vi förbereder oss för påskadvent

Om en vecka, alltså på internationella kvinnodagen den 8:e mars, är det första påskadvent! Jag tänkte att jag skulle påminna er redan nu, så ni har chansen att förbereda er. Några kanske inte ens har hört om påskadvent tidigare.


Första påskadvent innebär att det är fyra veckor kvar till påsk. På julen firar vi ju varje advent för att göra glädjen längre (det finns kanske andra skäl också, men jag tänker att det i huvudsak handlar om att få förfira lite). Den chansen är vi i regel dåliga på att ta när det kommer till påsken, men en före detta bloggare, Ingrid, lanserade ”påskadvent” för några år sen, vilket bland andra jag, Jessica och Malin hakade på. Förra året delade jag en massa bra tips på makeriprojekt och jag tänker att förfirandet är en bra tradition att jobba vidare med, för att göra det lite vårigare hemma efter februarimisären och för chansen att få äta chokladägg i en hel månad varje år.


Jag är ju lite av en Grinch som alltid ska föreläsa om kommersialism och julskinkans lidande, så vad är det jag gillar med påsken egentligen? Jag tror inte på gud och jag tycker inte om religion, men jag uppskattar att vi är lediga till hyllning av duniga kycklingar och kaniner samt att solen kommer tillbaka. Allt med påsken är glada färger, vårsol, blommor och godis. Vad finns väl inte att gilla?

Min påskpyntsamling är än så länge ytterst begränsad, men för mig handlar det mest om att knögla murriga vintertextilier tillbaka in i garderoben och plocka ut färggranna dukar, ställa fram prydnadsfåglar och sätta blommor i vas. Det bästa är att eftersom påskadvent inte är någon stenhård gammal kristen tradition är det väldigt fritt fram för egna tolkningar. Vill en pynta med dinosaurier så är det liksom inget konstigt med det.


PS, när ni sen börjar påskalstra, kom ihåg att fjädrar kommer från fåglar. Ofta är de grälla påskrisprydnaderna restprodukter från slakterier, men det har också varit en del rapporteringar i media om fjädrar som ryckts direkt från levande, och således lidande, fåglar. Om en är kritiskt inställd till industriell djurhållning i allmänhet kan en även ha i åtanke att hitta något substitut för butiksköpta fjädrar.

Viktiga datum för den som vill börja fira:
8/3: första påskadvent
15/3: andra påskadvent
22/3: tredje påskadvent
29/3: fjärde påskadvent
Därefter är det påskafton, påskdag och påsklov men det är inte lika noga.

Glad vår på er!

16 Comments
 • Jessica

  4 mars, 2015 at 10:03 Svara

  ALLTSÅ PEPPEN PÅ DETTA!!!!!!! VÅRVÅRVÅRVÅR.

  (OCH ALLTSÅ har läst detta inlägg tidigare men missat ditt PS om fjädrar och köpte lite när jag var på Tiger :(((((((((((((((((( ska aldrig köpa igen iaf.)

 • Wilda

  2 mars, 2015 at 06:57 Svara

  Oj vad det här provocerade mig. För mig har påsken alltid varit en tid där jag reflekterar över lidandet och livets allvarliga villkor. Påsken som har sin advent(väntan) i fastan. Sen får det sin kulmen i skärtorsdagen och långfredagen och först på påskafton känner jag att det är okej att fira, äta godis och god mat. Jag är inte religiös, men en andlig person. Jag kan finna en vila i fastan och påskens allvar och få känna att den långa vintern och tröttheten är okej, att jag kan vara i det och ändå trivas med livet. Men kanske blir det mer och mer så för människor, att också påsken såsom julen förlorar sin djupare mening. Eller så finns det en större längtan efter ljus och en rädsla för mörkret. Jag vet inte. Ville mest dela med mig av mina tankar. När något provocerar tar det ju också fram något viktigt. Så tack för det, även om jag förstår att det inte var ditt syfte. <3

  • Alicia Sivert

   2 mars, 2015 at 12:24 Svara

   Tack för dina tankar! Det är såklart delvis mitt syfte att provocera – annars går en ju inte på religiösa högtider bara sådär ;) Nu är det ju tyvärr så att våra helgdagar ofta är kopplade till just sådana, och jag ser påskadvent som ett sätt för mig och andra som söker en alternativ tradition att göra en ledig helg till sin. Påskadvent är inte tänkt att reformera firandet för dem som har sina traditioner och trivs med dem, utan är ett religiöst obundet alternativ för den som är obekväm med syftet med fastan, långfredagen och påskdagen.

   Jag ser inte värdet i att koppla "djupare mening" med högtider vi mer eller mindre tvingas fira genom den kultur vi växer upp i. Djupare mening, existentiella tankar och reflektion är för mig kopplat till helt andra tider och ting än de som korrelerar med Jesus liv.

