saker som hon gör


Idag träffade jag min största bloggidol och förebild, Jessica, för första gången.

Det är så löjligt att vi inte setts tidigare när hela våra liv är som en enda lång kärlekshistoria med gemensamt förflutet och sammanflätade öden. Förutom att vi bägge diggar konst och Harry Potter har vi nämligen hängt i samma kretsar och varit på samma scoutläger, plus att våra föräldrar jobbar ihop ibland. Jättekonstigt.


Vi botaniserade i mitt syskrin.


Och sen lärde jag Jessica brodera korsstygn.


Men detta var ingen vanlig date, detta var ett Möte. Jessica och jag ämnar nämligen göra konstrevolution.


Den långsiktiga planen är att förändra världen, den kortsiktiga att komma på en ny titel till våra bloggkategorier med kreativt material – måleri, stickningar, collage och allt annat hopbygge vi håller på med och som vi inte vill kategorisera som ”pyssel” längre.

Varför vill vi inte använda ordet pyssel?
Därför att det är en förminskande ord helt enkelt. Om man synonymgooglar det får man fram: knåpgöra, småbestyr, pilleri och stök. Det är förbaske mig inte vad vi sysslar med.

”Pyssel” är ingenting som betyder något. Det ställs inte ut och ifrågasätter inte världsordningen, men ”konst” är också fel ord, gränsen otydlig och vi ägnar oss åt bägge delar och varken eller.


Så vi googlade synonymer och etymologi, översatte till latin och ryska, lekte ordlekar och broderade om vartannat.


Det bästa kategorialternativet verkade till sist vara detta. Alster stammar ur ala (föda) och är besläktat med ålder och älska. Mycket bättre! Vad tycker ni?


Eventuellt att jag vill använda ”saker som hon gör”, som en nick till min tonårskärlek, Thåström, men det vore lite att undvika problemet.

Våra idoler (utöver Thåstrumpan) är impressionisterna, dadaisterna, Karin, alla astronauter och William Morris. En förklaring vore överflödig.


Hand i hand med problemet att inte se sitt eget skapande som någonting större än ”pyssel” går det faktum att om jag vore man och grejade som jag gör skulle ingen påstå att jag pysslade. Varför är kvinnliga uttrycksformer (broderi, stickning, vävning etc.) pyssel och i bästa fall hantverk, medan manliga (måleri, skulptur) konst, och varför ska det vara så svårt för kvinnorna att ta plats som målare men anses monumentalt med en man som virkar?

Jag har aldrig i hela mitt liv sett mig själv som konstnärlig eller trott på någonting jag skapat som konst – och vad är det för dumheter liksom? Det tar fortfarande emot ända från tårna men det ska bli ÄNDRING. Om inte annat så på den piedestal ovanpå vilken vi placerar ”konstnärer” och den snäva och trista avgrund till vilken vi förpassar ”pyssliga tjejer”.


Jävla jantelag, nu ska du döden dö.

Nästa steg i revolutionen är att uppmuntra alla andra talangfulla människor där ute att uppskatta sitt eget/andras skapande och sluta använda nedvärderande begrepp. Är ni med oss?


Länk till: Jessicas inlägg.

rubrik ur SAKER SOM HON GÖR av JOAKIM THÅSTRÖM
Tags:
18 Comments
 • Helga

  9 maj, 2013 at 08:26 Svara

  Heja! Jag brukar säga att jag skapar kreativa saker. Vilket egentligen låter lite konstigt för sakerna jag skapar är ju inte kreativa, det är ju jag. Men skit i det! Har inte så kreativa kategorier på mitt skapande men sen skriver jag på engelska också.
  Pratade faktiskt om pyssel med min mamma på stickcafé igår och hon skulle hålla med er 100%, precis som jag. Pyssel är klippa och klistra, göra julpynt, fotoalbum å sånt.
  Ska iaf ta och lägga till din blogg för det verkar som en trevlig läsning! :)

  • Alicia Sivert

   10 maj, 2013 at 09:24 Svara

   Ja, "kreativt skapande" var ett alternativ men det är en lite för vid kategori, och precis som du säger, en aning missvisande. Svårt det där med ord! Helst skulle vi hitta på ett helt nytt.
   Hälsa din mamma att både hon och du är välkomna att delta i konspirationen ;) Och tusen tack!

