bara allmogejul i loppiskorgen

När ska det bli inne med halmpynt igen? Undrar jag och passar på att fylla korgen med det kanske finaste men också billigaste julpynt som går att hitta på loppisarna.

Överhuvudtaget lever min allmogepsykos vidare sen besöket på Sundborn i somras. Stilen är lite svår att passa in i vår 90-talslägenhet men på julen, då går det! Därför är det bara allmogepynt i mina loppiskorgar i december. Jag lever ut hela min fäbodlivsdröm under en intensiv månad. Här är några guldkorn jag fyndat på sistone.

En odinstake i fem lösa trädelar hittade jag på PMU i Botkyrka. Frågan är om den går bäst in under julpynt eller som del av min trähästsamling?

En annan ljusstake från Stadsmissionen håller jag på och pimpar med kalkfärg. Den ska få flytta hem till ett par kompisar när den är klar!

Till samma familj går en gammal bok med massor av fina pyssel och aktiviteter till jul och andra högtider.

Det var lite annan klass på DIY-beskrivningarna förr, kan jag tycka.

Guldkanten i Gustavsberg har redan satt ner sitt julpynt till halva priset, så jag fick en hel låda halmhängen för en tia.

Snart får det inte plats fler i granen! Nej, jag skojar, det beror ju på hur står gran en har. Pynt kan man aldrig få för mycket av!

Men årets allra bästa julfynd är denna femarmade ljusstake. Jag har letat efter den perfekta träljusstaken ett tag och den här hemsnickrade diton fångade mitt hjärta på ett sätt ingen annan lyckats. Om jag får flytta till ett äldre hus någon gång så blir den här uppgraderad från julljusstake till åretomstake. Alltså titta så fin den är! Nu drömmer jag om de där djupa fönsternischerna i kalksten igen…

Har du loppat något julpynt i år?

Tags:
8 Comments
 • Linnéa

  1 januari, 2022 at 20:27 Svara

  Jag har haft lite svårt för halmpynt, men har börjat tycka att det finns något fint med det. Nästa jul tror jag att jag kommer hålla utkik efter halmpynt.

  I år fyndade vi lite blandade julkulor i rött och guld, ett par ljuslyktor och en sjuhelsikes massa tomtar. Min man har letat de senaste 3 åren efter en viss typ av tomte som hans mamma hade framme under hans barndomsjular. I år hittade vi exakt den tomten plus 10-15 till från samma tillverkare (men i olika poser).

  • Alicia Sivert

   4 januari, 2022 at 10:33 Svara

   Så var det för mig också! Tyckte det var asfult förr. Sen började det växa på mig som något fulfint och se på mig nu! Du får passa dig innan hela hemmet är täckt av halm ;)

   MEN vilket dunderfynd! Så himla roligt att höra. Dem kommer han ju ha glädje av för resten av livet <3

 • Amalia Andersson

  17 december, 2021 at 14:47 Svara

  Halmpynt är så fint och stämningsfullt. Letar för fullt efter en fin halmkrans till dörren. Men springer väl på en så småningom.
  /Amalia

  • Alicia Sivert

   4 januari, 2022 at 10:31 Svara

   Ååh, jag håller tummarna för att det ska dyka upp en! Jag har en pytteliten halmkrans på ytterdörren. Blir glad varje gång jag kommer hem :)

 • Anni

  17 december, 2021 at 12:57 Svara

  Nix, inget fyndat julpynt! Men beskrivningen i boken fick mig att tänka på sugrörsmobilerna jag fick av dina storkusiner en gång i världen. I djurgårdsfärger, såklart.

 • Frida L

  15 december, 2021 at 21:49 Svara

  Är det ute med halmpynt? :o Tur att jag inte bryr mig om trender. Är inte grejen med jul att det ska vara traditionellt? Jag gillar iaf halmpynt och var jättefascinerad av det när jag var liten, sedan jag fick se pågående halmslöjd på Skanens julmarknad.

  I år har jag loppisfyndat fyra st glöggkoppar i terrakottafärgat porslin (eller kanske stengods? Vet inte vad det heter), de hade så fin form och färg och var så släta och söta. Och vid ett senare tillfälle köpte jag en till i samma modell fast annan färgsättning. Men ingen av dem är så värst juliga egentligen, och det gillar jag. Det måste liksom inte vara tomtar på allt.

  Ljusstaken var jättefin :)

  • Alicia Sivert

   4 januari, 2022 at 10:30 Svara

   ”Ute” låter kanske lite väl hårt, men inte upplever jag nån vidare konkurrens om det på loppisarna! Själv har jag avskytt halmpynt och nu kommit att älska det. Spännande hur smaken förändras. Men så väldigt roligt att du fått se det genomföras live! Jag hoppas jag kan gå en kurs själv någon gång.

   Håller helt med! I år har vi lamadjur i granen. Det handlar ju om att skapa stämning för sig själv <3 Fint att du fyndat så flotta grejer!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.