workshop i växtfärgning med Art Lab Gnesta
I lördags tog jag pendeln till Gnesta för att gå en kurs i växtfärgning! Jag har velat lära mig tekniken rätt länge nu, men blivit så trött och oinspirerad av att försöka förstå diagram över koktider, temperaturer och betämnen. Så när Jessica tipsade mig om Art Lab Genstas workshop med tillhörande träskexkursion för att samla in material blev jag eld och lågor – praktiskt lärande passar mig bäst!
Vi började med att åka ut till Ekdals gård där Hans Rydberg från Naturskyddsföreningen Daga-Gnesta visade och berättade om olika växter. Bland annat att det finns 600 sorters maskrosor i Sverige och att träd som klibbal invaderar våtmarker genom att dränera jorden, gödsla den med sina blad om hösten och på så vis förändra förutsättningarna för vad som kan växa där.
Vi fortsatte bort mot våtmarken.
Med mig hade jag Mikaela, min Levande Verkstads-kollega Sara och en hel hoper konstnärer, textilslöjdslärare och ullkännare från trakten.
Ute i träsket visade kursledare Lina Sofia Lundin några växter som kunde användas till färgning.
Och skickade ut oss i spenaten för att plocka vassvippor!
Kursen var en del av Art Lab Gnestas projekt Swamp Storytelling, som verkar för att förena naturvetenskaplig forskning och konstnärligt uttryck kring miljöfrågor om världens våtmarker och inte minst Gnestas eget kärr.
Innan vi begav oss därifrån grävde Lina Sofia ner två bylten tyg (ett i siden och ett i bomull) i träskmarken. Nästa sommar ska vi gräva upp det och se vad som hänt vad gäller färgning och nedbrytning!
Så åkte vi tillbaka till Gnesta och Art Labs fantastiska lokaler. Där träffade vi Jessica, tittade på utställningen och käkade lunch.
Sen var det dags för färgning!
Ett bad med ljung stod och kokade.
Ett med krapprot.
Och medan vi väntade på att de skulle uppnå rätt temperatur visade Lina Sofia några tidigare färgningsprover. Och hörni, lindblomsgrönt och beigerosa i all ära men detta är anledningen till att jag vill lära mig växtfärgning – den gråsvartbruna spräcklighet som kan uppnås med hjälp av rostigt metallskrot! My god.
Kolla liksom!!! Fatta att brodera på det här!
Så åkte garn, siden- och bomullstyg i färgbaden! Här är vassvipporna.
Ett färgbad med gurkmeja och ett med klibballöv.
Krapproten.
Och så väntade vi…
… så länge vi bara orkade (det var inte länge, vi var alldeles för nyfikna!), sen tog vi upp textilierna. En färgfanfar av mjuka rödbeiga, gulgröna och gråbruna toner hängdes upp i trädgården.
Gurkmejan var helt klart min favorit. Så perfekt sextiotalsgul att jag bara ville svepa in mig i det där garnet! Nu vet jag vad jag ska göra med min gamla trista studentklänning som jag inte haft på mig sen 2009.
Krapproten hade färgat garnet mjukt ljungrött, silket rostrött och bomullstyget rosa som svartvinbärssorbet.
Lina Sofia jämförde med prover från andra färgbad och berättade om hur koktid, för- och efterbetning påverkade slutresultatet.
Men jag måste säga att jag älskar just det slumpartade med växtfärgning, de ojämna, flammiga och organiska ytorna. Hur veck och knutar påverkar mönstret och tid, tvätt och solljus nyanserna. Det är ett sätt att ge materialet liv som förändras genom åren och även om det kan vara en nackdel när en vill ha något på precis ett visst sätt ser jag verkligen en charm och skönhet i att det kan få leva ett så eget liv. Jag hade gärna fortsatt färga hela helgen, men nu hade Jessica slutat jobba och vi styrde färden mot Rosenhed! Men det får vi titta på en annan gång.
Med mig fick jag prover från alla våra färgbad, och Lina Sofias bok (för här ska färgas mer!).
Mikaelas blogginlägg från dagen hittar ni här!
