vips så tog det slut

Efter föregående inläggs djupa kvällsspekulationer ställer sig alla mina bloggbeundrare nu samma fråga: Betyder det att hon har läst ut Vips så blev det liv?

Mer än så mina vänner, mer än så.

Jag tog mycket riktigt med mig nya julklappsboken på spårvagnen dagen efter min insikt om att normalt funtat folk faktiskt läser i kommunaltrafiken. Resultatet? 60 sidor tur och retur. Fantastiskt!
Jag är en ganska långsam läsare, jag läser i högläsningshastighet (uttalar varje ord i huvudet), så 60 sidor är en bra bit för att vara avverkad under blotta resvägen till och från jobbet. Vidare ledde dessa 60 sidor till att jag kom in i boken, och fastnade. Sen följde den med fram och tillbaka i ett par dagar och vips, så hade det gått 345 sidor och alltihop tog slut.

Så vad handlade den om? Ja vad handlade den om. På sätt och vis handlade den om en svensk poet med mindervärdeskomplex (som aldrig får hångla och aldrig får ligga och bara blir lämnad och) som for till Indien utan visum för att Hitta Sig Själv, blev Upplyst av gurun BabaBaba, kom till djupa Insikter, åkte tillbaka till Sverige och nu försöker sprida Ordet. På sätt och vis handlade den om kulturskillnader mellan ett molntyngt Skåne och ett land där en polischef ber nämnda poet att lära honom utföra helikoptern (ja, snopptricket) för att slippa ur fängelset i vilket han hamnat för att ha utfört sagda trick på allmän plats; där man jobbar dygn i sträck med att färga kläder, barbent i en bassäng med kemikalier för motsvarande 80 kronor i månaden; och där det anses oartigt att ge klara svar på direkta frågor. På sätt och vis handlar boken om att tycka illa om sig själv och att göra något åt saken, men den handlar också om blågrönalgen, livets uppkomst och osannolikhet, samt diverse tillbakablickar.

Det hela skulle kunna vara både klyschigt och flummigt, om det inte vore för att man faktiskt blir lite upplyst av att läsa själv. Bob Hansson har lyckats med det alla pilgrimsfärdade hippievästerlänningar misslyckats med – att beskriva vad han egentligen kom till för djup Insikt, och att på ett faktiskt helt otroligt sätt dela med sig av Förståelsen. Jag skulle vilja ge exempel, men kan knappast göra det bättre än författaren själv, och citera utan kontext tänker jag inte, så därför säger jag såhär: Läs och bli upplyst eller låt bli och slipp.

Vips så blev det liv är väl värd ett par turer med spårvagnen.

Här: Mer snoppsnack med Bob.

Sen jag avslutat ’Vips så blev det liv’ har jag dessutom hunnit med Julia Bairds ’Imagine This – growing up with my brother John Lennon’, men jag tror den får ett eget kapitel.

2 Comments
  • Camilla Bergvall

    22 januari, 2011 at 06:54 Svara

    Bobban var tillsammans med en av mina vänner här i Skåne. Det var meningen att han skulle komma på mitt födelsedagsgalaj, men han bangade för att han ville ha en hemmakväll med flickvännen istället. TOFFEL vill jag skrika och sluta gilla honom. Men det går ju liksom inte, man är ju såld.

  • Frej

    18 januari, 2011 at 17:07 Svara

    Alltså, kan man annat än gilla Bob Hansson?

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.