utvärdering av mina mål 2016

Efter årsskiftet är ni väl utleda på allt vad sammanställningar och målutvärderingar heter, jag är det i alla fall. 2016 känns så förra året och min hjärna är helt fokuserad på framtiden, nya mål och nya utmaningar.

Därför ser jag det som en träning i konsekvens att faktiskt sätta mig ner, såhär två veckor försent, och utvärdera mina målsättningar för 2016, fastän jag inte riktigt vill. Och kanske är det först nu, i mitten av januari, som mitt symboliska nyår faktiskt infaller. December gick alldeles för fort och det är inte förrän nu som jag kunnat ta försenat julledigt, vilat ikapp mig, reflekterat, planerat och laddat om för framtiden. Dessutom händer det spännande förändringar rent praktiskt i min vardag, och för att vara redo för dem tror jag att jag behöver ta ordentligt farväl av 2016. Därför tänker jag idag tvinga mig själv att titta tillbaka på mina mål för fjolåret. Jag tvingar däremot ogärna er, så ni kan fokusera på bilderna – som alla är från vår vandringssemester i Italienska alperna i somras!

Mina mål för 2016 har varit följande:

1. Starta företag och börja producera mer organiserat.
Syfte: Öka min kreativa tid och därmed mitt välmående.

Jag vill börja med att sätta en stor lysande grön bock vid första halvan av detta mål för jag är så stolt över att jag tog mig igenom Skatteverkets registreringsprocess med andan i behåll! I somras registrerade jag min firma och har sen dess skickat sex stycken fakturor. Tyvärr tycker jag att det administrativa krånglet tog väldigt mycket energi från den tänkta produktionen. Sex fakturor är helt okej, men oj vad jag önskar att jag kunnat omforma lite ångesttid och väntan till arbetstid. Att börja producera mer organiserat är en målsättning jag behöver ta vidare in i det nya året.

Även min interna arbetsprocess behöver organiseras. Sen jag började använda mig av en bullet journal i höstas har jag fått mycket bättre koll på vad jag faktiskt prioriterar, och vad jag ständigt skjuter framför mig. Företaget har på något vis behandlats minst som ett arbete av alla de projekt jag råddar med, fastän det är där jag får göra det jag älskar mest och det är det som tar mig närmare den framtid jag drömmer om. Nej, jag har kommit en bit på vägen men jag är inte klar.

2. Medvetet minska mitt intag av mjölk- och äggprodukter.
Syfte: Minska världens lidande.

2016 har jag blivit bättre på att experimentera med mina favoriträtter och byta ut komjölk, grädde och smör mot vegetabiliska alternativ. Numera tänker jag efter i mataffären innan jag väljer animaliska produkter, men eftersom matlagning är mest ett nödvändigt ont för mig är och ingenting jag tycker är vare sig roligt eller enkelt är det en ganska långsam process. I framtiden har jag som mål att äta helt veganskt, men för stunden markerar jag målformuleringen som avklarad och lämnar processen att jobba vidare lite för sig själv i bakhuvudet.

3. Fortsätta att bara göra saker jag vill göra.
Syfte: Öka min livskvalitet och min ork.

Jag har blivit mycket bättre på att prioritera och ägna mig åt sådant som känns roligt, utvecklande, konstruktivt och viktigt för mig. Jag har klättrat i berg, odlat, skapat och stannat hemma när jag inte haft lust till annat. Men jag tror jag glömde bort ordet ”bara”, och istället för att sortera bort sånt som är mig övermäktigt har jag liksom lagt till det roliga och fortsatt stressa över det jag känner att jag ”måste” göra. Särskilt om hösten och framemot jul, då jag ju vet att jag måste gå ner i arbetsbelastning för att orka har jag ändå lurats att klistra flera kompletterande bilagor vid min att-göra-lista och fullkomligt drunknat i administration när jag egentligen borde legat och lapat glögg.

Ett halvt poäng till mig och en sträng påminnelse om att vara ordagrann i mina formuleringar, både när jag skriver och när jag läser dem.

