välkommen till min lummiga balkong + odlingrapport


I början av maj visade jag bilder på vår då ganska spartanskt inredda balkong, listade för- och nackdelar med läget och uttryckte mina drömmar om ett lummigt uterum. Så snart jag formulerat idéerna och börjat tänka på hur jag skulle förverkliga dem gick det ganska snabbt framåt. Vad intressant det är ändå, hur stor makt som sitter i medvetandegörandet.

På min önskelista stod bland annat en balkonglåda till, någon form av växtbänk till kortsidan, en ljusslinga, en ampel och en matta. Helst skulle det vara ekonomiska och hållbara grejer, återbrukade och återbrukbara. Vissa idéer sorterades bort (t.ex. mattan, som i stort sett bara fanns i plast (fast jag har lust att efter Fredrikas förslag virka en egen, men kanske först till nästa sommar)) och vet ni – det enda jag köpt nytt förutom blommor och jord är faktiskt potatishinkarna! Även de flesta växterna är återbruk i form av kärnsådd, sticklingar och byten. Häng med ut på min lummiga balkong, så ska jag berätta mera:


Det började med en jakt på något att fylla balkonglådorna med. I den ena satte jag ampelpetunior.


Och i den andra lavendel. Jag hittade krukan till penséerna och det lilla huset på Myrorna.


Plus att jag fyndade en balkonglådahållare för 45:- på Saras Bazar i Sundbyberg.


Och kolla på den här hörnan liksom! Här växer potatis, paprika, två sticklingar av Doktor Westerlund, timjan, rosmarin och ett fång penséer. ”Växtbänken” är egentligen ett sånt gammalt soffbord i två nivåer där det lägre går att skjuta in under det högre. Vi fick delarna för 25 respektive 15 kronor och de var som platsbyggda för balkongen!


Det smutsgula insynsskyddet syns knappt längre.


Den andra sidan ser fortfarande lite tråkig ut, men jag har satt upp ett armeringsnät som var över från nåt av pappas trädgårdsbyggen hemma i Törnrosdalen. Där är min långa rangliga tomatplanta nu stadigt uppbunden och jag har hittat två vägghängda kopparkrukor på Hötorgets loppis.


Tomaterrr!


För några veckor sen sådde jag märgärt som jag hoppas ska gilla att klättra längs armeringsnätet.


Och lyktan fick sällskap av en keramikampel, precis som jag önskat mig! 15 spänn på Myrorna vid Odenplan, kedjorna hade jag hemma. Jag har inte hittat någon blomma till den än, för den är rätt grund och vid, men den är fin bara i sig självt tycker jag.


Minns ni tomattjuven jag satte i vatten som en stickling och sen planterade? Kolla på den nu! En ny planta! Den har små knoppar i toppen så vi får se om det inte funkar att få frukt också!


När jag la in de här bilderna i datorn och gick tillbaka till mitt majinlägg för att bocka av i önskelistan insåg jag att det var en sak jag glömt: glasprismorna. Jag hade inte haft någon direkt idé om var eller hur de skulle hänga, men nu satt ju armeringsnätet där, halvtomt på den ”trista” sidan av balkongen.


Så jag knöt upp ett gäng och imorse kunde jag se solkatterna dansa in genom fönstret och multiplicera sig över väggen.


Tofslan, som övertagit det nu tömda blombordet innanför balkongdörren, är också nöjd över att ha något att passa på. (PS, kolla hennes söta lilla tumme! Skeppskatter alltså ❤)

32 Comments
 • Oscar

  17 juni, 2017 at 13:13 Svara

  Väldigt fint! Hur satt du fast armeringsjärnet?

 • Hanna

  27 juni, 2016 at 11:54 Svara

  Så mysig du har fått det på balkongen!! Och verkligen söt katt!!! :-)

 • Vicky

  20 juni, 2016 at 17:47 Svara

  oj! älskar verkligen er fina balkong. och vilken fantastisk utsikt över taken!!! avis. <333

  • Alicia Sivert

   29 juni, 2016 at 08:40 Svara

   Du får komma på kaffe och bulle med utsikt när du är i stan!

 • Sandra

  18 juni, 2016 at 16:44 Svara

  Så fint ni gjorde det! Blev ju hur mysigt som helst och nu tänker en inte ens på de där gula skydden ju :)

 • Sandra Bergström

  17 juni, 2016 at 11:37 Svara

  Ah vilket fint/bra/härligt inlägg. Vi flyttar i månadsskiftet och då får vi en rätt så stor inglasad balkong. Skulle gärna vilja få till en sådan fin liten oas som du har lyckats med här.

  • Alicia Sivert

   17 juni, 2016 at 14:46 Svara

   Vad kul att du tycker det, taack :D Åh så härligt! Inglasat är ju perfekt för citrusväxter, tomater och sånt :) Jag vill se precis hur det blir sen!

 • Alexandra

  16 juni, 2016 at 19:52 Svara

  Å urmysigt! :) Jag älskar odling och växter, så himla roligt det är temat på Monthly makers också. Längtar tills på måndag, då har vi egen uteplats, bara 3 dagar kvar :D

  • Alicia Sivert

   17 juni, 2016 at 14:45 Svara

   Haha ja, så bra tajming! Jag har kämpat med temat pga FÖR inspirerad och har haft svårt att ringa in en idé, men nu är jag igång :)
   Gud så fantastiskt! Lova att visa allt!