 • Anonym

  7 maj, 2013 at 18:31 Svara

  "Pysslare vi icke längre vilja bliva, konstnärer äro vi icke, låtom oss vara alstrare!"

 • Elin-Alice

  5 maj, 2013 at 21:11 Svara

  Vilken drömduo!! Och det var verkligen hög tid att ni hittade på en bättre benänmning på era verksamheter, bra jobbat!

  • Alicia Sivert

   6 maj, 2013 at 08:51 Svara

   Tack, kära du! Är du med oss? Dina collage är allt annat än något knåpgöra.

 • Anonym

  3 maj, 2013 at 17:51 Svara

  Ja det var ju ironiskt. Automatiskt dök ordet "pyssla" upp i huvudet när jag ser era arbeten, varken bra eller dåligt och utan eftertanke. Sen detaljerna med färgerna, rosetterna och broderiet: det är ju sött och därav namnet. Pyssla är ett bra ord (med ganska bred innebörd, men ändå). Äh, pyssla är bra.

  • Alicia Sivert

   6 maj, 2013 at 08:46 Svara

   Jag förstår att du använde "pyssel" i positiv bemärkelse, vilket de flesta gör, och det kommer jag aldrig hålla emot någon. Däremot är det min önskan att från och med nu, p.g.a. ovan nämnda anledningar, slippa förknippas med det ordet.

 • Anna

  2 maj, 2013 at 19:30 Svara

  HAHA "SÖTPYSSLIG".

  För övrigt tycker jag det här var ett bra och vettigt inlägg, så klart. Känner igen mig, fast med skrivandet då. Varje gång någon säger "Jaha, vad skriver du för något då?" hamnar jag alltid i en situation då jag förminskar mig själv, skruvar obekvämt på mig, ser ner i marken och mumlar någonting om "asså nae, inget särskilt…"

  Varför säger jag ens så? DET ÄR JU VISST NÅGOT SÄRSKILT! Från och med nu ska jag börja svara "LYRIK, PROSA, DISKBÄNKSREALISM, OCH AUTENTISKA DOKUMENT FRÅN UNGDOMENS VEDERMÖDOR."

  Jag snackar ju alltid om att litteraturen och skapandet är essensen av mig själv, så vad gör jag mig själv till om jag låtsas som att det bara är en blygsam semi-patetisk liten hobby?

  Det är ju fucking mitt liv: Det jag ska förhoppningsvis ska syssla med på heltid (genom folkhögskola) i höst, och det jag åtminstone sysslar fritt med på halvtid nu. Har alldeles snart äntligen slutfört mitt första romanprojekt sedan jag var 13 och inte kunde skriva om saker som inte kretsade kring hästar.

  Tack för insikten. Du är grym.

  • Alicia Sivert

   6 maj, 2013 at 08:48 Svara

   Alltså Anna, detta ÄR det bästa jag läst! Du är den givna tredje medlemmen i proteströrelsen. Har bara en annan sak att tillägga:

   Fuck yeah.

  • Anna

   6 maj, 2013 at 13:43 Svara

   Om jag någon gång startar upp blogg så kategoriserar jag mycket gärna min alster och mitt makeri som ja, just alster & makeri! Hellre det än "texter", "skrivet" eller "bara ord". Nu fåre bannemig vara nog.

 • Jessica

  2 maj, 2013 at 17:28 Svara

  Så himla välformulerat inlägg du fick till ju!
  Kronärtskockor unite!

 • Fredrikapåvinden

  2 maj, 2013 at 16:17 Svara

  Åh Heja heja er!

  • Alicia Sivert

   6 maj, 2013 at 08:49 Svara

   Du är en förebild med titlarna på dina sömnadskategorier, Fredrika! Heja oss!

 • Anonym

  2 maj, 2013 at 12:39 Svara

  Vilka sötpyssliga bilder!

  Jag håller numera till på: loreliwoods.wordpress.com och har/ska börja skriva lite om no poo metoden som jag nämnde förut. det har gått cirka fyra veckor nu och skriver lite hur det går och om vilka produkter jag använder. peeka! :)

  • Alicia Sivert

   2 maj, 2013 at 13:36 Svara

   Alltså denna kommentar är i sammanhanget så ohyggligt ironisk.

 • Bisa

  2 maj, 2013 at 01:21 Svara

  Heja!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.