Monthly Makers september/bokstäver & ord: SY + SÅ, en tavla i blandteknik

"Sy + så" (Swedish for sew + sow), mixed media painting by Alicia Sivertsson for Monthly Makers alicia sivert aliciasivert skapa skapande kreativitet utmaning bloggutmaning create creativity craft handicraft painting acrylic acrylics måla målning paint akryl akylmålning blandteknik assemblage broderi på målning duk rödhake koltrast robin blackbird watercan vattenkanna flower pot blomkrukor blomkruka rosenbuska rose bush sewing machine symaskin garn trådrullar bobbin yarn bokstäver och ord september 2016
En dag när jag strosade runt på Stadsmissionen i Gamla Stan kom jag över en låda full med gamla tryckbokstäver i mässing. Orden ”sy” och ”så” uppenbarade sig i mängden av möjliga kombinationer och jag letade en lång stund innan jag fann det sammanförande plustecknet. Sy + så skulle lägga grunden för mitt Monthly Makers-projekt på tema bokstäver och ord.

"Sy + så" (Swedish for sew + sow), mixed media painting by Alicia Sivertsson for Monthly Makers alicia sivert aliciasivert skapa skapande kreativitet utmaning bloggutmaning create creativity craft handicraft painting acrylic acrylics måla målning paint akryl akylmålning blandteknik assemblage broderi på målning duk rödhake koltrast robin blackbird watercan vattenkanna flower pot blomkrukor blomkruka rosenbuska rose bush sewing machine symaskin garn trådrullar bobbin yarn bokstäver och ord september 2016
2016 är just sömnaden och trädgårdsarbetet på min lilla balkong två saker som skänkt mig särskilt mycket njutning och jag ville skapa en tavla som påminde mig om att det är såna saker jag ska fokusera på och investera min tid i.

Det fösta jag gjorde var att låna metallborrar av min pappa och sen gjorde jag hål i bokstäverna. Det tog lång tid och blev hål även i mitt soffbord, förutom att en borr gick av så storleken på hålen varierar lite, men det är smällar en får ta!

"Sy + så" (Swedish for sew + sow), mixed media painting by Alicia Sivertsson for Monthly Makers alicia sivert aliciasivert skapa skapande kreativitet utmaning bloggutmaning create creativity craft handicraft painting acrylic acrylics måla målning paint akryl akylmålning blandteknik assemblage broderi på målning duk rödhake koltrast robin blackbird watercan vattenkanna flower pot blomkrukor blomkruka rosenbuska rose bush sewing machine symaskin garn trådrullar bobbin yarn bokstäver och ord september 2016
Sen målade jag en blandning av de redskap jag använder till sömnad och sådd. Jag använde akrylfärger på linneduk och förutom min lärkfalk är det första akrylmålningen i år och dessutom den minsta kanske någonsin (27 x 22 cm), vilket innebar en hel del bråk med tekniken. Fy vad kladdigt, pilligt och struligt det var! Håller jag på att bli heltidsakvarellist? Då blir morfar glad.

"Sy + så" (Swedish for sew + sow), mixed media painting by Alicia Sivertsson for Monthly Makers alicia sivert aliciasivert skapa skapande kreativitet utmaning bloggutmaning create creativity craft handicraft painting acrylic acrylics måla målning paint akryl akylmålning blandteknik assemblage broderi på målning duk rödhake koltrast robin blackbird watercan vattenkanna flower pot blomkrukor blomkruka rosenbuska rose bush sewing machine symaskin garn trådrullar bobbin yarn bokstäver och ord september 2016
Så sydde jag fast bokstäverna, och provade dessutom att brodera lite på duken, något jag velat prova länge! Ni kan ana några franska knutar i rosenbusken.

"Sy + så" (Swedish for sew + sow), mixed media painting by Alicia Sivertsson for Monthly Makers alicia sivert aliciasivert skapa skapande kreativitet utmaning bloggutmaning create creativity craft handicraft painting acrylic acrylics måla målning paint akryl akylmålning blandteknik assemblage broderi på målning duk rödhake koltrast robin blackbird watercan vattenkanna flower pot blomkrukor blomkruka rosenbuska rose bush sewing machine symaskin garn trådrullar bobbin yarn bokstäver och ord september 2016
Även trådrullen på symaskinen är broderad, men mer än så blev det inte den här gången. Det behövdes en ganska kraftig nål för att tränga igenom alla lager färg, men blev då lite för stora hål. Jag får experimentera med tunnare färg och smalare nål en annan gång!


