sex målningar med referensbilder

När jag målar eller broderar använder jag ofta en eller flera referensbilder för att få inspiration till linjer, skuggor och proportioner. Men i ett visst skede av processen, när jag liksom fastnat i målandet och flowet, glömmer jag så gott som alltid av referensbilden och går mer på känsla. Resultatet är ett romantiserande, lite naivt bildspråk med överdrivna kontraster och mycket färg.

När jag var yngre grämde det mig enormt att jag inte kunde måla eller teckna fotorealistiskt, vilket jag tyckte var eftersträvansvärt och Det Enda sättet att visa att man var en Skicklig Bildskapare. Hur jag än försökte kunde jag inte komma undan Alicia-filtret, och att med linjaler, regler och färgkartor försöka rama in arbetet har aldrig funkat för mig, inspirationen dör liksom direkt.
Idag är jag lite klokare, eller lite mindre brydd. Jag har förlorat intresset för fotorealistisk konst, och föredrar både att skapa och titta på den som istället förstärker något i bilden. Jag beundrar fortfarande den som kan teckna eller måla så det ser ut att vara på riktigt, men jag helgar inte längre det som ideal. Därför tänkte jag idag visa upp några exempel på målningar jag gjort, och vilka foton som varit referens för dem! Det är lite läbbigt och utlämnande, eftersom det gör skillnaderna väldigt påtagliga, men jag tror det kan vara nyttigt både för mig och dig att se! Så nu kör vi:


Andreas baserad på hans selfie. Målad i akryl 2013.


Ljungpipare på Skalfjället. Akvarell 2015.


Andreas foto på oss i hallen och mitt bidrag till Monthly Makers ljus-tema i november, 2015. Akvarell.


Lärkfalken vid Muskmyr. Akryl på spånskiva, 2016.


Mammas foto av mig, julen 2012 och målningen som mamma minns mig, 2014. Akryl på spånskiva.


En av kvigorna på Augstens gård som modell för The Post War Dream. Akryl, 2013.

Använder ni er av referensbilder när ni skapar? Hur relaterar ni till dem?

33 Comments
 • Jess

  15 augusti, 2016 at 18:08 Svara

  Alicia-filtret är bland det finaste jag vet. Det är så uttrycksfullt, känslomässigt och vackert, vare sig det är akryl eller akvarell eller något annat medium.

  • Alicia Sivert

   19 augusti, 2016 at 13:27 Svara

   Åh Jess, tack snälla för dessa ord! De värmer in i benmärgen! <3

 • Jessica

  15 augusti, 2016 at 09:10 Svara

  Det här är ett så himla intressant inlägg. Du är så duktig på att dela med dig av din process, och de allra mest intressanta delarna av din process. Alicia-filtret är så magnifikt!! Även imponerad av att du använder dina egna bilder som referens när du målar fåglar!! Jag har inga tillräckligt bra bilder på fåglar för att göra så haha :D

  • Alicia Sivert

   19 augusti, 2016 at 13:27 Svara

   Ååh, tack Jessica!!!! Du får hänga med ut och skåda och samla råmaterial ;)

 • Wilda

  14 augusti, 2016 at 06:56 Svara

  Du har så mycket ömhet i dina tolkningar av bilder att de överträffar originalet med råge. Jag kan fortfarande bli så rörd av porträttet du gjorde av mig, eftersom det är så värderingsfritt. Det är som du ser det och med de detaljer som fångar din blick, och det finns mer kärlek i det än vad som går att klä i ord. Lika mycket i dessa bilder. Vill också berätta att jag skryter om dig hur mycket som helst nuförtiden. Visar bilder på din konst och säger "Den här konstnären får jag jobba med. Hon är helt fenomenal". <3

  • Alicia Sivert

   15 augusti, 2016 at 05:55 Svara

   Åh Wilda, tack, tack tack tack tack tack från djupet av min existens tack! Jag är så jävla glad att du ser det så, att du har styrkan, intelligensen och förmågan att se på konst så. Det är inspirerande!
   Och haha va!!! Finaste jag hört! <3<3<33 Jag är så himla glad att jag får jobba med dig också, det ger mig så obeskrivligt mycket!

 • Linnéa Elisabeth

  13 augusti, 2016 at 17:56 Svara

  Jag är precis som du! Men det är det som gör en konstnär tycker jag. Att ens personliga prägel hamnar på bilden! Annars hade man ju lika bra kunnat kalkera! Underbara målningar förresten! Varenda en <3

  • Alicia Sivert

   15 augusti, 2016 at 05:53 Svara

   HELT SANT! Tack för denna kommentar Linnéa Elisabeth!

 • hanna, förbanna

  13 augusti, 2016 at 09:18 Svara

  alltså jaaaa vad jag störde mig när jag var liten, ingenting jag ritade blev att se "verkligt" ut. Allting blev rundare och mer som i serietidningar och jag ville ju rita fotorealistiskt! Var väldigt frustrerad innan jag kom fram till att äsch, ritar alla fotorealistiskt så blir ju allt likadant i slutändan, det är bara jag som ritar som jag. Nu har jag omfamnat mitt hanna-filter ;) ibland använder jag referensbilder, men oftast brukar jag försöka rita från minnet :)

  älskar din lärkfalk! Färgerna är fantastiska!

  • Alicia Sivert

   15 augusti, 2016 at 05:53 Svara

   Exakt! Heja Hanna-filtret! :D
   Tack snälla!!

