december: drivkraft, återhämtning och dagar som är mina

Gustavsberg december gustavsbergs hamn björkallé björkallén värmdö

Nog är det här den vackraste decembermånad jag upplevt. Snön kom redan till Lucia och har legat kvar i Gustavsberg över jul. Jag fick se björkallén i vit skrud för första gången och i tjugo minuter stod jag under oxeln och såg sidensvansarna plocka bär. Som ett julkort – fast alldeles på riktigt.

Det här är den första december jag verkligen lyckats gå ner i tempo mot jul. Allt har fått ta den tid det behöver, ingenting har fått ta status som måsten. Vi har mött myset med öppna armar och anammat julen i dess lugnaste form, jag och Andreas och katterna tillsammans.

december snö stockholm jul träd

Skavsår och adventsljus

December är upptakt och förberedelse. December är att skrattande bära hem julgranen i snöstorm och motvind och att med stelfrusna fingrar binda en girlang av granris att hänga på balkongen. December är julmarknader, loppisar och film. Tio matlagningsprojekt på en gång, hemgjort godis och varm choklad. December är att tända adventsljus för en vän och för min farmor. December är pulsande promenader och skavsår från vinterkängorna. Att låta sig uppslukas av barndomens nostalgi, skapa nya traditioner och finna ro i upprepning. Copy paste av det bästa från tidigare år, fast med mycket mer lisa i själen den här gången. Tänk att jag ändå lyckades med det.

december snö stockholm jul rosor ros

Mänsklighetens drivkraft

Men i mig gror en oro, en sorg och en vrede. Den har satt sig om en värk i övre delen av magen och jag blir inte kvitt den. Majoritetsskiftet i Stockholm och den nya nationella budgeten innebär fruktansvärda nedskärningar för kulturen, och värst drabbas barnen. Mina barn, mina elever, mina kollegor och våra lokaler. Våra arbetssituationer och resurser. 45 miljoner mindre till Stockholms Kulturförvaltning under 2019. 100 miljoner mindre till Sveriges kommunala kulturskolor. Var tionde tjänst ska bort, tiotusentals elevplatser riskerar att försvinna över landet. Teatern i Hässelby gård är redan uppsagd. Det har varit tunga veckor i slutet av terminen, och det är inte en enkel vår som väntar oss nu.

december snö stockholm jul parkbänk

I januari vill jag skapa strukturer, mål och planer. Möta utmaningar och låta min kreativitet finna på lösningar. Strida för kulturen och de kreativa uttryckssätt som räddat mitt liv och lett mig genom ångest, sorg och misstro. Som givit mig tilltro till min egen förmåga, redskap att göra själv, styrka och mod att dela med mig. I januari vill jag strida för alla barns rätt till konstnärligt utlopp. För kreativitetens roll som motivation att undersöka, uppfinna och göra verklighet av idéer. För kulturen som hela mänsklighetens drivkraft.

I januari vill jag det, men inte nu. Inte än. Än är det december och dagarna är mina. Mellandagarna är vilodagar och tid för återhämtning.

december snö stockholm jul träd

Tid som får gå sakta

Böcker att läsa, filmer att se, en längtan efter att teckna och en dåsighet som får allting att gå långsamt. Räta maskor på rundstickor, varv på varv, och fötterna i fårskinnstofflor på soffbordet. Drygt elva timmar Sagan om ringen och säkert lika många liter julmust. Spelkväll, vinterpromenad, vänner och familj. Närvaro och en dag i sänder. Den här tiden är min och just nu finns inga måsten. Sidensvansarna plockar bär och gör sig redo för det nya året. Jag hoppas det blir fint, för dig och mig, för djuren och för barnen. Gott nytt år kära vän och tack för det som varit.

December jul sidensvans sidensvansar oxel oxelbär fågel fåglar

8 Comments
 • thea

  3 januari, 2019 at 11:24 Svara

  Kära du. Jag hoppas du fick precis det december du önskade och behövde. Att rutinerna infinner sig och att krafterna är påfyllda. Jag lider verkligen med dig. Oss. Hela samhället.

  Försöker förstå, men kan inte. Det kommer aldrig bli begripligt för mig, hur några hundralappar extra i månaden för de allra rikaste (för såklart, det finns ju de som behöver hundralappar extra, men som inte får det nu heller), billigt flyg och låga bränslekostnader skulle kunna vara rimligare, viktigare, än kunskap, trygghet, jämlikhet och en välmående miljö. Det går inte att ta in.

  Jag hoppas, och tror, att vi är många som inte vill det här. Att vi för varje år blir allt fler. Att ungdomen är framtiden och att bakåtsträvarna kommer få börja backa. Och till dess är vi besvärliga. Tar plats. Höjer rösten. Håller varandras händer <3

  • Alicia Sivert

   4 januari, 2019 at 19:33 Svara

   Alltså det är så dumt, så helt obegripligt dumt. Jag känner mig ändå väldigt lättad att beskedet följdes av en ledighet och jag har mer kraft att ta mig an det nu när jag kommer tillbaka. December har varit så fin, januari börjar minst lika bra. Tillsammans får vi skramla ihop byggstenarna till en bättre värld, jag pallar det när jag vet att jag har dig och andra med mig <3

 • Linnéa

  29 december, 2018 at 17:47 Svara

  Vilken underbar bild du lyckades fånga på sidensvansarna! Ibland är det bara den bästa stunden när man bara stannar upp och tittar och lyssnar på det som finns runt om kring en. Sådana ögonblick önskar man aldrig skulle ta slut, Men så dras man tillbaka till verkligheten. Det är skit trist att politikerna alltid sparar in pengar på de områden som man egentligen borde satsa pengar på 😔

  Jag önskar dig i alla fall ett gott nytt år 🎆

  • Alicia Sivert

   4 januari, 2019 at 19:31 Svara

   Verkligen! Och mitt som jag stod där flög en flock stjärtmesar förbi! Har bara sett såna en gång förut så det var tydligt att det finns ett värde i att bara stå stilla och vara uppmärksam på omvärlden ibland! Tvi för politiker och hurra för fåglar, tack och detsamma till dig Linnéa! Got fortsättning :)

 • Yvonne

  29 december, 2018 at 11:32 Svara

  Fina och tänkvärda tankar!

 • Martina

  29 december, 2018 at 10:54 Svara

  Så fantastiskt det låter! Jag tar dig som föredöme till nästa jul.

  • Alicia Sivert

   4 januari, 2019 at 19:30 Svara

   Det gör jag också! Och för hela det nya året. Mindre stress, mera mys, förbaske mig!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.