pynt som beteendepsykologisk strategi för en fröjdefullare jul

aliciasivert, alicia sivertsson, jul, mys, fönster, frost, snö, prisma
Andra advent är kommen och gången men jag finner det som alltid klurigt att komma i stämning. Jag har självvårdsdag igen och tänker mig att det här året ska jag inte jobba mig halvt fördärvad som tidigare decemberar utan ta jullov (om en vecka) och baka och koka och sylta in saker, pyssla och maka och rimma och se på den förlängda versionen av Sagan om Ringen-trilogin på projektorduk.

Jag ska också bättre lära mig att plocka undan och plocka fram, pynta efter humör och säsong istället för att ha allt vad jag tycker om framme jämt. Därför har jag påbörjat en mycket blygsam samling julsaker. Hittills tillhandahåller jag följande:

aliciasivert, alicia sivertsson, jul, mys, andra advent, second coming, adventsljusstake, porslinshundar, beswick staffordshire, porcelain dogs, candles
En mässingsljusstake vars köp jag rättfärdigade enbart genom att göra den till adventsljusstake (har ju tre kandelabrar och två enkla sedan tidigare, samt ett antal ljuslyktor). Jag får väl bli en sån där som har adventsljusstaken framme till långt inpå våren.

aliciasivert, alicia sivertsson, jul, mys, tallrikar, royal copenhagen
Fyra jultallrikar från Royal Copenhagen (via Myrorna). De här äter jag decemberfrukost och kvällsfika på.

aliciasivert, alicia sivertsson, jul, mys, tallrikar, royal copenhagen
Hare, uggla, islandshästar och koltrast.

aliciasivert, alicia sivertsson, jul, mys, diodjulgran, dioder, diod, julgran, gran, diodgran
Samt en gran min pappa snickrade ihop under 90-talets början då det fortfarande var nytt och hippt med dioder. Jag tror inte det finns någonting fulare i hela världen, men den hör högtiden till.

Denna till synes modesta samling föremål är en stor bedrift med tanke på att jag förra året bara hade diodgranen och en annan upplaga av har-jultallriken (som jag till min förtvivlan slog sönder i januari). Nu försöker jag alltid ha någon av grejerna med mig när jag upplever trevligheter så jag kan betinga känslan av fröjdefull jul till prylen och återuppleva den då jag plockar fram bråten igen nästa år. Helt logisk behaviourism.


Annars är min bästa julsyssla att titta på Pettson och Tomtemaskinen, med Ingvar Hirdwall och Ika Nord, från 1993 (se del 2 här). Och Love Actually naturligtvis.

aliciasivert, alicia sivertsson, jul, mys, nyponbuske, fönster, frost, snö
Har ni bra knep och tips på julpyssel och saker som får en att komma i stämning är de så innerligt välkomna! Jag ska försöka komponera ett säsongsbetonat broderimönster utan smaklösa nallebjörnar i tomtemössa.

5 Comments
 • Alicia Sivert

  20 december, 2012 at 20:22 Svara

  Lovisa: Ja! Mycket bra med stämningsfullt porslin. Fast nu kanske det inte var just frukosten och fikat (mina favorittillfällen på dygnet) som behövde kryddas med extra stämning. Nåväl.

  Fredrika: Tack! Saffran är verkligen en sinnlig juldoft. Skulle kunna gno in väggarna med det om det inte blidde så gult.

  Malin: Himmel så pyssligt! Blir lite avskräckt och lite jävlar anamma på samma gång. Ungefär som med en besvärlig knut.

  Isabelle: Ah, doften verkar vara ett genomgående tema. Kanske är därför jag har så svårt att komma i stämning, som är snuvig och dan? // Blev förresten så himla inspirerad av de där bilderna och av att du väckte tanken. Får god lust att också illustrera min drömbokhylla.

 • Isabelle

  12 december, 2012 at 15:57 Svara

  Fina tallrikar, blått och vitt är så bra porslinsfärger. Mitt bästa sätt att hamna i julstämning är nog att göra sådant som får det att lukta jul. Sätta nektariner i apelsiner, koka glögg, baka pepparkakor, ta in grankvistar i väntan på den riktiga granen.

  sv:Det var väldigt generöst, vad fint att ha en mamma som också gillar Tove Jansson och Bilbo. Och den finns iallafall inom räckhåll. Det låter som en bra blandning även om det är svårt att begränsa sig. Min ideala bokhylla skulle också innehålla Harry Potter och Mumin. Någon av John Ajvide Lindqvists böcker, antagligen Människohamn. Jane Eyre. The Secret History. Bonjour Tristesse.

 • Malin Ahlin

  10 december, 2012 at 21:24 Svara

  Mysiga tallrikar och charmiga hundar. Tack för Pettson-tipset!
  https://www.youtube.com/watch?v=hXmHt4E7ung Jag tycker de här snöflingorna är ett fint med klurigt pyssel.

  P.S. Jag tycker du oxå är verkligen magnifik.

 • Fredrikapåvinden

  10 december, 2012 at 21:11 Svara

  Åh så mycket bra i ett och samma inlägg! Mitt hetaste jultips är saffran! Och man behöver ju inte begränsa det till lussebullarna. Saffranspannkaka och saffrans bröd är inte heller fy skam.

 • Lovisa

  10 december, 2012 at 16:42 Svara

  Tallrikarna! Så fina. Borde också börja samla på julsaker.

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.