pappan & eldsvådan

Jag har alltid älskat Muminpappan. Denna äventyrliga, plikttrogna och barnsligt uppmärksamhetskrävande man. Som bränner egen sprit med Stinky, tuttar eld på gräsmattan för att få något att beskydda sin familj från, ger sig iväg utan ett ord för att segla mot horisonten med hattifnattar och som alltid är eld och lågor inför ett nytt projekt men också oftast tröttnar först.
Jag läser nu Christina Björks biografi om Tove Jansson och inser att hennes egen far, skulptören Viktor ”Faffan” Jansson var en liknande själ. En sån som piggnade till vid åskväder och tråkades till leda när havet var kav lugnt och ekonomin som den skulle. Jag är tokig i såna stormande karlar.

Min mamma och jag har alltid varit rörande överens om att min pappa är mer av en Snork – intelligent, handlingskraftig, uppfinningsrik och mycket logisk. En sann organiserare. (Jag har inte ärvt många av de egenskaperna.) Han är datorkonsult och sjukvårdsutbildad genom lumpen, har renoverat halva huset och byggt stora delar av garaget själv, kan konsten att klä om vardagsrumssoffor och vet en hemsk massa om ettor, nollor och scartsladdar. På sin första dejt med min mamma tog han henne med sig för att handla kabelskor.

Men så väcks man en morgon vid 04.30 av explosioner och skrik, tittar ut på gatan och ser en SL-buss som brinner värre än the Room of Requirement. Lågorna flammar lika högt som bussen är lång och värmen känns in i huset trots att det tack och lov blåser i motsatt riktning. Den omdömesgille fadern kliver ut i träskor och nattskjorta, med trädgårdsslangen bestämt i händerna.

aliciasivert alicia sivertsson bus bussbrand spånga 2011 07 23 eld fire
Och det är inte utan att man undrar om det inte bor en liten äventyrlig familje- och trädgårdshäcksbeskyddare inom honom ändå.

(YOU SHALL NOT PASS)

2 Comments
 • Camilla

  25 juli, 2011 at 19:56 Svara

  Jag tycker din far är ganska så mystisk. Faktiskt.

  Och ja, det var världens bästa tid och jag vill för evigt vara så glad som jag var då. Men som du säger så kommer snart hösten med allt vad det innebär.
  Jag saknar dig.

 • Lena

  25 juli, 2011 at 14:38 Svara

  Syster Janne porträtterades synnerligen korrekt i din text tycker jag!

  Kan se det framför mig. (Glöm inte bort att han även är bra på att ta hand om små scouter som har astma utan att veta om det och som svimmar titt som tätt)

  Kram på dig!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.