skilj på syfte, mål och löfte när du planerar din framtid

Vi har ju redan konstaterat att den här bloggen går efter en egen rytm (fint för: ligger lite efter), men att flera av er kände igen sig i att nyåret i december kommer alltför abrupt och att det är mer relevant att sätta upp mål i ett skede där en själv är redo eller står inför en förändring, än vid ett givet datum. Därför utgår jag från att några av er fortfarande kan befinna sig i den där förberedelsefasen inför 2017, eller i alla fall stå inför formulerandet av delmål, månadsmål och kanske vecko- eller dagsmål – för all form av målsättning går ju inte in under kategorin ”nyårslöften”.

skilj på syfte, mål och löfte när du planerar din framtid aliciasivert alicia sivertsson nyponros ros gotland blommor

Till att börja med vill jag adressera varför jag använder ordet mål istället för löften.

Jag ogillar formuleringen ”nyårslöften” dels eftersom de är konstanta och inte går att utveckla, dels för att när man brutit ett löfte har man misslyckats och ger gärna upp, medan misslyckande är en del av vägen till ett mål.

Så varför ska en ens sätta upp mål?

För mig som har många tankar i huvudet och gärna börjar på tusen olika projekt parallellt, utan att färdigställa någonting, är medvetna mål ett sätt att samla tankarna och reflektera kring var jag vill ta vägen. Det kan vara professionella, privata, konstnärliga, mål med bloggandet/annan hobby eller mål för dagen. För mig är det ett redskap för att orientera mig och hitta en fokuspunkt att styra mot. Utan formulerade mål jobbar jag lätt lite här, lite där, lite där och lite där utan att någonsin färdigställa eller känna att jag uträttat något, fast jag arbetat intensivt hela dagen.

Skillnaden mellan syfte och mål

Länge upplevde jag mål som en belastning, något ångestladdat och utanpåliggande. Ett krav och något jag hade svårt att uppnå eller påverka. Det var min lärare Suz på Södra Stockholms Folkhögskola som först fick mig att inse att jag hade förväxlat mina mål med deras syften.

skilj på syfte, mål och löfte när du planerar din framtidaliciasivert alicia sivertsson gotland blommor fjäril butterfly

Att ”bli bättre på att rita” är inte ett mål, det är ett syfte. Att ”bli lycklig” är inte ett mål, heller inte att ”tjäna pengar”, ”börja träna” eller ”kunna sälja min konst”. Att ”rita något varje vecka”, ”simma sex gånger i månaden” eller ”äta veganskt varje måndag 2017” är mål.

Risken när en använder syften som mål är att skapa en luddig målbild där resultatet inte är mätbart. Utgå från exemplet ”Bli bättre på att rita”: Antingen blir det för enkelt att uppnå, tex ”Jag har ritat tre gånger i år, det är redan bättre, jag är färdig och har uppnått målet.”, eller så blir det rent av omöjligt, tex ”Jag har ritat varje vecka i ett helt år, men jag ser ingen utveckling mellan bilderna. Jag har misslyckats trots allt jobb jag lagt ner”.

Exempel på mål:

Teckna/måla någonting varje dag under en månad.
Delta i en kreativ utmaning hela året.
Skriva tre noveller innan midsommar.
Söka fem konstnärliga uppdrag.
Läsa en kvart varje kväll.
Klappa tre katter om dagen.

Exempel på syften:

Bli bättre på att rita.
Kunna sälja min konst.
Bli tryggare i mig själv.
Bredda mitt nätverk.
Tjäna pengar.
Må bra.

Är ni med på skillnaden?

När jag säger att du inte ska förväxla dina mål med dess syften så menar jag inte att du ska glömma de senare, tvärt om! Att reflektera över syftet är lika viktigt som att formulera själva målet. Det är där du får inblick i för vems skull eller vinning du sätter upp ditt mål. Är det du eller omgivningen som vill att du uppnår det? Är det relevant för dig, där du är, just nu? Orienterar du dig efter gamla drömmar eller de nuvarande?

skilj på syfte, mål och löfte när du planerar din framtidaliciasivert alicia sivertsson gotland blommor tistel

När jag sätter upp mina planer för 2017 ger jag lika stort utrymme åt syftet som åt själva målet, men är noga med att inte förväxla dem med varandra (fast det händer fortfarande, skillnaden ÄR luddig). Jag tillåter mig själv att vara lite flexibel i formuleringarna där jag vet att jag behöver svängrum, och är mer tydlig där jag riskerar att försöka slinka undan. Jag begår massor av misstag på vägen utan att för den sakens skull behöva misslyckas, då jag undviker löften och konstanter. Även inräknat ett snedsteg så går resan mot ett mål alltid framåt.

Vad är dina tankar kring målsättning och medveten utveckling? Har du några tips eller knep?

Mer läsning:

Jag skriver ur mitt perspektiv som frisk, normalfungerande person med mycket överskottsenergi. Fler tips och övningar ur andra ingångar finns i Wildas serie om meningsfull målsättning.

21 Comments
 • Pernilla Einarsson

  5 mars, 2017 at 14:49 Svara

  Jag tycker inte heller om att man ska ge "löften" för de är för lätta att bryta eller ge upp på. Att istället sätta upp ett mål känns mer motiverande. Man behöver inte känna att man misslyckats, utan att man istället kanske bara halkat efter lite på målet, men man kanske inte är lika motiverad vid alla tillfällen och ibland går målet fort fram och ibland står det helt still. Men det gör inget, för det är ett mål och med mål utvecklas man. Ett löfte kan kännas som ett tvång, vilket kan gör att man tappar motivationen helt. Och uppnår man inte sitt mål under detta året, så kan man bara fortsätta med samma mål nästkommande, osv osv.

