara detta tillsammans. Ni behöver inte investera i varsin brännugn för att genomföra månadens utmaning!

aliciasivert, alicia sivertsson, lera, lergods, clay, ceramic, keramik, boxer, hund, staty, statyett, statue, dog
Ja har skulpterat boxerstatyetter i lergodsleran R2505.

Till att börja med har vi jordarter som formas med vatten och härdas i brännugn på 1000-1300 grader, kallade stengods- och lergodslera. Lite slarvigt hårddraget och med en hel nypa salt kan man säga att lergods används till blomkrukor och prydnadsföremål medan stengods utgör den mer hållbara keramik som används i exempelvis koppar och tallrikar. Leran finns i alla möjliga färger och kvalitéer, får olika nyanser beroende på vilken temperatur den bränns i och kan glaseras. Eftersom den här typen av lera fordrar lite andra förutsättningar än vad de flesta av oss månadsmakare har tillgång till går jag inte in djupare i ämnet nu, men jag har skapat en hel del i lergods och det är ohyggligt roligt.

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, lera, clay, sculpture, skulptur, urna, krus, vas, kruka, trana, fågel, med näbben under vingen, urn, crane
Jag har ringlat en urna i R2505.

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, lera, clay, sculpture, skulptur, ljuslykta, ljusstake, ljuslyktor, ljusstakar, tea light, facetterad, faceted
Och bankat till två facetterade ljuslyktor i samma lera (som är gul innan den bränns).

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, lera, clay, sculpture, skulptur, polymer clay, polymerlera, cernit, cernitlera, fimo, fimolera, sculpey, lera

Polymerlera (vanliga märken: Sculpey, Cernit- och Fimolera) är plastbaserade leror som härdas i vanlig köksugn, eller på spisen i en kastrull med vatten. På baksidan av paketet står anvisningar och det är viktigt att dessa följs eftersom plasten frigör ganska osofta ångor vid höga temperaturer. Polymerleran kan behöva ”värmas upp” med kroppstemperatur och knådas ordentligt innan den går att arbeta med (jag brukar lägga paketet mellan låren i några minuter) och finns i alla tänkbara färger men kan även blandas med varandra för att få fram fler nyanser (här visar jag hur). För extra hållbarhet kan du lacka dina alster efter att de bränts. Polymerlera finns att köpa i konstnärs- och hobbybutiker.

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, lera, clay, sculpture, skulptur, örhängen, lussebullar, kanelbullar, bullar, bulle, kanelbulle, lussebulle, lussekatt, lussekatter
I Fimolera har jag gjort bullörhängen.

aliciasivert, alicia sivertsson, harry potter halloween party, fest, bellatrix lestrange, costume, maskerad, utklädnad, halsband, fågeldödskalle, dödskalle, smycke, cernitlera, skull, necklace, pendant
Till Harry Potter-Halloween 2012 gjorde jag Bellatrix Lestranges halsband i Cernitlera.

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, lera, clay, sculpture, skulptur, lufttorkande lera, jovi

Lufttorkande lera som Das Pronto, Jovi, Hobby Clay och Giotto Plastiroc behöver inte brännas utan torkar under 1-3 dygn och kan därefter målas med akrylfärg. Leran passar bäst för snabba projekt då den torkar lite under hela tiden man jobbar med den. Stora, mycket prisvärda paket finns att köpa i konstnärs- och hobbybutiker samt på bland annat Clas Ohlson.

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, lera, clay, sculpture, skulptur, lufttorkande lera, jovi, hundar, tollare, dogs, nova scotia duck tolling retriever
Invånarna i Ronjas miniatyrlandskap gjorde jag i lufttorkande lera.

Har du nollbudget eller bara vill utmana dig själv kan också blanda till en egen lera att jobba i. Här finns recept på trolldeg och play-doh, och här en version av lufttorkande lera.

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, lera, clay, sculpture, skulptur, relief, självporträtt
Vill du inte skulptera, dreja eller ringla går det också att kavla en platta och skära ut reliefer.

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, lera, clay, sculpture, skulptur, svartbränning, levande verkstad, lv, bygga egen ugn, brännugn, keramikugn, södra stockholms folkhögskola
Och vill man verkligen jobba med lergods är det faktiskt inte omöjligt. Våren 2013 byggde vi faktiskt en egen ugn med Levande Verkstadsklassen och svartbrände lera i Åsas trädgård.