När jag så i måndags morse satt på huk ute på balkongen för att fota de här bilderna i det gryende morgonljuset fick jag ett fint litet möte med en favoritfågel. Vår balkong ligger ganska högt upp och är sällan besökt av fåglar – nån enstaka skata och duva flyger förbi och jag kan räkna antalet blåmesar som mellanlandat där på en hand. Men när jag nu reste mig ur hukande ställning flaxade något till alldeles bredvid mig. En nötskrika av alla världens underbara fåglar hade suttit intill mig på räcket och sett på när jag fotade. Nu flög den iväg över taken med morgonsolen i vingspetsarna. Det var fint!

"Sy + så" (Swedish for sew + sow), mixed media painting by Alicia Sivertsson for Monthly Makers alicia sivert aliciasivert skapa skapande kreativitet utmaning bloggutmaning create creativity craft handicraft painting acrylic acrylics måla målning paint akryl akylmålning blandteknik assemblage broderi på målning duk rödhake koltrast robin blackbird watercan vattenkanna flower pot blomkrukor blomkruka rosenbuska rose bush sewing machine symaskin garn trådrullar bobbin yarn bokstäver och ord september 2016
Jag måste säga att jag tycker den här tavlan blev lite väl shabby chic för min smak, särskilt sen mässingsbokstäverna tillkommit, men det var roliga motiv att jobba med och tankar att reflektera kring, och det är det Monthly Makersbidrag jag lagt mest tid på på länge, så det känns bra ändå!

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I september är temat bokstäver och ord och Stina är värd. Kommentera hennes inlägg med en länk till ditt bidrag, senast den 28:e september, för att vara med. I temats Pinterestboard hittar du mer inspiration.

Vi som driver Monthly Makers är Anna María, Annica, Beata, Beatrice, Elsa, Jessica, Mikaela, Ruth, Sandra, StinaWilda och jag. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!

32 Comments
 • Skuggsidan

  2 oktober, 2016 at 20:52 Svara

  Hum? Vet inte om min kommentar försvann? Eller blir dubbel? I vilket fall: Vilket roligt bidrag! Älskar att du blandar tekniker och det blev så fint. Inte alls shabby chic:) fick äntligen tid att kolla igenom bidragen. Skrev det till din kommentar men vill säga det här också – du inspirera mig oerhört med din kreativitet och skapande. :)

 • lopplisa

  23 september, 2016 at 15:51 Svara

  Kul att du har samlat några av dina intressen så himla, jädrars fint!! Fåglar, sömnad och odling. Allt du gör blir ju enastående! Men grrr… nu vill ju också jag hitta lite tryckbokstäver på loppis :) Så coolt!

  • Alicia Sivert

   25 september, 2016 at 16:42 Svara

   Haha tack så hemskt mycket! De kostade 10 kr styck så det var inget fantastiskt fynd måste jag säga, men när jag bara skulle ha 5 stycken gick det ju an! Hoppas du springer över ett stort parti för små pengar :)

 • Borgmästaren

  23 september, 2016 at 06:09 Svara

  Tycker du överraskade rejält med tanke på att du visat delar av vad du arbetade med innan. Resultatet blev väldigt överraskande! Gillar tryckbokstäverna och tycker att det gjorde det hela mer levande.

  • Alicia Sivert

   25 september, 2016 at 16:41 Svara

   Haha jag hoppades kunna förvirra någon med "SÅS" ;) Kul att det funkade!

 • Jessica

  22 september, 2016 at 11:40 Svara

  Men alltså den är magnifik Alicia!!! Jag gillar kannan så himla mycket (även utan sås) och tycker inte alls det blev shabby chic!! Möjligtvis att den är lite mer romantisk än du brukar vara? Och vit bakgrund!! Haha. Men så fint!!!

  • Alicia Sivert

   25 september, 2016 at 16:40 Svara

   Haha tack Jessica! Det kanske är sant, att den är snarare romantisk! Tack för pepp ;) Kul var det i alla fall!

 • Grahnslöjd

  22 september, 2016 at 09:56 Svara

  Vilken mysig målning, gillar den verkligen!! Kul att du lagt till lite broderi också:)

  • Alicia Sivert

   25 september, 2016 at 16:40 Svara

   Vad roligt, tack ska du ha :) Det var kul att prova att förena de två teknikerna!