   Personligen har jag vid den här tiden på året ägnat många långa månader åt att grubbla och är i som allra störst behov av ett utlopp i en enkel, färggrann och fluffig vårtradition. Påsken har aldrig haft någon mening för mig, förrän jag började förstå att det var okej att bara vara glad över att vintern är över och att fåglarna får barn. För mig, som är väldigt avigt inställd till religion, är påskadvent ett sätt att ge högtiden ett värde den annars inte har.

  • Wilda

   2 mars, 2015 at 13:01 Svara

   Jag förstår ju verkligen idén, men det som blir avigt för mig är ju att begreppen som används är vedertagna religiösa begrepp. Både påsk och ordet advent. Varför inte vårpepp eller något annat som inte har med påsk att göra, om det nu inte ska kopplas till påsken?

   Jag tycker att bloggvärlden och samhället i stort försöker försköna saker, fly det existensiella och göra det till något sjukt. Jag skulle önska något annat, ett djupare perspektiv av att vara människa. På en mer strukturell nivå. Det är så klart en politisk ideologi bakom det där jag ser alla som far illa av vackra ytor och hur tabubelagt lidande är. Självklart menar jag inte att det är din kamp att föra. Vi har alla olika värdefulla perspektiv. Jag är ju en sån som för den kampen för att jag behöver den.

   Jag tänker att det så sällan uppkommer tillfällen då vi faktiskt låter lidandet finnas som en naturlig del i livet utan att fly det. Västvärlden har en tendens att dissociera lidandet, tiga ihjäl det. Jag ser hur det skapar sjukdom. Jag kan inte komma på någon annan högtid som gör lidandet legitimt att prata om i offentligheten, men jag kan lista minst tre som handlar om glädje och gemenskap.

   Jag är rädd för att vi överdramatiserar lidandet genom att ersätta det med glädje. Vilka signaler skickar det? Vad är faran med att vara trött och låg? Är det inte så att kroppen behöver vara det ibland? Eller är det bara ett privilegium som vi kan ha i västvärlden, att kunna välja bort det? Eller måste vi välja glädje för att vi inte har tid att reflektera och vara trötta i ett stressigt samhälle?
   Kanske är det just där provokationen blir starkast i mig. Orättvisorna i världen. Att kunna välja glädje, som Kay Pollack uttrycker det. Alla kan ju inte det, mycket på grund av att andra kan.

   Ja det här blev en lång harang och egentligen mest lösa tankar. Hoppas det är begripligt ;) Kram!

  • Alicia Sivert

   2 mars, 2015 at 14:06 Svara

   Absolut begripligt, och jag håller med dig! Jag tror att vi vill samma sak och verkar för det bägge två, men i lite olika forum. Det är viktigt även för mig att min blogg speglar verkligheten och inte en okomplicerad yta, för jag tror liksom du att det blir livsfarligt i längden. I just det här inlägget är tonen mer glättig och det är ett medvetet val, men jag hade tänkt att en viss ironi skulle lysa igenom. Det gör det ju inte alltid i skrift, så det är bra för mig att tänka på.

   För min del hade det kunnat heta något annat än just 'påskadvent', men det är det ord Ingrid myntade och som jag jobbar vidare med just nu. Jag tycker om det, och jag är inte intresserad av att använda det för att hylla djävulen liksom. Jag tycker det kan komma tillräckligt nära den kristna påsken för att samspela med den men ändå vara friare. Som sagt avser jag inte göra om traditionen eller skapa en helt egen, utan att erbjuda ett alternativ.

   Sen är det absolut en klassfråga och en lyx att kunna köpa tulpaner, baka och pynta hemma, men tanken med påskadventen är just att en kan göra det på den nivå som passar en själv för stunden (många gånger till skillnad från stramare religiösa traditioner som kan fordra tid, pengar och inte sällan att du viger både kropp och själ åt något, tex fastan). För mig innebär det att fynda billiga grejer på loppis, nån enstaka investering i en långlivad blomma och extra tid vid symaskinen eller i köket. Det är menat som en medveten belöning efter en psykiskt och fysiskt arbetsam vinter, inte som resultatet av ekonomiskt överflöd (men är lätt att misstas som det när jag inte uttrycker det så tydligt). Det är en lyx att kunna välja glädje och yta, men också en överlevnadsstrategi när en så många andra gånger tvingas välja stress.

