tips för att komma igång med skapandet och ett årslångt städprojekt

aliciasivert, alicia sivertsson, monthly makers, sakmakarutmaningen, skapa, alstra, alster, makeri, maka, göra, kreativitet, skapande, papper, tema, månadstema, inspiration, rensa förråden, material, röja
Jag tänker försöka förena Monthly Makers med min Sakmakarutmaning – alltså att använda upp materialet jag har hemma istället för att samla på mig nytt och spara på ”det finaste”.

Att rensa i förråden kan kännas som ett helt övermäktigt åtagande om en har som mål att göra allt på en gång – men kan också vara oerhört fantasieggande och inspirerande om en gör det i små steg. Jag får alltid idéer till något nytt när jag går igenom mina samlingar av tyg, knappar, garner, tidningsrubriker, vackra foton, små strasstenar, mjölktänder, glasprismor, snäckor och brädbitar. Men jag har så mycket av dem att det är svårt att börja!

aliciasivert, alicia sivertsson, monthly makers, sakmakarutmaningen, skapa, alstra, alster, makeri, maka, göra, kreativitet, skapande, papper, tema, månadstema, inspiration, rensa förråden, material, röja
Så jag tänker såhär: januaris tema är papper, vad har jag som passar in i den kategorin? Under januari har jag som mål att inventera gamla tidningar och magasin, skrivbordslådorna med papper och kartong av olika struktur, böckerna jag sparat för att sidorna skulle göra sig bra i kollage, samt kanske redskapen som är relaterade till pappersmaterialet – färger, saxar, pennor, penslar, linjaler, sudd, gem, lim, klistermärken. Sen rensar jag, klipper ut vad jag vill spara, återvinner eller skickar resten till Myrorna och har förhoppningsvis välsorterade lådor med enkom inspirerande material, samt massor av nya idéer lagom till att månaden är slut – utan att för den sakens skull ha gjort av med all energi på någon slags rikstäckande storstädning.

aliciasivert, alicia sivertsson, monthly makers, sakmakarutmaningen, skapa, alstra, alster, makeri, maka, göra, kreativitet, skapande, papper, tema, månadstema, inspiration, rensa förråden, material, röja
Jag bläddrar igenom högarna med hem- och hantverkstidningar. Inte alla på en gång, men jag stoppar en i väskan att läsa på lunchrasten eller tunnelbanan.

aliciasivert, alicia sivertsson, monthly makers, sakmakarutmaningen, skapa, alstra, alster, makeri, maka, göra, kreativitet, skapande, papper, tema, månadstema, inspiration, rensa förråden, material, röja
Letar inspiration i lådan med tidningsrubriker och bra ord.

aliciasivert, alicia sivertsson, monthly makers, sakmakarutmaningen, skapa, alstra, alster, makeri, maka, göra, kreativitet, skapande, papper, tema, månadstema, inspiration, rensa förråden, material, röja
Jag har faktiskt redan börjat med att gå igenom de dam-/hantverksmagasin från 70-talet som någon lämnat bredvid återvinningsstationen förra året, och det resulterade i att jag två dagar i rad satt i soffan och klistrade kollage rent maniskt. Det är knappt så min röda bok går att stänga längre.

aliciasivert, alicia sivertsson, monthly makers, sakmakarutmaningen, skapa, alstra, alster, makeri, maka, göra, kreativitet, skapande, papper, tema, månadstema, inspiration, rensa förråden, material, röja, teckning, uggla, owl
Och jag har en grej till månadstemat, men ni får hålla er liiite till innan jag visar.

Så upp och leta efter gnistan, vänner, den finns där i något hörn! Ta en låda i taget, en tidning åt gången. Spärren släpper ganska snabbt, det lovar jag!

16 Comments
 • Linn

  26 januari, 2015 at 09:52 Svara

  Haha nämen va kul! Jag har också en ask fylld av tidningsurklipp. Rubriker kan bli så roliga tagna ur sitt sammanhang. Jag brukar använde de i brev till kompisar.

  • Alicia Sivert

   26 januari, 2015 at 11:58 Svara

   Håhå, det är ju en ypperlig idé! Ja alltså vissa är så himla poetiska och vackra och andra är så dråpliga! Några favoriter jag sparar på är "Godis är viktigare än Jesus" och "Min son är så rädd för sniglar".

