växthusinspiration och kardemummabullar i Rosendals trädgård


När längtan efter en trädgård överstiger vad jag kan få ut av att påta på min lilla balkongodling finns det ett perfekt ställe att fly till.


Vid spårvagn 7s sista station på Djurgården ligger Rosendals trädgård, och här finns odlingsinspiration som överträffar det mesta! Jag hade inte varit där på flera år, men i lördags tog jag med mig Andreas ut i solen och det gröna för att ströva och äta bullar.


Av alla typer av trädgårdar är de lite vildvuxna min favorit. När jag ställde mig på tå för att kika över en häck och fick  syn på denna tegelpjäs med tillhörande klätterrosor slog mitt hjärta ett exalterat extraslag.


Men det var inne i växthusen jag riktigt kom upp i varv. Här trängdes vindruvor och tomater i värmen.


Tillväxten hade kommit lite längre än hemma på min spaljé och det doftade gott av fuktig jord.


Hade det inte varit så varmt hade jag gärna slagit mig ner vid ett av de här solfjäderborden för en kopp kaffe, men nu gick färden vidare till nästa växthus, som också är butik.


Där var skyltat så vackert att jag bara ville flytta in!


I sommar har det varit väldigt poppis med små kluster av hängande glasvaser och det tycker jag är så fint! Enkelt att göra med återbrukade mini-snapsflaskor och loppisfynd dessutom.


Det här bordet alltså ❤


Och detta! Jag är så glad för mitt lilla myrsineträd jag fick i versnissagepresent av min vän Elin och som lever loppan i mitt arbetsrumsfönster. I det här växthuset är det, som ni ser, skyltat med fokus på små och vackra växter som passar trånga ytor som balkong och terrass.


Ekologiska frön i långa banor.


Och plantskolan med trädgårdsmästarnas favoriter.


Men nu var vi kaffesugna! Kaffe och därbakad kardemummabulle fick det bli. Rosendal har eget stenugnsbageri och lagar sina rätter med ekologiska, lokala varor och så mycket det går att skörda från trädgården. Så jädra bra (och gott!)! Det kostar lite extra eftersom caféintäkterna hjälper till att hålla trädgården igång.


Vi slog oss ner i gräset i frukträdgården ihop med talgoxeungar och pilfinkar som letade smulor bland picknickfiltarna.


Men vi hörde ett mysko fågelljud bortifrån orangeriet, och med vetskapen att kattugglorna bor i dessa trakter smög vi runt rosenträdgården ett par varv och höll utkik upp mot ekkronorna.


Men ljudet upphörde och det enda vi fick se var en fiskmås (och tusen kråkor som hade någon slags festival nere på ett av de odlade fälten och förde ett himla liv).


Så traskade vi tillbaka mot stan.


Förbi det här konstverket av Clara Diesen och Patrik Qvist. ”This is a corner of a larger field” – så poetiskt, spännande och inspirerande. Jag fick lust att göra något liknande på balkongen, som deklarerar att ”This is a corner of a larger dream”, för så är det ju!

Fler inlägg med trädgårdsinspiration:
+ Les Jardins d’Angelique, den italienska trädgården i Normandie.
+ Les Jardins d’Angelique, rosenträdgården med 2000 olika sorter och en kritvit sagokatt.
+ Château du Champ de Bataille i Normandie.
+ Château du Champ de Bataille del 2.
+ Chelsea Flower Show i London.

12 Comments
 • Wilda

  20 juli, 2016 at 12:16 Svara

  Inspirerande citat! Och så vacker plats. En av mina favoritplatser i Stockholm. När jag flyttar dit vill jag hänga med dig där! <3

  Och tack för alla dina fina ord på min blogg och jag ligger också efter sjukt mycket med bloggläsande nu i sommar så vi får helt enkelt släppa den prestationsångesten och bara njuta av alla blommor och frukter vi kan! <3 Längtar så efter att bo närmare dig och mitt hjärta blöder lite nu när jag inser att det blir ett år till. MEN! Jag ska ju ändå spendera två dagar varannan månad i storstaden så då ska vi nog kunna få till en dejt!

  • Alicia Sivert

   28 juli, 2016 at 08:27 Svara

   Åh men Wilda, JA! <3 Snart får vi det, och innan dess får vi hälsa på varandra!!!!!!!!

 • Helga

  13 juli, 2016 at 13:38 Svara

  Vad fint :) Älskar att åka på utflykt i sin egen stad!

 • Ruth | HungryHeart.se

  13 juli, 2016 at 10:28 Svara

  Rosendal är fullkomligt ljuvligt. Tack för att jag fick återvända dit genom dina vackra bilder och beskrivningar.

 • Vicky

  12 juli, 2016 at 23:29 Svara

  rosendal på sommaren. gud en sådan stockholmsdröm. precis sånt jag saknar.

 • Mikaela

  12 juli, 2016 at 18:42 Svara

  Ååååh så fint, där har jag aldrig varit faktiskt, men det måste jag ju råda bot på snarast känner jag. Gillar också vildvuxna trädgårdar bäst! Kopparvattenkannan vill jag ha!!! Så gullig bild på talgisen också!

  • Alicia Sivert

   18 juli, 2016 at 14:21 Svara

   Men åh, då får vi åka ut någon dag! Vi kan kattugglespana i samma veva ^^
   JA den är så fin <3 Köpte ju en likadan grön till slut men det var ett svårt val!!

 • Ida Larsson

  12 juli, 2016 at 12:52 Svara

  Va härligt det ser ut! Önskar att jag också kunde få ut min sambo på strövtåg i någon trädgård. De där gröna krukorna ser ut som om de behöver flytta hem till mig😉

  • Alicia Sivert

   18 juli, 2016 at 14:20 Svara

   Man får locka med pokéstops, bullar och fåglar ;)
   Visst är de f a n t a s t i s k a??? <3

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.