 • Linnéa

  21 september, 2016 at 18:00 Svara

  Alltså vilken underbar målning! Rödhaken är helt underbar! Hittar hela tiden nya saker i målningen :)

 • Emma

  21 september, 2016 at 15:04 Svara

  Hej Alicia och tack för din blogg som alltid(!) inspirerar!
  Visst har jag rätt för mig när jag minns att du gick Levande verkstad-kursen på södra Stockholms fhsk för några år (?) sedan?
  Jag ska gå deras distans-inspirationskurs för pedagoger i vår och jag har för mig att du skrev ett inlägg om kursen för länge sedan… skulle du inte kunna länka det inlägget? Och kanske skriva lite mer om hur det gick sedan? Gick du båda åren? Skulle du vilja jobba som levande verkstad-pedagog?

  • Alicia Sivert

   21 september, 2016 at 17:27 Svara

   Hej Emma, tack snälla! Och vad roligt att du frågar!

   Jag läste bägge år och tog examen 2014. Jag tror inte jag skrivit något riktigt omfattande inlägg om utbildningen (det var lite för svårt att sammanfatta) utan hoppas mest att metodiken genomströmmar det mesta jag gör i bloggen och nämner det mest lite i förbifarten. Det är lite dumt inser jag nu!
   Det jag har visat är främst projekt jag genomfört under utbildningen, och tex det här inlägget https://aliciasivert.blogspot.se/2013/04/oppet-hus.html inför öppet hus.

   För mig var LV livsomvälvande – jag har fått en helt annan relation till skapande som redskap och mycket bättre kontakt med mig själv. Det låter frikyrkligt men jag utvecklades jättemycket som person under de där två åren, kanske mycket därför att jag var ung (21 när jag började), men mest tror jag därför att pedagogiken talade så mycket till mig och hjälpte mig lösa upp många inre knutar. Det blev ganska snabbt en hjärtefråga att hjälpa andra göra detsamma.

   Sen examen har jag först haft lite paus och jobbat, sen läst Textil Formgivning därför att jag ville fördjupa mig inom något material för att kunna hålla mer djuplodande kurser och rikta mig mot vuxna. I sommar har jag genomgått firmaregistrering så tanken är att jag just ska kunna jobba lite som LV-pedagog, men frilansande då. Det längtar jag verkligen efter!

   Hör gärna av dig om du har fler frågor, och håll mig uppdaterad om hur du har det :)

  • Emma

   22 september, 2016 at 17:56 Svara

   Tusen tack för långt och bra svar!
   Jag ser verkligen fram emot våren! Skulle nog egentligen också velat gå den långa "riktiga" kursen men då jag finns på lite fel plats i svarige så känns det här som ett fint sätt att få en liten smak av LV iallafall!

  • lopplisa

   23 september, 2016 at 15:56 Svara

   Oj! Jag gick just en kurs i juni, med Suz (tror jag hon hette). En hyperkreativ, supertrevlig och rolig person från Södra Stockholms folkhögskola (kursansvarig och levande verkstad pedagog bl a. vill jag minnas) Kursen var vax, papper och roliga stygn på Eskilstuna folkhögskola :)

  • Alicia Sivert

   25 september, 2016 at 16:38 Svara

   Hoppas du får tillfälle att gå den i framtiden, Emma :) Och lycka till i vår!

   Men vad roligt Pia! Suz är min idol och förebild, en otrolig människa både som pedagog och person. Vad fint att du fått gå kurs med henne!

 • Wilda

  21 september, 2016 at 13:19 Svara

  Dina målningar alltså! Slutar aldrig fascineras och imponeras! Så himla fint, och så mycket du <3 Gillar också bokstäverna väldigt mycket. Tänk, ibland pekar livet ut små budskap till en. Vackert att du fångade upp det denna månad! :D

 • Ida Larsson

  21 september, 2016 at 11:12 Svara

  Vilken fin tavla! Jag har också provat att brodera på målad canvas och upplevde samma sak som du. Tycker om att du har använt blandade tekniker, och jag gillar shabby chic;)

  • Alicia Sivert

   21 september, 2016 at 17:15 Svara

   Tack snälla :)
   Ja, det känns klurigt – hade inte räknat med det :/ Men om en gör tunnare undermålning kanske det går, eller så får jag prova papper och akvarell!

