min samling trähästar

Nu är det för farao dags att titta på alla mina trähästar tillsammans innan jag går på auktion imorgon och köper nya! Här är ett onödigt långt och detaljerat inlägg om samlingen, inte för att jag tror att det är sådär f r u k t a n s v ä r t intressant för er, men för att jag har lite hopp om att google i framtiden ska ge mig eller någon annan svar på vem som har slöjdat våra oidentifierade kusar. Faktiskt är det oftast genom gamla blogginlägg som jag lyckas hitta (eller i bästa fall ge!) ledtråden som knäcker nöten om ett loppisfynds härkomst. Därför blir det lite hoppfull överförklaring idag. Ni som only är in it for the casual underhållning kan ju hoppa över varannan bild eller så.

Mina trähästar, samling av hästar i trä

BAM! Min hästsamling! För första gången samlad. Det vill säga TRÄhästsamling för ska sanningen fram så har jag några i andra material också. Är hästtjej sedan 1998 då jag fick rida russet Christel som kom att leda till så mycket inspiration och hästfanatism. Nog om det.

Mina trähästar, samling av hästar i trä. Ivan Fisk Rättvikshästen John Gudmunds dalahästar

Hur samlingen började

Man skulle kunna säga att samlingen började med dessa fem. Tre små dalahästar jag haft sen jag var liten och så två jag ärvde av min mormors vän Ingrid när hon flyttade in på boende (jag vill säga tidigt 2000-tal). Men det förstod jag ju inte då, att jag börjat samla alltså, så dessa får vi återkomma till.

Staffanshästarna

Snarare var det när jag gick förbi en antikaffär på Rörstrandsgatan, nådens vinter 2013 kanske. Jag såg två röda dalahästliknande kompisar med ljushållare i ett skyltfönster och föll pladask. Butiksinnehavaren behövde lite tid på sig att plocka fram dem ur skyltfönstret och bad mig komma tillbaka om en halvtimme. Alldeles för nervös gick jag tio varv runt kvarteret i väntan på att de skulle bli mina.

Bara någon vecka senare hittade jag den blå på Re-Tuna. Alla tre är av modellen ”Staffanshäst” som skapades av John Gudmunds i Sjurberg på 50-talet. När jag googlade på honom upptäckte jag en annan fåle jag kände igen!

Mina trähästar, samling av hästar i trä. Rättvikshästen John Gudmunds

Rättvikshästen

Den grå hästen jag fått av Ingrid! Tydligen kallad Rättvikshästen och även den slöjdad av John Gudmunds. Eftersom det var jul fick dessa fyra gamla kompisar bli julprydnader och så började jakten på en femte häst, till Staffans stall som ni förstår.

Den femte fålen hittade jag på Stadsmissionen 2019. Röd med vita blommor och guldgul man. Denna har ingen märkning men jag har sett likadana i blått på Tradera. Här kommer alltså min första efterlysning till framtida googlare av trähästar. Är det någon som känner igen den här och vet varifrån den stammar?

Mina trähästar, samling av hästar i trä. Betande häst i trä av Ivan Fisk

Betande häst av Ivan Fisk

När mitt lilla julstall så blivit en grej blev jag plötsligt nyfiken på den andra hästen jag fått från Ingrid.

Mina trähästar, samling av hästar i trä. Betande häst i trä av Ivan Fisk signatur

I. Fisk stod det signerat på magen och den visade sig vara slöjdad av Ivan Fisk som gjort flera i samma modell. Denna är fortfarande den finaste i min samling, om ni frågar mig.

Sommaren 2016 hade jag gått och köpt en ledad häst på en konstnärshandel i Bryssel. Det går att ställa om nacke och ben vilket fick mig att tro att jag köpt denna som teckningsinspiration, men nu i efterhand inser jag att det här var ett nytt sätt att leva ut mitt hästtjej-jag som vuxen. Och så eskalerade det.

Gunghäst från Gemla Leksaksfabrik

Förra hösten hjälpte vi till att tömma ett sommarhus åt en släkting (som också heter Ingrid) och jag hittade den här gunghästen i trädgårdsmästarbostaden. Okej, när jag skriver ett ord som ”trädgårdsmästarbostaden” så förstår ni att det finns en historia här och den ska jag berätta om någon annan gång. Föreställ er nu bara en skärgårdsö, ett gammalt kråkslott med växthus och att jag var tvungen att klättra in genom ett fönster för att se vad som fanns därinne. Bland muslort och krossat glas föll mobilficklampans ljuskägla plötsligt på denna stolta hundraåring.

En gunghäst från Gemla Leksaksfabrik. En ganska spöklik skugga av hur den lär ha sett ut när den var ny på 1920-talet men med ack så vackra lagningar. I framtiden ska jag hjälpa den med nya öron, man och svans. Kanske sy en liten sadel också. Men den slitna patinan i färgen och alla rostiga spikar får den behålla.

Ni vet när man släpar hem en ganska stor och ganska ful gunghäst att ha i vardagsrummet som prydnad? Det är DÅ man förstår att man har börjat samla.

