den kreativa veckan 14/2018: bokbinderi, broscher och byråsnickeri


Så går påsklovet mot sitt slut och vilken skön vecka det har varit. Jag har hunnit ta igen mig mycket, vilat, umgåtts, varit, skapat, gått i skogen, ätit ohemula mängder godis och fixat på min nya balkong. Jag har hunnit reflektera över bloggen också och jag känner att den kommit i andra hand så länge nu, som att jag inte varit riktigt närvarande i det jag skriver eller visar. Jag vill inte ha det så, och därför blir det här ett kvällsinlägg i realtid istället för ett förinställt som jag vanligtvis gör.


Nästan varje dag har jag jobbat på färdigställandet av ett av mina mest omfattande beställningsprojekt – en handbunden bok med illustrationer på varje sida. Här har jag just skurit till pärmkartongen, stärkt ett linnetyg med vlieselin, limmat det mot kartongen och limmat in kanterna.


Jag har bundit inlagan, limmat ryggen med ett tunt linnetyg runt och låtit hela paketet vila i press under natten, satt ihop alltsammans och skickat boken norrut!


Lagom till att vegskagenröran var uppäten och påskharen återvänt med sin äggkorg fick jag inspiration till ännu en påskbrosch – och så broderade jag en liten morot på gul vadmal.


”Det finaste du någonsin broderat” tyckte Andreas som är en rotfruktskille.


När jag plockade bland mina pelargoner en dag förälskade jag mig på nytt i ett mårbackablad och började skissa upp motivet för en ny bladbrosch. Ovanpå en kartong av Fazers Gröna Kulor såklart – mitt bästa påskgodis mvh pensionären om sörjer att de nästan helt slutat säljas i Sverige och gärna importerar en pall om någon ska med färjan snart.


Fem nyanser av grönt i plattsöm. Vad är det med våren och lusten att brodera blad?


Träslöjd var aldrig min specialitet i skolan – jag är lite för improvisatorisk och slarvig – men efter sängbygget hade jag börjat forma en idé om en minibyrå med några zinklådor jag återbrukat sen tiden jag jobbade i butik. Jag skissade och räknade, sen åkte vi till brädgården för att köpa list och mässingsspik.


Och så trollade jag ihop en liten byråliknande ställning ackompanjerat av enstaka gapskratt och många svärord när det om och om igen blev snett. Efter lite fler spikhål än planerat fick jag i alla fall ihop konstruktionen ungefär som jag tänkt mig och när jag fixat de sista detaljerna ska jag visa!

Och det var mina kreativa gärningar från en påsklovsvecka som ändå mest spenderats ihop med Andreas på olika små utflykter, eller i soffan framför Antikrundan. Jag hoppas att ni haft det bra i påsk och fått precis vad ni behöver för att möta morgondagen, kram på er alla.

9 Comments
 • Wilda

  28 april, 2018 at 07:00 Svara

  Vilken fantastisk morot! Och åh jag lägger gröna kulor på minnet ;)

 • Denise

  16 april, 2018 at 22:11 Svara

  Åh Alicia, så mycket jag vill säga och veta! Har inte besökt en enda blogg i princip sen strax innan jul men längtat just hit till dig, för det känns som att komma hem till dig på något vis!

  1. Moroten är makalös. Helt oustanding underbar! Får så många tankar om goda växter som kan broderas. Vaxbönor, rädisor, pumpor och rabarber. Kål såklart. Alla former av kål

  2. Skulle kunna offra mitt minst användandbara organ för att lära mig bokbinda. Jag kanske ska leta en sommarkurs, vem vet?

  3. Är det gröna marmeladkulor du talar om? Det låter väldigt Dumbledoriskt av dig!

  Och såklart så glad jag blir att ni flyttat och att det verkar gå bra för dig såvitt jag förstått.

