vinterfönsterbrädan + nya tillskott i växtfamiljen


I väntan på att odlingssäsongen ska börja så kan vi kanske titta på vad som faktiskt blommar på min vinterfönsterbräda just nu!


I november satte jag fyra sticklingar i varsin kruka. Bland annat denna palettbladet fick jag av Mikaela och ett elefantörat från Anna María. Den lille har tappat alla blad utom ett och inte vuxit ett dyft, så vi får se hur det går med den, men palettbladet har skjutit flera nya bleka blad.


Längtar tills ljuset återkommer så dessa kan övergå i cerise.


Samtidigt satte jag en änglabegonia i jord och den har fortsatt fälla ut prickiga blad till min oändliga glädje. Så magisk växt!


En av mina Dr Westerlund-sticklingar som var ganska ful fick gå sitt öde till mötes i höstas, men den som blev kvar har bestämt sig för att nu är ett bra tillfälle att skjuta ut tre meter långa stjälkar. Jag låter den hållas ett tag och klipper ner den senare i vår.


Ett av de senaste tillskotten i plantfamiljen är denna lilla miniek i kruka som jag fick av Den Sensationella Lisa på vår födelsedagsfika men glömde bort att fota då! Hur bedårande är den inte? Hoppas den ska trivas här hemma ett tag och att jag får möjlighet att plantera ut den en dag!


När jag var på Plantagen i mellandagarna hittade jag en liten kaffeplanta som var så härligt buskig och fin att den hamnade direkt i korgen.


Men det bästa spontanfyndet var denna Monstera Obliqua Adansonii, också kallad Monkey Mask eller Fönstermonstera. Kolla vad fin den är med sina perforerade blad!


Fågelkrukan har Mikaela gjort!


Från jobbet räddade jag en nyligen liten hängväxt (nån slags Peperomia) som knappast är världens roligaste, men som ju inte kunde hamna i soporna. Den har vänt ändarna på alla rankor uppåt sen den flyttade in och det tycker jag är ett så fint litet bevis på att den trivs.


Och uppe på skåpet står min tovade hattifnattlampa ihop med en hyacint från en dissekerad julgrupp. Det doftar ljuvligt!

Vad blommar hos er just nu?

19 Comments
 • Wilda

  12 januari, 2017 at 17:13 Svara

  Åh så vackert! Växtfamiljen! Åh monsteran <3 och eken! Har en ek på gång jag med nu och tittar till den flera gånger per dag för att ge den all min kärlek och för att jag är så ivrig att jag typ hoppar fram genom vardagsrummet till den :p

  • Alicia Sivert

   13 januari, 2017 at 14:55 Svara

   Jaaa lilla trädet! Det mest fantastiska tycker jag är att löven är lika stora oavsett om det är en liten krukväxt eller ett hundraårigt träd. Det ser så festligt ut :')

 • Borgmästaren

  12 januari, 2017 at 14:05 Svara

  Roligt med hattifnattlampan. Köpte några muminmuggar under helgen och en blev Tofslan och Vifslan och jag kom på mig på att tänka på dina katter. Min son frågade vem som var vem och jag drog till med att Tofslan måste vara den med en tofs på huvudet, för så borde det väl vara?

  • Borgmästaren

   13 januari, 2017 at 13:43 Svara

   I går tittade vi på muggarna igen eftersom lillebror insisterade på att ingen hade tofs. Det fanns ingen med tofs, men väl en med toppig mössa.

  • Alicia Sivert

   13 januari, 2017 at 14:54 Svara

   Haha åh, vilket familjemysterium! Tofslan är den i mössa, det stämmer :) Namnet har inget med tofsar att göra utan är en lek med namnet Tove (Jansson själv), medan Vifslan står för Vivica (Bandler – teaterdirektör och Toves kärlek på 40-talet).

 • Anna María

  12 januari, 2017 at 06:58 Svara

  Men lilla elefanten då. :'( Du kan få en ny av mig om du vill! Jag har också en westerlund som bara totalt gått bananas. Det är bara en liten smal ranglig sak, men den är så himla lång. Låter den hållas lite till så ska jag klippa den i vår tänker jag.

  • Alicia Sivert

   13 januari, 2017 at 14:51 Svara

   Haha tack! För visst ska den inte göra så? Om den här inte tar sig mot våren vill jag gärna adoptera en ny <3

 • Jess

  11 januari, 2017 at 19:20 Svara

  Så grönt och fint, trots vinter och ont om solljus. Blev alldeles förtjust i monsteran, tycker de vanliga är ganska tråkiga men den här var ju hur fin som helst! Har två plantor elefantöra och de växer så de knakar och flera nya skott dyker upp, så himla knäppt ändå mitt i vintern.