Wilda
21 augusti, 2016 at 08:42Åh det här blev jag nyfiken på! Så vackert med den gula färgen. Håller helt med dig i din känsla! Och vilket otroligt fint sällskap du hade med dig under dagen <3
Alicia Sivert
23 augusti, 2016 at 14:40Visst? Världsbäst deluxe! Vi får gurkmejefärga ihop någon dag :)
lopplisa
19 augusti, 2016 at 05:45Vad kul och lärorikt och så fina bilder! Har spottat rödnejlikor, läste på och såg att de kunde användas till färgning (blir gul), men när jag var tillbaka igen på hemorten (efter en tripp till Skåne), fanns de inte kvar. Hoppas på att hitta den blommande på samma ställe nästa år! Vill också testa att växtfärga ju! ;)
Alicia Sivert
19 augusti, 2016 at 13:21Tack snälla, vad roligt att du tycker det! Och så kul med rödnejlikorna, jag håller tummarna för en god skörd nästa säsong :)
Lina Sofia Lundin
17 augusti, 2016 at 21:34SÅ fint porträtt över dagen! Ser fram emot att se dina färgningar sen :)
Alicia Sivert
18 augusti, 2016 at 07:32Åh vad kul att du tycker det! Tack snälla för en otroligt inspirerande helg :)
denise
16 augusti, 2016 at 18:23växtfärgning måste ju vara det mest fantastiska i universum! <3
har själv plockat en massa vassvippor som jag lagt på tork tills vidare men är supertaggad på att testa färga med dom för har aldrig färgat med vass innan!:)
Alicia Sivert
18 augusti, 2016 at 07:30Åååh det är en himla dröm att få färga med dig någon gång, du verkar så otroligt kunnig på det här! Vassen blev en ganska syrlig ljust gröngul, typ ganska mättad lindblomsgrön i vårt bad :)
Mikaela
16 augusti, 2016 at 16:35Åh vad fint inlägg om workshopen! Superfina bilder! Har inte kollat på mina än men tror inte alls de blev lika bra, haha. Det var verkligen så roligt att få testa på det här!
Alicia Sivert
18 augusti, 2016 at 07:23Åh men åh, inte lätt att hinna fota samtidigt som vi tar in all fantastisk info ju! Förresten roligt att ha och se bilderna ändå oavsett kvalitet :)
Grahnslöjd
16 augusti, 2016 at 16:17Vad kul!! Har växtfärgat en gång för några år sedan och det var så mysigt!! Hoppas att jag får möjlighet att göra om det och du med:)
Alicia Sivert
18 augusti, 2016 at 07:21Tack! Ja verkligen, det får vi ordna åt oss :)
Jessica
16 augusti, 2016 at 13:04FYY så fantastiskt det ser ut <33333333333 Så himla magiskt inlägg!!
Alicia Sivert
18 augusti, 2016 at 07:21Tack Jessica!!! Nästa år får du vara med hela dagen!!!!
Anki
16 augusti, 2016 at 12:16Men åh så kul! jag blir så sugen på att lära mig färga garn när jag ser sånt här. Vore så himla roligt! Så kul att kunna använda sig av växter att färga med, och fint blir det också ser jag! Så spännande!
Alicia Sivert
18 augusti, 2016 at 07:21Eller hur! Jag fick också mersmak :)
Lina
16 augusti, 2016 at 11:31SV: Men herregud tack, vad himla fint sagt! :)))
Och din blogg är ju bara så sjukt inspirerande! Kram
Alicia Sivert
18 augusti, 2016 at 07:21Tack ska du ha :)
Form&Känsla
16 augusti, 2016 at 09:15Vad trevligt det ser ut att vara! Så vackra färger, som att alla nyanser matchar och är fina tillsammans då de är växtfärgade.
Alicia Sivert
18 augusti, 2016 at 07:16Ja verkligen! Det tycker jag är intressant, att färgskalan blir så harmonisk!
Lindah
16 augusti, 2016 at 08:39Men gud vad kul!
Fick se lite växtfärgning på en skördemarknad förra året, men har aldrig testat själv! Hade säkert varit jättekul att få prova på! :)
Alicia Sivert
18 augusti, 2016 at 07:16Det var det! Hoppas du springer över en workshop någon gång :)
ethel
16 augusti, 2016 at 06:41Så fantastiskt kul! Jag har börjat bli nyfiken på växtfärgning och en sådan här kurs verkar ju guld! Vilka fantastiska färger som kom fram <3
Alicia Sivert
16 augusti, 2016 at 06:44Eller huur! Mycket gråbeige i de här baden men jag har sett så otroliga kulörer i andra facebookgrupper (och gillade våra gråbeiga!). Ska definitivt utforska detta närmare :)
sandra
16 augusti, 2016 at 06:13Är så otroligt avis på det här och att ni har så pass nära till den här typen av grejer. Ser helt otroligt ut och nu vill jag också lära mig att färga med växter!
Alicia Sivert
16 augusti, 2016 at 06:41Nu fick jag åka tåg i en och en halv timme, och Mikaela i två + buss och promenad, men jag förstår vad du menar att mycket sån här verksamhet är mer tillgänglig i Stockholmsområdet än i mindre städer och på landet. Men växtfärgning var jättestort på 70-talet och jag kan tänka mig att det finns mycket kunskap även i Karlsborg – finns det inget forum där ni kan efterlysa kurser i nejden?
Helga
16 augusti, 2016 at 05:44Åh vad kul! Skoj att få se hela processen också ända från naturen :) Jag gillade verkligen kurserna vi hade i växtfärgning och skulle gärna göra det igen! Tycker också att det roliga med att färga är att en inte riktigt vet hur det ska bli. Det är så roligt att klippa upp snörena när en batikat och veckla ut och se hur det blev :D
Alicia Sivert
16 augusti, 2016 at 06:42Ja, det tycker jag tog det till en helt ny nivå! Lina Sofia odlar också mycket färgningsväxter hemma hos sig – så inspirerande! :)