 • Anni

  21 september, 2016 at 08:47 Svara

  Mäh. Det kan ju inte vara tryckbokstäver, då skulle de vara spegelvända! Undrar verkligen vad de använts till? Otroligt kul att du fann dem och att de kunde inspirera dig till ett så läckert alster. Blandteknik är alltid fascinerande.
  Och nötskrikan <3

  • Alicia Sivert

   21 september, 2016 at 09:39 Svara

   Nejmen det har du ju alldeles rätt i :O Vad sjutton kan det då vara?
   TACK :)

 • Silje

  21 september, 2016 at 08:24 Svara

  Så flott det blei, Alicia! Bokstavane er ordentleg fine i seg sjølv, men saman med akrylmaleriet blei det endå finare. Det eine framhevar det andre, og det er så kjekt å sjå dette i og med at både sy og så er to av dine interessar. Kjempefint bidrag! :D

 • hanna, förbanna

  21 september, 2016 at 07:43 Svara

  så fint! Känns som att jag säger det hela tiden, men det stämmer ju hela tiden! Rödhaken <3

  nötskrikor är vackra, men ena riktiga tjuvar – härom vintern hade vi hängt ut massa talgbollar åt småfåglarna (givetvis fick alla storlekar av fåglar smaka) och varje dag fick vi hänga ut fler, för nötskrikorna satt och pillade ut hela delar av talgbollarna och flög iväg med dem. Marodörer! Hytte med näven åt dem ett par gånger per dag ;)

  • Alicia Sivert

   21 september, 2016 at 09:38 Svara

   Tack snälla :D Ja, rödhaken är nog min favoritdetalj också!

   Haha åh, djur <3 Tur att de inte snodde mina tomater, då hade det låtit annorlunda ;)

 • Mikaela

  21 september, 2016 at 05:43 Svara

  Men åh så fint! Verkligen fin påminnelse om vad som ger dig glädje! Bokstäverna är så fina, tryckbokstäver alltså, vad har man använt de till? Ja, trycka på något låter det ju som men vad? KUL att du också broderade på bilden! Det står på min att-testa-lista också! Den lilla rödhaken är så gullig! Och bilden på nötskrikan <3 Så fint ljus! Gillar verkligen nötskrikor och mitt nog bästa fågelfoto är på en nötskrika!

  • Alicia Sivert

   21 september, 2016 at 09:37 Svara

   Ingen aning! Och som Anni skriver i en senare kommentar, hade de varit för tryck hade de ju varit spegelvända! Så nu vet jag inte alls vad det är jag köpt??
   Åh, har du nån länk till bilden? Jag gillar också nötskrikor, men släktingen lavskrika skriker nog ännu lite högre i min bok ;) Så charmiga fåglar – har sett dem i Vemdalsskalet några gånger!

  • Mikaela

   22 september, 2016 at 15:30 Svara

   Men ja det är ju sant! Men vad spännande då, kanske suttit på någon dörr eller något? Tänker kontorsdörr typ, men hur skulle de då ha suttit uppe utan hål för det borrade du ju nu. HMMM. Hittade en länk! http://bympv.blogg.se/2015/june/fagelfoto.html
   Bonus för gullig grönfinksbebis jag hittade när jag letade http://bympv.blogg.se/2015/june/4-saker-en-sondag.html

   Fan vad jag fotat för lite i år, det är ju riktigt kul och det var inte så pjåkiga bilder om jag får säga det själv! Ska på fältkurs om två veckor då ska jag fota MASSOR.

 • Katarina

  21 september, 2016 at 05:41 Svara

  Hoppas du upplever det här som en hiss och inte som en diss, för mig är det ett imponerat gapande av förvåning. I överskriften skrev du att tavlan var gjord i blandteknik och på första bilden var jag helt säker på att rosbusken var ett inklistrat foto för den var bara för levande för att vara målad. Jag vet att vissa, och du är en av dem, kan måla så att min hjärna vägrar acceptera att det är en målning jag ser på men jag blir fortfarande lika förvånad när det händer.

  • Alicia Sivert

   21 september, 2016 at 09:35 Svara

   Skulle det vara en diss att du trodde min målning var ett foto? Nejdu, det tar jag som en komplimang, även om jag inte strävar efter just fotorealism ;) TACK snälla Katarina för otroligt vackra ord! Har svårt att ta dem till mig, wow!

  • Katarina

   21 september, 2016 at 14:12 Svara

   Det är nog just för att du har en egen stil och inte strävar efter fotorealism som jag jag var lite osäker på hur du skulle ta det. Men skönt att det landade som den komplimang det var menat som. :-)

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.