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, lera, clay, sculpture, skulptur, svartbränning, levande verkstad, lv, bygga egen ugn, brännugn, keramikugn, södra stockholms folkhögskola

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, lera, clay, sculpture, skulptur, svartbränning, levande verkstad, lv, bygga egen ugn, brännugn, keramikugn, södra stockholms folkhögskola
Så himla roligt!

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, lera, clay, sculpture, skulptur, svartbränning, levande verkstad, lv, bygga egen ugn, brännugn, keramikugn, södra stockholms folkhögskola
Såhär såg mina figurer ut efter några dygn. Den lilla björnen i mitten är särskilt lustig – kolsvart på den halva som legat uppåt och utsatts för högst temperatur, och rödbrun där sågspånet skyddat honom.

Månadens värd är Anna María som kommer börja samla in era bidrag den 25 mars. Kom ihåg att ni gärna får göra egna sammanställningar, liknande denna, av vad ni tidigare gjort på temat, men att ert bidrag måste vara månadsaktuellt.

Hur känner ni nu? Pepp eller panik?

31 Comments
 • Geral

  23 oktober, 2015 at 20:29 Svara

  Vet du i vilken butik man kan hitta Giotto Plastiroc, i Stockholm?

  • Alicia Sivert

   24 oktober, 2015 at 14:59 Svara

   Nej, tyvärr inte! Jag har mest jobbat i Jovi och Das Pronto. Lycka till!

 • anna

  13 mars, 2015 at 18:50 Svara

  älskar Bellatrix-halsbandet. vilken bra idé. känner redan att jag vill kombinera lera OCH HP nu…

 • Anna María

  13 mars, 2015 at 06:57 Svara

  Så himla bra inlägg Alicia, nu känner jag mig faktiskt lite lugnare :)

 • Helga

  12 mars, 2015 at 19:45 Svara

  Jag tycker det låter spännande men om jag ska vara med får jag nog göra någon hemmagjord "lera" för jag tänker att det är najs att slippa köpa :)
  Du gör så mkt coolt asså jag orkar inte ;)

  • Alicia Sivert

   13 mars, 2015 at 10:31 Svara

   Ja! Superbra idé! Jag hade lufttorkande och Fimo hemma sen tidigare så jag använder nog dem. Men är sugen på att testa att blanda egen också…!
   Hihi tack snälla :):):)

 • Amanda Jona [SPONTAN]

  12 mars, 2015 at 11:31 Svara

  Åh så fina grejer! :)

 • Klara

  12 mars, 2015 at 09:48 Svara

  Ååååh! Ugnen <3 :) Å snart börjar ju min drejkurs!
  Skapande forever!

  • Alicia Sivert

   12 mars, 2015 at 10:24 Svara

   Åååh vad roligt att det blev en sån! vill se allt vad du gör :)

 • Jessica

  11 mars, 2015 at 15:53 Svara

  Men haha alltså orkar inte <3 Jag har de senaste dagarna gått och tänkt att jag borde skriva ett inlägg med liksom lite idéer på vad man kan använda för lera ifall att någon har panik och vad jag kan visa som jag gjort som exempel. KAN VI SLUTA TÄNKA SAMMA HELA TIDEN ELLER. Dock tror jag inte att jag hade fått ihop ett så gediget inlägg som du!

  • Alicia Sivert

   11 mars, 2015 at 16:46 Svara

   Men åh, det är ju det som är så fint med oss! Vi fyller igen varandras luckor och skapar skottsäkra resultat! Ser ENORMT fram emot vad du har att delge!

 • Johanna Malin

  11 mars, 2015 at 15:27 Svara

  Men vänta har du också gått Levande Verkstad? I Växjö eller någon annan stans? Utan tvekan bästa kursen eller hur!!! Åh blir så varm i hjärtat bara jag tänker på den. <3

  • Johanna Malin

   11 mars, 2015 at 15:28 Svara

   Eller nu såg jag att du var Levande Verkstad pedagog. Åh så roligt!!! Vart utbildade du dig till det?

  • Alicia Sivert

   11 mars, 2015 at 16:44 Svara

   JAA jag har pluggat det på Södra Stockholms Folkhögskola 2012-2014! Bästa åren i mitt liv! :) Så nu ska jag bara få ordning på ett eget företag så är jag redo att hålla kurser och föra den kreativa facklan vidare ;) Vad kul att du har erfarenhet av det! I vilken form då?

