balkongen (före röjning) + drömmar, planer och mål för sommaren 2017

Förra året skrev jag om mina drömmar om en lummig balkong, samtidigt som jag visade upp den ledsamma ursäkten till sådan som jag då hade. I inlägget listade jag mina olika önskningar och planer, något som faktiskt inspirerade mig att genomföra de allra flesta. Redan i juni hade jag en riktigt prunkande liten trädgård på fjärde våningen och den fortsatte att skänka mig glädje hela sommaren och långt in i september.

aliciasivert odla på balkong balkongodling odling morötter potatis tomat paprika chili rödbetor majrovor söderläge stockholm kruka krukor redskap trädgård balkongträdgård inspiration växter växt växtgäris
Inför den nya säsongen tänkte jag göra samma sak, alltså visa lite ledsamma före-bilder och dela med mig av planer, önskningar och mål för sommaren. Så, här har ni min balkong så som den såg ut i slutet av mars!

aliciasivert odla på balkong balkongodling odling morötter potatis tomat paprika chili rödbetor majrovor söderläge stockholm kruka krukor redskap trädgård balkongträdgård inspiration växter växt växtgäris
På armeringsgallret jag satte upp förra året hängde några ledsamma växter kvar i sina krukor. Bottenfrusna och torra som fnöske, men blåmesarna har plockat av den vissnade ljungen och därför har den fått hänga kvar.

aliciasivert odla på balkong balkongodling odling morötter potatis tomat paprika chili rödbetor majrovor söderläge stockholm kruka krukor redskap trädgård balkongträdgård inspiration växter växt växtgäris
På golvet stod travar av gamla odlingstråg och krukor. En del riktigt fula soprumsfynd som jag i desperation fick använda förra säsongen då odlingen växte mig ur händerna. I år tror jag att jag har hinkar och terrakottakrukor så jag går runt och kan skippa flagnade tomteröda varianter.

aliciasivert odla på balkong balkongodling odling morötter potatis tomat paprika chili rödbetor majrovor söderläge stockholm kruka krukor redskap trädgård balkongträdgård inspiration växter växt växtgäris

aliciasivert odla på balkong balkongodling odling morötter potatis tomat paprika chili rödbetor majrovor söderläge stockholm kruka krukor redskap trädgård balkongträdgård inspiration växter växt växtgäris
De två bänkarna jag köpte på loppis för att skapa lite nivåskillnader och frigöra förvaringsytor har stått kvar ute hela vintern och faktiskt klarat sig bra. Blir jag sysslolös kanske jag sandpapprar av färgen som börjat lossna.

aliciasivert odla på balkong balkongodling odling morötter potatis tomat paprika chili rödbetor majrovor söderläge stockholm kruka krukor redskap trädgård balkongträdgård inspiration växter växt växtgäris
Den 11:e mars intog jag säsongens första lunch ute. Den känslan alltså!

aliciasivert odla på balkong balkongodling odling morötter potatis tomat paprika chili rödbetor majrovor söderläge stockholm kruka krukor redskap trädgård balkongträdgård inspiration växter växt växtgäris

aliciasivert odla på balkong balkongodling odling morötter potatis tomat paprika chili rödbetor majrovor söderläge stockholm kruka krukor redskap trädgård balkongträdgård inspiration växter växt växtgäris

Planer för sommaren 2017:
+ Så morötter, majrovor och rödbetor (fick frön från Wilda!) i hink.
+ Spara ca tre tomatplantor och binda upp dem mot armeringsgallret.
+ Ha chili och paprikaplantorna på andra sidan, ovanpå bänkarna.
+ Varva alltsammans med lite blommor och kryddväxter.
+ Ta ut olivträden och om plats finns även citronerna.

Drömmar:
+ En liten bänk (var den nu ska få plats) åt Andreas som gärna vill ha en liten bänk. Jag tänker mig att den är turkos (det tänker inte nog Andreas)!
+ Märkstickor i keramik eller trä.
+ Dynor till stolarna.
+ Nån form av dekor i armeringsgallret, gärna små ljuslyktor eller bara några gölliga figurer.
+ Blå- och grönglaserade krukor till växterna som blir kvar inomhus, så all terrakotta kan flytta ut på balkongen.
+ Nåt bra sätt att förvara redskapen så de inte slits så mycket av väder och vind.

Mål:
+ Höststäda i slutet av september/början av oktober (inte i mars nästa år).
+ Försöka övervintra lavendeln.
+ Känna 100% lust och 0% krav.

Andra, lite mer långsinta, önskningar har jag pinnat till min växt-board på Pinterest!

Har ni några drömmar, planer eller mål för den här odlingssäsongen?

Tags:
6 Comments
 • Jess

  23 april, 2017 at 19:56 Svara

  Åh vad jag längtar efter en grönskande balkong nu! Min prio nummer ett är att näta in balkongen, har införskaffat nät så nu ska jag bara få tummen ur och sätta upp det med.. Annars ska jag nog hålla mig till tomat, chili och några kryddväxter. Kanske att jag fyller de två vinlådorna med något också, antingen med diverse blommor eller om jag ger mig på morötter igen. Har också kruksolrosor på tillväxt, ska bli spännande om de tar sig.

  • Alicia Sivert

   27 april, 2017 at 20:17 Svara

   Åh, ja! Så himla härligt för katterna att kunna ströva fritt där ju :) Och mysigt med alla dina odlingsplaner Jess! Jag blir så pepp!

 • Wilda

  21 april, 2017 at 10:26 Svara

  Så fint! Och haha så smart att göra en plan. Det brukar ju jag göra men jag körde helt på känsla i år. Får se hur mycket som överlever den taktiken :P Jag har också försökt övervintra min ljung så hoppas att vi klarar det båda två!

  • Alicia Sivert

   23 april, 2017 at 07:18 Svara

   Haha, skönt med ombytta roller ibland ;) Förra året var det mer att jag listade drömmar än planer och körde på just känsla, och jag kommer antagligen komplettera med en del infall längsmed vägen även i år, men det kändes skönt att strukturera upp det jag har och vet att jag vill göra :) Så nyfiken på din aprilbalkong!

 • Fredrikapåvinden

  19 april, 2017 at 14:50 Svara

  Åh vilket härligt inspirerande inlägg! Jag är också såå himla taggad på att göra i ordning lite mysigt grönskande utanför mig men eftersom jag aldrig odlat och inte har nå grejer alls att ställa ut känns dedt just nu som ett litet berg att bestiga. Men jag har lite planer för hur jag ska komma igång så vi får väl se i slutet av sommaren hur det gått. Jag håller i allafall tummarna för att jag får i ordning lite grann!

  • Alicia Sivert

   20 april, 2017 at 08:29 Svara

   Åh men precis så var det ju för mig förra året och nu är jag helt tokig! Mycket kan en nödlösa eller fixa efter hand, så det är bara att prova! :) Lite krukor och en loppisbänk så är det klart!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.