scout i tjugo år: här är 11 saker jag alltid tar med mig ut i skogen

skog skogen utflykt promenad hajk gå ut i naturen natur scout scouting dagsutflykt utflykt utan övernattning packa packning verktyg redskap vad ska man ha med sig förberedelse förbereda sig ryggsäck vandra vandring scouting
I höst har jag varit scout i 20 år, och även om jag det senaste året bara varit inaktiv medlem i kåren ligger det en evighet av tid och olika upplevelser i skog och mark bakom mig. Ibland glömmer jag nog hur mycket som är självklart för mig som scout men som kan kännas svårt för den som försöker lära känna naturen för första gången. Därför har jag skrivit ihop en lista över vad, och varför, jag tar med mig vid varje tur ut i skogen – för att göra det lite enklare för dig som är lite osäker att utforska och njuta av naturen!

Observera att den här listan handlar om dagsutflykter utan övernattning.

skog skogen utflykt promenad hajk gå ut i naturen natur scout scouting dagsutflykt utflykt utan övernattning packa packning verktyg redskap vad ska man ha med sig förberedelse förbereda sig ryggsäck vandra vandring scouting

1. Bekväma, stadiga skor och flera lager kläder
Det viktigaste för en lyckad tur är att ha bra skor. Oavsett årstid kommer du nästan garanterat stöta på blöta eller leriga platser att ta dig förbi och då vill du inte behöva vara rädd om Conversen. Ett par stadiga, bekväma skor som sitter ordentligt på fötterna är det viktigaste. Går jag en dagstur utan eller med lätt packning väljer jag hellre en stadig gympasko än ett par kängor, ska jag bära tungt vill jag ha stöd för vristerna och gör tvärt om. På resten av kroppen bär jag flera lager kläder, så att det går att ta av en tröja när jag blir svettig av vandringen, och sätta på mig den igen när jag vilar. T-shirt, skjorta, varm tröja och vindtät jacka är lagom många lager för en sval hösttur.

skog skogen utflykt promenad hajk gå ut i naturen natur scout scouting dagsutflykt utflykt utan övernattning packa packning verktyg redskap vad ska man ha med sig förberedelse förbereda sig ryggsäck vandra vandring scouting

2. Ryggsäck
Släpa inte runt på en tygkasse, packa i en ryggsäck! Det är mycket smidigare och bekvämare att bära och lättare att hålla ordning på utrustningen om du kan sortera den i olika fack.

skog skogen utflykt promenad hajk gå ut i naturen natur scout scouting dagsutflykt utflykt utan övernattning packa packning verktyg redskap vad ska man ha med sig förberedelse förbereda sig ryggsäck vandra vandring scouting

3. Skavsårsplåster
Trots att jag haft mina kängor i säkert tio år får jag skavsår ibland. Det kan handla om vinterovana fötter som ger sig ut på sin första vårvandring, svett en het sommartur eller en dag med mycket stigning där foten hamnar annorlunda i skon. Ett skavsår kommer garanterat att göra vandringen mindre härlig så ta för vana att alltid ha med dig ett par i packningen.

skog skogen utflykt promenad hajk gå ut i naturen natur scout scouting dagsutflykt utflykt utan övernattning packa packning verktyg redskap vad ska man ha med sig förberedelse förbereda sig ryggsäck vandra vandring scouting

4. Kamera
Det måste inte bli ett blogginlägg av varje utflykt, men för mig som finner den absolut största delen av min inspiration i naturen är kameran alltid med. En suddig eller felexponerad bild kan bli underlag för en målning eller hjälpa mig att identifiera ett djur eller en växt senare, och jag ångrar mig alltid om jag går ut utan kameran.

skog skogen utflykt promenad hajk gå ut i naturen natur scout scouting dagsutflykt utflykt utan övernattning packa packning verktyg redskap vad ska man ha med sig förberedelse förbereda sig ryggsäck vandra vandring scouting

5. Fälthandbok
Beroende på säsong och intresseområde tar jag med mig en eller flera fälthandböcker. Det kan vara över svamp, örter, insekter eller fåglar. I skogen vill jag i största möjliga mån undvika mobilen och bläddrar hellre i en bok än googlar.

skog skogen utflykt promenad hajk gå ut i naturen natur scout scouting dagsutflykt utflykt utan övernattning packa packning verktyg redskap vad ska man ha med sig förberedelse förbereda sig ryggsäck vandra vandring scouting

6. Kniv
Oavsett om du är du intresserad av ätbart i naturen eller blir inspirerad av vackra pinnar så är en kniv bra att bära med sig på skogsturen. Min är samehantverk och min kanske finaste ägodel.

