självporträtt i spegel


Minns ni självporträttet jag höll på och bråkade med i helgen? Som jag skämdes för att visa er för att det befann sig mitt i sin värsta fulhetsfas? Vet ni, jag lyckades rädda det!


Såhär såg det ut. Utmärglat, skevt och vindögt. Vore det inte för Den Kreativa Veckan där jag tvingas dela både upp- och nedgångar hade det nog åkt direkt i soporna.


Men bara den enkla anledningen att jag behövde visa det för er sporrade mig också att lägga några timmar till på målningen, för att kunna ge en alternativ ”efterbild” liksom. Jag gjorde om partier jag inte var nöjd med, flyttade högerögat lite utåt och nedåt.


Breddade munnen och dämpade den vänstra mungipan lite. Och sen var det klart. Eller ja, jag jobbade med håret och skjortan och ännu lite till med skiftningarna i ansiktet också. Allt som allt tog målningen kanske sex timmar.


Det blev faktiskt riktigt bra! Jag ser fortfarande rätt spooky ut och ögonen är inte riktigt i nivå, men vem bryr sig liksom. Porträttet är målat live i spegel (och därför spegelvänt, obviously – men det tänkte jag inte ens på, för det är ju så jag ser mig själv oftast) med billiga täckfärger av modellen Readymix från Lekolar. Jag valde dem för att testa om det över huvud taget går att jobba konstnärligt med material av skolkvalitet, och använde bara primärfärgerna (rött + gult + blått) och blandade egna nyanser, samt svart och vitt. Det gick ju utmärkt!

Färgen var lite vattenlöslig även efter att den torkat så att måla med den var som en blandning av akryl och akvarellteknik. Den lila bakgrunden är gjord med rest-akrylfärg från System 3 och målningen är gjord på duk.


Fredrika sa att det ser ut som ett porträtt ur en Tim Burton-film. Det tycker jag var en fin tanke! Hänga där i nåt slott och sätta skräck i folk liksom. Det gjorde jag så gärna!

Tags:
16 Comments
 • Jessica

  7 februari, 2017 at 10:15 Svara

  Alltså det är så fantastiskt att få se din process! Och vad mästerligt resultatet blev!! Du är fantastisk. <3

 • Jess

  5 februari, 2017 at 18:40 Svara

  Såå fint! Ser helt klart kopplingen till Tim Burton, älskar den lila bakgrunden och att du får det att gå igen så snyggt i hår och ansikte. Kan inte bestämma mig för om jag helst vill föreställa mig den i en maffigt utsmyckad ram eller en tunn metallram. Hur som helst, fantastiskt porträtt!

 • Wilda

  4 februari, 2017 at 09:49 Svara

  Åh hjälp så fint! och från spegelbild liksom!!! Håller med Fredrika om att det är något Tim Burton över den. Det är nog mycket färgerna som skapar den stämningen. Så himla fint jobbat och starkt att inte ge upp!

  • Alicia Sivert

   5 februari, 2017 at 16:03 Svara

   Tack Wilda! Haha ja, det är nog allt lila!

 • Louie

  3 februari, 2017 at 19:24 Svara

  Jättefin!

 • Grahnslöjd

  3 februari, 2017 at 13:54 Svara

  Tycker att du lyckats så otroligt bra med håret!!:)

 • Mikaela

  3 februari, 2017 at 10:54 Svara

  Du är fantastisk! ÄLSKAR dina målningar!

 • amanda maria josefina

  3 februari, 2017 at 07:52 Svara

  fantastiskt. blicken!!!

 • Emelie

  3 februari, 2017 at 07:23 Svara

  Bra gjort! Och modigt att visa "före"bilden! Det är så lätt att bara ge upp i det där första läget, och tänka "jag kan inte".
  Du sporrar mig att våga testa!
  Ha det gott!��

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.