   Vidare är det intressant, det du säger att påsken är den enda högtiden då lidandet har en plats – det har jag inte tänkt på. Jag tror vi tänker ganska lika om ekonomiska orättvisor, dramatiseringen av psykisk ohälsa och tabubeläggandet av lidande. Men jag ser den här tiden på året som en efterlängtad paus från många mörka tankar medan du använder den för att hitta styrka i det som är jobbigt. Då blir det naturligtvis provokativt att jag helt sorglöst hoppar hage utanför ditt fönster. Men alltså, för mig är detta haghoppande en ganska sällsynt vila efter och inför tid av kontemplation och kamp. Jag kopplar heller aldrig samman mina aktioner mot samhällets orättvisor med religiösa händelser, den ekvationen finns liksom inte för mig. Summa kardemumma är det här lite mer komplicerat än vad både den kristna traditionen och den okristna påskadventen bjuder svar på, och det är bra att diskutera.

   Jag vill att du ska veta att jag värdesätter din utförliga kritik, och framför allt att du påminner mig om inte låta någonting bli för rosenskimrande. Må din vår vara både glad, eftertänksam och konstruktiv på samma gång eller om vartannat!

  • Wilda

   2 mars, 2015 at 15:03 Svara

   Tack för ditt svar. Jag är glad att diskussionen kunde bli lite mer nyanserad och det är alltid värdefullt för mig att ta del av andras tankar så här. Vi lever ju olika liv och självklart tolkar vi saker olika. Jag har också en bild av en friare religiositet och andlighet än många andra, det är jag medveten om, och vill ofta slå hål på myter om religion/andlighet som något bundet och stelt. Många fastar ju från sociala medier istället för mat idag, t ex. Eller försöker leva på så lite pengar som möjligt osv. Men som du säger är det ju inte vad påsken handlar om för dig, men det är vad den handlar om för mig. Så därav våra olika angripssätt. Hoppas våren ger dig det du önskar och behöver. <3

 • Helga

  2 mars, 2015 at 05:45 Svara

  Hade ingen aning om detta fenomen :P men goooooodis! Kan vara det bästa med påsken. Skoja, nästbästa. Bästa är ju maten.

  • Alicia Sivert

   2 mars, 2015 at 12:30 Svara

   Haha, det bästa tycker jag är bara rent av våren. Älskar våren. Älskar när varje solstråle får det att spritta i kroppen och älskar att se gulnat fjolårsgräs frigöra sig från drivorna. Ack! Denna tid <3

 • Mikaela

  1 mars, 2015 at 21:04 Svara

  Men vad kul tradition! Ska också börja fira in våren varje vecka!

 • LisaMarie

  1 mars, 2015 at 20:51 Svara

  Åh påskadvent! Saknar så att inte Ingrid bloggar längre! Men vi kan hedra henne genom att fira påskadvent ^^ Jag har iofs aldrig varit så noggrann med det, mer liksom börjat vårpynta tidigt. Blommar har jag ju haft länge men har lite särskilda prydnader jag inte tagit fram än. Och håller med om ush och fy för fjädrar :/ Jag kör videkissar, tulpaner och massa andra vårprydnader istället! Kanske kan använda min tygvippa jag gjorde för monthly makers i år till nåt i påsk? Eller göra små såna.. hmm :(

  • Alicia Sivert

   2 mars, 2015 at 12:29 Svara

   Ja! Jag saknar också hennes påhitt. Men hon har lämnat efter sig en förträfflig tradition!

   Jamen visst! Små vippor i en girlang, hur fint vore inte det? Garnbollar jag har personligen tänkt på… Vi får se vad det blir!

 • Ida Örndotter

  1 mars, 2015 at 14:36 Svara

  Naj vad fint!
  Ja huvva med fjädrarna. Har köpt en del för några år sen som jag har kvar. Men mer blir det inte att inhandla. En får väl börja plocka från gården och döda alla bakterier på nå vis utan kemikalier från helvetet, höhö.
  Stareyes.se ska tydligen ha mer "vänligt" plockade fjädrar.
  Eller så kan ju en klippa pappersfjädrar, min syster gjorde en attans fin stor sådan för några år sedan. Tvivlar dock på att jag skulle ha det tålamodet, haha.

  • Alicia Sivert

   1 mars, 2015 at 14:50 Svara

   Ja, så vidrigt – men samtidigt så lätt att missa. Återbruk av dem en redan har hemma är ju perfekt! Eller som du säger, att tillverka egna. Jag har gjort fjädrar i lera, men tänker att det också (förutom papper) måste gå att göra i plåt, textil och i stort sett vad som helst? Kul utmaning ändå! :)

 • the printed word

  1 mars, 2015 at 13:54 Svara

  Världens bästa grej! Skall försöka hitta veganska påskägg någonstans (RIP kinderägg och kinder bueno-ätandet </3) kanske man kunde göra dessa CAKEBALLS (!!) och forma dem till vaktelägg-storlek innan de fryser?

  http://ohsheglows.com/2013/02/08/vegan-and-gluten-free-chocolate-cake-balls/

  (asså kolla på dom. dör.)

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.