Läs på om knivlagen och tänk på att du måste ha kniven noga nedpackad samt att du inte kan ta med den in på mataffären på vägen ut, ej heller förvara den liggande i bilen.

skog skogen utflykt promenad hajk gå ut i naturen natur scout scouting dagsutflykt utflykt utan övernattning packa packning verktyg redskap vad ska man ha med sig förberedelse förbereda sig ryggsäck vandra vandring scouting

7. Snörstump
Inget får mig att känna mig så mycket som Pettson som när jag virar ihop lite snöre och stoppar i fickan, eller jo, kanske när jag använder ordet ”snörstump” då. Ett snöre är bra att ha om du fyndar något otympligt eller spretigt som du vill få hem – till exempel fina pinnar – som då enkelt binds ihop till ett hanterbart knyte.

skog skogen utflykt promenad hajk gå ut i naturen natur scout scouting dagsutflykt utflykt utan övernattning packa packning verktyg redskap vad ska man ha med sig förberedelse förbereda sig ryggsäck vandra vandring scouting

8. Anteckningsbok och penna
Det mesta av min inspiration får jag i skogen. Det gäller inte bara till bilder, utan också till ord. Vore jag inte så rädd för att nån skulle höra mig gå runt och prata för mig själv skulle jag spela in mina tankar i naturen, men än så länge nöjer jag mig med att alltid bära med en anteckningsbok för att genast kunna skriva ner de fiffigaste tankarna och formuleringarna.

skog skogen utflykt promenad hajk gå ut i naturen natur scout scouting dagsutflykt utflykt utan övernattning packa packning verktyg redskap vad ska man ha med sig förberedelse förbereda sig ryggsäck vandra vandring scouting

9. Ett par påsar
Letar du svamp och örter är en extra pappåse alltid bra att ha med. Jag tar också gärna med en soppåse för att kunna rädda skogen från ett dumpat godispapper, en pantburk eller en fimp. Det känns mycket mindre äckligt att plocka med sig skräp från naturen än det känns att bara gå förbi det.

skog skogen utflykt promenad hajk gå ut i naturen natur scout scouting dagsutflykt utflykt utan övernattning packa packning verktyg redskap vad ska man ha med sig förberedelse förbereda sig ryggsäck vandra vandring scouting

10. Vattenflaska och en liten matsäck
Oavsett om du ska vara ute i en timme eller fem ska du ta med en ordentlig vattenflaska. En kan alltid komma på avvägar och det finns ingenting värre än att vara utan vatten. Jag tar också gärna med mig en matsäck, om inte en hel måltid så i alla fall en smörgås eller bit fika att avnjuta när kroppen behöver lite paus. En vet aldrig på förhand exakt hur lång tid en utflykt i naturen tar, och jag lovar att det är bättre att släpa lite extra än att vara utan. För ett par somrar sen höll jag på att försmäkta på en alptopp under en vandring som skulle ta två timmar men som tog sex. Vi hade alldeles för lite vatten med oss för tre personer men klarade energin mycket tack vare en ganska äcklig bit sockerkaka som pappa slängt åt oss precis innan vi skiljdes åt, och en fjällbäck där vi kunde fylla på flaskorna. Ta med matsäck.

skog skogen utflykt promenad hajk gå ut i naturen natur scout scouting dagsutflykt utflykt utan övernattning packa packning verktyg redskap vad ska man ha med sig förberedelse förbereda sig ryggsäck vandra vandring scouting

11. Mobiltelefon
I skogen undviker jag helst min mobiltelefon, men jag har den alltid med mig. Även om du själv går en tur du känner väl och är trygg på kan det vara någon annan som behöver din hjälp. Stäng av ljudet och förvara den i väskan om du vill vara ifred, men lämna den inte hemma.

skog skogen utflykt promenad hajk gå ut i naturen natur scout scouting dagsutflykt utflykt utan övernattning packa packning verktyg redskap vad ska man ha med sig förberedelse förbereda sig ryggsäck vandra vandring scouting

Det var elva grejer jag alltid tar med mig ut i skogen! Bekväma skor och flera lager kläder, ryggsäck, skavsårsplåster, kamera, fälthandböcker, kniv, snöre, anteckningsbok, extra påsar, vattenflaska och matsäck samt mobil! Det har hänt att jag lämnat en eller flera av dem hemma och då har jag alltid ångrat mig. Ibland behöver en skogspromenad bara få vara helt kravlös och spontan, men jag lovar att den blir lite bättre om du har med rätt material och möjligheten att vara ute länge ökar. Hoppas du har möjlighet att gå ut i naturen och njuta inom kort!

Vad tar du alltid med dig ut i naturen?

Tags:
6 Comments
 • Anni

  18 juli, 2018 at 06:46 Svara

  Hatar att släpa på saker, men längtar efter berättelsen om alptoppen. När kommer det inlägget???

  • Alicia Sivert

   8 augusti, 2018 at 10:13 Svara

   När jag prokrastinerat färdigt! Räkna med fem år till!!

 • Ida Johansen

  17 juli, 2018 at 13:22 Svara

  Fantastisk lista! Näsdukar eller liknande går jag aldrig utan. Hatar att gå och snora utan att ha möjlighet att snyta mig:)

  • Alicia Sivert

   8 augusti, 2018 at 10:12 Svara

   Åh, naturligtvis! Det ska jag också komma ihåg!

 • Hedvig

  17 juli, 2018 at 09:35 Svara

  Åh sicken fantastiskt fin lista! Blir så inspirerad att ge mig ut i skogen idag. Tack för all inspiration du alltid ger, från en annan gammal scout :)

  • Alicia Sivert

   8 augusti, 2018 at 10:11 Svara

   Gud så fina och glädjande ord! Hoppas du fått mycket tid i naturen den här sommaren!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.