teatervår

Jag tycker att teaterbesök utgör ett prima komplement till actionfilm (dessutom kostar det ofta inte mer än ett biobesök till och med 25 års ålder). Nedan följer en namedrop, kort sammanfattning och helt subjektiv poängsättning av min teatervår hittills:

Vals på Sergels Torg, Klara Soppteater i februari (7/10p)
Min julklapp till mormor och farmor. Vi åt svampsoppa och klappade takten till ett tremannaframförande av texter och visor av Olle Adolphson. Fin må-bra-föreställning. (Och världens bästa koncept! Man äter verkligen soppa och ser på teater samtidigt. Mycket bra present/klapp till så väl den befarne teaterbesökaren som till den som söker en knappt timlång, välsmakande och avslappnad introduktion i kulturvärlden.)

Rickard Wolff, Kungliga Operan i mars (7/10p)
I glittrig sammetskavaj på svart, sparsamt utsmyckad scen och med endast en flygel till ackompanjemang blandade Wolff några av sina egna sånger från Pojken på månen med ett par av Edit Piaff och tog in hela den förgyllda operan så det kändes som om man satt i hans vardagsrum och sentimentaliserade. Wolff är kajal och glitter till trots ingen diva, men han sitter i en gungstol på ett sätt jag bara trodde var möjligt i divaner. En ”ohejdat nostalgisk afton” i hans egna ord.

Paradisets barn, Dramaten i mars (2/10p)
En pjäs om en radioteater där röstskådespelarnas och deras rollfigurers öde förenas. Jag tyckte om somligt ur första akten och Kevin Spaceykopian som skötte alla ljudeffekter (hästskor, klackskor, åska, kyssar, käppknäppar, dörrsmällar osv). I övrigt tyckte jag inte om den något särskilt alls.

Jesus Christ Superstar, Göta Lejon i april (7/10p)
En välkomponerad musikal där Ola Salo i rollen som Jesus totalt överskuggas av Patrik Martinsson som Judas. Jag hade inte sett filmatiseringarna av pjäsen och visste inte att den kort och gott var en musikalversion av bibelhistorien varpå jag måste tillstå att den inte var något för mig. Dock säkert alldeles fenomenal om man gillar mannen med skägget och sitter lite bättre till (all dialog sker i sångform och är något svåruppfattad på kanterna). Janne Åström och Fred Johanson med sina mullrande avgrundsröster och onda uppsåt hade jag emellertid kunnat lyssna på hela kvällen (länge leve skurkarna).

Så går en dag, Klara Soppteater idag (8/10p)
En stark monolog (av Jonas Gardell, framförd av Ann-Sofie Rase) om livet som det ter sig. Om att vara fyrtio år och tvåbarnsmamma, bo i radhus och få en glassmaskin i julklapp och om att hångla med en främling när familjen är bortrest. Om räkor och porrfilm och twitter. Och om kärlek naturligtvis, och hur den tar sig nya former med tiden.

Nästa fredag går jag på sista föreställningen av Onkel Vanja (av Anton Tjechov på Stadsteatern). Är det någon som råkar ha sett den eller har något annat att rekommendera?

Och en snabb Topp-5 Teaterföreställningar (som jag kommer på just nu):
1. Blood Brothers, Phoenix Theatre, London
2. Bröderna Karamazov, Stadsteatern, Stockholm
3. Lord of the Flies, Regent’s Park Open Air Theatre, London
4. Djungelboken, Stadsteatern, Stockholm
5. The Phantom of the Opera, Her Majesty’s Theatre, London

5 Comments
 • Alicia Sivert

  28 april, 2012 at 15:57 Svara

  Hanna: Åh, tack! Göteborg är på lite längre än promenadavstånd just nu, men det är bra med en förevändning att bege sig söderut.

  Malin: Tack det hjärtligaste! Du vore perfekt att gå på teater med. Jag röstar för att vi gör det snarast.

  Camilla: Jag tänkte på dig! Önskar/hoppas föreställningarna kommer i din väg på något vis.

 • Camilla Bergvall

  28 april, 2012 at 04:49 Svara

  Jag vill också bo i Sthlm och se Jonas Gardell och Ola Salo. Fyfääään för dig!

 • Malin

  27 april, 2012 at 18:09 Svara

  Som alltid är du fantastisk på att formulera fram ord och fraser som gör läsningen till en fröjd. Skulle gärna göra dig sällskap på en teater någon gång :)

 • Hanna

  27 april, 2012 at 13:18 Svara

  Igår var jag och tittade på Expectations på Folkteatern i Göteborg, den var fruktansvärt bra. Så om du får chansen att se den, gör det!

 • marie

  26 april, 2012 at 17:37 Svara

  Jag och några vänner suckar ofta att "vi borde gå på teater oftare" – men det här med att ta tummen ur..

  Och åh, jag läser Gardells "Så går en dag…" nu och den är, precis som hans andra böcker, makalös. Går runt i grå ångestdimma för tillfället för att jag är så fruktansvärt rädd för att Bli Vuxen Och Ångra Allt Jag Blivit.

  (i och för sig kanske det går att undvikas bara en är medveten om det – och det är ju jag. Eh jag ska sluta babbla nu)

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.