tio träd jag tecknat som tröst

Under årets första månader har jag tecknat träd. I julas, när min kreativitet var som mest illa tilltygad, fick jag en rörpenna och en anteckningsbok av min morfar. Jag hade redan tänkt att jag ville teckna mer på det nya året. Teckning är för mig mycket mindre laddat än måleri, någonting jag gör för min egen skull för att träna avbildning eller för att spara ett minne. Något som inte behöver bli något speciellt eller visas om jag inte vill. Jag har alltid trivts bäst med penseln och föredragit att måla, men jag vill verkligen lära mig teckna bättre och göra vanan till en del av vardagen. Att då få förutsättningarna, och ramarna, av någon annan var helt perfekt i mitt tillstånd.

Tio tecknade träd till tröst - www.aliciasivert.se // teckning trädteckning teckningar döda träd gamla ihåliga knotiga illustration bläck tusch svartvit svartvitt staedtler mars matic 0,4 rita skissa alicia sivertsson

Den första januari gick jag ut på en promenad strax innan solnedgången och tog en bild på ett ganska egensinnigt träd invid Farsta slottsväg. Det hade en stor bula långt ner på stammen, ett hål och några krokiga grenar. När jag kom hem tecknade jag av det med min nya penna i min nya bok. Bara för att lära känna materialet, bara för att spara ett minne från årets första dag.

Tio tecknade träd till tröst - www.aliciasivert.se // teckning trädteckning teckningar döda träd gamla ihåliga knotiga illustration bläck tusch svartvit svartvitt staedtler mars matic 0,4 rita skissa alicia sivertsson

Dagen efter satt jag vid köksbordet och fick syn på trädet mellan de faluröda förrådsbodarna på innergården. Jag visste ju att jag hade klarat av att teckna ett träd dagen innan, och det gjorde på något vis att jag vågade försöka igen. Typ som när Harry frammanar sin första patronus för att rädda Sirius. Han vet att det går därför att han har redan gjort det.

Tio tecknade träd till tröst - www.aliciasivert.se // teckning trädteckning teckningar döda träd gamla ihåliga knotiga illustration bläck tusch svartvit svartvitt staedtler mars matic 0,4 rita skissa alicia sivertsson

Och på den vägen var det. Jag började uppmärksamma träden på mina promenader. Runt huset och runt om i Gustavsberg. Just det här står utanför Café Tornhuset i hamnen.

Tio tecknade träd till tröst - www.aliciasivert.se // teckning trädteckning teckningar döda träd gamla ihåliga knotiga illustration bläck tusch svartvit svartvitt staedtler mars matic 0,4 rita skissa alicia sivertsson

En brusten och ihålig åldring ihop med två ungdomar, på Oxenstiernas väg, alldeles intill Farsta slott.

Tio tecknade träd till tröst - www.aliciasivert.se // teckning trädteckning teckningar döda träd gamla ihåliga knotiga illustration bläck tusch svartvit svartvitt staedtler mars matic 0,4 rita skissa alicia sivertsson

På sluttningen mot Farsta gårds gravfält fick jag upp ögonen för en sliten och enögd trästump som måste stått många år utan att få sätta nya löv. Nu hände något i mig. Jag började aktivt att leta efter de mest slitna karaktärerna, de som inte bara förlorat sommarskruden utan det mesta av livet men som stod pall ändå. Det var något trösterikt över att få teckna dem, att få dem att känna sig fina igen. Och för mig som fick känna igen mig i dem.

Tio tecknade träd till tröst - www.aliciasivert.se // teckning trädteckning teckningar döda träd gamla ihåliga knotiga illustration bläck tusch svartvit svartvitt staedtler mars matic 0,4 rita skissa alicia sivertsson

En vildvuxen liten vän på gården bakom Gustavsbergs Textil och Tapetserarverkstad. Med sprucken och halvt avskalad bark till en yvig frisyr.

Tio tecknade träd till tröst - www.aliciasivert.se // teckning trädteckning teckningar döda träd gamla ihåliga knotiga illustration bläck tusch svartvit svartvitt staedtler mars matic 0,4 rita skissa alicia sivertsson

En enarmad bandit på andra sidan Odelbergs väg.

Tio tecknade träd till tröst - www.aliciasivert.se // teckning trädteckning teckningar döda träd gamla ihåliga knotiga illustration bläck tusch svartvit svartvitt staedtler mars matic 0,4 rita skissa alicia sivertsson

En sprucken och kraftigt lutande ek i Engelska parken.

Tio tecknade träd till tröst - www.aliciasivert.se // teckning trädteckning teckningar döda träd gamla ihåliga knotiga illustration bläck tusch svartvit svartvitt staedtler mars matic 0,4 rita skissa alicia sivertsson

Det kanske pampigaste trädet i hela Gustavsberg är en ihålig pjäs vid vägen ut till Täcka udden. Hela jag får plats i hålet.

