Monthly Makers november: mitt ljus

Jag har bråkat så mycket med mig själv på det här temat. Jag är verkligen i behov av belysning i lägenheten, men i huvudet har det stått alldeles still på idéer. Allt med stickkontakt har känts för krångligt, allt med stearin har känts brandfarligt – trots att jag både bytt sladdar, klätt om lampskärmar och gjort ljuslyktor och ljusstakar tidigare.
Jag har tittat på Pinterest och i butiksfönster, rotat i förråden, bollat idéer med Jessica och letat skärmar på loppis utan att bli det minsta klokare på vad jag ska göra.

Så igår när allt var regnigt, mörkt och eländigt – jag gick i motvind över Sankt Eriksbron, kramandes en blöt svamppåse i ena handen och det utochinvända paraplyet i den andra – så slog det mig plötsligt: Jag har ju redan gjort mitt bidrag.

Water colour portrait (detail) by Alicia Sivertsson, 2015.
Kvällen den 11:e november, precis efter det att ljustemat släppts, satt jag uppe sent och målade och var så himla kär. Jag har tänkt rätt mycket på det i höst, vilken enorm skillnad det är i mitt liv sen Andreas ramlade in i det. Detta är vår tredje höst ihop och den hittills enklaste och snällaste i mitt liv. Novemberregnet, de klibbiga löven och mörka eftermiddagarna har aldrig varit så lätta att ta sig igenom som nu. Kanske blir det tuffare i februari, kanske redan imorgon, men den här gången vet jag att jag klarar mig. Jag är så himla trygg – även när allt gör ont och är mörkt.

Water colour portrait by Alicia Sivertsson, 2015.
Akvarell och bläck på papper, 20,8 x 14,7 cm.

Min tolkning av temat ljus är symbolisk (och superkliché). Ett akvarellporträtt av mig och Andreas – för han är min bästa vän och mitt ljus. Med honom som bas orkar jag nå till en helt ny nivå. Med honom som bas är mitt allra sämsta aldrig så illa som mitt standardläge var förr. Han tröstar mig när det värker och han höjer mig när det går bra. Han avleder mig när jag fastnar och han håller i mig när allting snurrar. Han lyser för mig när det skymmer och han ligger vaken med mig och räknar ner dagarna tills det åter ska knoppas. När världen rämnar kan vi enas om att allting suger men påminna varann om att det ännu finns fåglar. När jag raderar superviktiga filer på min dator kan han hjälpa mig att återställa dem.

För det, och så mycket annat, älskar jag honom.

aliciasivert, alicia sivert, alicia sivertsson, akvarell, aquarelle, vattenfärg, watercolor, watercolour, water color, colour, portrait, painting, målning, måla, paint, skapa, skapande, kreativitet, monthly makers, tema ljus, november 2015
Den 25:e november bloggar Agnes sitt bidrag på tema ljus. I hennes kommentarsfält länkar du ditt eget alster för att vara med i sammanställningen i slutet av månaden. Mer om Monthly Makers kan du läsa här. Vi som ligger bakom projektet är Jessica, Mikaela, SandraBeatrice, Jess, Anna María, Annica, Emelie, AgnesBeata, Elsa och så jag.

22 Comments
 • Helga

  20 juli, 2016 at 08:16 Svara

  Åh jag tror att jag missade detta?? Eller så är jag bara extra hormonell och glömsk och tyckte detta var så himla fint!

 • Form&Känsla

  29 november, 2015 at 07:29 Svara

  Vad gulligt! Fint med ett målat porträtt/Linda

 • Alicia Sivert

  24 november, 2015 at 21:05 Svara

  TACK! Alltså TACK! Blir så himla berörd och glad av era ord <3

 • Sandra

  23 november, 2015 at 08:03 Svara

  Älskar det här bidraget! Så fint med tolkningen i sig men hela bilden är ju så proffsigt gjord. Fina ni!

 • Emilie

  23 november, 2015 at 03:13 Svara

  Jättejättefin tolkning tycker jag, Alicia! Så fint det är att älska någon och bli älskad tillbaka. Det bästa i världen.
  Som Lana del Rey sjunger: you fit me better than my favourite sweater
  Precis så ska det kännas! :)

 • Annica

  21 november, 2015 at 17:59 Svara

  Åh vad fint! Vilken superbra tolkning :)

 • My

  21 november, 2015 at 13:04 Svara

  SÅ fint! <3<3<3 superfint målat men framförallt vad fint du skriver!

 • Jess

  21 november, 2015 at 12:25 Svara

  Vacker akvarellmålning och vacker text, vilken kärleksfull tolkning du gjort av månadens tema <3

 • Emilia

  21 november, 2015 at 08:46 Svara

  Tycker detta blev en helt fenomenal tolkning av temat ljus. Symboliken som finns hos ljus och ljuset är så vackert, rofyllt, förlåtande, vänligt och fullt med hopp och kärlek. Vad vore vi utan ljus i våra liv?

 • Beatrice

  21 november, 2015 at 00:01 Svara

  Tycker verkligen att du tolkat detta temat supervackert Alicia! Undrar också lite, hur målar du akvarell? Färger och vatten eller pennor och vatten? Har precis börjat experimentera lite med några akvarellpennor jag hittade i en låda, men har aldrig riktigt gjort det här, så tips mottages tacksamt!

  • Alicia Sivert

   24 november, 2015 at 21:05 Svara

   Akvarell finns i flytande form, och i fast som pennor eller puckar. Jag använder alltid puckar – men har några pennor hemma jag borde prova att åtminstone kombinera någon gång :) Kul att du målar!! Jag kan försöka skriva ihop nåt väldigt basic såhär-gör-du-inlägg!

 • Wilda

  20 november, 2015 at 21:37 Svara

  Alltså åh så fint! Blir berörd och du är så himla fantastisk med dina akvareller. Brottas själv med detta tema, men imorgon när jag vaknar ska jag ha kommit fram till ett beslut tänker jag eller bara testa massor av olika saker.

 • Ruth | HungryHeart.se

  20 november, 2015 at 17:40 Svara

  SÅ vackert skrivet och målat. Och så himla fint att ni har det så bra tillsammans. <3

 • Vicky

  20 november, 2015 at 15:35 Svara

  alicia! fan vilken galet fin tolkning på temat. <3

 • Mary Sane

  20 november, 2015 at 15:19 Svara

  Tycker att detta är så fint! Bilden utstrålar ren glädje.

 • Ida Larsson

  20 november, 2015 at 10:52 Svara

  Så himla fint, både porträttet och texten! Vet precis vad du menar för så känner jag för min Per❤️ Kärlek är faktiskt ganska underbart… Kram!

 • med nål och tråd

  20 november, 2015 at 10:26 Svara

  Verkligen verkligen (understruket och i bold) vackert. Porträttet lyser av kärlek <3

 • Silje

  20 november, 2015 at 10:02 Svara

  Nydelig, Alicia! Kjempefin tolkning og maleriet er jo bare så vakkert! Dere er fine <3

 • Erica Bessant

  20 november, 2015 at 08:34 Svara

  Åh så fint!! <3

 • Pernilla

  20 november, 2015 at 07:22 Svara

  Så fin tolkning! Både texten och bilden är otroligt vackra. Att ha ett sådant ljus i sitt liv är verkligen en ynnest.

 • Mikaela

  20 november, 2015 at 06:43 Svara

  Åh nu sitter blödiga jag med tårar i ögonen på bussen. Så jäkla fint!!! Både akvarellen och texten!

 • hanna, förbanna

  20 november, 2015 at 06:34 Svara

  men så fint! Allt! Akvarellen och dina ord! <3

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.