två broderade porslinsdjur som flyttat hemifrån i år

Hittills är det två broderade porslinsdjur som har flyttat hemifrån i år. När jag började med det här projektet så hade jag ju ingen aning om hur stort det skulle växa sig. Hur det slutar vet jag fortfarande inte, men jag har passerat 50 stycken broderier. Att det finns likasinnade som liksom jag känner nån slags blandning av sympati och förakt för de små figurinerna, det märkte jag ganska snabbt. Ni är många som skickat bilder och hejat på under de 2,5 år jag hållit på. Att en del av er skulle dyka upp på utställningar för att se porslinsdjuren live tycker jag är alldeles fenomenalt. Men något jag faktiskt aldrig hade räknat med var att det skulle gå att sälja tavlorna. Jag såg det mer som ett konceptverk än som något kommersiellt. Men det har visat sig att det finns några människor där ute som är lika tokiga som jag – eller ännu tokigare – eftersom de faktiskt kan tänka sig att ha ett broderat porslinsdjur uppe på väggen hemma.

En porslinsfigur i form av en vit pudel står framför ett broderat porträtt med samma motiv. Porträttet är handsytt med vit bomullstråd på knallrosa linnetyg. Ur projektet Broderade porslinsdjur av Alicia Sivertsson.

Totalt har åtta stycken broderade porslinsdjur (och ett vävt) funnit nya hem, varav två av dessa nu under vintern. Den första att ge sig ut i världen den här sidan årsskiftet var en liten uppnäst pudel.

En porslinsfigur i form av en vit pudel som sitter ner.

Har den inte ett oemotståndligt nylle? Direkt när jag såg figuren visste jag att jag ville göra den i nästan uteslutande franska knutar. Bara låta pepparkornsögonen och den lilla svarta nosen sticka ut. Pudel nr. 18 heter den, inte för att den är den 18:e jag broderat utan för att så var titeln på Traderaannonsen när jag köpte modellen. Den 18:e i förra ägarens samling. Kanske den 5:e jag broderar och förmodligen den första av sitt slag hos sin nya ägare.

Ett broderat porträtt med motiv av en porslinspudel. Porträttet är handsytt med vit bomullstråd på knallrosa linnetyg och signerat i guldtråd. Ur projektet Broderade porslinsdjur av Alicia Sivertsson.

Pudel nr. 18. Fritt broderi, bomull och guldtråd på linne. 20*20 cm. 2024.

En porslinsfigur i form av en tigerunge framför ett broderat porträtt med samma motiv. Porträttet är handsytt med bomullstråd på gult linnetyg. Ur projektet Broderade porslinsdjur av Alicia Sivertsson.

Den andra att lämna Gustavsberg var denna tigerunge. Den är antagligen det allra finaste jag broderat och troligtvis kommer jag att sakna och sörja den i resten av mitt liv.

En porslinsfigur i form av en tiger som tittar under lugg.

Modellerna följer såklart med tavlorna, de hör ju ihop. Med svårighet tog jag avsked av dessa ögon.

Ett broderat porträtt med motiv av en söt tigerunge som tittar under lugg. Porträttet är handsytt med bomullstråd på gult linnetyg och signerat i guldtråd. Ur projektet Broderade porslinsdjur av Alicia Sivertsson.

Tigerunge. Fritt broderi, bomull och guldtråd på linne. 20*20 cm. 2022.

Men sorgen varar inte länge. Under årets första loppisar har jag hunnit samla på mig en hel drös nya figuriner som nu står på kö för att bli avbildade. Vi får se om nästa djur ut blir en katt, en hund, en kanin eller ett rådjur. Vet ni någon rolig lokal som skulle vilja ha mig som utställare så tipsa dem gärna om det här projektet! Hittills har jag visat dem två gånger på hemmaplan i Gustavsberg och en gång på Sy- och Hantverksfestivalen men jag tar gärna med mig dem längre bort nästa gång.

No Comments

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.