 • Mikaela

  5 mars, 2017 at 08:51 Svara

  Så himla bra inlägg, och verkligen en aha-upplevelse att inse detta. Nu är jag nog också redo att ta och fundera på det här med 2017 faktiskt!

 • Malin

  4 mars, 2017 at 13:22 Svara

  Så klokt och bra formulerat! Jag försöker verkligen också tänka mer på varför jag sätter upp mål så det inte bara blir ett onödigt tävlande med sig själv, det skapar ju ofta bara press.

 • Wilda

  4 mars, 2017 at 10:41 Svara

  Tack för länkkärleken, kompis! <3 Och du är så klok. Verkligen klargörande och fint skrivet. Det är så viktigt att skilja på. Jag har blivit hjälpt att tänka på målens värden (som ju också är syften på sätt och vis) och sedan sätta upp mål utifrån dem. Kram på dig!

  • Alicia Sivert

   7 mars, 2017 at 10:08 Svara

   Åh men det är ju sant, din definition av målens värden är ju lite synonym med det jag tänker om syften! Smart! Tack själv <3

 • Jenny

  4 mars, 2017 at 09:03 Svara

  Jag älskar hur du sätter ord på saker jag tänkt på men haft svårt att formulera själv. Jag tänkte mycket på mål där i slutet av året men satte det sedan på paus då jag insåg att för 2017 kommer mitt "nyår" först efter flytt och grejer då jag fått en helt annorlunda vardag. Så nu är jag igång igen och försöker komma fram till ett och annat, alltså kommer ditt inlägg i himla bra tid! :D

  • Alicia Sivert

   7 mars, 2017 at 10:08 Svara

   Åh men vad fint! Älskar att den här bloggen kan bli en hangout för oss som inte hinner med, men klarar oss bra ändå! :P <3

 • Ida Larsson

  3 mars, 2017 at 20:40 Svara

  Så klokt och bra sätt att beskriva skillnaden på mål och syfte. Jag har länge känt att det blir för mycket ångest runt mål men blir lite sugen på att testa igen efter att ha läst det här, i små små steg:)

  • Alicia Sivert

   7 mars, 2017 at 10:07 Svara

   Vad glad jag blir Ida! <3 Heja! Det blir ju svårare när en har en sjukdom som liksom sätter målen åt en, men då tänker jag att Wildas serie har några bra, alternativa ingångar!

 • Anki

  3 mars, 2017 at 17:28 Svara

  Bra inlägg! Det öppna upp ens tankar lite! Man måste verkligen lära sig att skilja på det så som du säger. Lätt att bli besviken annars!

  • Alicia Sivert

   7 mars, 2017 at 10:05 Svara

   Vad kul att du tycker det! Jamen jag tror det kan underlätta liksom :)

 • Helga

  3 mars, 2017 at 15:35 Svara

  Jag såg en video om detta på youtube innan nyår och skrev faktiskt några mål. Som var liksom konkreta. Istället för "skriva mer dagbok/skriva dagbok regelbundet" så skrev jag "skriva dagbok 2 ggr i veckan". Vilket kändes mer najs :) Sen att jag absolut inte gjort det är en annan femma! Haha

  ps. jag vill klappa 3 katter i veckan. vilken dröm!

  • Alicia Sivert

   7 mars, 2017 at 10:05 Svara

   Men vad kul! Det slår mig nu att jag aldrig ens googlat saken, måste ju finnas massor med bra tips och definitioner online! Du råkar inte minnas vad det var för klipp?

 • Linnéa

  3 mars, 2017 at 09:41 Svara

  Vilket bra inlägg! Har alltid tänkt att dessa är de samma, fast att kategorin syfte fanns inte med i den tanken utan allt var bara mål :P Fast i år (eller förra året tekniskt sett) lyckades jag nog bara sätta upp mål utan att ens tänka på det :)
  Btw tänkte direkt på dig och ditt inlägg tidigare i veckan när jag såg detta: http://onekligen.blogspot.se/2017/03/finnes-manus-sokes-illustrator.html

  • Alicia Sivert

   3 mars, 2017 at 10:39 Svara

   Exakt! Och risken när en slår ihop dem är att en känner sig överväldigad eller misslyckad hur mycket en än kämpar. Men vad roligt att höra att dina fjolårsmål gick bra :D

   Åh, du är den andre som tipsar mig om detta, så jag kanske borde ge saken en riktig funderare!

 • Fredrikapåvinden

  3 mars, 2017 at 09:19 Svara

  ÅH TACK! Har aldrig riktigt klurat ut skillnaden mellan syfte och mål men nu gjorde du det så himla glasklart! Detta ska jag alla gånger ta med mig nästa gång jag ska skriva ner mål. Så himla pedagogiskt och fint inlägg!

  • Alicia Sivert

   3 mars, 2017 at 10:38 Svara

   Åh vad glad jag blir!! Det var precis en sån aha-upplevelse för mig, och jag har länge tänkt att jag vill skriva om saken och kanske hjälpa någon annan, men det är snårigt och svårt. Så glad att det kändes tydligt :D

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.