blekingesömmar och fågelskisser

Kära nån! Vi är halvvägs in i januari och senaste inlägget här är av ett julträd. Och januari som är blekingesömmens månad!

Efter ett långt och rejält jullov är jag tillbaka i skolan för att solva och räkna stadtrådar. Tiden flyger iväg och när jag kommer hem orkar jag inte mycket mer än att titta på Engelska Antikrundan, som Clara tipsade om finns på SVT Play. Men mellan antika vaser, ärvda svärd och uppgrävda mystiska skrin ligger ändå blekingesömmen och lurar i tankarna. Det här blir det sjätte året som jag broderar en fågel inspirerad av stygn och färgställningar i det traditionella sömsättet.

I år ska det få bli en blåmes på en solros. Det bestämde jag redan i somras när jag såg blåmesen picka ut fröna ur en av mina vissnande solrosor i odlingslådan. Här är den första skissen som skiljer sig rätt mycket från de mer traditionella tolkningar jag broderat förut. Kanske är det en rolig utmaning för året, att göra just ett fritt motiv. Kanske vill jag bromsa mig själv lite och leda tillbaka tankarna till de mer typiska blomsterslingorna. Jag vet inte än!

Förra året utmanade jag mig genom att brodera en steglits i den ursprungliga färgskalan, det vill säga de mycket mer kraftfulla nyanserna som blekingesömmar från 17- och 1800-talen har visat sig ha haft från början. De rosa och ljusblå tonerna är resultat av att originalfärgerna blekts, och idag broderar man oftast blekingesöm i de typiskt pastelliga tonerna.

Här kan ni se hur fint tidigare års blekingesömmar hänger i ateljén. Oh vad det ska bli kul att få hänga upp en till!

1 Comment
  • Linnéa

    23 januari, 2023 at 10:54 Svara

    Vad roligt att du valde en annan typ av motiv i år. Det känns lite mer som ett fotografi. Skall du brodera den ii de traditionella färgerna eller med pasteller?

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.