tre anledningar till att jag inte ser Fifty Shades of Grey

Åsikterna uttryckta i denna blogg är mina egna privata och har ingen koppling till mitt arbete som biografvärdinna eller företaget jag jobbar för.

Det är mycket snack om Fifty Shades of Åhnej nu igen. Personligen får jag ont i magen när jag tänker på och ser hur hysteriska folk (och i synnerhet unga tjejer) är över filmatiseringen. Varför blir jag upprörd över ett stycke Twilight-fanfiction? Varför kan jag inte bara strunta i att se den utan att göra en grej av det hela? Det är ju bara en film. Jag måste bara lära mig att skilja film från verklighet. Haha nej.

aliciasivert, alicia sivertsson, alicia sivert, 50, fifty shades of grey, fifty shades of åhnej

Tre anledningar till att jag inte ser Fifty Shades of Grey:

1. Fifty Shades of Grey styrker missuppfattningen att personer som utövar BDSM gör det på grund av psykologiska besvär. Sedan 2009 klassar Socialstyrelsen inte längre BDSM som en sjukdom, men missuppfattningen är fortfarande vanlig precis som det finns dem som anser att homosexualitet och transvestism beror på sinnessjukdom. BDSM är en sexuell preferens, inte effekten av ett sjukdomstillstånd. Att gå runt och anse att folk är sjuka i huvudet för att de tycker om andra saker än reproduktiva möten mellan gifta kvinnliga kvinnor och äkta manliga makar i missionärsställning är liksom aldrig helt oproblematiskt.

2. Fifty Shades of Grey visar BDSM som ett problembeteende som går att bota. Eh, okej. Fräscht.

3. Fifthy Shades of Grey romantiserar kvinnomisshandel. BDSM är inte kvinnomisshandel – det bygger på överenskommelse om vem som ska dominera och vem som ska bli dominerad samt att alla parter är med på detta och vid obehag kan avbryta akten. I Fifty Shades of Grey säger Anastasia nej vid ett flertal tillfällen utan att den förhatliga Mr. Grey tar hänsyn till detta. Det, mina vänner, är inte BDSM utan våldtäkt. Se några osmakliga utdrag här.

(Tillägg 2015-02-13: 4. Det har kommit till min kännedom att Grey även utanför sina problematiska aktiviteter i den sammetsbeklädda sexgrottan ägnar sig åt psykologisk misshandel och försöker styra Anas liv in i minsta detalj. Det är naturligtvis ett lika stort problem som misstyckessexet som jag hade tagit upp om jag var inbegripen i det, men som nu får ta utrymme i något annat forum – även om ni gärna kan diskutera det i kommentarsfältet nedan!)

I en våldtäktskultur normaliseras våld mot kvinnor genom precis den här typen av media. Man gör det till någonting romantiskt att män är ihärdiga och att en ickemans nej efter tjat kan vändas till ett okej. ”Hon spelar bara svår”. Det kan handla om en snubbe i en bar som envist ska bjuda på en drink du tackat nej till, eller att någon tjatar sig till ett ligg. Det handlar också om sexualbrottslingar som ej döms därför att utövarna inte förstod att offrets ”nej” verkligen betydde NEJ, eller att hennes motsträviga ihopknipning av benen när hon blev våldtagen med en vinflaska tills hon blödde av två män och en tredje som filmade kunde tolkas som BLYGSEL. Det är inte särskilt romantiskt.

Fifty Shades of Grey är inte bara ”en film” (eller en bok) för mig. Den är produkten av ett problem som har samma problem som effekt.

Ovanstående åsikter är baserade på vad jag läst runt fenomenet. Om det är någon som gjort en grundligare feministisk studie av boken eller filmen och kommit fram till något helt annat är jag intresserad av att höra det!