 • Beatrice

  22 januari, 2015 at 18:50 Svara

  Alltså, varför missade jag det här inlägget? Gick in för att visa pojkvännen vad jag tänker köpa och sätta på väggen (koltrasten) och scrollar neråt bland inläggen och ser det här!? Borde egentligen också rensa och sluta köpa nytt hela tiden, men det är så svårt att gå förbi favorit-butikerna och inte köpa saker man vill göra något med!? Och ännu svårare att göra av med gammalt material…. Vill ju spara och typ klappa lite på, inte använda och misslyckas med, ungefär… Dock har jag i alla fall börjat använda min samling av loppisköpta broderigarn och en liten bit av ett gratistyg jag hittade en gång på ett läger i en låda märkt "ta vad ni vill". Mycket bra grej, tror dessutom att det snart blir klart!
  Men alla mina knappar, pärlor, dyrt inköpta saker jag skulle "pyssla med"… Svårt, mycket svårt. :(

  • Alicia Sivert

   24 januari, 2015 at 11:36 Svara

   Ja, jag har skitsvårt att lämna fina tyger och allmäna material på loppis. Men det FÅR INTE PLATS mer hos mig nu. Jag måste verkligen skärpa mig!
   Och det där med att spara det finaste för att det en gör inte duger är det allra farligaste. Jag har blivit MYCKET bättre på att inte tänka så det senaste året med Sakmakarutmaningen men jag har fortfarande lång lång väg att vandra… 2015, bring it!

 • Erica Bessant

  21 januari, 2015 at 08:10 Svara

  Smart att ta lite i taget! Jag har börjat gå igenom mitt förråd för att få lite mer plats. Men det är verklligen tungt göra. Åh så mycket skräp det hammnat där! Känns inte så inspirerande.

  • Alicia Sivert

   24 januari, 2015 at 11:33 Svara

   Nej, jag förstår precis! Och än värre med allt som känns inspirerande men en nästan skäms för att en hamstrar så. Jag gör i alla fall. Men, små steg som sagt! Börjar med pappret.

 • Mikaela

  20 januari, 2015 at 20:58 Svara

  Jag har en kista som jag förvarar alla mina grejer i, borde också rensa upp lite även om det inte ryms så mycket i den. Fint med en plåtburk att ha fina utklipp i! Jag är så nyfiken på vad du har hittat på för något till temat!

  • Alicia Sivert

   24 januari, 2015 at 11:33 Svara

   Åh, smart! Jag har grejer ö v e r a l l t…

 • Tyg och otyg

  20 januari, 2015 at 16:52 Svara

  Smart! Jag måste verkligen rensa i mitt materialförråd, men jag draaaar miiig, för jag minns vilket omfattande och tidskrävande projekt det var förra gången.

  • Alicia Sivert

   24 januari, 2015 at 11:32 Svara

   Det är lite hemskt, när en samtidigt måste städa köket, damma bokhyllan och våttorka i badrummet. Det tar ju liksom aldrig slut om en börjar. Men jag tänker att ETT städprojekt i månaden utöver renhållning borde gå? Vi får se!

 • x-handarbete-pyssel

  20 januari, 2015 at 14:54 Svara

  Jag trodde en stund att du höll på att gå igenom min ateljé, det lät liksom så… Men nej, mjölktänder har jag inte där!
  Skönt att höra att det är någon mer än jag som sparat på "allt" och nu ska gå igenom lagret!
  Jag försöker tömma min gamla ateljé och få in sakerna på tjugo kvadrat, kvadrat som även ska räcka till att bo på för två pers.
  Har jag sagt att jag gillar utmaningar??
  Fast ibland är jag nära att bli galen och samtidigt inser jag att jag kanske tagit mig vatten över huvudet…!!
  Tänker hänga här hos dig för att finna styrka och inspiration att fortsätta målmedvetet framåt!
  Hejs!

  • Alicia Sivert

   24 januari, 2015 at 11:31 Svara

   Haha åh, mardrömmen är när jag måste flytta härifrån till någonting mindre! Samtidigt så vill jag ju det. Och så frågan om det är bättre att jobba hemifrån eller hyra ateljéplats. Ack, jag vet inte! Men detta känns som en början, som kan göra en oviss framtid lite mindre skrämmande också. Små små steg. Lycka till kompis!

 • Anna María

  20 januari, 2015 at 12:11 Svara

  Mycket bra kombo! Ska bli kul att se vad du har gjort.

 • Sandra

  20 januari, 2015 at 12:07 Svara

  Så bra tips! Tycker att det är så smart att omge sig av det materialet vi valt som månadens tema för att riktigt få känna på det. Har också använt mig av något jag hade hemma sedan tidigare vilket känns bra. Ska bara redigera bilderna nu så kommer det upp på bloggen strax :)

  • Alicia Sivert

   20 januari, 2015 at 12:18 Svara

   Åh vad roligt! Jag klickar på uppdatera sida tills det dyker upp, hehe. Känns bra att använda material som finns tillgänglig istället för att köpa – både för mig som har mycket jag vill göra något av, men också som värdegrund med MM så det inte behöver vara köphets och finaste kvalitet på allt. Är så peppad på att det ska bli den sista så jag får se alla bidrag!!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.