4. Försöka måla eller rita någonting varje vecka.
Syfte: Förfina och utveckla min teknik.

När jag satte mig för att gå igenom inläggen från Den Kreativa Veckan trodde jag att jag skulle vara ganska långt ifrån målet att ha skapat med penna och pensel varje vecka. Jag vet att jag 2016 har målat mer än något tidigare år, men det har känts som att måleriet är det som tar stryk först när jag är stressad eller har mycket annat att göra, och att jag målar betydligt mindre om hösten och vintern än om vår/sommar. Jag ska erkänna att jag blev positivt överraskad! Riktigt varje vecka har jag inte målat, men sådär hemskt långt ifrån var det inte. Även under de mörka månaderna har jag tagit fram akvarellådan och arbetat. Klapp på axeln där, alltså!

5. Ta Sakmakarutmaningen på större allvar.
Syfte: Minska mängden material jag sparar på och våga använda Det Allra Finaste.

Jag ställer mig ytterst tveksam till om jag över huvud taget tänkt på den här punkten under det gångna året. Det känns som att mitt materialförråd aldrig varit så stökigt, osorterat och fullproppat som nu. Nog vågar jag successivt använda mer och mer av mina allra heligaste klenoder, men lika bra är jag på att köpa, spara, adoptera och rädda små fragment som ingen annan vill ha. Nej, slarvat har jag gjort och bättra mig vill jag. Nya tag 2017!

Till dig som känner som jag gjorde, att det är för sent att sätta sig med målutvärdering och formulering halvvägs in i januari, vill jag säga att det ändå är värt det. Att nyår bara är en siffra som inte egentligen påverkar ditt liv och att det är lättare att utgå ifrån förändringar i din vardag än att hålla dig inom givna datum. Och är du orolig att ingen ska vilja läsa, så pinga mig. Jag vill gärna vara del i ditt symboliska nyår!

15 Comments
 • Anonym

  23 april, 2017 at 14:13 Svara

  blev så nyfiken när jag såg att du hade haft ett bloggmål att skriva ett inlägg om att brodera, det är exakt vad jag skulle behöva läsa! men du nämnde inte det i det här uppföljnings-inlägget, återstår det inlägget fortfarande att skriva månne? :-)

  Karin

  • Alicia Sivert

   23 april, 2017 at 16:06 Svara

   Haha ja </3 Förlåt! Anledningen till att det inte är gjort är för att jag jobbar (fast inte särskilt aktivt) på ett kit med material + instruktioner och i det här skedet har lite svårt att bestämma vilken information jag ska reservera till produkten och vilken jag kan ge bort gratis på bloggen. Men jag ska i alla fall försöka få kitet klart för det tror jag har potential att bli skitbra! Så tack för att du peppar och påminner, då blir det lite mer rörelse bland kugghjulen!

  • Anonym

   23 april, 2017 at 18:04 Svara

   ser fram emot det! :-)

   Karin

 • Emilia W

  24 januari, 2017 at 23:03 Svara

  Så bra att ha ett nedskrivet syfte med alla mål! Det är nog väldigt viktigt ibland att verkligen reflektera över VARFÖR, och inte bara haka på andras mål eller förväntningar.

  • Alicia Sivert

   3 februari, 2017 at 10:29 Svara

   Jajemen! Min viktigaste lärdom typ, att ha ett syfte med alla mål och att SKILJA på syfte och mål! Snårigt ibland, men en mår bättre av det upplägget, tex:

   MÅL: rita en gång i veckan
   SYFTE: bli bättre på att rita

   Jämfört med att ha "bli bättre på att rita" som mål = inte mätbart!

 • Wilda

  18 januari, 2017 at 17:51 Svara

  Så fint att få läsa. Gillar verkligen texter där du reflekterar så här. Och nej, det är verkligen aldrig för sent. Säger hon som har lite för mycket strukturer för måluppföljning och målsättning med processer som lätt kan gå till överdrift. Det är väl tur att vi är olika tänker jag och jag är så glad att du skriver det där i slutet, för det är ju verkligen superviktigt. Så starkt att göra det ändå, när det känns rätt liksom. Jag är så imponerad över hur mycket du skapar trots all tid du också jobbar.