22 Comments
 • AngelicasVärld

  20 februari, 2015 at 19:30 Svara

  Jag håller verkligen inte med dig…jag älskar böckerna., har läst dem fler gånger. Jag förstår verkligen att folk fastnar och ÄLSKAR serien om Ana och Christian…och citaten du visar ovan är ju helt ryckta ur sitt sammanhang och visar inte storyn. Gång på gång i böckerna så hävdar Mr Grey att Ana har all makt…att det är hon som bestämmer…

  • Alicia Sivert

   21 februari, 2015 at 16:57 Svara

   Okej. Som jag skriver i inlägget är jag intresserad av att höra om någon gjort en grundligare feministisk studie. Har du det får du gärna utveckla din kommentar.
   Tycke och smak är emellertid helt irrelevant i sammanhanget, och att Grey hävdar Steeles kontroll samtidigt som han gör saker mot hennes vilja låter bara ännu mer vrickat.

 • LisaMarie

  17 februari, 2015 at 19:19 Svara

  Alltså jag kan inte sluta uppröras över detta. Tror att jag blir extremt provocerad delvis pga. av mina egna oförverkliga författardrömmar i kombination med att Fifty Shades sålt så galet mycket att det hade varit mycket till och med om boken varit något att ha. Men det är ju skit, så är det bara. Har läst första delen och ogillade den verkligen. Dåligt språk, otrovärdiga karaktärer och kassa ideal. Stör mig mycket på romantiseringen av stereotypt stalkiga manliga karaktärer, men stör mig ännu mer på synen på kvinnors sexualitet i boken. Minns att jag höll med om det mesta Kobran skrev om boken här: http://kobranhuggertill.blogspot.se/2013/01/lite-tankar-om-fifty-shades-of-grey.html

  En annan grej också dock som jag tycker är så knäppt att jag blir full i skratt. Boken är ju porr, i bokform. Och det är helt okej att folk gillar det. Men är det inte lite komiskt att filmen då är en spelfel och inte en porrfilm? :p Jag gillar också sex och läser gärna om det. Dock verkar folk inte veta att det finns så mycket bättre sex-noveller etc. GRATIS på internet. Men det är inte helt rumsrent att säga. Det enda rumsrena är tydligen att köpa en dålig bok om dåligt sex för att den råkar ligga på pocket-toppen. Okej nu blev det cynisk men ja :p Till författarens försvar kan man väl iofs säga detta: Hela boken är uppenbart en sexfantasi. Den här personen har bara råkat skriva ner den och få den publicerad och läst av många. Detta leder osökt till frågan: Om alla människor skulle skriva ner sina sexfantasier, få dem lästa och granskade under lupp som denna bok har blivit, hur många fantasier skulle då passera PK-strecket? ;p Ok rörig kommentar, men det får va :p

 • Helga

  13 februari, 2015 at 05:53 Svara

  Asså jaaaaaa! Förrutom patriarkatet osv så blev jag ännu mer osugen på att läsa den där bajsboken när jag läste Nanna Johanssons recension haha -> nojesguiden.se/blogg/nanna-johansson/femtio-genanser-av-honom
  Eftersom jag är så evinnerligt trött på våldtäktssamhället har jag tex tröttnat så fett hårt på vissa sorters kriminalserier (handlar i 90% av fallen om en vit seriemördar(man) som hatar kvinnor och mördar dem, helst ska de vara redan utsatta typ prostituerade). Nu kollar jag på mysiga britter som lallar runt i Oxford istället. En liten parentes haha. Anyways! Trevlig helg på dig så försöker vi fortsätta hoppas att den stora massan ska vakna nån gång.

  • Alicia Sivert

   13 februari, 2015 at 12:11 Svara

   Åh Nanna! Läste faktiskt de där utdragen förra gången hypen var igång men hade glömt. Tack för påminnelsen! <3
   Alltså JA. Jag kräks. Blir så himla illa till mods och ledsen och förbannad. Försökte se den här sabla True Detective som alla tjatar om men stod inte ut mer än en halvtimme. Tacka vet jag brittiskt lallande! :P
   Ha en fin helg, kompis!

