tre anledningar till att sluta använda ordet ”pyssel”

Pyssel är ett patriarkalt ord, alicia sivert, alicia sivertsson, alicia sivert
Hörrni, det händer grejer! Morgonpasset i P3 har efter ett meddelande från en Elin tagit upp den feministiska problematiken kring ordet ”pyssel” som jag och Jessica reflekterat kring det senaste ett och ett halvt året. DETTA ÄR FANTASTISKT! Lyssna här, efter 1:42:20 i klippet utan musik, eller:

Jag känner nu att världen är redo för tre anledningar till att sluta använda ordet ”pyssel”:

Pyssel är en förenkling: Broderi, virkning, sömnad, stickning, knyppling, vävnad, textilt skapande, collage, assemblage, pappershantverk, näverslöjd, återbruk, etc. etc. etc. En skulptör eller en målare skulpterar respektive målar. Det är konstformer vi är bekanta med och respekterar. Att använda ordet ”pyssel” för att slå ihop en sådan uppsjö av mångsidigt och varierande skapande som ovan nämnda vittnar för mig bara om okunskap gällande teknikernas faktiska namn och användningsområden.

Pyssel är ett patriarkalt ord: Odet pyssel används i stort sett uteslutande för att beskriva kvinnligt skapande – helt oberoende av mängden estetik, teknik, tid och skicklighet som läggs ner i verket. En man som arbetar i samma material och teknik skulle inte bli beskylld för att ”pyssla”. Vi gör skillnad på teckning, måleri och grafik som alla är manligt dominerade skapartekniker men kan inte särskilja en vävd väggbonad från en virkad grytlapp.

Pyssel är en förminskning: Pyssel förändrar inte världen, pyssel ifrågasätter inte samhällsordningen, pyssel ställs inte ut i gallerier och på museum. Genom att benämna någons arbete som ”pyssel” förpassar du personen och det den kreerar till hemmets ”mysiga”, ”trevliga” och triviala fängelsehåla och konstaterar ungefär att ”vad trevligt att du håller på men kan du nu vara så snäll och flytta dig ur vägen”.

Tänk på hur du pratar med skapande människor, tänk på hur du pratar med skapande barn. ”Pyssel” används ofta i välvillig mening – men vad för det med sig för bagage?

”Jag vill inte att mitt skapande ska lukta buljong, 
eller vad sjutton det nu luktar i pysslets ryggsäck.”
– JESSICA ANDERSDOTTER

Läs Jessicas kommentar av dagens händelser HÄR.

Tags:
25 Comments
 • jaquline

  6 december, 2017 at 18:07 Svara

  Så intressant!! Det är faktiskt inget som jag har reflekterat så mycket över – mest för att "pyssel" är så positivt laddat för mig tror jag… Men visst är det så att jag inte går runt och säger till folk jag inte känner så bra att jag "pysslar", det låter ju alldeles för töntigt brukar jag säga till mig själv… (vilket ju är vansinnigt töntigt av mig!). Mycket bra inlägg! Jag ska fortsätta att reflektera över detta!

 • Anonym

  4 september, 2017 at 17:52 Svara

  Hantverk är ett bra samlingsnamn tycker jag, även om det inte värdesätts på ett vettigt sätt vid försäljning i relation till materialkostnad och arbetstid.

 • Emilia

  23 november, 2016 at 11:35 Svara

  Blev tipsad om att läsa ditt inlägg efter att jag snabbt snuddade vid ämnet här: http://www.emiliawesterstrom.se/2016/11/17/monthly-makers-tealight-holder-star-garland/ och hm, håller jag med? Vet inte.
  Absolut känner jag att "pyssel" är lite töntigt och inget jag egentligen vill bli förknippad med med mitt skapande. Men jag har nog alltid sett pyssel lite mer som en snabbt ihopsvängt papper- och lim grej, enkla saker man kan göra med barn, och inte samma som tex virkning. Men absolut, även snabba pappersgrejer är bra grejer. Jag ska fundera vidare på detta, tack för att du lyfter ämnet!

 • Ann Kroon

  8 september, 2016 at 08:00 Svara

  super, tack! fabolöst inlägg, satt och frihandsstitchade i en stuga i somras och blev helt galen på alla som passerade förbi och kommenterade mitt "pyssel"  Ordet "hobby" hamnar väldigt nära den kategorin för mig också, kritiken är på många sätt densamma och handlar ju inte minst om hur vi värderar arbete i förhållande till betalning osv. Mkt inspirerande inlägg och ser fram emot det fjärde! Lägger in detta som en kommentar på bloggen också.