 • Mikaela

  12 augusti, 2016 at 10:28 Svara

  Superspännande att se referensbilderna bredvid målningarna såhär! Älskar Aliciafiltret, det gör bilderna mycket mer intressanta att se på <3 Jag brukar oftast också använda en eller ibland flera referensbilder när jag målar. Mest för att formerna ska bli någorlunda rätt. Ibland försöker jag mig på att göra någorlunda fotorealistiskt, men oftast med blyerts då för det är enklast att sudda ut och göra om, vilket jag får göra en del haha!

  • Alicia Sivert

   15 augusti, 2016 at 05:52 Svara

   Tack Mikaela! Hahaha ja, när du säger det så är det samma för mig! Mina skisser är ofta mer noggrant baserade på referensen och det är sen med penseln jag virrar iväg in i min egen värld :)

 • Ida Larsson

  11 augusti, 2016 at 12:23 Svara

  Du har ett fantastiskt bildspråk som verkligen gör att jag sugs in i bilderna. Jag har som du också varit väldig fokuserad på att få det bildlikt och hackat på mig själv rätt mycket när jag inte lyckats. Idag är känslan viktigare, tror LV lärde mig en del om det:)
  Älskar målningen du gjorde av dig och Andreas, förmedlar så mycket kärlek.

  • Alicia Sivert

   15 augusti, 2016 at 05:51 Svara

   Tack Ida!!! JAA LV har gjort så mycket för mig med det här! Är så glad att vi fick det med oss, det gör livet så mycket roligare och mer konstruktivt :)

 • Louie

  11 augusti, 2016 at 12:11 Svara

  Jag kände också som du ett tag, att ifall man inte kan måla realistiskt har man mindre talang. Jag har lärt mig att det inte är sant, utan att det krävs minst lika mycket talang för att teckna och måla motiv som är mer surrealistiska.
  Jag försökte också under ett tag teckna mer realistiskt, men insåg att det inte var något för mig och började istället utveckla min egna stil. Jag har även upptäckt att jag själv är mer intresserad av konst som "bryter sig loss" från det realistiska.
  Din konst är väldigt vacker, och det är kul att se referensbilderna bredvid:)

  • Alicia Sivert

   15 augusti, 2016 at 05:50 Svara

   Eller hur! Väck med realismmålet, det är bara fånigt!
   Och tack så jättemycket! Din med!

 • Magpie

  11 augusti, 2016 at 10:06 Svara

  jag har lite samma strategi som du, även om det var skitlänge sen jag målade sist. Brukar ta en bild som väckt nån slags känsla hos mig, "rita av" och sen bygga på och spinna loss. Svårast i världen tycker jag är att måla abstrakt. Det blir bara dumt. Målande för mig är en ren hobby som inte behöver bli nåt, men det är ändå roligast att ta utgångspunkt i nåt som satt något slags spår. Har tänk att det vore roligt att måla lite porträtt nån gång, men är lite nervös över att "offret" för detta skulle bli förolämpad…

  • Alicia Sivert

   15 augusti, 2016 at 05:48 Svara

   Jag har också jättesvårt för abstrakt – det blir liksom alltid någon form av växter för mig. Skulle behöva gå en kurs i det! ;)
   Porträtt är svårt men roligt och utvecklande. Prova! En behöver ju inte visa de första 20 bilderna om en inte vill :) Eller tänkte du göra det med livemodell?

 • Pernilla Einarsson

  11 augusti, 2016 at 07:13 Svara

  Du är så duktig på att måla (: Tycker det var en häftig effekt när du målat på spånskivorna också (: Blir alltid inspirerad av dig så jag skulle vilja ge mig på att måla själv, fast sen kommer jag alltid på att jag tyckte det var ganska jobbigt att måla när jag gick på folkhögskolan men det kan i och för sig ha att göra med att det var första lektionen och jag alltid var så trött, haha..

  • Alicia Sivert

   15 augusti, 2016 at 05:46 Svara

   Tack!! Haha ja det där är intressant.. Jag målar ALDRIG på förmiddagarna och avskydde att börja 9.00 med skapande när jag pluggade. Är mycket mer kreativ på eftermiddag/kväll! Det gäller att hitta sin kreativa rytm på något vis :)

 • Anna Back

  11 augusti, 2016 at 07:07 Svara

  Alltså, jag dör alltid lite över den där lärkfalken. Den är så otroligt fin!
  Har du den uppsatt hemma, sålt den eller var har den tagit vägen?

  • Anni

   11 augusti, 2016 at 09:34 Svara

   Den finns hos mig!

  • Anna Back

   11 augusti, 2016 at 11:03 Svara

   Vilken lyckligt lottad person du är! :)

  • Anni

   11 augusti, 2016 at 11:45 Svara

   Jag vet :-) Det var nästan lite slagsmål om den på Alicias utställning, men jag var först!

  • Alicia Sivert

   15 augusti, 2016 at 05:44 Svara

   Tack Anna!! Det stämmer att den fick flyga till Annis hall :)

 • sandra

  11 augusti, 2016 at 07:01 Svara

  Älskar att du låter Aliciafiltret finnas där för det här är tusen gånger bättre än om det skulle se ut precis som på fotona.

 • Helga

  11 augusti, 2016 at 06:25 Svara

  Tycker det är häftigt att du har en så tydlig stil :)

 • Grahnslöjd

  11 augusti, 2016 at 06:12 Svara

  Gillar verkligen din stil du har när du målar, blir så härliga färgstarka bilder och så känns de så mjuka…hehe, vet inte riktigt hur jag ska förklara det där men liksom runda…oj, det blev konstigt det där men hur som helst, jättefint!! Jag använder gärna referensbilder när jag ritar/målar. Gör jag inte det blir det ofta väldigt naiva bilder…

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.