  • Helga

   13 februari, 2015 at 17:02 Svara

   True detective orkade jag faktiskt se, den är iaf väldigt välgjord även om temat's been dooooone. Började se The Killing sen men efter nån säsong tog det stopp. Jag får väl se om världens bästa serie (Buffy) för 6e gången snart. Älskar Buffy asså. En annan serie jag inte förstod hajpen om var Girls. Läste om den och att den skulle vara empowering och handla om coola kvinnor. Sen såg jag 2-3 säsonger å ba eeh nej. Tyckte bara den handlade om sjukt egocentrerade människor + att alla män var rövhål och kvinnorna ändå var i förhållanden och bara snackade om dem heeela tiden. Då tycker jag faktiskt Sex and the city är mer najs för de hade iaf en fin vänskap.

  • Alicia Sivert

   14 februari, 2015 at 12:05 Svara

   Jag kräktes nästan av True Detective alltså, och vilket as han som har gjort den är! Efter att ha läst några av hans uttalanden om kritiken var det omöjligt för mig att ge den en andra chans. Hu.
   Buffy har jag faktiskt aldrig tittat på, och Girls fastnade jag verkligen inte heller för. Tycker den lovade så mycket den verkligen inte levde upp till. Twin Peaks är min favvoserie of all times – både för att den är så FANTASTISK och för att genustänket var mer modernt i den än vad det är i filmer/serier idag!

 • Emilia

  12 februari, 2015 at 20:20 Svara

  Jag har faktiskt läst alla tre böckerna för att jag ville veta vad the fuzz was about så att säga. Och fy fan. Om man bortser från de punkterna du har tagit upp om själva sexet (som är sjukt problematiskt i sin framställning!) så är hela deras relation ett stort problem. Allt han gör mot henne klassar jag som grov psykisk misshandel och kontroll av en annan människa som inte är okej. Detta är saker som han gör mot henne i böckerna och som klassas som romantik och "gulliga gester": han väljer ut och köper hela hennes garderob. Hon, en vuxen kvinna, får alltså inte välja kläder, skor, smycken etc själv utan han klär henne som ett barn. Han ber (beordrar) henne sluta jobba för att han är förmögen och kan försörja henne. När hon väljer att fortsätta jobba köper han tidningen hon jobbar för så att han blir hennes högsta chef. Han förbjuder henne att träffa manliga kompisar. Fräscht. Han stalkar henne. Han bestämmer alla deras fritidsaktiviteter och jag känner att inget av det hon får göra för hon göra. Så när hon går och träffar en kompis (fast han har förbjudet det) så händer såklart en grej och hon blir nästan mördad för han har ju aaalltid rätt….. Han har sådana kontrollbehov gentemot denna kvinna att jag blir illamående. Detta är inte romantik. INGEN kvinna ska någonsin se detta som romantik. Rent litterärt är denna bok ett skämt med fruktansvärt språk och är så dåligt skriven med upprepningar och diverse sjukt kassa liknelser. Summa kardemumma ALLT med denna bok suger och jag fattar inte hur så många kan finna denna bok bra och fram för allt romantisk!! Suck.

  • Alicia Sivert

   12 februari, 2015 at 21:21 Svara

   Alltså WHAT. Jag var inte medveten om hälften av detta. TACK för att du orkade dela med dig! Detta blir verkligen bara sämre och sämre och sämre för varje mening jag läser om det. Kan världen snälla komma på rätt kant snart?

 • Fredrikapåvinden

  12 februari, 2015 at 17:02 Svara

  Usch vad arg och besviken en blir när en blir påmind om sånna här storsäljande skithögar. Har velat mycket fram och tillbaka om jag ska läsa boken. Känns på ett vis viktigt att läsa den då den blivit så stor så att en kan ge sig in i debatten… Men orkar liksom inte sitta och läsa en bok som sprider så mycket dumt när det finns så mycket bra böcker en kan läsa istället… Skitbra skrivet om den tycker jag! Heja dig! Fortsätt vara så här klok och att skriva ner det och dela här. Du är så jäkla bra!