  • Alicia Sivert

   21 januari, 2017 at 19:52 Svara

   Hahaha men med lite mer strukturer hade jag kanske varit klar i tid ;) Vi är en bra kombo du och jag tror jag!
   Tack bästa du <3

 • Ewa med bloggen tygochgarn

  17 januari, 2017 at 16:18 Svara

  Att emellanåt göra en bakåtblick och summerar sådär lite för sig själv tycker jag känns bra. Ofta upptäcker man att det faktiskt finns all anledning att klappa sig själv på axeln! Om det sker just vid nyår spelar väl inte så stor roll, men det ligger något visst i symboliken. "Nytt år nya tag", precis som du beskriver.

  • Alicia Sivert

   21 januari, 2017 at 19:51 Svara

   Verkligen! Det är så lätt att bara se de punkter på att-göra-listan som en inte hunnit med. Jätteviktigt att också dokumentera och reflektera kring sina bedrifter! Sen tror jag egentligen att jag skulle behöva göra det betydligt oftare än en gång om året för att det ska bli riktigt effektivt (tex inläggsserien Den Kreativa Veckan har fyllt den funktionen för mig), så jag kanske ska tänka lite annorlunda kring 2017 års målformulering. Tack för tankeställaren! :)

 • Katarina

  17 januari, 2017 at 09:50 Svara

  Bra jobbat! Och otroligt söt och uppmuntrande kommentar det där sista. Det är ju nästan så att jag vill låtsas att jag hade skrivit ned mina mål bara för att jag ska kunna följa upp dem och pinga dig *ler*

 • Jossan

  17 januari, 2017 at 09:11 Svara

  Åh, men vilka bra mål du hade för 2016! Även om alla kanske inte gick så bra som du hoppats, så låter det som det gått rätt bra ändå! För min del kändes det skönt att läsa bara några få mål, som inte var megatunga!
  Tycker det är svårt med mål, särskilt som jag har psykisk ohälsa, men blev väldigt inspirerad av dina mål här!
  Nu minns jag inte om du skrivit ut dina mål för 2017 (för minnet är som hos en guldfisk), men det ska bli kul att följa dig under detta året med!

  Är så himla glad att jag snubblade in på din blogg här i slutet på 2016, och fastnade för vad du skriver och gör! <3

  • Alicia Sivert

   21 januari, 2017 at 19:49 Svara

   Absolut, jag är nöjd :) Vad roligt att du tyckte de var bra!

   Det förstår jag verkligen, det kan ju vara väldigt nedbrytande att sätta upp mål och sen inte klara av att hålla dem. Viktigt därför att känna efter innan och även under tiden tänker jag. Det är ju tillåtet att omformulera målsättningarna efter hand om en är sjuk! Eller så kan en jobba med kortare målsättningar, för månaden eller veckan. Nyår är ju bara en symbol och funkar inte för alla.

   Jag är också glad för att du snubblade hit, du gör mig så glad med dina kommentarer! Jag har inte bloggat mina nya mål än, men det kommer när jag är redo :) Ha en fin helg Jossan!

 • Mikaela

  17 januari, 2017 at 09:00 Svara

  Jag hade kunnat skriva det här själv, haha. Känner PRECIS som du med att jag inte hunnit med att reflektera under december och att det är först nu jag hinner känna efter. Därav jag har PRECIS ett sånt här inlägg i utkast som nästan är färdigt haha. Men heja dig för att du ändå fixat dina mål så bra! Mitt inlägg kommer förhoppningsvis upp under veckan i alla fall :)

  • Alicia Sivert

   21 januari, 2017 at 19:47 Svara

   Men så himla fint tycker jag att vi kan vara blogg-o-smarta och sanna mot oss själva och omvärlden tillsammans! <3

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.