revanschism och kvinna söker kvinna

Collage har alltid varit min bästa arbetsform. Från planchmakandet i lågstadiet till projektarbetet i tredje ring har jag funnit ro i att sammanställa texter och bilder jag tycker om. När jag bygger collage går jag in i den där totala koncentrationen då det är omöjligt att tänka på någonting annat än vad jag just håller på med, och sysselsättningar som får en att tömma kroppen på det viset måste man ta vara på.

Jag läser sällan in någon prestige i collagen, jag skapar dem inte för att göra någonting nytt, någonting eget eller över huvud taget någonting bra, utan bara för att fånga en känsla jag får av en samling bilder, ett ord eller en mening. Jag har provat att använda egna fotografier och stycken ur låttexter och poem, men jag blir faktiskt bara överväldigad och oinspirerad av för stor valmöjlighet mellan motiv, storlekar och typsnitt. Efter att jag lämnat mitt projektarbete (som handlade om just det) bakom mig har jag släppt alla hämningar och all prestationsångest för att numera bara göra vad som faller mig in.

Vad jag gömmer i min röda collagebok har jag inte visat för någon förut (eftersom det faktiskt inte är ämnat att visas upp, utan bara en koncentrerad plats för inspiration och utlopp), men nu känner jag av någon anledning att det är dags. Kanske det kan uppmuntra någon annan att spåra ur.

aliciasivert alicia sivertsson collage sköna hem drömhem och trädgård dn dagens nyheter scrapbook scrap book Peredvizjniki kvinnor kvinna woman women kontaktannons accordion dragspel marilyn monroe virginia woolf queen elisabeth drottning
Kvinna söker kvinna: Det här är det första collage jag gjorde i boken, och jag har hatat det sen dag ett. Det bestod först bara av den ljusblå sidan och alla fruntimmer, och jag har verkligen fått kämpa med mig själv för att inte riva ut alltsammans. Men så en dag hittade jag den perfekta kontaktannonsen, om en rödhårig 62-åring som söker damsällskap att äta ihop med, och så föll allting plötsligt på plats.
Den ryska kvinnan är målad av Peredvizjniki och inkluderades först häromdagen.

aliciasivert alicia sivertsson collage sköna hem drömhem och trädgård dagens nyheter scrapbook scrap book frames pictures tavlor ramar tavla vägg wall
Tavelvägg: För att en sådan vill jag ha men har inte riktigt rum för.

aliciasivert alicia sivertsson collage sköna hem drömhem och trädgård dagens nyheter scrapbook scrap book pensionärer tack värdinna
Tackar för sist: Värdinnan undrar vad man bör svara när någon tackar för sist och Margit har skrivit en insändare om hur hon inte vågar sova på balkongen längre. Pensionärerna chillar i sammetssoffan.

aliciasivert alicia sivertsson collage sköna hem drömhem och trädgård dagens nyheter scrapbook scrap book mr darcy jane austen dance dans dansa
Every savage can dance: Citat av allas vår Mr. Darcy.

aliciasivert alicia sivertsson collage sköna hem drömhem och trädgård dagens nyheter scrapbook scrap book revanchism mops gunghäst broderi byst tidning hatt pug rocking horse bust paper hat
Revanchism: En mops, en gunghäst, broderiramar, slakterilampor och byster med tidningshatt.

aliciasivert alicia sivertsson collage sköna hem drömhem och trädgård dagens nyheter scrapbook scrap book porslin porcelain cup kopp te kaffe koppar cups coffee tea flowers blommor broderi cross stitch
Kvinnobojan: Rut?

aliciasivert alicia sivertsson collage sköna hem drömhem och trädgård namn och nytt dn dagens nyheter scrapbook scrap book elefant måla lammkött notis
Elefanter och lammkött: Ibland klistrar jag bara in fina artiklar. Som den här om elefanter som målar blommor och Elisabeth som raggade upp den 30 år yngre Pelle på busshållplatsen och tog honom hem på en drink.

