världsherravälde & vinklad reklam

En gång sa min pappa, med hemskt ödesdiger och allvarsam stämma, att allting som skrivs och görs på Facebook arkiveras. Han fortsatte, om möjligt ännu mer dramatisk, med orden ”ett av communityns främsta syften är att lagra information om dig för att kunna…”

Jag förväntade mig det värsta.
”… kartlägga befolkningen.”
”… göra rättsväsendet oövervinnerligt.”
”… ta över världen.”

Istället fick jag
”… skicka vinklad reklam”.

Jag skrattade så mycket åt antiklimaxen att pappa blev lite sur.

Ärligt talat älskar jag vinklad reklam. Jag tycker det är fantastiskt att min annonslista består av det senaste Harry Potter-legot, Tom Waits-tröjor, turnédatum för Einstürzende Neubauten och billiga London-resor istället för Viagrareklam och tips på bantningskurer. Jag önskar all reklam vore vinklad, då skulle jag fynda, slippa leta och framför allt inte få totalt ointressant information nerkörd genom halsen och vidare ner i andningsorganen precis hela tiden.
Spotify, för att ta ett exempel, borde lägga mer tid på sin reklam, för om de såg över mina senaste lyssningar eller spellistor och stjärnmarkeringar och anpassade reklamen efter dessa skulle jag hitta nya band och bli glad istället för att gå fullständig bärsärk över att de trycker in Värsta Hip Hoparens Senaste Helhippa Platta mitt i mitt introverta Tom Waits-missbruk eller hela Panta-Mera-sången emellan White Room och Louie Louie i min noga avvägda och näst intill fulländade sextiotalsplaylist. Om de däremot smög in Screamin’ Jay Hawkins och annat närrelaterat hade jag sett fram emot avbrotten. Tänk på det Spotify (jag vet att ni läser).

Hur som haver fick jag idag syn på en ny annons i Facebooks högerspalt: ”Ladda ner Elvis ringsignaler till din mobil”.

Jag är alldeles för oteknisk för att konvertera låtar till ringsignaler och få in dem i mobilen (herre gud, storknar vid blotta tanken), men har i ett antal år drömt om att ha introt till the Kinks ’You Really Got Me’ som samtalsmeddelare. För ett år sen fixade min fina vän Tobbelito så jag nu och för all framtid har de första tre tonerna av the Rolling Stones ’Start Me Up’ som sms-signal och nu hittade jag deras ’She’s a Rainbow’ för 25 ynka och väldigt lyckospridande kronor. Det gjorde inte så mycket att hemsidan inte hade Kinks, för när man ringer mig nu låter det som hundra röda ballonger och vita kaniner och vimplar och fanfarer och färggrann konfetti och grädde och strössel och ett körsbär ovanpå. Jag kommer aldrig mer att svara i telefon – bara dansa.

Tack facebook. Och viva den vinklade reklamen!

5 Comments
 • Camilla

  9 december, 2010 at 21:34 Svara

  Åh vilket fint inlägg, haha. Jag håller verkligen verkligen med om att Facebooks vinklade reklam är fantastiskt fiffig; jag hittade en högt älskad kaptensmössa där.
  She's a rainbow vore faktiskt helt ultimat som ringsignal! Såååå värt pengarna.

 • Mimmmmi

  30 november, 2010 at 23:40 Svara

  haha jag visste inte ens att facebookreklamen var vinklad. jag tittar aldrig vad jag har för reklam. kanske får ta å börja göra de ;)

 • Anna

  30 november, 2010 at 23:22 Svara

  Min facebook gör just nu reklam för salvor som reducerar ärr… Vad ska jag dra för slutsatser av det? Kan inte minnas att jag är ett fan av vare sig "rakblad", "knivar", "brännsår", "psykisk labilitet", "otur" eller "operationer". Hm…

  För övrigt låter det underbart att ha start me up-introt som sms-signal.

 • Lo

  29 november, 2010 at 20:30 Svara

  Underbart inlägg! Läste högt för en skrattande mamma, du sprider värme på kälvestavägen :)

 • Cissi

  29 november, 2010 at 15:20 Svara

  Haha sjukt bra inlägg! De stora bokstäverna (duvet) och parantesen till spotify och självklart är vinklad reklam så mycket bättre och tillsist blev jag väldigt sugen på din välavvägda 60talslista! :)

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.