Dalahästar

Medan vi har tömde hos Ingrid och min mormor och morfar dök det upp fler dalahästar i miniatyr. Förutom de tre från min barndom kom två trärena (den ena gav jag faktiskt morfar i julklapp en gång) och tre målade att flytta in hos mig. Den allra minsta tänker jag nästan ska stå i Muminhuset.

Fågelsjöhästen

Och så i somras var det retro- och vintagemarknad här i Gustavsberg. I ett loppisstånd hittade jag en blåfläckig dalahäst som var så ful och så fin att jag blev intresserad. Jag frågade säljaren om hon visste ifall den var gammal, för den var i så fint skick, men hon visste bara att den kom från ett dödsbo. Jag fick chansa, och efter lite googling på blå dalahäst visade det sig vara en Fågelsjöhäst, kopia av den 1700-talshäst som hittades på Fågelsjö gammelgård i Orsa Finnmark.

TR 78 är prickat knappt synligt under framhovarna och står för Torsten Röjd, täljare 1978. På Mora Hemslöjds Facebooksida hittade jag följande lista:

Signaturer dagens hästar
KS Karin Sjögren, täljare
BD Bernt Dölfors, täljare
AJ Annelie Järvegård, målare
Signaturer äldre hästar
TR Torsten Röjd, täljare
MI Mona Isaksson, målare

BL, RAA-n och ÅE

Så följde den underbara sommardag då Gustavsbergs auktionskammare skulle ha slagauktion för första gången på två år! Jag hittade ett gäng trähästar och valde ut en jag så fruktansvärt gärna ville ha. Den var knubbig och fin och jag dividerade med mig själv hur mycket jag var villig att betala. 300 kronor tänkte jag.

Den var brännmärkt med BL under magen. Någon som känner igen?

Men det visade sig att BL-hästen ropades ut ihop med de fyra andra, och jag fick hela samlingen för 300 kronor!

Två är kopior av varandra, med lyftet framben och hoven på en liten kula eller boll.

Den ena märkt R.A.A-n 1963, den andra inte alls. Vem kan ha gjort dessa?

Det andra paret var i allmogestil. En brevkniv och en som ligger så bra som handtag i handen att jag undrar om den inte också haft en funktion.

ÅE har slöjdat duon. Men vem var hen?

Mina trähästar, samling av hästar i trä

Min samling idag

Och så ser min samling med trähästar ut idag! Några får bara komma fram till jul och några står utspridda i lägenheten, men de flesta hänger med mig inne i Ateljén. Jag har spaning på ytterligare några på Tradera och på loppisar har hyllan med träföremål blivit den första jag skyndar fram till. Imorgon är årets sista slagauktion och ni får hålla tummarna för att det ropas ut fler trähästar! Helst en av Gustav Lunnevad, som just nu står högst upp på önskelistan.

Mina trähästar, samling av hästar i trä

Mina trähästar, samling av hästar i trä

Gnägg!

10 Comments
 • Anna Jones

  14 september, 2022 at 13:41 Svara

  Hej, Jag har 2 stycken röda hästar med vit blommor på. En stor och en liten. Min mamma köpte dom och ett likandan par i blätt, nånstans i Småland på 50/60 talet. Hon bodde i Vrigstad, Jönköping, Hok, Vageryd under den tiden. Hon kallade dom alltid för Smålandshästarna. Mer än så vet jag inte x

 • Mikaela

  6 oktober, 2021 at 10:07 Svara

  Otrolig samling! Älskar alla!

 • Agneta

  4 oktober, 2021 at 10:20 Svara

  Så roligt att kunna hjälpa till att hitta Åke! Han gör också många fina föremål!
  Mvh Agneta

 • Linnéa

  25 september, 2021 at 19:54 Svara

  Vilken fantastisk samling hästar! Min mormor och morfar har ett par sådana miniatyr dalahästar. Jag har något vagt minne om att jag lekte med dem när jag var liten. De fick agera häst till mina dockor ☺️

  • Alicia Sivert

   4 oktober, 2021 at 09:22 Svara

   Ååh så gulligt! Jag har en till som jag satt på ett halsband kom jag på. De är rackarns fina, de där pyttesmå :)

 • Agneta S-Nilsson

  25 september, 2021 at 18:15 Svara

  Hej! Jag brukar läsa din blogg och tycker att du både tillverkar och visar så fina saker!
  Apropå din samling av trähästar : Signaturen ÅE tror jag, eller är jag nästan säker på, tillhör Åke Erlandsson i Östra Frölunda. Hans företag heter TRÄBITEN.
  Mvh Agneta

  • Alicia Sivert

   4 oktober, 2021 at 09:21 Svara

   Agneta! Du förstår inte hur glad jag blev för detta!! Har nu köpt en bandgrind från Åke och använder brevkniven till att slå inslaget! TACK!

 • Martina

  25 september, 2021 at 09:46 Svara

  Superfin samling! Så roligt att få läsa om.
  En grej bara – tänk på att de trärena hästarna kan få färgförändringar om de står i soligt fönster på somrarna. Det tar ett tag men det är lätt hänt när det är grejer man inte flyttar runt på så mycket.

  • Alicia Sivert

   4 oktober, 2021 at 09:20 Svara

   Tack för omtanken <3 De stod bara där medan jag fotade gänget, annars är de utspridda i hemmet.

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.