  • Alicia Sivert

   12 februari, 2015 at 21:12 Svara

   Jag har också tänkt i de banorna men känner mig SÅ ointresserad. Har läst lite OM böckerna och vad jag förstått är det verkligen dålig lektyr i sig, och så kvinnohat på det. Känner inte att jag fixar att investera tid i sånt skräp just nu utan hate:ar helt fräckt ändå. En får lägga tid på det som känns aktuellt för en själv som person (i mitt fall just nu att motarbeta sexism inom konstvärlden), och det finns feminister som orkar göra en grundligare studie i detta. Jag lämnar slutordet åt dem (men med en egen arg parentes såklart)!

 • Emilie

  12 februari, 2015 at 16:28 Svara

  Vad bra att du skriver om detta! Jag har själv inte läst boken men har fått lite dålig smak i munnen när jag läst utdrag och även läst om boken på andras bloggar. Känns som att det är en film jag klarar mig utan… Romantiserat våld är otäckt och om filmen är som jag föreställer mig förstår jag inte hur inte fler ser att kejsaren är naken. Kärleksfullt och vackert med en våldsam och kontrollerande man? Sällan!

  • Alicia Sivert

   12 februari, 2015 at 21:07 Svara

   Tack! Samma här.
   Men det är ganska många som protesterar. Problemet är väl att kritiken inte når den mest utsatta gruppen :(

 • hille

  12 februari, 2015 at 16:09 Svara

  AHH, skrev lite kort om det i ett inlägg innan, som jag schemalagt till lördag! BLIR SÅ FÖRBANNAD PÅ SKITEN. Fattar inte hur det kan existera och HUR i helvete den sålt så bra som den gjort?? It's beyond me.

  • Alicia Sivert

   12 februari, 2015 at 21:05 Svara

   Alltså det är den mest förköpta filmen i SF Bios historia. Fler vill se den än Harry Potter och Sagan om Ringen? Vill dö.

  • Misan

   13 februari, 2015 at 10:48 Svara

   Jag har inte läst boken (och kommer inte att se filmen) och tycker att det är bra med kritik, men alltså, är inte grejen med denna bok att den ska vara upphetsande? Om miljoner kvinnor tycker att den är just det, ska de skambeläggas? Sexnoveller ska väl ofta vara just lite över gränsen för vad som är "ok". Sen, jättetrist om författaren framställer BDSM på ett dåligt vis = klart motiverat att kritisera. Men som sagt, sålänge huvudpersonernas förhållande inte romantiseras så förstår jag inte ilskan över denna bok?

  • Alicia Sivert

   13 februari, 2015 at 12:09 Svara

   Hej! Nej, då har vi missuppfattat varann. Jag tycker det är asbra om det kommer en bok om kvinnors sexualitet och att den kan få genomslag och bli film eller ett helt fenomen. Problemet är när det är patriarkala strukturer som bestämmer vad som ska vara upphetsande – i det här fallet våldtäkt och psykologisk misshandel. Huvudpersonernas förhållande är suuuperromantiserat och det är det som gör det problematiskt. Kolla gärna Emilias kommentar lite längre ner där hon tar upp några av grejerna Grey gör mot Ana, förutom det icke-samtyckta sexet.
   Hade boken/filmen/fenomenet handlat om en tjej som experimenterar med sin sexualitet av egen lust hade det varit fantastiskt!