  • Johanna Malin

   11 mars, 2015 at 16:53 Svara

   De har en sommarkurs på Linnéuniversitetet som ja gick förra sommaren och önskar jag kunde gå igen. Fick verkligen igång kreativiteten och så underbart att få hänga i bildsalar och pula med olika saker hela tiden. Älskade det verkligen. Vad roligt med företag. Får kolla upp det där med utbildningen. Kanske hoppar på om något år. :)

  • Alicia Sivert

   11 mars, 2015 at 19:32 Svara

   Åh, vad kul! Precis såna inspirations- eller fördjupningskurser skulle jag vilja hålla i! :)
   Kolla det! Fantastisk utbildning. Kan lugnt säga att den förändrat mitt liv.

 • Jess

  11 mars, 2015 at 15:06 Svara

  Toppenbra inlägg! Jag har införskaffat lufttorkade lera och har några idéer liggandes i bakhuvudet, men är väldigt nyfiken på att göra egen porslingslera också.. Får nog prova båda och se vad det kan tänkas resultera i :)

  • Alicia Sivert

   11 mars, 2015 at 16:42 Svara

   Tack snälla du! :D Ja, det låter jättebra! Jag har gjort ett miniprojekt i Fimolera idag och det känns bra. Så nu kör vi!

 • Vajb

  11 mars, 2015 at 14:00 Svara

  vilket bra inlägg! :) Lera är ett så härligt material, även om jag inte har jobbat så jättemycket med det. Nu är jag väldigt sugen på att testa lufttorkad lera.

  • Alicia Sivert

   11 mars, 2015 at 14:19 Svara

   Tack ska du ha! :)
   Jag är ganska ny på lufttorkande själv men gillar det lilla jag jobbat med den. Blir nog nåt sånt för mig med :)

 • Maria Ho

  11 mars, 2015 at 13:07 Svara

  Pepp och panik blandat :). Jag har jobbat lite i "riktig" lera och aktivt valt bort det, för det är så fruktansvärt roligt och jag har jämt göra att få tiden att räcka till för textil och papper… Men ett litet projekt i trolldeg, fimo eller cernit ska jag väl få till :).

  • Alicia Sivert

   11 mars, 2015 at 13:36 Svara

   Haha, jag känner igen mig! Jag har också jobbat ytterst lite i lera på min egen tid för att jag inte riktigt kan tillåta det konkurrera med allt annat jag vill göra… Men jag har älskat att ha det som ämne i skolan – så kul!

 • Mikaela

  11 mars, 2015 at 12:29 Svara

  PEPP! Helst skulle jag vilja göra något i lergodslera, men det har jag ju inte tillgängligt. Men lufttorkande och cernitleror funkar ju finemang det med! Ska testa göra en egen på ett recept jag hittade och se om det är något att ha!

  • Alicia Sivert

   11 mars, 2015 at 12:37 Svara

   Åh vad kul! Det vill jag höra allt om (oavsett hur det går) :) Jag hade också gärna jobbat i "riktig" lera men det blir nog både lufttorkande och Fimo för mig, för det har jag hemma! #sakmakarutmaningen

 • the printed word

  11 mars, 2015 at 12:16 Svara

  kände lagom mycket panik (nollbudget, i princip) tills jag insåg att TROLLDEG finns och ju måste räknas! och nu skrev du om trolldeg här så då ser jag det som helt okej! tjo! nu gäller det bara att komma fram till passande bokjävel också… varför ska jag alltid krångla till allt? :P

  • Alicia Sivert

   11 mars, 2015 at 12:22 Svara

   Klart det räknas! Temat borde egentligen vara "massa" för jag tänker att vill en lösa upp papper i vatten och skulptera med det vore det också ASHÄFTIGT!
   Men haha alltså, det är väl ingen sport om en inte alltid måste kämpa? Är säker på att du får en snilleblixt när som helst! :)

 • Stina - Tillvaron.se

  11 mars, 2015 at 12:14 Svara

  Wow vilket bra inlägg och vilka fina saker du skapat! Jag fick lite panik där temat presenterades men efter att hängt lite på Pinterest och nu fått ta del av ditt eminenta inlägg känns det lite bättre :) Tänker att jag ska experimentera lite med olika projekt under månaden och se om jag får ut något fint i slutändan, om inte annat ska det bli roligt att testa lera. Jag har inte använt det på länge och när jag gjorde det var det främst tomtar och figurer jag skapade i cernitlera så jag ska försöka vidga vyerna lite denna gång!

  • Alicia Sivert

   11 mars, 2015 at 12:21 Svara

   Haha, jag förstod att det skulle vara så för flera! Tack och lov för Pinterest, och kul att du känner dig hjälpt av vad jag skrivit :) Tycker din plan låter asbra! Jag ska jobba lite likadant. Har några småprojekt jag vill prova, så får vi se vad det blir i slutändan :) Knåda på!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.