 • Jess

  16 juni, 2016 at 17:26 Svara

  Vilken himla fantastisk miljö du skapat! Tycker det är superfint med en och samma växt balkonglådorna, särskilt den med lavendel för åh vad det luktar gott och ser fint ut. Den gröna hörnan ser så härlig ut och jag fullkomligt älskar armeringsjärnet med kopparkrukorna och prismorna. Underbar detalj!

  • Alicia Sivert

   17 juni, 2016 at 14:44 Svara

   Jaa, jag älskar lavendel! Hade inte tänkt ha det eftersom den dog förra året, men den här gången går det bättre! Vill ha lavendel överallt typ ^^

 • Linnéa

  16 juni, 2016 at 17:10 Svara

  Vilken mysig balkong. Jag gillar verkligen hur du piffade till armeringsjärnet med prismorna. Och vilken mysig pose Tofslan har :)

 • Ida Larsson

  16 juni, 2016 at 13:34 Svara

  Ser så härligt ut, vilken oas! Vår balkong är astråkig nu pga bristande ork och nödvändig förvaring av bildäck som vi inte fått sålda än (funderar på att sy ett överdrag till dem och nyttja som blombord när de ändå måste stå där:) Var hittar du sticklingar för uteväxter? Hur gör du med sticklingen för att få den att växa?

  • Alicia Sivert

   17 juni, 2016 at 14:43 Svara

   Haha fy vilken downer! Men att klä in dem låter ju som en fantastisk lösning!

   Jag tar de flesta av mina sticklingar från jobbet, haha! Vi har en del växter som dekor i butiken och klipper av små skott för att displaya vaser och sånt. Efter några veckor har det bildats rötter och då får de följa med hem :) Vår dr Westerlund-pelargon förökar sig som en galning! Skjuter rötter så fort den ser vatten typ.

   När rötterna utvecklats sätter jag sticklingen i jord och håller sen noga koll så krukan inte torkar ut! Har gjort samma sak med tomaten ovan plus en murgröna med lyckat resultat :)

 • Wilda

  16 juni, 2016 at 09:45 Svara

  Åh så himla fint du har ordnat det! Och Tofslans tumme! <3 Jättefint med prismorna och armeringsjärnet gav mig en idé till min balkong! Jag har också tagit tjuvar som fått rötter och nyss planterats, efter ditt tips. Spännande att se hur det går! Tyvärr tror jag att min växtvakt kommer att få äta upp mina första tomater nu när jag blir borta en vecka (men det kan ju vara fint att hon får det också). Så inspirerad av ditt återbruk och jag gör likadant själv så det är bra med inspiration på temat!

  • Alicia Sivert

   17 juni, 2016 at 14:37 Svara

   Åh, men det är ju fint ändå ;) Vad kul att dina tomater kommit så långt! Och spännande att se vad du gör med prisminspon :D

 • Mikaela

  16 juni, 2016 at 08:44 Svara

  Ååååh så fint det är! Vilken fin idé med att hänga upp prismor! Att det funkar med tomatsticklingen! Bra att veta inför kommande säsonger! Eller frågan är om jag inte ska kapa min rangligaste lilla planta och sätta om den för så tunn som den är kommer den aldrig orka bära frukt. Men tveksamt om den hinner utvecklas så mycket ändå om jag gör det nu. Hm. Jag har en prick likadan kruka som du har penséerna i, fast jag har massa olika suckulenter i :D Ampelpetuniorna var hur fina som helst! Jag borde verkligen inkorporera någon mer blomma på min balkong…

  • Alicia Sivert

   17 juni, 2016 at 14:36 Svara

   Göre göre! Hinns det inte så hinns det inte, fin som krukväxt är den ju ändå :)
   Åh, vad roligt! Det är så himla fint på din balkong! Vill komma dit och snusa på alla växter :)

 • hanna, förbanna

  16 juni, 2016 at 08:02 Svara

  superfint! Älskar katter med tummar (… fast älskar även katter utan tummar, är en kattperson helt enkelt)! <3

 • Grahnslöjd

  16 juni, 2016 at 08:00 Svara

  Åh, vad mysigt, prismorna är verkligen pricken över i!!:) Tofslan ser ut att ha hittat en finfin säng;)

 • Nyster

  16 juni, 2016 at 06:47 Svara

  Åååh vilken drömmig balkong! Och tänk så mycket bra det går att hitta second hand. Älskar loppis! Inspirerande med prismorna, så vackert när de hänger i nätet. Själv har jag en smal, liksom inbyggd balkong, som är rätt svårmöblerad. Har precis slipat och oljat trätrallen till den, så har inte kunnat ställa ut möblerna än, men tänker dagligen på hur jag ska få plats med alla växter och ljuslyktor jag vill ha där :)

  • Alicia Sivert

   17 juni, 2016 at 14:34 Svara

   Tack så mycket! Och jaaaa, har en bara lite tid finns ju i stort sett allt att få tag på begagnat :)
   Svårt med smala balkonger, men också en rolig utmaning! Hojta gärna om du visar hur det blev :)

 • Ethel

  16 juni, 2016 at 06:44 Svara

  Så mysigt det blev! Superfint :D Skönt med så mycket återbruk också, det gör det ju extra mys tycker jag <3

 • Linda Herrlin

  16 juni, 2016 at 05:58 Svara

  Så jättefint du har fixat, inspirerande och mysigt! Vad härligt att sitta där och se ut över hustaken:) linda

  • Alicia Sivert

   17 juni, 2016 at 14:32 Svara

   Åh tack ska du ha! Ja utsikten är fantastisk ^^

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.