steg för steg

Till att börja med måste jag tacka alla som kommenterat mina målade bilder! Som jag sa för någon månad sen publicerar jag inte dessa för att jag lagt ner vidare mycket energi i eller är särskilt nöjd med dem, utan snarare för att jag vill arbeta upp mig och då är det kul att kunna se en utveckling. I vilket fall spårrar all er uppmuntran, och jag vågar nästan på riktigt drömma om att någon gång i framtiden kunna måla ett äppelträd.

På allmän begäran har jag gjort en snabb steg-för-steg-serie av hur jag målar. Det känns lite pretentiöst med tanke på att jag ännu inte är särskilt duktig så jag ger inga tips eller råd just eftersom jag själv fortfarande håller på att leta mig fram. Helt enkelt mitt arbetssätt alltså:


1. När det rör sig om ett så pass komplext djur som en fasan letar jag helst rätt på en bild att ha som förlaga. I det här fallet en jag fotade vid Fountains Abbey i april. Med den framför mig börjar jag med en enkel blyertsskiss för att få proportionerna rätt.


2. Färglägger de olika blocken med platta, ganska ljusa färger (akvarell).


3. Lägger till skiftningar och svärta.


4. Byter till en tunnare pensel och målar detaljer som fjäderskrud, öga och sublimare färgskiftningar. Avslutar med att fylla i konturerna med bläck.

Egentligen hoppar jag mycket mer mellan de olika momenten, går i förväg, gör om och gör om igen, men ungefär såhär går det till. Hur mycket tid jag lägger ner varierar beroende på lust och objektets detaljrikedom, rådjurskidet gick självklart snabbare från skiss till målning än Göte här.

Så, återigen, tack! Ni är för fina. Nu funderar jag på en noshörning…

5 Comments
 • Ida

  6 april, 2012 at 20:53 Svara

  Men åh. Du kan ju ALLT! En gång i tiden ritade och grejade jag också med sånt här. Mest hästar. Var supernördig hästtjej större delen av min eh ungdom. Ritade av hästbilder från Min Häst-tidningar i ett skissblock. Så ja. Det enda jag kan rita bra är nog hästar. Barnen på dagiset jag sommarjobbade på blev imponerade i alla fall. När en unge undrade om jag kunde rita en traktor blev det liksom stopp.

 • Jossan

  2 oktober, 2010 at 18:26 Svara

  Hurrudu, nu inspirerar du verkligen mig att börja måla varenda lediga stund, det vill jag lova! Banne mig, du har talanger!

 • Emelie

  20 september, 2010 at 10:09 Svara

  Jag håller med Camilla till fullo.
  Och jag tror att du kan måla ett äppelträd nu, jag tror att du kunde på dagis, hela tiden där emellan och säkerligen imorgon och framåt också.

 • Mimmi

  19 september, 2010 at 21:11 Svara

  sv: tack så mycket! =)

  önskar jag kunde rita som du!

 • Bajenblomma

  19 september, 2010 at 05:37 Svara

  Jag trodde att steg för steg bilder skulle få mig att begripa hur du kunde göra något så vackert och levande – tji fick jag. Fortfarande helt obegripligt! Jag är så avundsjuk och så stum av beundran – utan överdrift!

  Vill köpa Alicia-tavla!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.