aliciasivert alicia sivertsson collage sköna hem drömhem och trädgård dagens nyheter scrapbook scrap book plommon lila zink silver plum purple winter snow snö
Med silverkant: Snö, zink och plommonlila.

aliciasivert alicia sivertsson collage sherlock holmes sir arthur conan doyle illustration
Sherlock: Två vackra boksidor ur en Sherlock Holmes-bok jag omintetgjorde till förmån av ett hollow book case (mer om det en annan gång).

aliciasivert alicia sivertsson collage sköna hem drömhem och trädgård dagens nyheter scrapbook scrap book lådor jordglob kanin bunny rabbit box drawer globe earth glaskupa
Boklådor och hyllfynd: Element till det perfekta kontoret.

Och det var del ett ur min analoga tumblr. Vad gör ni för att få utlopp?

Notera att alla bilder är montage (well, obviously) och att jag inte äger rättigheterna till något av grundelementen. Fotografier och ord är hämtade ur främst Dagens Nyheter, Drömhem och Trädgård, Sköna Hem, Lantliv, Marie Claire och Metro.

12 Comments
 • Snövits äpple

  10 april, 2012 at 15:21 Svara

  Hej Alicia! Så roligt att hitta hit till dig blogg; den är jättefin. Och jag älskar dina collage, blir jätteinspirerad. Jag har också sysslat en del med collage och jag tror nog att du och jag gillar lite samma estetik. Till och med en tavelvägg har du ju fått med i ett collage! :) Hälsningar Sara

 • Camilla

  26 mars, 2012 at 12:58 Svara

  Du är ju så förbannat fantastisk att jag inte finner ord.

 • o l i v i a

  24 mars, 2012 at 22:22 Svara

  sv: Jag älskar mina My och Muminskedar, de gör verkligen frukosten lite extra speciell sådär! Och tack så mycket, tavelväggen är något jag är himla nöjd med i rummet mitt. Dock kunde den gärna få vara lite större men sådant kan man ju trots allt lösa med tiden, vilket jag planerar att göra så småningom.

  Ja, collagemakeri är en himla trevlig sysselsättning. Det är så inspirerande att arbeta med collage, och ett väldigt bra sätt att spara på sådana små fina lappar, foton och ord som man inte annars vet vart man ska göra av!

 • jennifer

  23 mars, 2012 at 18:35 Svara

  Oj, men nu börjar det klia i mina fingrar. Vilken superidé!! Måste börja genast.

 • marie

  23 mars, 2012 at 14:13 Svara

  Jag gillar det här supermycket! Och åh ja, en tavelvägg vill en ju ha.. Jag har platsen, men inte tillräckligt med tavlor. Hittills har jag två stycken på det som ska bli en åtminstone, känns fint ändå!

 • Sebastian

  22 mars, 2012 at 21:47 Svara

  Vilket underbart inlägg. Kvinna söker kvinna är ju helt bedårande!

 • Malin

  22 mars, 2012 at 20:39 Svara

  Oh, vet inte vart jag ska börja, gillar alla dina collage något kolossalt mycket. De har alla sin egna, utvalda, noga handplockade karaktär. Men oh, lammköttet var ändå för bedårande!

 • Victoria

  22 mars, 2012 at 19:45 Svara

  Men dör så fint!

 • Malin Aurora

  22 mars, 2012 at 15:56 Svara

  Jisses så vackert!

 • Jonna

  22 mars, 2012 at 08:19 Svara

  Va fina! Duktiga du. Tror att jag också ska knåpa ihop något, blev jätte inspirerad.

 • Camilla Bergvall

  22 mars, 2012 at 06:07 Svara

  Kan inte annat än att hålla med Erica. Nu ska jag också börja göra collage. Eller ja. Bli arg på tidningar och klister. Mitt tålamod räcker inte så långt. Men jag borde. Japp. Det borde jag.

 • Erica Andersson

  21 mars, 2012 at 18:53 Svara

  Ohhoo vad härligt inspirerande! Nu vill jag också klippa och klistra collage… Tack för att du delar med dig.

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.