Wilhelm Kåge-lampan som fick flytta hem till Gustavsberg

2019 var ett riktigt bra loppisår. Inte bara för mig, verkade det som när hastaggar som Mitt bästa loppisfynd och Årets loppisfynd gick runt på Instagram kring årsskiftet. Jag tänkte visa upp några favoriter i en egen inläggsserie, och först ut är Kåge-lampan!

Wilhelm Kåge-lampan, av en vas från Gustavsberg. Mina bästa loppisfynd - www.aliciasivert.se // Argenta utan dekor silver grön vas turkos handdrejad svensk keramik retro loppis begagnat begagnad inredning second hand lampor

Wilhelm Kåge var konstnärlig ledare på Gustavsbergs porslinsfabrik 1917-1949. En av hans mest kända porslinsserier är den turkos-gröna Argenta som gjordes i form av vaser, skålar, fat med mera mellan 1930 och 1970. Pjäserna handdrejades och bemålades med bland annat fiskar, sjöjungfrur, drakar och blommor i silver. Men det förekommer också föremål i samma glasyr och former som Argenta, fast utan dekor. Jag har inte lyckats hitta om de kallas något eget, men det är möjligt att det odekorerade godset såldes billigare som andrasortering.

Wilhelm Kåge-lampan, av en vas från Gustavsberg. Mina bästa loppisfynd - www.aliciasivert.se // Argenta utan dekor silver grön vas turkos handdrejad svensk keramik retro loppis begagnat begagnad inredning second hand lampor

Just en sådan vas, som någon gjort om till lampfot, köpte jag på Tradera i höstas. 200 kronor plus frakt slog jag till på!

Wilhelm Kåge-lampan, av en vas från Gustavsberg. Mina bästa loppisfynd - www.aliciasivert.se // Argenta utan dekor silver grön vas turkos handdrejad svensk keramik retro loppis begagnat begagnad inredning second hand lampor stämpel stämplar

Undertill är den stämplad med ”handdrejad” och Gustavsbergs ankare.

Wilhelm Kåge-lampan, av en vas från Gustavsberg. Mina bästa loppisfynd - www.aliciasivert.se // Argenta utan dekor silver grön vas turkos handdrejad svensk keramik retro loppis begagnat begagnad inredning second hand lampor

Visst står den perfekt ihop med Tove Janssons plansch i samma färgskala? Blombordet är ett annat av mina bästa loppisfynd från året, som ni kan läsa om i inlägget från min första auktion. Lampskärmen är ett separat loppisfynd, köpt för en tjuga på Stadsmissionen. I framtiden byter jag kanske ut den mot något som döljer lampfästet lite bättre.

Wilhelm Kåge-lampan, av en vas från Gustavsberg. Mina bästa loppisfynd - www.aliciasivert.se // Argenta utan dekor silver grön vas turkos handdrejad svensk keramik retro loppis begagnat begagnad inredning second hand lampor

Det kändes så fint att låta Kåge-lampan/vasen flytta tillbaka hem till Gustavsberg. Jag kan undrar hur länge sen det är den var här sist!

Hade ni också ett bra loppisår 2019?

12 Comments
 • Thea

  1 mars, 2020 at 22:23 Svara

  Alltså ord kan inte BESKRIVA hur mycket jag ser fram emot din serie om loppisfynden från i fjol om den inleds såhär?

  Dessutom är det så himla roligt att det alltid finns antingen spännande information eller en roligt berättelse om fyndet. Det märks så tydligt hur noggrann och tänkt du är i dina fynd. Att inget liksom köps ”bara för att”. Eller, jag förstår ju att ett och annat spontant känslo-fynd kan greppa tag i en också och det är ju helt okej, men det är så tydligt hur du liksom kan v i s u a l i s e r a ert hem, era färger, era former. Kände verkligen det när jag hälsade på, hur allt harmoniserade. Sån superkraft. Jag hoppas den smittar av sig på mig genom skärm och på-häls!

  Och ja. Lampan är ljuuvlig. Speciellt till din planch.
  Och ja, 2019 var ett super-säckis-år. Vill också visa. Snart <3

  • Alicia Sivert

   12 april, 2020 at 13:54 Svara

   Åh Thea, blir så RUSKIGT glad av att du kände så i vårt hem! Tusen tack för så fina ord <3 Jag älskar att få omge mig med bara saker jag tycker om. Känner verkligen att det tar tid att lära sig inte falla för frestelser och göra spontanköp men också att jag blivit rätt bra på det! Denna lampa är en sån sak som kommer få stanna lännnnge innan jag tröttnar på den.

 • Linnéa

  15 februari, 2020 at 11:34 Svara

  Färgen är ju så fin 😍 En sådan skulle jag vilja ha med!

  • Alicia Sivert

   24 februari, 2020 at 18:51 Svara

   Jaa, jag älskar färgen! Hoppas det dyker upp en i din väg :)

 • Anonym

  9 februari, 2020 at 19:34 Svara

  Snyggt!

 • Mikaela

  9 februari, 2020 at 18:52 Svara

  Gud så fin!!!

 • Martina

  9 februari, 2020 at 18:51 Svara

  Vilket fantastiskt blombord! Blir himla avundsjuk :)

  • Alicia Sivert

   11 februari, 2020 at 18:37 Svara

   Visst är det toppen! Hundra ynka riksdaler ropade jag in det för – värsta adrenalinpåslaget.

   • Martina

    11 februari, 2020 at 19:50 Svara

    Det förstår jag! Ibland undrar en ju varför folk inte fattar vad som är snyggt :) Fast tur är väl det också ;) Spännande m auktion!

    • Alicia Sivert

     12 februari, 2020 at 08:16 Svara

     Det dröjde två timmar innan den ropades ut. Jag var så kissnödig så jag höll på att sprängas! Var flera som fingrade på den under visningen men tror de flesta hade hunnit gå hem innan det var dags. Så jag hade megatur! ☺️

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.