 • Ruth | HungryHeart.se

  31 oktober, 2015 at 10:58 Svara

  SÅ HIMLA SANT!! Jag tog och bytte ut ordet på en gång från beskrivningen av min blogg. "Skapa" låter klart mäktigare, för att inte tala om "do it yourself". Bra kvinna reder sig själv, typ!

 • My

  29 augusti, 2015 at 15:18 Svara

  Alltså, jag håller med så himla mycket! Jag har aldrig riktigt tyckt om att använda det men inte heller lyckats sätta fingret på varför förrän nu :) Bra skrivet! /My

 • Sandra Brundell

  20 mars, 2015 at 20:41 Svara

  Sist på bollen här, men WORD! Har också stört mig på ordet (och har använt det mycket för att beskriva det jag gör), utan att kunnat sätta finger på varför. Tog bort det ur beskrivningen från min blogg direkt när jag läste det här.

 • Esse Hominem

  7 januari, 2015 at 19:49 Svara

  Bra och tänkvärt inlägg. Kreativt skapande av saker, ting och objekt är absolut inte bundet till något kön.

 • Ida

  3 januari, 2015 at 19:02 Svara

  Gosh, så jädra tänkvärt. Har stört mig på ordet svinlänge och bara inte funderat över vad jag annars skulle kunna säga och skriva. Måste sudda ut ordet direkt från min header..
  Tack för bra inlägg!
  Och vilka fantastiska saker du skapar!

  • Alicia Sivert

   5 januari, 2015 at 15:00 Svara

   Hurra vad bra! Kul att du kunde knyta an det till något som legat och grott i dig sen länge. Det är då det händer grejer!
   Och TACK! Lycka till med makerierna, alstren, skapelserna och konsten :)

 • Madde

  1 januari, 2015 at 13:53 Svara

  Jag för sedan länge samma krig mot pysselordet. Skönt att veta att vi är flera :)

 • Jessica

  8 november, 2014 at 10:33 Svara

  <33333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333

 • Anna María

  7 november, 2014 at 18:12 Svara

  Jag håller ju med dig och Jessica ang detta med pyssel, men jag måste erkänna att jag är så dålig på att hitta andra bra ord för det jag gör. Men fasen alltså, jag ska bättra mig och ta bort ordet ur mitt vokabulär. Ligger ju så mycket i det ni båda säger. Heja!

  • Alicia Sivert

   5 januari, 2015 at 14:57 Svara

   Fett! En behöver ju inte nödvändigtvis ha ett ersättande samlingsord. Jag benämner vad jag gör och säger stickar, syr, gör kollage, målar, broderar, tovar osv i största möjliga utsträckning. Om ett samlingsord behövs ligger 'skapar' och 'makar' mycket närmare vad jag tycker att jag gör.

 • Anna Kj

  6 november, 2014 at 08:37 Svara

  Äntligen!! åh vad jag retat mig på Hannas (och andras) ordval: pyssel. TACK TACK TACK för reflektionen. och argumenten.

  • Alicia Sivert

   6 november, 2014 at 23:16 Svara

   Åh vad glad jag blir! Det händer saker, hurra :)

 • Helga

  6 november, 2014 at 04:53 Svara

  Jaa!

 • Fredrikapåvinden

  5 november, 2014 at 20:26 Svara

  Det här tycker jag är så intressant och tänkvärt. Verkligen! Jag har faktiskt tänkt en hel del på det sen du och Jessica skrev om det. Men det är konstigt hur svårt det kan va att vänja sig bort med ett litet futtigt ord och hur mycket enklare det är att förminska sig själv och det en skapar. Nä jag ska bli bättre på att hitta bra och riktiga ord för det jag gör. Så bra att ni skriver om det!

  • Alicia Sivert

   6 november, 2014 at 16:49 Svara

   Jag tycker det var ganska enkelt när jag väl hade bestämt mig! En får ju börja med sig själv, utmana ordförrådet, och sen göra detsamma med dem omkring sig. Du har ju en f r u k t a n s v ä r d material och teknikkännedom. Dina alster är allt annat än pyssel, min vän!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.