skörd, och mina tankar om att odla potatis på balkong

odla potatis på balkong i hink aliciasivert alicia sivert odling balkongodling
I förra veckan skördade jag min balkongpotatis!

odla potatis på balkong i hink aliciasivert alicia sivert odling balkongodling
Jag la fyra vanliga ekologiska potatisar på förgroning första veckan i april, satte dem i varsin hink den första veckan i maj, och skördade dem alltså nu, andra veckan i juli.

odla potatis på balkong i hink aliciasivert alicia sivert odling balkongodling
Potatis är en av de mest tacksamma grödorna att odla tycker jag för de är tåliga och lättskötta. Jag har vattnat några skvättar då och då, glömt bort dem ett par dagar och så länge hinken har hål i botten för avrinning (mitt första försök ruttnade bort) klarar de sig med lite ojämn omvårdnad. Blasten är frodig och vacker och hinkarna livar upp ett kalt uterum på nolltid!

odla potatis på balkong i hink aliciasivert alicia sivert odling balkongodling
Dessutom är det fullkomligt magiskt att stoppa en gammal grånad potatis i jorden och plocka upp tjugo nya! Från sättpotatisen växer blasten upp och rötterna ner, och på rötterna bildas sen potatisknölar. Alltihop hänger samman i ett trassligt system av tunna rötter och det ser nästan ut som att knölarna springer ur själva jorden, utan kontakt med sättpotatisen.

odla potatis på balkong i hink aliciasivert alicia sivert odling balkongodling'
Av fyra potatisar i fyra hinkar fick jag 1,7 kg färskpotatis, eller ett rågat durkslag fullt. Första portionen åt vi till middag redan samma kväll, och jag var alldeles fnissig över att ha gjort maten själv. Inte tillagat den, utan skapat den! Med lite hjälp av solen och vattnet och jorden då förstås.

odla potatis på balkong i hink aliciasivert alicia sivert odling balkongodling
Men nästa år blir det nog ingen potatisodling på balkongen. Det är en skrymmande gröda att sätta och kräver mycket jord. Dessutom äter man stora portioner och det är så himla billigt att köpa i mataffären, jämfört med vad jag får ut av att odla dem i kruka.

odla potatis på balkong i hink aliciasivert alicia sivert odling balkongodling
Men nu har vi några riktiga festmåltider framför oss då vi får kalasa på egna knölar och för den som vill ha en enkel och spännande ingång till odling tycker jag potatis är den allra allra bästa!

13 Comments
 • Wilda

  23 juli, 2016 at 12:35 Svara

  Åh så många fina potatisar. Jag blev själv lite besviken på att jag inte fick mer potatis än jag fick, men tyckte annars det var superkul att hålla på. Jag ska nog sätta fler sorter nästa år som gror olika tider så att jag får potatis hela sommaren istället för bara en gång.

  • Alicia Sivert

   26 juli, 2016 at 09:16 Svara

   Jaa, jag tror det är mer jobb än skörd, men kanske också mer glädje än missnöje! Men det låter himla smart att sätta löpande under våren eller olika sorter. Vilket spännande projekt!

 • Sanna

  20 juli, 2016 at 07:27 Svara

  Åh jag bara måste plocka upp ett gäng potatisar snart jag också…har planterat i två stooora odlingslådor så förväntar mig en hyfsad skörd =)

  • Alicia Sivert

   22 juli, 2016 at 13:34 Svara

   Men vad spännande!!! Låt mig veta hur det går :)

 • Helga

  19 juli, 2016 at 11:43 Svara

  Vad mycket det blev :D Nypotatis tycker jag är en av de godaste sakerna som finns.

 • Lindah

  19 juli, 2016 at 11:17 Svara

  Gud vad spännande! Har också funderat på att prova odla potatis (och andra grejer) på min balkong! Men jag har ingen aning om hur mycket sol växterna kommer få på den (har inte flyttat in ännu). Hur mycket sol har du haft på dina?

  • Alicia Sivert

   19 juli, 2016 at 15:16 Svara

   Jättemycket sol, de står i söderläge! Men första gången jag provade var i östläge med bara morgonsol, och det gick också om en bortser från att potatisen ruttnade bort (och det var ju mitt fel) :)

  • Lindah

   22 juli, 2016 at 20:19 Svara

   Okej, tack! :)
   Synd att jag får vänta till nästa år bara.. :(

 • Katarina

  19 juli, 2016 at 11:15 Svara

  Magiskt är ordet. Jordärtskockor är samma känsla tycker jag.

 • Matilda

  19 juli, 2016 at 10:27 Svara

  Blir helt lycklig i själen av att se så fina balkongodlade potatisar! Jag känner dock precis likadant med min balkongsquash, det tar alldeles för mycket utrymme och tid i anspråk kontra det man får. Men det är ju onekligen en häftig känsla att ha odlat det man äter, själv på balkongen!

  • Alicia Sivert

   22 juli, 2016 at 13:33 Svara

   Ååh, vad synd, låter så härligt med squash! Vore kul att se dig sammanställa en lista med dina bästa mest utrymmessmarta växter btw!!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.