mitt lilla julstall

Ni var flera som, liksom jag, föll för den röda trähästen bland julens första loppisfynd. Josefin frågade om jag inte ville visa hela mitt lilla julstall, med alla fålar fem, och såklart vill jag det!

Rättvikshästen, Mitt lilla julstall - www.aliciasivert.se // hästar i trä häst trähäst trähästar loppis begagnad begagnade dalahäst ljusstake staffanshäst rättvikshäst rättvikshästen john gudmunds slöjd rättvik begagnat julpynt hantverk

Den häst jag ägt längst är bästa fålen apelgrå, eller Rättvikshästen som den kallas, och jag fick den av en vän till min mormor. Framtagen på 1950-talet av John Gudmunds i Sjurberg, inspirerad av en redan då hundra år gammal förlaga. Den har stått i diverse vitrinskåp eller legat i en låda utan någon naturlig plats tills dess jag började samla till mitt julstall för tre år sen.

Mitt lilla julstall - www.aliciasivert.se // hästar i trä häst trähäst trähästar loppis begagnad begagnade dalahäst ljusstake staffanshäst rättvikshäst rättvikshästen john gudmunds slöjd rättvik begagnat julpynt hantverk

De andra tre är också snidade hos Gudmunds slöjd och kom i min ägo julen 2016. Jag köpte den blå på ReTuna Återbruksgalleria och de två röda hittade jag i en antikvitetsaffär på Rörstrandsgatan. Modellen kallas Staffanshäst och är också en 50-talsdesign. Den ena röda har jag tänkt byta ut den dag jag hittar en i någon annan färg, eller så får samlingen fortsätta växa. Staffan hade ju fem fålar, men inte måste jag sluta där?

Mitt lilla julstall - www.aliciasivert.se // hästar i trä häst trähäst trähästar loppis begagnad begagnade dalahäst ljusstake staffanshäst rättvikshäst rättvikshästen john gudmunds slöjd rättvik begagnat julpynt hantverk

Femte fålen är det senaste tillskottet, den lilla röda köpt på Stadsmissionen. Tyvärr utan märkning så vad den har varit med om vet jag inte.

Mitt lilla julstall - www.aliciasivert.se // hästar i trä häst trähäst trähästar loppis begagnad begagnade dalahäst ljusstake staffanshäst rättvikshäst rättvikshästen john gudmunds slöjd rättvik begagnat julpynt hantverk

I år får julstallet pryda ateljén, ihop med min broderade bonad Fålar Fem som hänger på chiffonjén. Det är mitt enda julpynt här inne men skänker stämning åt hela rummet.

Mitt lilla julstall - www.aliciasivert.se // hästar i trä häst trähäst trähästar loppis begagnad begagnade dalahäst ljusstake staffanshäst rättvikshäst rättvikshästen john gudmunds slöjd rättvik begagnat julpynt hantverk

Samlar du på någon typ av julpynt?

6 Comments
 • Pingback:smyger mig in i julen - Alicia Sivert

  12 november, 2021 at 18:34 Svara
 • Josefin

  23 december, 2019 at 18:50 Svara

  Åh, tack för att du visar upp ditt lilla stall! Och så passande med Staffanshästar! Jättefina allihopa!

  Och jag som inte har följt dig sen din start hade ju inte sett din lilla lerhäst! Den var bara för underbar Alicia! Gör du en till, så vill jag gärna stå först i kö för att få köpa en! <3

  God jul och gott nytt år, så hoppas jag att 2020 tar oss till nya höjder och mer skapande! (i lagom takt för att orka med allt i livet och universum)

  • Alicia Sivert

   28 december, 2019 at 20:35 Svara

   Haha åh, så roligt att du hittade till lerhästen också! Sätter jag igång med ett keramiskt projekt någon gång så blir det säkert små hästar för att ta revansch på den första ;) Det fick jag i alla fall lust med nu!

   Gott nytt, mjukt och fint 2020 Josefin, och tack för alla dina stöttande och upplyftande ord under året som gått! Tack och kram!

 • Katarina

  20 december, 2019 at 19:35 Svara

  Men visst har du en häst till? Har för mig att du visat upp en du gjorde som baen.

  • Alicia Sivert

   20 december, 2019 at 19:55 Svara

   Haha ja, du tänker på denna: http://www.aliciasivert.se/den-lilla-hasten-i-lera/
   Den bor hos mina föräldrar. Jag har flera andra hästar också som är året runt-pynt. En med ledade ben som kan användas för att träna teckning, en snidad och nån dalahäst. Men just dessa hör till juldekoren :)

   • Katarina

    22 december, 2019 at 11:25 Svara

    Ja den. Så söt. Även om jag helt kan relatera till de dubbla känslorna inför egna misslyckade lerskapelser.

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.