skiss teckning fåglar fågel fågelteckning gråsiska domherre steglits stenknäck alicia sivert alicia sivertsson www.aliciasivert.se

skisser till blekingesöm och vem som blir årets fågel

Sedan 2017 har jag som tradition att brodera blekingesöm i januari. Det känns så fint att ha någonting i början av året att fundera på och se fram emot. Annars tycker jag januari och februari lätt blir en transportsträcka i väntan på vår.

Och visst är det våren vi längtar efter nu. Pastellfärger, blommor och småfåglar. Därför broderar jag blekingesöm som innehåller just de här sakerna!

skiss teckning fåglar fågel fågelteckning gråsiska domherre steglits stenknäck alicia sivert alicia sivertsson www.aliciasivert.se

Skissarbetet inleddes med lite olika förslag ni givit mig via Instagram. En gråsiska, stenknäck, steglits och domherre. Alla värdiga kandidater tycker jag.

skiss teckning fåglar fågel fågelteckning nötskrika skata alicia sivert alicia sivertsson www.aliciasivert.se

En skata och en nötskrika.

skiss teckning fåglar fågel fågelteckning häger hägrar gråhäger gråhägrar alicia sivert alicia sivertsson www.aliciasivert.se

Sen föreslog Martina att jag skulle brodera en häger och då blev jag så full i skratt vid tanken på Sveriges suraste fågel omgärdad av små rosa blommor. Den kurande gråhägern representerar januari-Sverige bättre än någon annan fågel, kan jag tycka. Precis som den uppe till höger ser jag ut när jag väntar på bussen om morgnarna.

broderiskiss blekingesöm blekinge broderi skiss teckning fåglar fågel fågelteckning blommor gråhäger häger alicia sivert alicia sivertsson www.aliciasivert.se

Jag skissade faktiskt upp idén men det slutade med att jag valde en annan fågel.

broderiskiss blekingesöm blekinge broderi skiss teckning fåglar fågel fågelteckning blommor steglits alicia sivert alicia sivertsson www.aliciasivert.se

Steglitsen! Han har föreslagits många gånger när jag bett er om fågelförslag, och 2022 får det bli hans tur. Det här året väljer jag också att sy en ram runt fågeln, snarare än en blomsterranka som jag gjort tidigare.

broderiskiss blekingesöm blekinge broderi originalfärger oblekta färger alicia sivert alicia sivertsson www.aliciasivert.se

Blekingesömmen går traditionellt i rosa, vitt, gult och ljust blått. En utmaning är att få till fågeln så att den blir lik sig själv men behåller sömmens karaktär. I gamla broderier är fåglarna mycket mer stiliserade och fantasifulla, men jag gillar att kombinera naturkunskap och folkkonst. Just steglitsen tror jag hade sett lite väl mycket ut som en papegoja i rosa, och därför väljer jag i år att jobba med ursprungsfärgerna för blekingesöm. Alltså de mörkt blå, röda och gula nyanser som broderierna först syddes med på 17- och 1800-talen. De pastellfärger vi förknippar sömmen med idag kommer av att ursprungsfärgerna har blekts med tiden.

Nog snackat för den här gången! Nu broderar jag. Och om inspirationen håller i sig kanske jag monterar de senaste två årens sömmar, som ni inte fått se färdiga än. Hur låter det?

Har du någon tradition för att göra januari roligare?

9 Comments
 • Pingback:blekingesömmar och fågelskisser - Alicia Sivert

  17 januari, 2023 at 17:48 Svara
 • Linnéa

  19 januari, 2022 at 18:59 Svara

  Vad kul att du skall använda dig av originalfärgerna i år! Jag har alltid förknippat Blekingesömmen med de pastelliga färgerna tills jag lärde mig för nått år sedan att de egentligen var blekta. Så det skall ju bli extra kul att årets blir de ”riktiga” traditionella färgerna.

  Någon tradition för att göra januari mindre grå har jag inte. Men jag har börjat fundera på vad jag vill odla på familjens odlingslott i år. Så det är väl något som kan bli en sorts januari tradition.

  • Alicia Sivert

   20 januari, 2022 at 18:25 Svara

   Ja det känns så himla spännande! Tycker det är så fint med den rosa färgskalan men just med steglitsen kändes det som ett bra tillfälle att prova något nytt. Tillfredsställer det inte blekingebroderisuget får jag väl göra en häger också ;)

   Alltså att börja planera för odlingarna är ju en suverän januaritradition! Jag har inte riktigt fått inspiration än, men igår visade en kollega bilder från sin kolonilott i somras och då började kuggarna jobba. Ska ta itu med att inventera frösamlingen tror jag!

 • Fröken

  19 januari, 2022 at 10:34 Svara

  Vilka fina fåglar och vilken talang du har! Fastnade dock lite extra för steglitsen med blomsterrankan då jag tyckte den påminde om en kurbits och mina hemtrakter. :-)

  • Alicia Sivert

   20 januari, 2022 at 18:23 Svara

   Tack så hemskt mycket, vad roligt! Jag tycker mycket om kurbits också, för att inte tala om påsömsbroderi från Dala-Floda! Ja jösses, det är många allmogeuttryck som tilltalar :)

 • Ida Johansen

  19 januari, 2022 at 08:33 Svara

  Det ser så otroligt fint ut:) ska verkligen bli roligt att se det färdiga broderiet sen!

  Jag tycker att det räcker långt att bli av med julpyntet i januari och att ljuset sakta kommer tillbaka. Jag har med tiden lärt mig att uppskatta de här mellanmånaderna allt mer, känns som lite mindre stressiga än till exempel sommarmånaderna när man ”ska” uppleva så mycket. Kramar!

  • Alicia Sivert

   20 januari, 2022 at 18:22 Svara

   Haha ja, det kan du ha rätt i. Man behöver lite andningspaus också. Att brodera (eller sticka!) och titta på teve är ju också att uppleva ;)

 • Malin

  18 januari, 2022 at 22:39 Svara

  Så fint det blir med Steglitsen! 🙏💫 har ingen speciell rutin för Januari gör aty pigga upp mer än att vara ute i ljuset och kanske ta nåhon loppisrunda.
  Vill bara säga att jag tycker du är helt fantastisk! Så kreativ och skillad- följer dina båda IG-konton med stor glädje och pepp! Tack att du delar med dig 🙏🥰💫

  • Alicia Sivert

   20 januari, 2022 at 18:22 Svara

   Alltså tack tack snälla du för att du skriver! Jag blir så himla glad <3 Loppis och utomhusvistelse tycker jag låter perfekt för januari!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.