  Och tack tack tack för att du är min nr1 kreativitetspeppbrunn som aldrig sinar i din förmåga att fylla mig med drömmar och hopp! ❤️ Varje gång jag ser halsbandet jag fick blir jag så glad och stolt över att ett litet skrutt som jag skulle kommas på tanke!
  Så tack för att du är den coolaste tjejen jag vet och ger mig mer motivation till att ta tag i att läsa alla bloggar jag brukar och att ta tag min glömda oälskade blogg som trängts helt ur livet.

  • Alicia Sivert

   23 april, 2018 at 18:00 Svara

   Denise ååh vad fint du skriver jag blir så rörd!!!

   1 Ja, fenomenal idé! Tänk en blus full med rotfrukter!!!

   2 Behåll organen om möjligt men gå en kurs! Så roligt att kunna grunderna och det öppnar otroligt många dörrar till projekt och projektböcker hehe. Om du måste så tror jag ändå det är värt organet!

   3 JA! Goooodaste som finns! Vet ej varför ingen annan under 150 begripit det?

   Vi trivs som om vi vore tillverkade i porslinsfabriken alltså, det känns SÅ rätt att bo i Gustavsberg <3 Och jag är så evigt tacksam för dina ord som betyder såååå mycket, inte minst som min egen blogginspiration sinat lite/mycket på sistone. Önskar dig all kraft du behöver att skapa och blogga för du ger mig lika mycket inspiration tillbaka!

 • Katarina

  11 april, 2018 at 11:04 Svara

  Härligt att du har haft ett fint påsklov! Hoppas att du tar med dig energin in i vardagen nu och kan fortsätta njuta av våren och skapandet. Den där boken låter ju som ett underbar fin present, för den var beställd som en present eller hur?

  har verkligen älskat att ha dina söndagsinlägg att läsa där i arla morgonstund men nu har rutinerna ändrats här hemma och jag är sällan uppe en stund på natten. Skönt på sitt sätt men samtidigt försvinner den där stunden när jag formulerade tankar, både till egna blogginlägg och som kommentarer på andras bloggar. Nu har jag legat lågt med bloggläsandet ett tag och då lyckades jag faktiskt få till ett eget inlägg.

  • Alicia Sivert

   23 april, 2018 at 17:54 Svara

   Jajemen! Jag ska se till att fixa bilderna så jag kan visa nu när den är överlämnad :)

   Men vad fint att vi synkar ändå, för även här har inläggen börjat komma upp lite senare då jag börjat skriva färdigt dem på söndagen stället för att schemalägga! Tänk att allt är olika faser och perioder – hoppas din tid för tanke och formulering snart kommer igen i ny form!

 • Fanny

  9 april, 2018 at 17:41 Svara

  Åhh vad jag är imponerad av att du bygger egna möbler. önskar innerligt att jag vågade mig ann att skapa i trä men det är ett material jag har stor respekt för. men en dag kanske.
  din lilla byrå blev galet fin i alla fall!

  • Alicia Sivert

   9 april, 2018 at 19:06 Svara

   Alltså jag fattar precis! Sängen gav jag mig bara på för att min far var arbetsledare och den här konstruktionen var så liten så materialsvinnet hade knappt gjort något om jag misslyckats totalt. Drömmer om en större förståelse för möbelkonstruktion och att trimma den matematiska förmåga som krävs och då måste jag ju öva :) Börja med något enkelt – en liten växtpall eller liknande och låt det vara så stickigt och skevt och jävligt det vill! En kan inte vara bäst från början <3

 • Anna

  8 april, 2018 at 20:49 Svara

  Moroten var verkligen magisk! Hur går en tillväga för att önske/beställa en brosch? Eller om det nu ens är möjligt. Jag letade din webshop, men hittade den inte.

  • Alicia Sivert

   9 april, 2018 at 19:03 Svara

   Åh vad glad jag blir, tack!! Shoppen har varit stängd för inventering sen flytten men jag ska öppna den igen snarast! Det går också alltid att maila mig på alicia(snabel-a)sivertsson.se om en önskar beställa ett eget motiv. Det vore en ära att porträttera någons bästa house plant!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.