  • Alicia Sivert

   13 januari, 2017 at 14:50 Svara

   Amen vissa växter verkar ju inte ha fattat att det är vinter! Kul att något kan få frodas i alla fall när det mesta slokar. Men visst är den fin, obliquan? <3

 • Tyg och otyg

  10 januari, 2017 at 22:00 Svara

  Nu är jag verkligen ingen växtexpert, men tror du inte att elefantörat vill ha en lite större kruka med mer jord? Jag har iofs också ett sådant som jag fick som skott för ett par år sedan och det har på riktigt knappt vuxit någonting sedan dess, så de kanske är kinkiga helt enkelt.
  Var det inte du som ondgjorde dig över en stor monstera som du hade hemma och tyckte var ful för ett tag sedan, förresten? Är det någon minivariant du fått tag på nu?

  • Alicia Sivert

   11 januari, 2017 at 10:51 Svara

   Är så impad av hur lite som undgår ditt öga och allt vad du minns! Det var mycket riktigt en stor monstera i min förra lägenhet som jag tyckte var både anskrämlig, ful och trist. Kanske hade jag sett annorlunda på den idag då mitt växtintresse utvecklats väldigt, men jag är inte så säker. Vanliga monsteror tycker jag är rätt tråkiga, men den här versionen är både mindre, mer spännande och har varit en stor snackis i favoritgruppen Växtgäris på Facebook, så den tycker jag om! :) Vad gäller elefantörat så skulle det kunna vara så, samtidigt är det ju vinter och den är i vila så jag tänkte att det var bra för den att inte få för mycket näring. Men klarar den sig till i vår när ljuset återkommer planterar jag över den i en lite större kruka, oavsett om den vuxit ur sin nuvarande eller ej :) Det är värt ett försök!

 • Mikaela

  10 januari, 2017 at 07:26 Svara

  Alkfakafjakf så fint!!!! Min moderpalettis är också riktigt blek nu, men snart så! Men den försökte faktiskt blomma för en månad sedan?! Jag nöp dock bort den för jag har hört att den tar så mycket energi och att färgen blir ännu blekare om man låter de blomma, men sker det på sommaren nästa gång så ska jag nog låta den göra vad den vill! Så kär i din prickiga begonia alltså, en sådan saknas verkligen hemma hos mig! Här blommar ingenting, men det är ett helt gäng som har dött eller som mår riktigt kasst nu pga skitvinter med noll ljus. Är mest orolig för min monstera som blad efter blad mår dåligt :( :(

  • Alicia Sivert

   10 januari, 2017 at 17:14 Svara

   Haha men nutte då! Mitt i december, vilken knasboll! Jag är sååå taggad på hur min palettis kommer ta sig! Tack igen för att jag fick adoptera den <3
   Åh nej! Monsteran också :( De verkar så oklara? Hälften mår superbra och hälften dåligt? Kan de bestämma sig eller!

 • josefin lundgren

  10 januari, 2017 at 07:02 Svara

  Åh så fint! Hos mig är det mesta solkigt av för lite sol. Inte en enda blomma blommar, som sig bör i januari, och växt efter växt tappar alla blad. De som får plats under växtbelysningen kämpar dock på, några övervintrade chilisar, nyplanterade am pelliljor och annat som jag hoppas överlever till våren!

  • Alicia Sivert

   10 januari, 2017 at 17:13 Svara

   Vad kul att du övervintrat chilisar! De skulle jag gärna vilja se :) Mycket hos mig har också tappat bladen, gulnat, skrumpnat och ledsnat. Men snart hoppas jag de tar sig igen!

 • Grahnslöjd

  10 januari, 2017 at 06:44 Svara

  Åh, våren känns avlägsen, speciellt här uppe i norr…;) Härligt att man kan njuta av växtligheten inomhus iaf!:) Änglabegonian var bara för fin likson monsteran med perforerade blad

  • Alicia Sivert

   10 januari, 2017 at 17:11 Svara

   Men visst! Vintern är alldeles för lång för min smak, dags för sol och grönska nu!

 • Miri

  10 januari, 2017 at 06:23 Svara

  Tak for at dele alle dine vækster :) Jeg fandt pludeslig et stor behov for at få mine egen änglabegonia, den er yndig !

  • Alicia Sivert

   10 januari, 2017 at 17:11 Svara

   Visst är den ljuvlig? Forellbegonia är en annan som står på önskelistan :) Den har mörkröd undersida på bladen och ännu vitare prickar.

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.