  • Misan

   13 februari, 2015 at 13:35 Svara

   håller med, romantiserandet är ett problem, men faktum kvarstår ju att många kvinnor finner handlingen upphetsande (TROTS allt Grey utsätter Ana för). Jag har själv läst sexnoveller som varit över gränsen för vad jag NÅGONSIN skulle utsätta mig/gå med på, men det är väl det som är spänningen så länge det stannar vid att vara en fantasi. Hur som helst, jag tror att FSOG både har bidragit med bra och med dåliga saker. Jag har bekanta som sagt att de har blivit mycket mer öppna med sex/tagit för sig mer efter att ha läst trilogin. Men jag förstår hur du menar och är inte helt klar över mina egna åsikter (du får omvända mig)! Diskussion är alltid bra!

  • Alicia Sivert

   13 februari, 2015 at 13:51 Svara

   Okej! Jag tror att det är en fara därför att målgruppen är unga tjejer som inte fått särskilt grundläggande utbildning om vad sex kan vara och innebära (i alla fall var sexualkunskapen på min tid ett skämt och någon genusvetenskap fanns inte). Jag ser en fara i att bara prova utan att först komma överens om rollerna och bestämma säkerhetsord för att sen ägna tid åt aftercare (vilket inte finns ett spår av i böckerna) och reflektion. Vad jag menar är att det går säkert att som feminist se filmen/läsa boken och sålla ut de delar en tycker är intressanta – men jag oroar mig för den som är ung och enbart tycker att detta är sexigt (och inte ett dugg komplicerat) därför att hen aldrig reflekterat över sociala strukturer. Förstår du hur jag menar? Det är ju mycket vi får lära oss är sexigt/normalt genom den ständiga upprepningen i media, exempelvis den ihärdiga rent besatta mannen (som i verkliga livet är rätt obehaglig).

   Fenomenet 50 Shades of Grey skulle inte göra lika stor skada om det inte vore unga och därmed ofta osäkra och oerfarna människor som var målgruppen.

  • Anonym

   13 februari, 2015 at 19:22 Svara

   Hej igen! Sant, det är säkert som du säger, att det beror mycket på läsaren. Bra att det diskuteras hur som helst! Jag är halvomvänd!

  • Alicia Sivert

   14 februari, 2015 at 12:00 Svara

   Ja, jag instämmer! Är rädd att jag behöver läsa böckerna/se filmen för att kunna vara riktigt på pricken med mina argument. Men alltså tvek om jag vill det… Ha det så väldigt gott! :)

  • LisaMarie

   17 februari, 2015 at 19:29 Svara

   Måste ge mig in här också känner jag. Jag fann aldrig sexet i boken särskilt upphetsande, vilket iofs inte behöver säga så mycket för alla har vi olika preferenser. Det som stör mig så extremt mycket och gör mig riktigt arg är (precis som Kobran skrivit, se länk längre ner i min andra kommentar) att huvudpersonen i stort sett inte har någon som helst sexualitet innan hon träffar Grey, varpå hon sedan gör en helomvändning. Antar att det kan ses som upphetsande att "bli väckt" rent sexuellt av en person, men seriöst: vilken person över 20 vet så lite om sex som Ana gör? Hon verkar ju totalt ointresserad fram till dess att hon träffar Grey och man får intryck av att hon knappt ens onanerat innan. När de sedan väl har sex kommer hon av att han *trumvirvel* slickar på hennes bröstvårta!

   Okej, återigen är detta något som kanske många finner upphetsande oavsett verklighetsförankring, vilket i sig kan vara okej. I kombination med att Ana är jättebra på att ge oralsex redan första gången samt att hon hela tiden blir jätteblöt och får orgasm utan minsta sexuella erfarenhet sen tidigare tycker jag dock bara att det blir för mycket. Det är liksom inte så (iaf inte som jag minns det) att Anas fantastiska sexuella upplevelser med Grey beror på att han är extra "bra", tar sig tid till långt förspel osv., nej Ana bara blir jätteblöt, och får orgasm. Blir SÅ JÄVLA TRÖTT rent ut sagt på denna syn på kvinnlig sexualitet, som något som kan vara upphetsande men som bara ska finnas där för mannen att ta för sig av…

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.