Tio tecknade träd till tröst - www.aliciasivert.se // teckning trädteckning teckningar döda träd gamla ihåliga knotiga illustration bläck tusch svartvit svartvitt staedtler mars matic 0,4 rita skissa alicia sivertsson

En skruvad stam som verkar ha dött redan i sin ungdoms strävan. Också från Engelska parken bakom vårt hus.

För mig har det blivit en mindfullnessgrej att leta träd. Att vara uppmärksam på dem när jag går ut. Jag ser med andra ögon på stammarna jag passerar varje dag och jag hälsar på dem jag känner igen eller har tecknat av. Säger ”du är näst på tur” till en stubbe i närheten av vårdcentralen. Kliver genom lervälling och snårskog för att ta en referensbild ur rätt vinkel. Blir lite mer kompis med skogen, lite mer närvarande i stunden, och kommer lite närmare kreativiteten under tiden. Tack träden, och tack morfar för pennan.

18 Comments
 • Yvonne

  13 april, 2020 at 08:28 Svara

  …det blev lite anonymt där, det var inte meningen ;)

 • Anonym

  13 april, 2020 at 08:27 Svara

  Väldigt fint och tänkvärt, både teckningarna och din text. Träd är personligheter.

  • Alicia Sivert

   2 maj, 2020 at 11:04 Svara

   Tack så mycket! Och det har du verkligen rätt i :)

 • Jessica

  30 mars, 2020 at 19:51 Svara

  Fantastiska teckningar! Här vilade jag länge – tack för det.

 • Ethel

  20 mars, 2020 at 16:53 Svara

  ”Jag började aktivt att leta efter de mest slitna karaktärerna, de som inte bara förlorat sommarskruden utan det mesta av livet men som stod pall ändå. Det var något trösterikt över att få teckna dem, att få dem att känna sig fina igen. Och för mig som fick känna igen mig i dem.” Åh Alicia <3

 • Frida L

  18 mars, 2020 at 19:37 Svara

  Låter jättebra att du hittat något som inte känns laddat eller kravfyllt och ägnar dig åt det. Tänk vad som finns omkring oss om vi bara tar oss tid att se det. På något sätt är det lättare att se skönheten i det när någon (=du) tagit sig tid att teckna av dem. Jättevackra träd och teckningar.

  • Alicia Sivert

   12 april, 2020 at 14:22 Svara

   Jamen visst är det häftigt hur man plötsligt blir medveten om sin omvärld. Närvaro alltså, så svår att fånga och plötsligt så lätt när man väl hittar ett sätt. Är mycket mer närvarande i mitt möte med träd nu!

 • Cecilia N

  17 mars, 2020 at 16:26 Svara

  Uppmuntrar kravlöst.

 • Lena

  16 mars, 2020 at 22:12 Svara

  Gillar styrkan och bräckligheten i träd. Vad är det som är speciellt med en rörpenna? Det ihåliga trädet ser ut som jag minns Bamses trollskog från barndomen!

  • Alicia Sivert

   12 april, 2020 at 14:20 Svara

   Jag med!
   Den har en hård ståludd så den är lite annorlunda att teckna med än kulspets och filtpennor. Och så fyller man själv på den med bläck när det tar slut :)

 • Annika

  15 mars, 2020 at 22:15 Svara

  Alltså hur fina är inte dina träd!! <3 Visste inte att ett träd kunde bli så här vackert!

  • Mikaela

   16 mars, 2020 at 07:11 Svara

   ❤❤❤ 1. Så fina teckningar
   2. Låter som den perfekta grejen att skapa just nu
   3. Du skriver fantastiskt

   • Alicia Sivert

    12 april, 2020 at 14:19 Svara

    Annika och Mikaela era kommentarer hamnade i samma tråd så jag kan inte svara er var för sig, men ni ska båda ha tack för så väldigt väldigt fina ord! <3

 • Linnéa

  15 mars, 2020 at 15:18 Svara

  Jag förstår verkligen varför du tycker det är avkopplande att avbilda träden. Det är något avkopplande med att bekanta sig med naturen runtomkring oss. De dagar som verkligen va skit var när jag var sjukskriven, var något av det mest avkopplande att jag visste göra att bara gå ut i naturen och ställa sig på en plats och bara insupa naturen runt omkring.

  • Alicia Sivert

   12 april, 2020 at 14:17 Svara

   Jamen precis!! Försöker ta det ett steg/sinne längre och gå runt och klappa på barken, känna på barren, plocka upp och kasta kottarna. Ser ut som en dåre men man mår fan bra av det!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.