skatter från Västerbotten och årets premiärsemla

Skatter från Västerbotten och Västerdrottningen Thea Holmqvist - björkrötter till rotslöjd, torkade trattkantareller, bondönor i påse, handtryckt tyg med storspovar och ett moln i keramik. Foto av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se

En måndagsmorgon på Vete-Katten

I förra veckan åt jag årets premiärsemla och träffade Västerdrottningen Thea för första gången. Jag hade med mig de två akvarellerna av fårhagen på Holmön jag målat efter hennes foton, och så möttes vi en måndagsmorgon på Vete-Katten. Vi skulle egentligen ha setts fredagen innan men då var jag så fruktansvärt förkyld, och dubbelt upp förbannad och urledsen att behöva ställa in. Tack och lov blev jag bättre under helgen och på måndagen hade Thea en lucka innan hennes tåg skulle gå tillbaka till Västerbotten. Vi fick två timmar tillsammans och de fullkomligt galopperade iväg.

Snön som fallit obönhörligt de senaste veckorna hade bäddat in Stockholm under ett nytt täcke. Theas väska slirade genom modden och en fuktig kyla letade sig in under halsduken men det gjorde ingenting. Vid Centralstationen skiljdes vi åt, med hopp om att kunna ses igen i sommar. Och när jag kom hem på kvällen hade jag fått ett paket som Thea skickat på fredagen efter vår inställda träff. Ett paket fullt av skatter från Västerbotten.

Skatter från Västerbotten och Västerdrottningen Thea Holmqvist - handtryckt tyg med storspovar. Foto av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se

Skatter från Västerbotten

Det första som föll ut gav mig en brusande känsla i magen. Ett mönstrat tyg i svart och vitt. Jag kände omedelbart igen motivet! Thea har själv karvat stämpeln i form av en storspov (Västerbottens landskapsdjur) och tryckt sitt mönster på återbrukad lakansväv. En sann skatt för textilaren och nu måste jag bara besluta vilket projekt som är tyget värdigt.

Skatter från Västerbotten och Västerdrottningen Thea Holmqvist - björkrötter till rotslöjd och torkade trattkantareller. Foto av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se

Omsorgsfullt inlindat i svart silkespapper uppenbarade sig en samling björkrötter i olika tjocklek. I somras gick Thea en kurs i rotslöjd och hennes spegelram och äggkopp väckte lusten i mig att själv få prova. Nu kan jag undersöka tekniken i väntan på att en lämplig kurs dyker upp!

Ur en sexkantig burk med guldlock föll en festmåltid torkade trattkantareller ut. Väldoften av tidig höst tog mig bort från januari och förde mig till de Västerbottniska skogarna. Åh vad jag hoppas att jag får besöka dem i år!

Kortet som skymtar under svamparna är en illustration av Hanna Karlzon (”en annan Västerdrottning”).

Skatter från Västerbotten och Västerdrottningen Thea Holmqvist - bondönor i påse. Foto av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se

I en liten påse Thea sytt fanns fyra bondbönor att så på balkongen i vår. Vifslan försökte genast knycka en.

Skatter från Västerbotten och Västerdrottningen Thea Holmqvist - moln i keramik. Foto av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se

Men gladast av allt blev jag för den lilla amuletten som låg inpackad i mossgrönt silkespapper. Ett av Theas moln hon skapat i keramik. Det vill jag fästa som en brosch för att bära med mig naturen och vänskapen vart jag går.

Tack Thea, för att jag får vara din vän och för att du fyller mitt liv med så mycket inspiration och omtanke. Tack för dessa Västerbottenskatter, och för att jag alltid kommer minnas årets primärsemla. Och tack för att du utmanar mig kreativt. Idag åker jag till jobbet via biblioteket, för att låna en bok om rotslöjd.

Skatter från Västerbotten och Västerdrottningen Thea Holmqvist - björkrötter till rotslöjd, torkade trattkantareller, bondönor i påse, handtryckt tyg med storspovar och ett moln i keramik. Foto av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se

7 Comments
 • Grahnslöjd

  9 februari, 2019 at 21:02 Svara

  Vilka fina skatter!! Ska bli kul att se vad du använder rötterna till så småningom. Fick lustigt nog en bok av pappa idag (från 1932!) om rotslöjd. Skulle verkligen vilja prova på det och hoppas att jag kan samla rötter i vår. Verkar dock vara en del bök med att bereda dem… Är så synd att många gamla hantverk håller på att komma bort men det låter hoppfullt att det faktiskt finns rotslöjdskurser även om de säkert inte är alltför vanliga…
  Hälsningar En annan Västerbottning:)

  • Alicia Sivert

   11 februari, 2019 at 10:42 Svara

   Men vilket sammanträffande! :D Jag tycker också det verkar väldigt knöligt att skörda rötterna och är glad att jag får hoppa direkt till den roliga delen! Hoppas du också kan komma över några färdigberedda rötter :) Jag är så sugen på att göra ett armband!

 • Thea

  8 februari, 2019 at 18:57 Svara

  Alltså åh <3 SÅ glad att vi hann ses och så glad att allt kom fram efter min impuls-postning! Ser så mycket fram emot vad du gör av alltihopa, oavsett om det blir smått eller invecklat.

  Hoppas så innerligt att du har möjlighet att komma och besöka mina hemtrakter i år, att jag får dela miljöerna och känslorna som jag älskar och inspireras av så mycket med dig <3 Tack för att jag fått lära känna dig, ser fram emot ett långt och ödmjukt utbyte av pepp och idéer med dig!

  • Alicia Sivert

   11 februari, 2019 at 10:38 Svara

   JAMEN JAAA alltså jag ser det redan som bestämt! Jag har ju sommarlov så vi ordnar det! Vill inte gå miste om det för allt i världen!

 • Ethel

  8 februari, 2019 at 08:08 Svara

  Åh va fint! Thea är verkligen en pärla <3

  • Thea

   8 februari, 2019 at 18:57 Svara

   Puss på dig Ethel!

  • Alicia Sivert

   11 februari, 2019 at 10:37 Svara

   I sanning!!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.