what is it good for?

Med anledning av Försvarsmaktens reklamkampanj ”Vad håller du på med”/”Välkommen till vår verklighet”, i utförande av DDB.

Bild: Utomhus-enheter i Försvarsmaktens kampanj, via Resumé.

Tre orsaker till att jag blir förbannad:

För det första väljer Försvaret att, i vanlig ordning, förlöjliga huvudsakligen kreativa sysselsättningar (brödbak, sortering av böcker, bildskapande med hjälp av frukt och post-it-lappar, instagrammande m.m.). Ingen ifrågasätter någonsin studenten som mäter vinklar och ritar grafer eller yrkesarbetaren som med stadig hand inseminerar kossan för att skapa en kalv åt någon annan att käka upp. Jag tycker det är trist och trångsynt att gång på gång attackera kulturen som om den vore någon form av tidsfördriv och inte ett mänskligt behov och ett medel för att skapa ett bättre samhälle.

Vidare visar reklamkampanjen hobbies snarare än yrken (med undantag för post-it-killen), och insinuerar därför att de här människorna, oavsett av på arbetet utförda samhällsinsatser, saknar rätt att förvalta sin fritid som de vill. Detta skapar en känsla av otillräcklighet hos mottagaren, snarare än väcker den annars intressanta frågesällningen ”vad håller jag på med?”. Jag vet inte hur det är med er, men jag har personligen aldrig erfarit en konstruktiv handling till direkt följd av känslan av otillräcklighet.

Att med jämna mellanrum ifrågasätta sina egna sanningar kan vara nog så bra. Vill någon sen driva med mig som frukostbloggare så varsågod – för driver gör man med kärlek och finess. Vill någon ifrågasätta rent praktiskt vad jag prioriterar i mitt liv så varsågod – vänligen bifoga argument och plats för mitt svar. Vill någon marknadsföra sig själv genom att nedvärdera andra grupper av människor – ge fan. För det är ena tarvliga översittarfasoner. Och översitteri på reklampelare, busshållplatser och mitt i nyllet vill jag helst slippa drabbas av när jag är på väg till min världsliga vardag. Dessutom tar det sexet ur uniformen. Ja, fullkomligt.

Lösning:

Strunta i vad människor håller på med och låt dem ha sina glädjeämnen ifred. Väck istället frågan ”Vad kan jag göra?” och voilà: positivt, konstruktivt, kreativt tänkande som leder till handling.

Varsågod Försvarsmakten – där har ni uppslag till er nya kampanj. Jag skickar en faktura.

Så, till någonting helt annat. Varför håller jag på med vad jag håller på med? Därför att:

Jag anser att utveckling av det kreativa tänkandet förutsätter förändringar i världen och utgör grunden för all forskning.

Och jag tycker krig är jättedumt.

rubrik ur WAR av NORMAN WHITFIELD and BARRETT STRONG framförd av EDWIN STARR
16 Comments
 • Unga fröken Karlsson

  13 februari, 2013 at 12:34 Svara

  Så sjukt bra och vettigt formulerat! Har liksom alltid haft en gnagande känsla i magen när annonserna har dykt upp, men liksom inte kunnat sätta fingret på exakt vad som stör mig – du formulerade det precis. Geniala du!

  • Alicia Sivert

   13 februari, 2013 at 19:49 Svara

   Det är ju fasansfullt att vi är så många som reagerat med direkta obehagskänslor! Snacka om att ämnet är värt att debatteras.
   Tack för dina ord, darling!

 • Magda

  12 februari, 2013 at 11:05 Svara

  Verkligen word.

 • Hanna

  11 februari, 2013 at 21:51 Svara

  Jag blir dessutom förbannad över att dom försöker framställa unga människor som någon sorts flumvarelser som på inget sätt bidrar till samhället. Som att alla under trettio fotograferar surdegar dagarna i ände..

  Försvarsmakten gör otroligt mycket viktiga saker men jag vill inte delta i deras rörelse för jag hatar vapen, jag vägrar ta i dom. Jag vill inte bli hånad av dom för det.

  • Alicia Sivert

   12 februari, 2013 at 21:48 Svara

   Ja, personligen undrar undrar jag om det någonsin funnits make till så kreativa unga som de som fostrats av och själva utformat internetvärlden.

 • Malin

  11 februari, 2013 at 21:42 Svara

  Klockrent. Du är fabulöst bra Alicia. Rakt på.

 • Lovisa

  11 februari, 2013 at 15:41 Svara

  Alltså ja! Du sätter verkligen ord på vad jag också gått runt och känt. Håller med Jessica också, vänd på det hela och se hur bra retoriken blir då.

  • Alicia Sivert

   12 februari, 2013 at 21:47 Svara

   Bra! Det tog mig himla lång tid att fånga och formulera tankarna (har varit förbaskad ända sen jag först såg brödbakarbilden) så det gläder mig väldigt om orden blev rätt för dig också!

 • saudade.ratata.fi

  11 februari, 2013 at 15:21 Svara

  så sant! håller med på alla punkter. fattar inte varför krigsträning ska vara en vettigare sysselsättning är att sortera sin bokhylla. jag tror att försvarsmaktens syfte är att rikta sig till personer som SJÄLVA inte vet vad de gör, som är sysslolösa, uttråkade och inte hittar mening i tillvaron. och det i sig är väl fine. men de använder sig ju mycket av kulturella medel vilket får det att just verka som att de tycker att folk som är kreativa slösar bort sin tid.

  och det är ju så sjukt sjukt många personer som anser att kultur ska vara en hobby och därmed 1) gratis och 2) ideellt arbete, som man gör "på skoj", vid sidan om sitt "riktiga" jobb. näe fyfan. hellre fattig konstnär än rik ekonomichef/ingenjör/bankperson/krigsförarofficer.

 • Jessica

  11 februari, 2013 at 14:56 Svara

  Alltså så himla rätt!
  Tänker mig att man borde vända på den. Bildgoogla "krig" och lägga på en fin "Vad håller du på med?" och så får vi se vilken av dem som egentligen funkar. Den är bara så himla idiotisk.
  Blir liksom så trött på den ständiga inställningen att saker inte kan existera tillsammans. Lite som svaret "Ja, men det finns större problem i världen" när man pratar om jämställdhet. Vill slå dem på nosen.

 • Erica Bessant

  11 februari, 2013 at 14:43 Svara

  Tack för det! Kan inte säga det bättre själv!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.